új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Twitteren szavaztatja meg szurkolóival a skót Livingston focicsapata, hogy meghosszabbítsák-e egyik játékosuk lejáró szerződését. A harmadik számú kapus, Gary Maley jövője forog kockán, a transfermarkt.de szerint 37 éves játékos egyetlen meccsen védett idén, egyből három gólt kapott. Eddig több mint 162 ezren szavaztak, 68 százalékuk (köztük én is) Maley megtartására szavazott. A szavazás holnap zárul. Kíváncsi lennék, milyen eredmény születne, ha az NB I.-ben is így döntenének a focistákról. 

  • Sokszor eljátszik az ember a gondolattal, hogy meg tudná-e őrizni a hidegvérét élet-halál helyzetekben, például ha kirándulás közben szembe találná magát egy medvével. Egy olasz kisfiú és családja ebből csillagos ötösre vizsgázott, amikor pontosan ez történt meg velük. A csillagos ötös nem is fejezi ki az irántuk érzett mély tiszteletemet, inkább csillagos érdemrendet kellene a nyakukba akasztani "rettenetesen beszartam, de nem estem pánikba" felirattal. 

    Történt ugyanis, hogy a 12 éves Alessandro és családja  az észak-olaszországi Trentinoban kirándult, mikor a szülei szóltak, hogy véletlenül se szeretnék a frászt hozni rá, de pár méterre tőle felbukkant egy hatalmas medve. 

     Alessandro láthatóan - és teljesen érthetően - halálra rémült, de dicséretesen megőrizte a hidegvérét. A medve észre is vette őket és ímmel-ámmal ugyan, de követte az egész esetet videózó családot egy ideig, néha még két lábra is állva, hogy jobban fölmérje a helyzetet és eldöntse, szeretné-e felfalni az egész családot. Alessandro szerencséjére úgy döntött, hogy inkább nem, és visszafordult az erdő felé. 

    A kisfiúnak az érdemrendje mellé jár még egy érdemrend azért a pillanatért, amikor csitítgatni próbálja a messzebb lévő, így eléggé indokolatlanul pánikolni és kiabálni kezdő turistákat, hogy ugyan maradjanak már csöndben, ha nem forog kockán az életük. Remélem bokán is rúgta őket, amikor már kelló távolságba kerültek a mackótól. (Euronews)

  • Felfüggesztették egy amerikai nő munkaviszonyát, miután arra hivatkozva hívott rendőröket valakire, aki megkérte, hogy kösse meg a kutyáját, hogy az illető egy fekete férfi volt írja a BBC.

    Amy Cooper hétfőn New Yorkban, a Central Parkban olyan helyen sétáltatta póráz nélkül a kutyáját, ahol ez tilos. Christian Cooper (aki az egyező vezetéknév ellenére nem rokona a nőnek) pedig azért érkezett ugyanerre az erdős-ligetes, Ramble nevű szakaszra, hogy madarakat figyeljen meg. A férfi azt állítja, hogy mikor összetalálkozott a nővel, arra kérte őt, hogy tegye pórázra a kutyáját. Miután a nő nem volt hajlandó megkötni a kutyáját, a férfi maga akarta megfogni az állatot.

    Erre a nő elkezdett fenyegetőzni, a férfi pedig videóra vette az alábbi jelenetet, amely villámgyorsan bejárta az internetet:

    A videón látszik, hogy a nő nem tette pórázra a kutyáját, csak a nyakörvénél fogva rángatta, miközben azt kiabálja, hogy fel fogja hívni a rendőrséget, és azt fogja mondani, hogy egy afroamerikai férfi fenyegeti az életét.

    Miután a videót készítő férfi azt válaszolja, hogy hívja csak nyugodtan a rendőröket, a nő tényleg telefonál, és hisztérikus állapotban közli, hogy egy afroamerikai férfi megfenyegette őt és a kutyáját is. Miközben azért könyörög, hogy küldjenek rendőröket a helyszínre, a kétségbeesett, nyakörvénél rángatott kutya próbál kiszabadulni a szorításából, a férfi pedig úgy tűnik, csendben áll egy helyben.

    A felvétel azzal ér véget, hogy a nő mégis pórázra teszi a kutyát, a férfi pedig megköszöni ezt, és kikapcsolja a kamerát.

    A videót Christian Cooper testvére is megosztotta a Twitteren, ahol egyetlen nap alatt több mint százezer ember reagált rá.

    A videón szereplő nő munkáltatója, a Franklin Templeton Holdingtársaság ezután a Twitteren jelentette be, hogy nem tűrik a rasszizmust, Amy Cooper ügyét kivizsgálják, és a vizsgálat idejére felfüggesztik a nőt.

    A történtek miatt Amy Cooper később nyilvánosan kért elnézést, nemcsak attól a férfitól, akire ki akarta hívni a rendőröket, hanem mindenkitől. Az évekkel korábban egy spánielek mentésére specializálódott egyesülettől örökbefogadott kutyáját pedig visszavitte az Abandoned Angels elnevezésű fajtamentő szervezethez, miután a videó alapján sokan azt mondták, hogy a nyakörvénél fogva gyakorlatilag fojtogatta az állatot. A fajtamentők szerint a kutya azóta már biztonságban van.

  • Az új valóság: így fog kinézni a nagyszínpadi nézőtér a következő évadban.

    Ezzel a szöveggel posztolta a fenti képet a Berliner Ensemble nevű német színház a Facebookon. A képet nem túl meglepő módon perceken belül ezrek osztották meg: ez az első eset, hogy egy színház beavat a koronavírus-járvány miatt megváltozott jövőről alkotott elképzelésükbe.

    Ön elmenne színházba, ha ilyen lenne a nézőtér?

  • Járvány idején is lehetne élő koncerteket tartani, ha meghatározzuk a kötelező biztonságos viseletet. Az Los Angeles-i Production Club dizájnstúdió szerint a vírusmentes dress code alapja egy olyan ruha lehetne, amelyben mintha a 80-as évek borzasztó dzsoggingjait kombinálták volna a neonfényben úszó posztapokaliptikus sci-fik és az űrruhák világával.

    A Micrashell természetesen nem neoncsöveket kapna, hanem állítható színű RGB ledeket, szenzorokat, beépített információs panelt és kamerát, N95 kategóriájú légszűrőt, kesztyűt, és még az italokat is rá lehet pattintani a maszkra.

    Bővebben a Production Club oldalán.

  • A miniszterelnök Facebook-oldalán jelent meg egy közös fotó az első magyar űrhajóssal, Farkas Bertalannal.  

    Maszkot ezúttal sem viselt a miniszterelnök, de a 70 éves Farkas Bertalan sem,

    aki az új koronavírus által veszélyeztetett korcsoportba tartozik, a fotó alapján pedig közel sem tartották be az 1,5 méteres javasolt távolságot.

    100751209 10158253844261093 2582037284979212288 o
    Fotó: Orbán Viktor / Facebook

    Május 26-án van a 40 éve, hogy Farkas Bertalan a világűrbe indult a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén.

    A fotó szűkszavú leírása a következő:

    EGY ÚR AZ ŰRBŐL // SPACE JAM

    Hogy a nyelvi lelemény* mellett pontosan mit akart mondani Orbán Viktor az 1996-os animációs-élőszereplős gyerekfilmre utalással, amit magyarul Zűr az űrben címmel ismerünk, azt nem tudjuk, talán semmit, valószínűleg csak a miniszterelnök úr kommunikációs csapata volt vicces kedvében.

    *Frissítés: Az Egy úr az űrből egy 1978-as amerikai sorozat Robin Williams főszereplésével, eredeti címe szerint Mork and Mindy.

  • Kásler Miklósra mostanában rájár a rúd. Az emberi erőforrások miniszter jó sok támadást kap, valljuk be, néha nem alaptalanul. Azt például biztos nem ártott volna kicsit cizelláltabban megfogalmaznia, hogy ő a járvány idején sohasem rendelte el a kórházi ágyak kiürítését, hiszen ez az orvosok feladata volt, és akkor ezzel a klasszikus felelősségáthárító kijelentéssel nem haragította volna magára az orvostársadalom nagy részét. Az onkológus professzor élvezi Orbán Viktor bizalamát, de talán ő is érzi, hogy a közvélemény nem áll teljes mellszélességgel mellette. Feltehetően ezért is indult a miniszteri percek című videósorozat - baráti pályán, baráti riporterrel, előre egyeztetett kérdésekkel.

    Miniszter úr a sorozat második epizódjában arról beszél, hogy őt egész életében köti az orvosok hippokratészi esküje, amelynek egyik mondata így hangzik: A beteg érdeke a legfőbb törvény. A miniszter ezután újra megismétli: az orvosok döntöttek, kit bocsátanak el a kórházakból, így az ő felelősségük minden ezzel kapcsolatos következmény. 

    Egy olvasónk rögtön megfújta a riadót: Kásler Miklós tévedett, ez a mondat ugyanis nem szerepel a hippokratészi esküben. A dolog azonban nem ilyen egyszerű, hogy szegény Kásler Miklóson csak úgy újra elverjük a port.

    A beteg üdve a legfőbb törvény (salus aegroti suprema lex esto) kifejezés valóban nem szerepel az eredeti esküben, ezt a mondatot csak Hippokratésznek szokták tulajdonítani, de még az is lehet, hogy Cicerótól származik. Az eredeti hippokratészi esküben csak azt olvashatjuk, hogy "minden házba a beteg javára lépek be".

    Azóta azonban eltelt legalább 2500 év, és "hippokráteszi eskünek" nevezett fogadalom bizony ma annyi van, ahány orvosi egyetem és talán még annál is több. Mondjuk jó is, hogy a XXI. század orvosok nem az eredeti szöveget mormolják a diplomájuk átvételekor, mert fura is lenne, ha görög istenekre, Apollónra, Aszklépioszra, Hügieiára és Panakeiára kellene esküdniük, meg kellene fogadniuk azt, hogy tanáraikkal megosztják vagyonukat, vagy azt is ki kellene jelenteniük, hogy "sohasem fogok hólyagkövet operálni, hanem átengedem ezt azoknak, akiknek ez a mesterségük".   

    kasler
    Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma / Facebook

    Ezen az oldalon láthatja, hogy a magyar orvosi egyetemeken milyen eltérő szövegű fogadalmakat tesznek az ifjú orvosok. Valljuk be, még ha nem is mondják ki a Kásler által idézett mondatot, az eskük szellemiségéhez hozzátartozik, hogy az orvos elsődlegesen a beteg üdvét szolgálja. A Magyar Orvosi Kamara által javasolt verzióban szerepel is valami hasonló:

    Legfõbb törvénynek tekintem a betegek testi és lelki gyógyítását, a betegségek megelőzését.

    Szóval el a kezekkel Kásler Miklóstól - legalábbis a hippokratészi eskü miatt. 

  • Dzsudzsák Balázstól azt szokhattuk meg, hogy általában, ha megy valahova, akkor azt valamilyen lapos, jó drága, úgynevezett luxussportkocsival vagy hasonlóval oldja meg, vagy ha nem azzal, akkor csak simán valami jó drága gépjárművel.

    Miután kiszabadult a karanténból, mármint miután lejárt a 14 nap karanténja, hiszen a kiszabadulást már megoldotta korábban.

    Kapcsolódó

    Orbán fotója buktatta le Dzsudzsákot, hogy nem töltött 14 napot házi karanténban

    A magyar futballválogatott Dubajból hazaérkező csapatkapitánya 12 nap után egy étteremben volt.

    Szóval, amikor már nyugodtan lófrálhatott az országban, ő is ellátogatott Szadára az átmeneti autós szafari parkba, ahol elkészült róla ez a lenti fotó. Megtalálják a hibát a képen?

    dzsudzsak.png
    Fotó: instagram

    Nem, megy? Akkor még egy mondat mielőtt jön a segítség. Mi is megnéztük ezt a szafarit, amikor sajtóbejárást tartottak, meglepően szórakoztató.

    Kapcsolódó

    És akkor hirtelen két teve dugta be a fejét az autómba

    Megnyílt az ország első és egyetlen autós szafariparkja. A Magyar Nemzeti Cirkusznak minden fellépése elmaradt a járvány miatt, de nem akartak ölbe tett kézzel ülni, és a száz állat etetése is drága. Ha cirkusz nincs is, az állatokat meg lehet látogatni.

    És akkor jöjjön a nagy segítség: autós szafari.

  • Képernyőfotó 2020-05-24 - 21.49.19.png

    Ludwig van Beethoven IX. szimfóniájának negyedik tételét eddig már számtalan módon feldolgozták, de tollaslabdával még aligha. Egészen eddig, ugyanis Ledő Sebestyén olvasónknak az az ötlete támadt a karantén alatt, hogy ha már tollaslabdázik és hegedül is, akkor valahogy kombinálhatná a sportot a zenével. Ennek az eredménye lett az alábbi videó lett, amely akár kommentár nélkül is megállná a helyét, de Sebestyén azt is elárulta, hogy mi motiválta az elkészítésében:

    A videót a karantén két hónapja alatt készítettem. Szerettem volna megmutatni, hogy csak rajtunk múlik, mit hozunk ki az adott körülményekből, és a kitartás, a pozitív gondolkodás meghozza az eredményét. Beethoven Örömódáját azért választottam, mert a kölcsönös egymásrautaltságot, az összetartozást fejezi ki a zene nyelvén.

  • Szombat reggel a Pest megyei Dabas közelében tűnt fel egy zöld gyurgyalag, amit még sohasem láttak Magyarországon, olvasható az MME Facebook-oldalán. A madarat Kókay Bencének sikerült kiszúrnia egy helyi gyurgyalag telep lakói között.

    100816296 10158007186026391 7672459578197409792 o
    Fotó: MME Facebook

    A zöld gyurgyalag Észak-Afrikában és Ázsiában honos, a faj ritka kóborló példánya most először tűnt fel hazánkban. A jelenség már csak azért is érdekes, mert a Wikipedia szócikke szerint a zöld gyurgyalag csak kis mértékben vonuló madár. A költést főleg területeinek délebbi részén végzi, míg a száraz évszakban északabbra vonul.

  • "A kihallgatásra megborotválkoztam, az előadónak csokit vittem. Megnéztem a BKK buszának videófelvételét, s egyértelműen látszik, hogy se közúti balesetet nem okoztam, se bűncselekményt nem követtem el, a balesetről a sofőr tehet. Számomra egyértelmű, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester fennhatósága alá tartozó BKK a buszjegyemet sem tudja kifizetni, nemhogy a Bentley-m javítását. Ugyanis míg a buszban 2,5, az én autómban 15 milliós kár keletkezett" - ezt nyilatkozta a celebségléről ismert Berki Krisztián a Blikknek. Berki még 2018-ban egy Bentley-vel Párkányból tartott hazafelé, amikor megelőzte a BKK buszát, majd utána jobbra akart befordulni. Csakhogy a busz hátulról nekiment, összetörte a 70 millió forintos luxusautó hátulját.

    A baleset miatt most Berkiből lett gyanúsított. "A gyanú szerint védencem a közúti közlekedés szabályait megszegve veszélyeztette mások testi épségét. Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele 1-től 3 évig tartó szabadságvesztés lehet" – mondta a Blikknek dr. Szilágyi Roland ügyvéd.

    De nem ezért érdekes a Blikk híre, hanem Berki nyilatkozata miatt: "Az ország leendő miniszterelnökeként vallom: néha az igazságtalanságot is el kell fogadni. Felelős politikusként több dimenzióban gondolkodom, nem fogok beleragadni holmi 15 milliós tyúkperbe".

    Ez csak egy illusztráció, ez nem a Bentley!
    Ez csak egy illusztráció, ez nem a Bentley!
  • Elhíztak a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fogságban élő Przsevalszkij-lovak - a világ utolsó vadlóalfajának fogságban tenyésztett egyedei -, ezért fogyókúrára fogták őket, írja az MTI.

    A világon jelenleg mintegy kétezer Przsevalszkij-ló - ázsiai vagy mongol vadló, más néven takhik él -, kevesebben vannak, mint az óriáspandák. A vadlovak fő élőhelye Kínában a hszincsiangi Dzsungáriai-medence, ahol összesen 439 példány él, 91 fogságban, 240 vadon és 108 félig fogságban.

    A központban élő ázsiai vadlópopuláció növekedése miatt a régi istállók egyre szűkebbnek bizonyultak, korlátozták a lovak mozgását, ezért az állatok pocakot eresztettek, és csökkent a szaporodóképességük is. A szakemberek ezért edzeni kezdték az ott nevelt lovakat, hogy fogyjanak, egészségesek maradjanak és alkalmazkodjanak a kinti élethez.

  • Mindennyiunk egyik kedvence szórakozása volt Tesz-Vesz város életének tanulmányozása. Richard Scarry könyvei alapján Steph Plant elkészítette a város lakóinak karantén idejére optimalizált változatát:

    Tesz-vesz város a járvány alatt is varázslatos hely, lakói továbbra is energikusan, vidáman és kötelességtudóan élnek, csak ezúttal kenyeret sütnek, a szomszédot távcsövezik, a home officeban kihízott ruháikat próbálgatják, vagy egész nap a sorozatokat bámulják, akár csak mi.

    Képernyőfelvétel (51).png
  • Az észak-koreai állami média riportban cáfolja, hogy az országalapító Kim Ir Szen képes lett volna harc közben teleportálni. A tudósítás azt jelzi, hogy Kim Dzsongun igyekszik visszaszorítani a felmenőit isteni magasságokba emelő mendemondákat.

    Észak-Koreában bevett szokás, hogy különféle mítoszokat terjesztenek a Kim család tagjairól. Kim Dzsongunról azt, hogy már hároméves korában tudott autót vezetni, Kim Dzsongilről pedig az terjedt el, hogy amikor először próbálta ki a golfozást, ötször első ütésre betalált a lyukba.

    Kim Ir Szenről pedig az a mese terjedt el korábban, hogy egy csukdzsibop (chukjibop) nevű harcművészeti technikával szó szerint el tudott tűnni az ellenfelei szeme elől, a föld összezsugorításának módszerével képes volt átteleportálni az ellenség mögé. Ez a mesebeli technika egyébként a kínai és a japán mitológiában is megjelenik, és gyakran látható a mai kungfu-filmekben.

    A z észak-koreai állami média most először cáfolt egy Kim-családdal kapcsolatos mítoszt: egyszerűen kijelentették, hogy az emberek nem képesek a tér összezsugorításával eltűnni, és újra felbukkanni. A változás mögött az állhat, hogy Kim Dzsongun sokkal inkább a tudományosan alátámasztható, hihetőbb történetekre helyezne hangsúlyt, nehogy kételkedni kezdjenek az emberek bármely más történet igazságtartalmában, amit az állami médiában megosztanak a nagyközönséggel.

    via Radio Free Asia