Össznépi gyűlölet fogadta az új Pokémon-játék megjelenését

2022. november 23., 07:38 Módosítva: 2022.11.23 17:17

A Pokémon Scarlet and Violet című, a Game Freak által fejlesztett új Nintendo Switch-játék november 18-án látta meg a napvilágot, és amennyire lelkesek voltak az emberek vele kapcsolatban, akkorát koppantak. Pedig 2022 elején a Pokémon Legends: Arceus is rengeteg savat kapott, most viszont kiderült, hogy még ahhoz képest is van lejjebb a híres franchise-nak.

A bukást mi sem mutatja jobban, mint hogy a Scarlet and Violet a Metacritic oldalán mindössze 76 pontot kapott a 100-ból az újságíróktól, ezzel az új generációs Pokémon-játékok közül a leggyengébben értékelt lett. 80 alá egyiket se pontozták korábban a lapok, az eddigi legrosszabb pontszámot a Sword and Shield kapta. A gamerek ezúttal jóval szigorúbbak voltak a kritikusokhoz képest – ilyen sincs túl gyakran, jegyezzük meg gyorsan, hiszen cikkünk írásának pillanatában a Metacriticen 1765 gamer véleménye alapján mindössze 2,9 ponton áll a Scarlet and Violet az adható 10-ből.

Pokémon-Scarlet-Pokémon-Violet-–-Official-HD-Launch-Trailer-YouT
Fotó: GameSpot / YouTube

„Mindenki, aki 5/10-nél többet ad ennek a játéknak, hazudik, és szántszándékkal félrevezet másokat. Azok közül a játékok közül, amikkel az elmúlt 20 évben játszottam, egyik sem fut rosszabbul, mint a Scarlet and Violet” – írta egy dühöngő gamer.

Tovább

Csak felnőtteknek szóló, erotikus videójáték jött a Netflixre

2022. november 20., 19:21 Módosítva: 2022.11.21 12:52

Sam Barlow neve bizonyos körökben igencsak jól cseng, hiszen a játékdizájnernek az elmúlt években kettő minőségi, interaktív filmnek is beillő, tehát erősen történetközpontú videójátékot is köszönhettünk. A 2015-ös Her Storyban és a 2019-ben kiadott Telling Liesban is hardcore nyomozás várt ránk, ezt az aspektust megőrizte Barlow legújabb játéka, az Immortality is, csak még ennek tetejébe megfejelte a készítő egy csomó vetkőzéssel és jó adagnyi erotikával – így a végeredmény egy kizárólag felnőtteknek szóló krimi lett.

Az Immortality idén augusztusban jelent meg PC-re és Xbox Series X/S-re, szóval tényleg nagyon új játékról van szó. Pont emiatt meglepő, hogy a Netflix minden előfizetőjének ingyenesen elérhetővé tette az art house filmek stílusát idéző alkotást. Az Android-tulajok a Google Playen keresztül szedhetik le Barlow videójátékát, míg iOS-en az App Store-ban kell keresni az Immortalityt.

xbox
Fotó: Xbox / youtube

A történet igencsak ötletes, a középpontjában egy Marissa Marcel nevű, modellből lett színésznő áll, aki karrierje során 1968-ban, 1970-ben és 1999-ben is dolgozott három különböző filmen, ám végül ezek közül egyik se került vászonra. Marcel (Manon Gage alakításában) azóta eltűnt, és ránk, a játékosokra hárul a feladat, hogy ezt az egész hátborzongató rejtélyt megoldjuk.

Tovább

Elkaszálták a legújabb Xbox terveit

2022. november 17., 17:50 Módosítva: 2022.11.18 10:22

Az már korábban sem volt titok, hogy a Series X és S 2020-as megjelenése után a Microsoft egyből új Xbox-konzol fejlesztésébe kezdett, hiszen ezt maga Spencer is megerősítette – most azonban nagyon úgy néz ki, hogy néhány héttel ezelőtt hiába szivárgott ki még egy prototípus dizájnja is, a Keystone-projektet teljesen törölte a Microsoft.

Minderről maga az xboxos divízió vezetője, Phil Spencer mesélt egy podcastben, ahol elárulta, a konzol maga egyébként teljesen elkészült, a boltok polcaira azonban sohasem kerül fel. Spencer mindezt a konzol árával indokolta, amelyhez ha kontrollert is csomagolnak, 100-130 dollár alatt nem állt volna meg, ez pedig belátása szerint túlságosan közel lett volna már az Xbox Series S 299 dolláros indulóárához, így nem lett volna jó vétel.

Tovább

Folytatást kap az elmúlt évek legötletesebb sci-fije

2022. november 16., 07:10 Módosítva: 2022.11.16 19:56

A Control a 2019-es év legegyedibb művészeti alkotása volt, már ami a gaming-ipart illeti. A lövöldözős akció-kalandban a Federal Bureau of Control, vagyis az FBC nevű titkos amerikai kormányügynökség új igazgatójának, Jesse Fadennek a bőrébe bújhattunk, aki rögtön az első munkanapján azzal szembesült, hogy új munkahelyén bizony csúnyán elszabadult a pokol. Az általunk ismert valóságot fenyegető lényekkel szemben Jesse nemcsak különleges képességeinek, hanem high-tech pisztolyának köszönhetően is sikerrel állta a sarat, de közben azért erősen úgy érezhette magát, mint Alíz Csodaországban… és nem is alaptalanul.

A végeredmény nagyon hangulatos, és emlékezetes, máshoz nem hasonlítható tudományos-fantasztikus videójáték lett. A Control legfőképp azért emelkedett ki a külső nézetes, lövöldözős vetélytársai közül, mert olyan rideg, indusztriális környezetbe helyezte el főhősét, hogy a reménytelenség a mi bőrünk alá is gyorsan bekúszott, pedig mi a tévé előtt ülve csak egy kontrollert nyomogattunk. Mindehhez, ha hozzáadjuk a beteg ellenségeket, az ügynökség kiszipolyozott, mindenfelé lebegő munkatársainak „hulláit”, akkor a végére már-már az elviselhetetlenségig tekeredett fel a Control által kiváltott ideglelés.

Tovább

Végre rendesen belenézhetünk az új Harry Potterbe

2022. november 15., 17:17 Módosítva: 2022.11.16 14:08

Jó régóta ígérgetik a Hogwarts Legacy című új Harry Potter-játék megjelenését, amely az eredeti tervek szerint a 2021-es év során polcokra került volna. Ám kétszer is elhalasztották az akció-szerepjátékot, előbb 2022-re, majd a jelenleg is ismert, 2023. február 10-i dátumra. Remélhetőleg most már tényleg a kezeink között tudhatjuk hamarosan a fantasyt, amelyben bár közvetlenül a Harry Potter-regények szerzője, J. K. Rowling nem működik közre, a játék története a híres varázslós franchise-on és kiegészítő kötetén, a Legendás állatok és megfigyelésükön alapszik.

A Hogwarts Legacyról eddig is lehetett pár dolgot tudni, például azt, hogy a cselekmény az 1890-es évekbe kalauzol, és egy, a Roxfortban tanuló, ötödéves hallgató talárját ölthetjük magunkra, akinek a döntései hatással lehetnek majd a mágikus világ jövőjére. A háttérben ügyködő sötét varázsló, Victor Rookwood és a belengetett goblinlázadás is hozzátesz a várakozási faktorhoz, annak ellenére hogy, mint kiderült, kviddicsezni például nem lehet a Harry Potter-játékban.

Tovább

Kamuszaga van, mégis élvezetes ez az új mobiljáték

2022. november 12., 18:15 Módosítva: 2022.11.13 07:48

A Marvel Snap október 18-án vált széles körben elérhetővé, az Androidra, iOS-re és amúgy PC-re is kiadott mobiljáték érkezését árgus szemekkel vártuk. Nem csak azért, mert imádjuk a szuperhősöket, és ipari mennyiségben fogyasztjuk a velük kapcsolatos tartalmakat. Hanem mert a készítőgárda, a nemrég megalakult Second Dinner élén az a Ben Brode áll, aki a Blizzard egyik sikercímét, az ugyancsak kártyajáték Hearthstone-t jegyezte korábban játékrendezőként, és egy csomó exhearthstone-os szakembert magával vitt az új cégébe.

A jó hír, már azoknak, akik ismerik a Hearthstone-t, az, hogy a Marvel Snap még a nagy elődnél is gyorsabb tempójú és ezért ütősebb videójáték. Az egy az egy elleni meccsek során a paklinkban mindössze 12 kártya található, és hat kör áll a rendelkezésünkre, hogy elgyepáljuk az ellenfelünket. Olyan hősöket vethetünk be a Marvel-univerzumból, mint a Hangya, Vasember, Amerika Kapitány, de kozmikus lények is felbukkannak, például A galaxis őrzői vagy éppen Thor.

Tovább

Exkluzív interjúban faggattuk ki a God of War készítőit a játékfejlesztés rejtelmeiről

2022. november 11., 10:23 Módosítva: 2022.11.12 06:13

November 9-én végre megjelent PlayStation 4-re és PlayStation 5-re az év egyik legjobban várt játéka, a God of War: Ragnarök, melynek tesztje már olvasható az Indexen. Kedvenc spártai harcosunk, Kratos és forrófejű fia, Atreus visszatértek, hogy az északi, viking sagák isteneivel egy 25 órás, epikus kalandban lerendezzék nézeteltéréseiket. Thor, Odin, Freyja csak néhány név azok közül, akik az erőszakot kedvelő apa-fia párossal dacolnak, de szerencsére az oldalunkon jól ismert bajtársak megint a színre lépnek, úgymint Mimir és a két imádni való törpe, Sindri és Brok, ráadásul itt még közel sincsen vége a sornak… a világvége túléléséhez rá is fér Kratosékra a segítség.

A God of War: Ragnarök immár mind a kilenc birodalmat bejárhatóvá és persze végigharcolhatóvá teszi a játékosok számára. A PlayStation Magyarországnak és a Red Lemon Mediának köszönhetően a napokban egy online videóinterjú keretein belül a fejlesztőcég, a nagy múltú Santa Monica Studio két szakemberének, a vezető pályadizájner James Ridingnak és a vele egy csapatban dolgozó, ugyancsak pályadizájner Jon Hickenbottomnak tehettük fel a kérdéseinket. Ezáltal némi betekintést próbálunk nyújtani azoknak az olvasóinknak, akik érdeklődnek a modern játékkészítés rejtelmei vagy úgy egyáltalán a God of War: Ragnarök világa és kulisszatitkai iránt.

Tovább

Már a nyakunkon van az új Diablo játék megjelenése

2022. november 8., 17:18 Módosítva: 2022.11.09 10:08

Annak ellenére hogy az Activision Blizzard a közelmúltban csúnya zaklatásos botrányokba keveredett, az óriáscég nem döntötte még teljesen romba saját magát, több fejős tehenük is akad: éppen kiadták az Overwatch 2-t, náluk zakatol a hamarosan új, sárkányos DLC-vel bővülő World of Warcraft, és a rajongók félelemmel vegyes áhítattal várják a Diablo IV megjelenését is. Ez utóbbi fantasy-RPG-ről eddig csak annyit tudtunk, hogy valamikor a 2023-as évben kerülhet polcokra, és a legoptimistább becslések is őszi-téli dátumokat emlegettek. Ehhez képest egy friss szivárgás alapján már jövő áprilisban belevethetjük magunkat a démonvadászatba.

Az igencsak megbízhatónak számító Xbox Era és a Windows Central egymástól teljesen függetlenül hozta le, hogy a Diablo IV érkezése pár hónapon belül várható. A hírek szerint a marketingkampány már a decemberben megrendezésre kerülő The Game Awardson kezdetét veszi, és a Blizzard itt teszi majd hivatalosan közzé a tavaszi megjelenési dátumot. A PC-n, PlayStation 4-en, PlayStation 5-ön, valamint Xbox One-on és Xbox Series S/X-en debütáló videójáték előrendelése a show alatt nyílhat meg, és nem is lesz hátrányos, ha valaki él a lehetőséggel.

Tovább

Ide a rozsdás bökőt, hogy a God of War: Ragnarök az év legjobb videójátéka

2022. november 4., 05:43 Módosítva: 2022.11.04 21:08

Nagyot húzott a Santa Monica Studio, amikor úgy döntöttek, hogy a 2018-as God of Warral rebootolják a kultikus játéksorozatot. A főhőst, a spártai harcos Kratost egy jóval megfontoltabb figuraként hozták vissza, aki ahelyett, hogy görög isteneket öldösött volna halomra, és meztelen menyecskékkel gyűrte volna össze szabadidejében a lepedőt, ezúttal az északi mitológia világában találta magát. Nem is egyedül, kisfia, Atreus társaságában. A legutóbbi God of War azért szólt akkorát mind kritikailag, mind az eladások tekintetében (lassan megközelíti a 25 millió értékesített példányt), mert amellett, hogy a franchise-ra jellemző brutális harcrendszert és a fogós fejtörőket megtartotta a fejlesztőcsapat, végre egy, a korábbiaknál sokkal érettebb történetet is leraktak elénk az asztalra.

A november 9-én érkező, God of War: Ragnarök című folytatás, amely PlayStation 4 és PlayStation 5 konzolokon is elérhető lesz, komoly feladatot tűz ki célul. Azt, hogy Kratos és Atreus közös sztoriját és északi kalandját lezárja – és pont ez a véglegesség, ami sokakat sokkolhat majd. A Santa Monica Studio tudatosan határozott úgy, hogy trilógia helyett ezt a sagát két játékban lezavarják. Ezúton köszönjük nekik, hogy nem húzták még négy évig a dolgot, amíg a nagy fináléra várnunk kellett volna. Tönkrementek volna az idegeink addigra.

A God of War: Ragnarök sztorija kimondottan borús hangulatban indít: Kratos és Atreus elvonulva élnek a faházukban, míg körülöttük az istenek halálát ígérő, kaotikus világvégét felvezető örök tél, a Fimbulwinter dúl. Midgard a korábban látottakhoz képest teljesen megváltozott, és ez praktikus következményekkel jár, hiszen a főszereplők csónakjukat farkasok által húzott szánra cserélik, úgy száguldoznak a hóval borított birodalomban. A sebességre szükségük is van, hiszen a 2018-as God of War végén a nagypofájú fiát, Baldurt elvesztett Freyja minden erejével vadászik a párosra.

Tovább

Csokoládészeleten is fut a Doom

2022. október 31., 17:40 Módosítva: 2022.11.01 06:55
Összefügg egy nálunk nem honos október végi ünneppel.

Itt az újabb, szülőkre leselkedő szorongás: szomszédtól csokit kéregető gyerek véletlenül megeszik valamit, ami valójában egy mikroszámítógép, amelyen pokoli démonoktól hemzsegő ősjáték fut.

A veszély persze csak korlátozottan valós, egyben a New York-i nyílt forrású csináld magad hardvereket gyártó Adafruit Industries médiaakciója, amelyhez termékeikből építették az eszközt. Kakaós bevonómassza és vödrös karamell helyett egy kétcentis QT Py ESP32 Pico alaplapból, egy 240x240 pixel felbontású TFT IPS kijelzőből áll, amelyen micro SD-kártyáról fut a Retro-Go emulátor és a jó öreg Doom shareware-verziója. A szerkezetről már csak egy jól megszobrászkodott, 3D nyomtatón elkészített csokiszeletutánzat-borítás hiányzik.

A történet illékony hírértékét természetesen nagyban megtámasztja az, a kockahajlamú emberek által a Doom körül kialakított globális népi mozgalom, amelyben a legendás játékot minden lehetséges hardveren és módszerrel futtatják. A Doom futott már egyebek között pénzkiadó automatán, zsebtelep helyett krumpliról üzemeltetett számológépen, John Deere traktoron, kartonpapíron, és nemrég a pattintottkő-egyszerűségű Notepad szövegszerkesztőben is.

A csokoládé a mezőnyhöz képest kifejezetten szofisztikált szerepet ragad meg, és bár kezelőszervek és tényleges játék nélkül hagy szemernyi hiányérzetet, a cég többi videója alapján nem kételkedünk benne, hogy a miniképernyőn valóban futó játék látható.

(Interesting Engineering, Techspot)

George R. R. Martin retteg az olvasóitól, a hobbijáról is lemondott

2022. október 29., 07:50 Módosítva: 2022.10.29 21:52

A Trónok harca íróját, George R. R. Martint nem lehet azzal vádolni, hogy ne lenne sokoldalú ember. A 74 éves művész, akit a Time magazin az amerikai Tolkiennak nevezett el, nemrég közreműködött az év eddigi legnagyobb videójátékos szenzációjában, az Elden Ringben, melynek világépítésében és háttérsztorijának megalkotásában segédkezett.

Az ezzel kapcsolatos kérdés, melyet Martinnak Stephen Colbert a The Late Show-jában feltett, abszolút jogos: a műsorvezető ugyanis arról érdeklődött, hogy a Mester vajon kipróbálta-e az Elden Ringet?

„Nem játszottam vele, mert az emberek egyre mérgesebbek a Winds of Winter miatt. Sajnos rettenetesen addiktív személyiségem van. Régebben nagyon sokat játszottam, olyan címekkel, mint a Railroad Tycoon, a Master of Orion és a Homeworld, ezek csúnyán magukba szippantottak. Hetek, hónapok teltek el, én meg csak ültem előttük a piros fürdőköpenyemben, és azzal nyugtatgattam magam, hogy csak még egyet játszok, tényleg ez lesz az utolsó. Hanyagolnom kellett, mert minden időmet felemésztette a dolog” – nyilatkozta az ismert szerző.

Tovább

Remake készül a világ leghíresebb fantasyjátékából

2022. október 27., 13:29 Módosítva: 2022.10.27 19:13

Bár a CD Projekt 1994-ben alakult meg, a lengyel cég hosszú éveken keresztül külföldi videójátékok terjesztésével és honosításával foglalkozott. 2007-ben jelent meg csupán az első saját alkotásuk, a The Witcher, mely Andrzej Sapkowski regénysorozatának adaptációjaként, pontosabban folytatásaként funkcionált.

A The Witcher világát mostanra tömegek ismerik, nemcsak a később trilógiává bővült játékszériának, hanem a Netflix adaptációjának köszönhetően is. Ez utóbbiban Henry Cavill alakítja a mutáns szörnyvadász, Ríviai Geralt figuráját, aki vonzó boszorkányokkal kerül túlfűtött viszonyba, maga mellé fogad egy Ciri nevű bukott hercegnőt tanítványnak, és eközben igyekszik kimaradni a Kontinens szövevényes politikai huzavonáiból. Geraltot legfőképp csak az érdekli, hogy minél több arany üsse a markát, miközben ijesztő bestiákban mártja meg a kardját.

Amellett, hogy nemrég újabb The Witcher-játékok érkezését jelentette be, a lengyel fejlesztőcég rövid időn belül megint örömhírrel állt a gamerek elé, mégpedig hogy a fantasy franchise-t beindító, 2007-es részt remake-elik a Fool’s Theoryval közösen, a felújított verziót pedig az Unreal Engine 5 hajtja majd, így szuperlátványosnak ígérkezik a végeredmény.

Tovább

Horrorjátéktól még életünkben nem paráztunk ennyire

2022. október 25., 12:50 Módosítva: 2022.10.25 18:30

A Scornról már a megjelenése előtt sejteni lehetett, hogy vagy zseniális túlélőhorror lesz, vagy pedig totális baklövés. Minket a szerb készítőgárda, az Ebb Software belső nézetes játéka szinte azonnal levett a lábunkról, annak ellenére, hogy a nyolc óra, mire végigvergődtünk ezen a beteges, már-már gyomorforgató világon, egyszersmind csúnyán ráment az idegeinkre. A Scorn, mely október 13-a óta elérhető PC-re és Xbox Series X/S-re, nem galamblelkű gamereknek lett kitalálva. Irányjelzőnek annyit mondunk, hogy aki az Alien-filmeket nem bírta, az ezt a játékot is kerülje el, mégpedig nagy ívben.

Merthogy a Scorn olyan művészek munkáira épít, mint H. R. Giger, aki Ridley Scott 1979-es sci-fi-horrorjának ikonikus szörnyetege, a xenomorph kinézetét megalkotta, és később is az Alien-franchise mellett maradt. Bár a svájci művész 2014-ben sajnos elhunyt, az általa mainstreammé tett biomechanikus művészeti stílus megmaradt a köztudatban. Ebből nőtte ki magát tulajdonképpen a Scorn.

Amikor azt mondjuk, hogy a Scornnal nem jó érzés játszani, akkor kicsit sem túlzunk. Kell valamilyen szintű mazochizmus, hogy ezt a bizarr horrort valaki élvezze. Kezdjük azzal, hogy a játék semmi kapaszkodót nem ad nekünk: teljesen néma hősünk egy idegen civilizáció alkotta helyen tér magához, ami a falakat díszítő koponyák, széthagyott hullák és meggyötört lények számából következtetve nem egy barátságos hely. Mindenesetre pokoltúránk elkezdődik, amely jórészt puzzle-fejtéssel, bujkálással és némi lövöldözéssel lesz kikövezve.

Tovább

Mindenkit levett a lábáról a Netflix új sorozata, mégis elkaszálták

2022. október 23., 10:45 Módosítva: 2022.10.24 09:03

A Netflix szeptember 13-án bemutatott animesorozata, a Cyberpunk: Edgerunners hatalmas mérföldkőnek bizonyult. Nem azért, mert a nézettségével letarolta volna a streamingszolgáltatót, vagy a kritikusokat egy emberként lenyűgözte volna. A bravúr, amit a 10 részes produkció elért, ezeknél egy picit komplexebb, ugyanis az Edgerunners új életet lehelt a bukásnak indult, Cyberpunk 2077 című sci-fi-videójátékba, és visszaadta némiképp az emberek hitét a The Witcher-trilógiáért is felelős CD Projekt Red irányában.

Azért mondjuk ezt, mert ahogy a Cyberpunk 2077 Twitter-oldalán a fejlesztők boldogan kiírták, az elmúlt hónapban naponta egymilliónál is több ember pörgette az elején rettenetesen bugos, szinte játszhatatlan alkotást, melyet némi pofozgatás után sikerült végül elfogadható állapotba felhoznia a CDPR-nek. A sikert meglovagolva a csapat nemrégiben bejelentette, hogy Orion kódnéven készül a Cyberpunk 2077 második része. Sőt, Phantom Liberty címmel hatalmas kiegészítőn is dolgoznak, amelyben Keanu Reeves mellett az expornósztár, mostanában inkább streamer-influenszer Sasha Grey is szerephez jut.

A gamerek az előző bekezdésben taglalt híreken kívül azonban elég szomorúak lehetnek, hiszen annak ellenére, hogy a lengyeljapán koprodukció, a Cyberpunk: Edgerunners valami iszonyú hype-ot generált nemcsak a Cyberpunk 2077-ben, hanem a közösségi médiában is, a széria nem kap folytatást.

Tovább

Brutális botrány kerekedett egy még meg sem jelent videójáték körül

2022. október 20., 13:14 Módosítva: 2022.10.21 08:47
1

A Bayonetta-rajongóknak jó sokat kellett várniuk arra, hogy a boszorkányos hack and slash folytatódjon, hiszen a játéksorozat második része 2014-ben jelent meg Wii U-ra. A harmadik felvonás október 28-án kerül végre kiadásra Nintendo Switchen, mely a mai trendekhez igazodva egy multiverzumos őrület lesz, természetesen az elmaradhatatlan pörgős, akciódús játékmenettel, illetve újdonságként hatalmas, megidézhető bestiákkal.

Képernyőfotó 2022-10-18 - 21.50.27.png
Fotó: GameSpot / youtube

Bár nem jelent még meg, a Bayonetta 3 körül máris csúnya botrány kerekedett, hiszen a videójáték főszereplőjének angol hangja, Hellena Taylor a nyilvánosság elé állt. Mégpedig komoly váddal, azt állítva, hogy a fejlesztőgárda, a PlatinumGames mindössze négyezer dollárt, vagyis nem sokkal több mint másfél millió forintot ajánlott neki a munkájáért. Ezt a színésznő zokon vette, és kamerák előtt adott hangot csalódottságának.

Tovább

Jó nagy katasztrófának ígérkezik az új Batman

2022. október 19., 16:49 Módosítva: 2022.10.20 09:27
12

A szuperhősrajongók fenhetik a fogukat, hiszen október 21-én érkezik az év egyik legnagyobb címe ebben a zsánerben, a Gotham Knights. A játékot az a WB Games Montréal hozta tető alá, aki korábban már foglalkozott a Batman-univerzummal, hiszen ők csinálták meg az Originst, amely az Arkham-széria előzményeit taglalta egy pályakezdő Bruce Wayne-nel a főszerepben. A Gotham Knights elég formabontó játék lesz abból a szempontból, hogy az egész azzal kezd, hogy Batman meghal, a helyét a bűnözőktől egyre jobban hemzsegő, mindig éjsötét városban pedig egy igazságosztó alakulat veszi át.

captures chrome-capture-2022-9-17 (6).png
Fotó: DC / YouTube

A Gotham Knightsban olyan jól ismert szuperhősök gúnyájába lehet bújni péntektől, mint Nightwing, Batgirl, Robin és Red Hood, akik más és más képességekkel gyepálják majd ellenségeiket. Az akció RPG-nek az lesz a legnagyobb érdekessége, hogy a történet teljes megismeréséhez többször is újra kell játszanunk, megismerkedve az összes főszereplő nézőpontjával.

Tovább

Ingyenessé vált minden idők egyik legnépszerűbb életszimulátora

2022. október 19., 09:41 Módosítva: 2022.10.19 21:59
13

Kedden kora este, magyar idő szerint hét órakor megtartotta a The Sims Summit névre keresztelt eseményét az Electronic Arts és a Maxis, amelynek keretein belül ingyenessé vált a The Sims 4 alapjátéka – ezenfelül betekintést nyújtottak a játék és maga a franchise jövőjébe is.

Több mint nyolc éve már, hogy megjelent minden idők egyik legnépszerűbb életszimulátorának negyedik része, a The Sims 4, amely az elmúlt évek során megszámlálhatatlanul sok kiegészítővel bővült. 

Tovább

Már megint szexbotrány van a Blizzardnál

2022. október 15., 07:27 Módosítva: 2022.10.16 08:48
90

Az egyik legnagyobb és legismertebb videójátékipari cég, az Activision Blizzard olyan franchise-okat tudhat magáénak, mint a Warcraft, a Starcraft, a Diablo, és az Overwatch. Általában, amikor játékot jelentet meg a kiadó, hatalmas hisztéria övezi az éppen soros újdonságot, így volt ez az Overwatch 2 esetében is október 4-én.

A Blizzard játékait amennyire sokan imádják, a kiadó megítélése éppen annyira ellentmondásos. Nem tett jót a cég hírnevének az a zaklatási botrány, amibe belekeveredtek a közelmúltban. Két év vizsgálódást követően, 2021 júliusában ugyanis a kaliforniai Tisztességes Foglalkoztatási és Lakhatási Minisztérium (DFEH) beperelte a Blizzardot nemi megkülönböztetés és szexuális zaklatás miatt. A nőket a Blizzard Entertainment irodáiban testileg-lelkileg megszégyenítették, kevesebbet kerestek férfi társaiknál, és akkor is diszkriminálták őket, ha terhességi szabadságról volt szó.

A perben az úgynevezett „frat boy” kultúráról számolt be a DFEH, amely a Blizzardnál uralkodott: a női dolgozók testén viccelődtek a férfiak, és a nemi erőszakkal való poénkodás is előfordult.

Aki azt hiszi, hogy a Blizzardnál nagyobb változásokat indított volna be a botrány, nagyot téved. A szórakoztatóipari nagyhatalom belső vizsgálatot indított el, amelynek során azt találták, hogy minden a legnagyobb rendben van, soha nem érte hátrány a nőket a cégnél, és az egész csak egy nyilvános médiahadjárat. Néhány karakter nevét mondjuk kénytelenek voltak lecserélni, mint például McCree-ét az Overwatch-ból, hogy a cowboyt ne kapcsolja senki a „névadójához”. A Diablo IV-n is dolgozó játékdizájner, bizonyos Jesse McCree is belekeveredett a szexuális zaklatásos ügybe, megvádolták, és bár a Blizzard nem erősítette meg, vélhetően emiatt el is bocsátották. Az Overwatch által a Blizzard mindig is a mások elfogadásáról papolt, így a színfalak mögött uralkodó állapotok különösen elkeserítőek.

Tovább

Tragikusan rajtolt el az ősz legjobban várt sci-fi játéka

2022. október 14., 19:04 Módosítva: 2022.10.15 12:02
16

A Blizzard 2016-ban jött ki hőslövöldéjével, az Overwatch című csapatalapú FPS-sel, amelynek nemcsak az igényesen kivitelezett sci-fis világa, hanem szerethető karakterei is levették a lábukról a gamereket. A folytatást, az Overwatch 2-t már 2019 novemberében, a BlizzConon bejelentette az óriáscég, de akkor még úgy terveztek, hogy megtartják az első részt is, és afféle crossplay alkalmazásával püfölheti egymást mindenki, függetlenül attól, hogy melyik felvonás van meg neki. Az Overwatch 2-t főleg a sztorialapú PvE küldetéseivel reklámozta a Blizzard, ám sok minden változott az elmúlt három évben.

Overwatch-2-Launch-Trailer-YouTube.png
Fotó: PlayOverwatch / YouTube

Az Overwatch 2 közel sem abban az állapotban jelent meg, amiben ígérték. Bár a játéknak nagyon jót tett, hogy a 6v6 meccseket 5v5-ösökre redukálták, és lehetővé tették, hogy akár egyetlen játékos elvigyen a hátán négy másikat, valamint egy csomó olyan érdekes hős elérhetővé vált, mint a lövész Sojourn, a tank Junker Queen és a támogató Kiriko, mégis csak az egyik szemünk nevet. A másik sír. Nem a PvE hiánya miatt, mert az minket nem túlzottan izgat, inkább a technikai hibák miatt, amelyeket az Overwatch 2 hozott magával.

Tovább

30 éves lett a világ legkeményebb verekedős játéka

2022. október 13., 05:56 Módosítva: 2022.10.14 06:18
57

Ed Boon és John Tobias ötlete, melynek eredetileg a Mortal Kombat indult, elég elborultan hangzik a mai napig. A programozó és a játéktervező úgy gondolták, hogy csinálnak egy verekedős videójátékot, az akkor nagyon népszerű akciósztár, Jean-Claude Van Damme főszereplésével. Ebből nem lett semmi, de a bunyós aspektus megmaradt az oldalnézetes játékban, melynek első részét 1992. október 8-án, picit több mint 30 évvel ezelőtt adták ki. A Mortal Kombatot már a kezdetektől áthatotta egy erős tudományos-fantasztikus körítés, na és persze olyan vad karakterek, akiknek a neveit azok is fejből fújják, akik életükben maximum kétszer vettek kontrollert a kezükbe.

Skorpió, Sub-Zero, Raiden, Sonya Blade, Kung Lao, és a többiek mind ikonikus figurák, de sorolhatnánk még Liu Kanget, Kitanát… ők is szépen beették magukat a popkultúrába. Elég ránézni bármelyik conon a Cosplayesekre. Na, ugye.

Van Damme végül nem került bele a játékba, de a rá megszólalásig hasonlító Johnny Cage formájában némi kikacsintást azért kapott. A Mortal Kombat elborult koncepciója ellenére, vagy inkább amiatt, világhódító útra indult, és bár az eredeti készítőgárda, a Midway Games 2009-ben tönkrement, és a Warner Bros. Entertainment felvásárlása után NetherRealm Studiosként szerveződött újjá, Ed Boon bámulatos módon mindvégig az idézőjeles kölyke mellett maradt.

A Midway Games célja annak idején az volt a játékkal, hogy a Street Fighter II: The World Warriornak csináljanak egy méltó kihívót. Mostanra viszont nem kérdés, hogy a két széria közül melyik a közkedveltebb.

Tovább

Véletlenül kiszivárgott, hogy néz majd ki az új Xbox-konzol

2022. október 11., 14:40 Módosítva: 2022.10.11 18:06
3

Huszonötödik születésnapját ünnepli idén a Fallout-franchise, aminek okán az Xbox feje, Phil Spencer is köszöntötte a fejlesztőket – a posztolt kép hátterében a rajongók azonban hamar kiszúrtak valamit, aminek nem biztos, hogy ott kellett volna lennie.

Az már korábban sem volt titok, hogy a Series X és S 2020-as megjelenése után a Microsoft egyből új Xbox-konzol fejlesztésébe kezdett, hiszen ezt maga Spencer is megerősítette. A Project Keystone néven futó projekt a jelek szerint egy kizárólag interneten keresztüli játékstreamelésre alkalmas konzol lesz, amelyet tévékhez és monitorokhoz lehet majd csatlakoztatni.

Tovább

Elgurult a Need for Speed készítőinek gyógyszere

2022. október 9., 05:47 Módosítva: 2022.10.09 21:22
13

Az öregebb gamerek számára a mai napig az Underground 2, a Most Wanted, esetleg a Carbon jelentik a nagybetűs Need for Speed-élményt. A kultikus franchise sok mindennel próbálkozott az elmúlt évtizedekben, még az is előfordult, hogy az illegális autóversenyzős körítést sutba dobta az EA, és helyette olyan szimulátorosabb élményekkel próbálkoztak, mint a Shift, de ide sorolnánk akár a ProStreetet is az 1994 óta egyre terebélyesedő listából.

A Need for Speed Unboundot, melyet október 6-án jelentettek be, senki sem fogja megvádolni azzal, hogy túl földhöz ragadt lenne. A hosszú idő után visszatérő készítőcsapat, a Criterion valami olyasmit kotyvasztott a boszorkánykonyhájában, amire egy-két éve még senki sem számított volna. Az Unbound a látványvilágát félig-meddig az olyan mesefilmektől cseni, a karaktereket és az autókat illetően, mint a Pókember: Irány a Pókverzum!, míg a körítés, az utak és a szabadon felfedezhető város realisztikusan néznek majd ki.

Tovább

Folytatást kap 2020 leggyűlöltebb videójátéka

2022. október 8., 12:27 Módosítva: 2022.10.08 17:23
17

A CD Projekt Red közel 500 embere dolgozott a Cyberpunk 2077 című videójátékon, amely amennyire formabontó sci-finek ígérkezett, akkora csalódás lett végül. A 2020 decemberében megjelent alkotás főleg PlayStation 4-en, de Xbox One-on is szinte játszhatatlannak bizonyult eleinte. A PlayStation Store-ból gyorsan le is vette anno a Sony az akció-RPG-t, és januárig kellett várniuk a gamereknek arra, hogy már kipofozott, jobb állapotban visszakerüljön oda.

Mostanra a Cyberpunk 2077 egy egészen élvezhető játék lett, amely ráadásul a pénztáraknál is jól teljesített: épp egy héttel ezelőtt derült ki, hogy a sci-fi átlépte a 20 milliós eladott példányszámot. Az érdeklődés mostanában jócskán megnövekedett a Cyberpunk 2077 iránt, legfőképp annak köszönhetően, hogy a Netflix kiadott egy Cyberpunk Edgerunners című animesorozatot, és egy csomóan felfedezték a CD Projekt Red játékát általa. Illetve jó sokan lehettek olyanok is, akik a széria hatására döntötték el, adnak Night Citynek még egy esélyt.

Cyberpunk-2077-—-Official-Cinematic-Trailer-E3-2019-YouTube copy
Fotó: GameSpot / Youtube

A készítők igyekeznek is meglovagolni a hype-ot, amellett hogy nemrég bejelentették a Phantom Liberty című nagy DLC érkezését 2023-ban PC-re, PlayStation 5-re és Xbox Series X/S-re, a CD Projekt Red nagy csinnadrattával közölte a publikummal: készül a Cyberpunk 2077 teljes értékű folytatása, vagyis a második rész is.

Tovább

Meghalt a FIFA, éljen a FIFA!

2022. október 8., 05:45 Módosítva: 2022.10.09 06:07
1
A labdarúgást imádó szurkolók milliói számára szeptember vége az egyik, ha nem a legfontosabb időszak az évben, ekkor jelenik meg ugyanis az aktuális esztendő virtuális futballjátéka, a FIFA. Ezen a néven viszont a 23-as kiadás az utolsó, legalábbis amit az EA Sports fejleszt. Kipróbáltuk a játékot és próbáltunk utánajárni, hogy a kanadai cég mennyire erőltette meg magát hattyúdala alkalmával.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség és a szoftverfejlesztő vállalat a hírek szerint természetesen az anyagiakon szólalkozott össze, ami nem új keletű dolog, de a szakítás most, közel 30 év után következett be. Hogy mekkora jelentőséggel bír egy videójáték, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy maga a FIFA elnöke, Gianni Infantino jelentette be, hogy más fejlesztőkkel ugyan, de folytatódik a sorozat.

Csakhogy az EA sem vonul ki a piacról, EA sports FC néven dobja majd piacra jövő évi fejlesztését, így ha a japán KONAMI Pro Evolution Soccer sorozatát is idevesszük, nem kevesebb, mint három focis alternatívánk lesz majd jövőre a konzolok vagy éppen a számítógépek előtt.

Tovább

Ezek voltak a játéktörténelem legnagyobb szivárgásai

2022. október 1., 15:40 Módosítva: 2022.10.02 14:19
14

Nemcsak a techóriások, hanem a játékfejlesztők is nehéz cipőben járnak, ha szivárogtatásokról van szó, a mániákus rajongók, esetlegesen hackercsapatok ugyanis mindent megtesznek annak érdekében, hogy idő előtt információhoz jussanak egy-egy, még készülőfélben lévő projekttel kapcsolatban.

Vannak persze esetek, amikor a gyártók szándékosan hintenek el információmorzsákat következő játékukról, ezzel is fenntartva az érdeklődést, a legtöbb esetben azonban előre be nem tervezett szivárogtatásról van szó. Az utóbbi esetekből gyűjtöttük most össze a teljesség igénye nélkül az általunk vélt öt legviccesebb, legizgalmasabb történetet.

Tovább

Öt új játék, ami miatt megéri októberben kontrollert ragadni

2022. szeptember 30., 05:44 Módosítva: 2022.09.30 18:38
1

A koronavírus-járvány csúnyán rányomta a bélyegét nemcsak a mozikra, amelyek időszakosan voltak csak nyitva – és a jegyeladásokon a hiátus hatása a mai napig érezhető –, hanem a szórakoztatóipar más ágaira is, például a videójátékokra. 2022-ben részben ennek köszönhető, hogy a fejlesztők durva csúszásokban vannak. Külön cikkben szedtünk össze néhány olyan sokak által várt AAA-s alkotást, amelyek idén már nem jönnek ki.

Októberben azonban úgy tűnik, végre kicsit magához tér a játékipar is, és annak ellenére, hogy például a Forspoken című PlayStation-exkluzív fantasy sem érkezik meg ebben a hónapban, bőségesen válogathatnak majd a gamerek a kínálatból. Izgalmasabbnál izgalmasabb címek debütálnak ugyanis.

Overwatch 2

Október 4-én jön ki a Blizzard Entertainment szebb napokat is látott multis hőslövöldéjének folytatása, amelyet a kritikusabb hangok másfeledik résznek tartanak inkább. Az Overwatch 2 a mai trendekhez igazodva ingyenesen játszható lesz, és amellett, hogy a már ismert karakterek ráncfelvarráson esnek keresztül, vadonatúj hősök, pályák is érkeznek, hogy kicsit feldobják az élményt. Az eddigi 6v6-os meccsek helyett már 5v5-ben gyepálhatjuk egymást az Overwatch 2-ben, a loot boxok is eltűnnek a játékból, a szerencsejátékozás helyét battle pass-rendszer veszi át. A későbbiekben várható még sztorialapú PvE-mód is, de azt még nem tudni pontosan, hogy mikor. Az Overwatch 2 PC mellett PlayStation 4-re és 5-re, Xbox One-ra, Xbox Series X/S-re és Nintendo Switchre jelenik meg.

Tovább

Kész horror az IKEA-ban éjszakázni, legalábbis ebben az új játékban

2022. szeptember 29., 17:43 Módosítva: 2022.09.30 07:58
29

Sűrűn halljuk, hogy a videójáték-iparban egyre kevesebb az ötlet, és amikor azt látjuk, hogy a filmekhez hasonlóan sorban jönnek velünk szembe a klasszikus címek remake-jei, hajlamosak vagyunk elfogadni ezt az állítást. Egészen addig, amíg az indie-játékokra nem vetünk egy pillantást, mert a független fejlesztők azért sűrűn eleresztik a fantáziájukat. Mégpedig elég vadul.

The-Store-is-Closed-A-Survival-Horror-Game-That-Traps-You-in-IKE
Fotó: IGN / YouTube

Erre jó példa a The Store is Closed, amelynek éppen zajlik a Kickstarter-kampánya. A The Story is Closed egyszemélyes szerelemprojekt, Ziggy munkája, amelyben az IKEA-hoz feltűnően hasonlító (még a kék-sárga logó is stimmel), STYR fantázianévre keresztelt bútorboltban ragadunk éjszakára, ahol az életünkre törő, eladóknak álcázott, szörnyűséges lények elől kell bujkálnunk.

Tovább

Letartóztatták a tinédzsert, aki kiszivárogtatta a GTA 6-ot

2022. szeptember 28., 06:04 Módosítva: 2022.09.29 06:16
84

Oxfordshire-ban kerítették kézre a londoni rendőrök azt a mindössze 17 éves hackert, aki a The Desk újságírója, Matthew Keys szerint elkövette minden idők legsúlyosabb videójátékos szivárogtatását, amikor a Grand Theft Auto épp készülő, hatodik részének eddig nem látott felvételeit közzétette az interneten.

A Rockstar Gamest és úgy összességében a játékipart is sokkolták a történtek, 50 perc terjedelemben, 90 videórészlet látott napvilágot a múlt héten, és bár az anyagok nagy részét sikerült eltávolítani, visszafordíthatatlan károk érték a fejlesztőcsapatot. A GTA-franchise mindig is a realisztikusságára épített, ezért fogytak a játékok sokmilliós példányszámban, a félkész verzió kikerülése azonban sokak szerint pont a játéknak ezt az illúzióját verheti szét. Nemcsak a készítési folyamatra, hanem a marketingre is negatív hatással lehet a hackertámadás.

Tovább

Ki nem találná, melyik filmsztár kerül be a FIFA 23-ba

2022. szeptember 23., 05:46 Módosítva: 2022.09.23 13:08
5

Jason Sudeikist az amerikai vígjátékok kedvelői jól ismerhetik, a 47 éves színész olyan, idehaza is közkedvelt mozifilmekben volt látható, mint az Elhajlási engedély, a Förtelmes főnökök és a Családi üzelmek. A komikus 2020-ban a tévéképernyőn is nagy sikert aratott, az Apple TV+ dramedyjében, a Ted Lassóban. A széria rögtön az első évadával 20 Emmy-jelölést gyűjtött be, a 2021-ben megrendezett gálán a Legjobb vígjátéksorozat kategóriában győzni tudott, ezzel többek közt olyan vetélytársakat lesöpörve, mint a Cobra Kai, A légikísérő, és a Hacks.

2022-09-22 19 54 52-FIFA 23   Official Ted Lasso Trailer - YouTu
Fotó: EA Sports FIFA

A Ted Lasso története egy amerikaifoci-edzőt állít a középpontjába, aki azért érkezik Angliába, hogy az első osztályban, a Premier League-ben játszó AFC Richmondot gatyába rázza. A feladat nem egyszerű, hiszen Sudeikis karaktere még a játék szabályait is alig ismeri. Ráadásul egy cselszövés kellős közepébe csöppen: a klub jelenlegi tulajdonosa, Rebecca Welton (Hannah Waddingham) abban reménykedik, hogy a tréner megbukik, ezzel pedig a nő bosszút tud állni hűtlen exférjén.

Az Apple TV+ sorozata egy közel sem tipikus underdog sztori, amelyben egy edző, és cinikus, kezelhetetlen, helyenként életunt játékosokból álló csapata minden odds ellenére sikerre tör.

Tovább

Beigazolódott a pletyka, visszatér Vasember

2022. szeptember 22., 18:35 Módosítva: 2022.09.23 14:02
4

Az Electronic Arts kemény fába vágta a fejszéjét, a nemrég a gamertársadalom felét magára haragító kiadó nagy bejelentést tett: a Motive Studióval együtt egy Vasember-játékot készítenek. Nem is akármilyet: egyjátékos, történetalapú, külső nézetes akciókalandot.

A készülő alkotásnak hivatalos címe nincs még, korai fázisában jár a fejlesztés, az EA azonban elhivatott a játékkal kapcsolatban, amely a közreműködő Marvel Games kreatív direktora szerint egy szerelmes levél lesz a legendás hőshöz.

A Marvel playboy szuperhőse – vagy inkább szuperhős playboya – nem sűrűn bukkan fel videójátékos fronton egymaga. Igaz, PlayStation VR-ra elkészítették az Iron Man VR-t még 2020-ban, ám ezenkívül Tony Starkot csak a Marvel's Avengersben irányíthattuk, ahol a Bosszúállók, köztük Thor, Amerika Kapitány, Fekete Özvegy, Kamala Khan és Hulk oldalán verhettünk szét a végtelenségig az életünkre törő robotokat.

Tovább