új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • De valami elképesztő sebességgel. A Londoni Szimfonikus Zenekar a hétvégén mutatta be Berlioz Faust elkárhozása című operáját (az egészet feltolták egyből a Youtube-ra), aztán másnap a Twitteren mutatták meg, milyen krízishelyzet alakult ki koncert közben.

    A kommentekben aztán azt is elmagyarázzák, pontosan mi is okozta a galibát az oboával. Mindenesetre bámulatos lélekjelenléttel oldották meg a dolgot, elképzelhetetlennek tartom, hogy bárki észrevett volna belőle bármit a nézőtéren. (Kösz a tippet Marci!)

  • Aki nem járt ott soha, annak nagyon nehéz elmondani, hogy a régi Közvágóhíddal együtt elesett R33 nem egy szórakozóhely, nem egy stúdió és nem egy alkotóközösség volt, hanem egy elképesztő társadalmi csoda Budapesten. 

    Aki viszont járt ott, annak szívszorító lesz megnézni azt a kisfilmet, amit Gömör Tamás rendezett azokból a felvételekből, amiket még 2010-ben vett fel. A megszólalók egytől egyig ismerősök lehetnek mindazoknak, akik valaha is megfordultak az R33-ban. Nincs idealizálás, nem csak a szépről és a jóról szól, de éppen ezért mutatja meg hitelesen, hogy milyen értéket is jelentett ez a hely.

  • De milyet? Hát, ilyet: 

    Justin Trudeau nem tud leállni a vicces zoknikkal, hiába miniszterelnök, vérbeli liberális politikusként fittyet hány a protokoll dogmáira, és azt húz fel a lábfejére, amit csak akar. Egész egyszerűen ez az ember egy őrült! 

  • Virágot vitt és megígérte, hogy 2018 után megfelelő körülmények között dolgozhatnak majd az idősgondozók. Hihetetlen, hogy nem bírja abbahagyni a nyugdíjasok sértegetését!  

  • Csütörtöktől újra 350 kilométer/órával száguldanak a Fuxing szupervonatok Peking és Sanghaj között, miután egy 40 ember halálát okozó, 2011-ben történt vasúti baleset miatt a vonatok sebességét 300 kilométer/órára csökkentették.

    Ez azt jelenti, hogy az 1250 kilométeres távot nagyjából négy és fél óra alatt teszik meg a vonatok ismét, valaki pedig lefilmezte, hogy mi történik néhány élére állított tárggyal a 350 kilométer/órás száguldás közben. Hát ez:

    Most pedig képzeljük el, mi történne azzal a kéteuróssal mondjuk valamelyik magyarországi vonalon közlekedve.

  • Elindul az új évad itt az Indexen, ehhez készítettünk egy előzetest is: 

    A hétvégén visszatér a Kéktúra

    Néhány infót az új évadról, na meg a legelső tíz részt, szóval magát az első évadot ide kattintva lehet végigböngészni, a készítők személyes kommentárjaival együtt.

  • A Transparency International közérdekű adatigényléssel megszerezte a Bankonzult (Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a cége) által közpénzen írt tanulmányokat, és egy-egy önmagában marha nagy közhelyként hangzó mondatot Gálvölgyi Jánossal olvastatott fel. Túl azon, hogy én mit gondolok arról, hogy a Matolcsy vezette jegybank alapítványa közpénzen vásárol bármit Matolcsy unokatestvérétől, azért remélem, nagyobb elemzésre is készül a TI, mert egy-egy hülye mondatot még egy Nobel-díjas tanulmányból is ki lehet ragadni, szóval így ez kicsit demagóg.

    gj
    Fotó: newsroom
  • Screen Shot 2017-09-22 at 16.29.04.png
    Fotó: twitter.com/tamasnotin

    A Jobbik-közeli Alfahír újságírója posztolta Twitteren, hogy ismét köztéri plakátokon megy a kormányfő és környezetének gengszterezése. A plakátok ismét Simicska plakáthelyein jelentek meg - akárcsak a Ti dolgoztok - Ők lopnak - című jobbikos kampánynál, és ugyanazokat a fotókat használják az Orbán-Mészáros-Habony-Rogán kvartettről, mint akkor. 

  • A nyár egyik slágertémája volt a politikarajongó internetezők körében a kormányfő mágikus zöld inge, amit idén Tusványoson és Kötcsén is viselt. 

    tumblr ou00hssFZY1sa9eqao2 1280
    Fotó: saraborbala.tumblr.com

    De vajon miért? Sokan feltették már a kérdést, hiszen a messze földön híres kormányfő kedvenc színe köztudottan a lila, ez az ing pedig zöld. 

    Végre kiderült, az igazság, ami annyira szórakoztató, hogy színdarabra lehetne vinni:

    • Orbán fehér ingben ment tavaly a kötcsei piknikre, azonban mint sokan mások, leette valamivel. Talán valamilyen paprikással, de még az is lehet, hogy pörkölttel! 
    • Összepecsételt ingben mégsem beszélhetett a "hívekhez" - így jellemezte az összegyűlteket a jelenlévő, a sztorit Facebookon megosztó Bencsik Gábor, a Demokrata Magazin munkatársa. 
    • Valakik "kerítettek" Orbánnak egy másik inget, ami azt jelentette, hogy elkérték/levetették az Orbán mellett álló köztévé műsorvezetőjének zöld ingjét. 
    • A miniszterelnöknek nagyon megtetszhetett a kölcsön kapott ruhanemű árnyalata, mert egy nagyon hasonlót szerzett magának az idén nyári fellépéseihez. 

    Röviden ennyi. A teljes történetet - részletes fotódokumentációval - a 444-en lehet elolvasni. 

  • Az időjárás szélsőségességénél már csak a hétvégére eső ígéretes zenei programok ütnek el egymástól élesebben. Ha nem tudja még, hogy hol nyomkodja telefonján az időjárást mutató appokat, itt van néhány tuti tipp.   

    Pénteken Magyarországon játszik exkluzív koncertet a német Yacopsae, akikről azt kell tudni, hogy a fénysebességnél is gyorsabban képesek játszani. Dobosukat külön élmény figyelni, ha nem hiszik el, kattintsanak az alábbi videóra. A Dürer kertben megtartott koncerten játszik még a S.O.T.E., a Step On It, és a Liberal Youth, akik legfrissebb Zsarnok EP-jüket itt mutatják be.  

    Szintén péntek esti program egy exkluzív vetítése a zseniális Chasing Trane című filmnek, ami a tucatnyi John Coltrane dokumentumfilmek közül messze a legjobb. A filmben soha nem látott archív koncert van, családi videókkal van tele, és még a szaxofonozás ilyen formáját kedvelő Bill Clinton is visszatérő megszólaló a filmben. Az este nyolcas vetítés után a Szelevényi Ákossal kiegészült The Best Bad Trip is játszik, jazzőrülteknek kihagyhatatlan program. 

    Szombaton a nap-éj egyenlőséget fogják ünnepelni egy egész nap tartó szabadtéri bulin a Hajógyári-szigeten elterülő Golftanyán a BP Shop szervezésében. Az egész napot beterítő programok csúcsán, a naphoz illő misztikummal körülvett Claptone fog játszani aranymaszkban cilinderben. Az esemény kutya és gyermekbarát.  ( Ezt azóta az időjárás miatt sajnos át kellett tenni október 22-re, a Teslába. )

    Ha ez sem lenne elég szintén szombaton a dark, wave és a fétis szubkultúra hívei is ki tudnak kapcsolódni az angol Attrition koncertjére, ami a Kék Yukban lesz Planetdamage lemezbemutatóval, Black Nail Cabaret koncerttel, és synthwave kisteremmel körülpakolva. A mindenféle latex ruháknak mint tudjuk megvan az az előnye is, hogy lepergeti az esőt, úgyhogy akkor is nyugodtan el lehet indulni, ha éppen leszakad az ég. 

  • kristian-nairn-hodor-djing

    Ma este nem más lovagol a lemezeken a helyi PRYZM klubban, mint Kristian Nairn!

    Hogy ki?

    Az ír lemezlovas nem dj-ként lett világhírű, hanem azzal, hogy ő

    Hodor.

    És ki fog az első sorban tombolni az esti bulikán?

    Hát Isaac Hempstead Wright.

    Hogy ki?

    A srác most kezdi a helyi egyetemet, de nem erről híres, hanem arról, hogy ő

    Bran Stark.

  • Volt munka bőven, mire létrehozták a norvég amatőr ligában szerepelő Henningsvaer futballpályáját. Csodálatos helyen található a pálya. Lofoten-szigetek Norvégia északi részén fekszenek, egy száz kilométeren elnyúló szigetlánc, amely még a sarkkörön belül van. Arról is híres, hogy a 67. és 68. északi szélességi fokon nincs a világon máshol ilyen éghajlat, a januári átlag -1,5 Celsius, augusztusban pedig általában 13-15 fok szokott lenni. A sziklába vájt Henningsvaer pályája körül nincs lelátó, a községnek mintegy 500 lakosa van és a pályát elsősorban a helyi amatőrklub használja.

  • Donald Trump és Kim Dzsongun diplomáciai szájkaratéja egészen szórakoztató lenne, ha nem lenne egészen vérfagyasztó. Az utóbbi napokban nagyjából úgy szólogatnak be egymásnak, mint a pankrátorok a meccsek előtt - csak hát ugye ők aztán a ringben csak eljátsszák, hogy szilánkokra törik a másik gerincét, itt viszont hőseink keze ügyében éles atomfegyverek indítógombjai vannak.

    Akárhogy is, a nagy odamondogató-párbajban a legutóbbi szerva az észak-koreai diktátoré volt, és ő ki is tett magáért, nagyjából szenilis vén trottyosnak nevezve az amerikai elnököt. A közleményt Észak-Korea angolul is kiadta, ebben a "dotard" kifejezéssel illették Trumpot, ez egy elég ritkán használt, régies angol szó - és amint a Merriam Webster szótár kiadójának Twitter-üzenetéből kiderül, az amerikaiak nagy része nem is ismeri, lévén a szótár online változatában az egekbe emelkedett a keresések száma a definíciójára.

    Érdekes csavar a sztoriban, hogy az eredeti koreai nyelvű közleményben használt jelző inkább azt jelenti, holdkóros. Miért választották vajon a hivatalos angol fordításban ezt a 14. századi óangol sértést? Nos, az internet népének az az elmélete, hogy az észak-koreaiak ismerik azt az elmúlt pár évben elterjedt nyelvi leleményt, hogy az online nyelvújítók a "retard", vagyis szellemi fogyatékos szóból lenyesett -tard szótagot használják új, kreatív sértések megalkotására. Így születtek olyan szavak, mint a libtard (hülye liberális), femtard (hülye feminista), vagy glutard (divatból gluténérzékenységet kamuzó hülye).

    Ebbe a logikába tökéletesen beleillik a dotard kifejezés, mint a Donald + retard képlettel leírható "hülye Donald". Ez most elég érdekes dilemma elé állítja a Trumpot nagy élvezettel sértegető standuposokat, late night show-műsorvezetőket, és az elnököt úgy általában nem szívlelőket: fogadják el, hogy a dotard vicces, és használják, vagy tartózkodjanak ettől, mert hát mégis csak az észak-koreai propaganda terméke?

    Ön szerint?

  • „Hitvány, ízléstelen, unalmas és gyengén megírt vígjáték, szerethető karakterek nélkül” – így értékelte a kritika a Harmadnaposokat, a Másnaposok ausztrál koppintását. A nézőket mindez nem befolyásolta, ennek köszönhetően elkészült a folytatás, a Harmadnaposok 2.

    A sztori a következő: az ausztrál Kék-hegységben tartott lagzi rosszul indul, amikor a vőlegényre váratlanul ráesik egy hatalmas szikla. A Harmadnaposok első részéből megismert fiúk, David, Tom és Graham most szállíthatják merev barátjukat vissza Londonba, ahol a fiú őrjöngő nagybátyja már a temetést intézné. Amikor magángépük kényszerleszállást hajt végre az ausztrál sivatagban, a fiúk nem tehetnek mást, mint keresztülcipelik barátjukat a veszélyekkel teli tájakon, ahol át kell verekedniük magukat jócsaj ravereken és egy machetét lóbáló mamán egy hatalmas arany pénisszel azért, hogy barátjukkal elérjék a temetést. Csak saját felelősségre, íme az előzetes:

  • Nem? Tessék, kurvajó:

  • Még a Severe Weather Europe oldal tapasztalt szerkesztői is keresgélik az állukat a vasárnapi videó láttán, ami a Belgrád–Újvidék autópályán, valahol Karlóca (Sremski Karlovci) környékén készült. Szász Loránd örökítette meg a nem mindennapi ítéletidőt. (Severe Weather Europe / Facebook

  • Megkönnyebbültem, olvasóink megtalálták az elveszettnek hitt Székesfehérvárt az Igazságügyi Minisztérium kis konferenciatermének falán.

    A közösség ereje és a nyilvánosság ismét feltárt egy rejtélyt: Székesfehérvár nem tűnt el a listáról, csak az abc-sorrend nem volt szótárkompatíbilis. Az e és é betűk külön voltak véve, így a csak Szergény után jött Szécsény és úgy a többi „szé” kezdetű település.

    Az unortodox ábécé alapján szegény Ádánd is megvan, ott bujkál jóval Atkár után. Ettől még kár, hogy szétrohadt ott a középiskola.

  • FRISSÍTÉS: Olvasóink segítségével megtaláltuk az elveszettnek hitt Székesfehérvárt, köszönjük!

    Egészen az EU-csillagos padlószőnyegig ér a plafontól az egyik falon Magyarország összes településének neve, ábécé-sorrendben.

    DSC 1064
    Fotó: Nyilas Gergely

    Ott van Beled, Döge, Hugyag, Pornóapáti, és a szép nevű Karancslapujtő, meg a kedvencem, Szegilong, ami inkább úgy hangzik, mint valami thaiföldi turistaparadicsom – egyébként remek hely Tokaj vidékén.

    Azonban nodeviszont!

    Szerencsére fejből tudom az összes települést, ábécé-sorrendben, ezért rögtön feltűnt, hogy Ádánd valamiért hiányzik. Pedig nincs eldugva, tíz kilométerre fekszik Siófoktól, volt egy remek mezőgazdasági középiskolája is, kúriában felújított kollégiummal, amíg úgy nyolc éve Tab le nem nyúlta, hogy végül ott se sikerüljön megőrizni és a kúria és szétrohadjon.

    Csak nem akart elkezdődni a sajtótájékoztató, így eljutottam az sz-ig, ahol szívemhez kaptam, és a távolban felsírt tucatnyi Árpád-házi király, meg Ozorai Pippó. Lemaradt a listáról Orbán Viktor alma materének helye, az UEFA-kupában Európát hátrafelé sarkazással majdnem végigverő Videoton FC otthona, Székesfehérvár!

    A legkisebb megyeszékhely, Szekszárd ott röhög a sorban, míg a legkorábbi magyar nyelvemlékben is őrzött Székesfehérvárnak hűlt helye! Véletlen? Aligha!

  • Halász Judit 43 év szünet után először énekelt nem-gyerekdalt, a 74 éves énekesnő ugyanis a Bermuda zenekar egyik számában működött közre, amiről a csapat egyik tagja, Urbán Dániel posztolt először a Facebookon.

    "Nincs az országban 0-tól 100 éves korig aki ne ismerné a hangját. Elképesztő aranyos, csúcsjófej és hihetetlen energikus. 1.5 millió eladott lemez, Kossuth-díj, számtalan film és legendás színházi előadás. Életemben legelőször az ő dalait hallottam és énekeltem kívülről, ahogy kb. mindenki" – lelkendezett a zenész a stúdiózás után. Hamarosan az is kiderül, milyen lesz a végeredmény. (via MusicPress)

  • 100 millió dollár, az elég sok pénz, lehet érte venni például egy évadnyi Trónok harcát, amit úgy 10 millió dollárból forgatnak részenként (a legutóbbira emeltek a költséghatáron), vagy, ha mi a Netflix kasszáját kezeljük, kétszer egy órányi új Jerry Seinfeld-stand-upot és egy websorozata (Comedians in Cars Getting Coffee) új évadának kizárólagos jogait. Ennyiért adta el a három portékát Seinfeld, akinek a neve itthon nem sok embernek mond valamit, pedig messze ő a világ legjobban kereső komikusa, a személyes vagyonát 670 millió dollárra teszik. 

  • A legújabb statisztikák szerint eddig az Oliver volt a legnépszerűbb fiúnév Angliában és Walesben, de ez idén megváltozott - írja a Quartz. A statisztikákban ugyan még mindig az Oliver van az első helyen (6623 újszülöttnek adták az Oliver nevet), de csak azért, mert a Muhammad nem angol név, és több írásmódja létezik (van még Mohammed vagy Mohammad is). Ha ezeket egy névnek számítanánk, akkor magasan verné az Olivert, mert csak az első három legnépszerűbb írásmódból 7084 Muhammad jön ki. 

  • Összetett Rube Goldberg masina

    4 hónapnyi munka és 297 kudarc után készült el ez a videó, amin végre hiba nélkül működik a szerkezet. Elképesztő kitartás és megszállottság!

  • Ezt a Rozsomák kezeit ábrázoló késtartót nem ajánlanánk jó szívvel senkinek, akinek nem kívánjuk, hogy egy csúnyább konyhai balesetben lelje halálát, de közben mégis annyira menő, hogy muszáj beszámolni róla.

    hc4dfebrogzqewr1csiq

    Az Etsyn lehet megvenni, 40 dollár darabja. (io9)

  • Screen Shot 2017-09-21 at 16.02.58.png

    Nagyon jó szereposztással, láthatóan drága kivitelben jön november 9-én a mozikba az Agatha Christie-klasszikus új filmverziója, aminek most jött ki a második, a történettel is foglalkozó előzetese, tessék:

    Jó, nem? Kenneth Branagh, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Josh Gad, Derek Jacobi, Leslie Odom Jr., Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley, Olivia Colman, Manuel Garcia-Rulfo és Tom Bateman szerepel benne, láthatóan minél szélesebb vásznon látjuk, annál jobb, csak vigyázzunk, valami troll le ne lője a végét az első tíz percben (már ha nem olvastuk/láttuk volna eddig).