De milyen messze dobja a labdát az irányítókolosszus?

2015. január 11., 12:02 Módosítva: 2015.06.24 15:26

jones1.jpg

Az idei egyetemi bajokságban kétségtelenül Cardale Jones a nagy sztori, aki harmadik számú irányítóként indult a szezon elején, hogy aztán a sérülések után bevigye az Ohio State-t a döntőbe az Alabama testén át. 

A 196 centis, 113 kilós Jones fantasztikus fizikumáról korábban már írtunk, most hogy néhány nappal az idény utolsó meccse előtt vagyunk, ismét jönnek ki a sztorik az irányító erejéről. 

12 Gauge. Air Dale. Sky 12. Dizzle. Diz. Dozer. Car 12. Dale 12. Dolo Dale.

Még a Sugar Bowl előtt ment a poénkodás azon, hogy Jonesnak hány beceneve van valójában, ő az ESPN kamerái előtt csak szerénykedett, hogy igen, az ereje miatt mindenhogy nevezik a csapatnál, és csak az offensive coordinator Tom Herman szokta Cardaleként emlegetni, ha igazán ideges. És hogy mi ez az erő, amitől a csapatnál mindenki ájuldozik? 

Decemberi sztori, hogy Jones térdelve is képes 60 yardot dobni, és most néhány nappal a döntő előtt minden Ohio State-es esküdözött, semmit nem láttunk még abból, amire Jones valójában képes. Szobatársa, a safety Tyvis Powell mesélte, hogy tavaly egy ismerőse azt akarta tanulmányozni, az irányítók milyen messze képesek dobni a labdát, ha megtaszítják őket. Powell lökdöste bőszen Jonest, aki még így is 60-70 yardra tudta hajítani a labdát. Az irányító egyébként úgy véli, 80-85 yard az a legnagyobb távolság, amire képes jelenleg.

cardale.jpg

Nyilván az Ohio State edzői odavannak a karjától, Urban Meyer is azt mondta, nagyon különleges helyzetben van, hogy ilyen játékosa lehet, de Jonesnál ez nagyjából mindig is így volt.

Már nyolc-kilenc éves korában is kitűnt erejével, a következő években még defensive endet vagy linemant játszott főleg, amikor lement egyszer egyik első edzője Tedd Gin Sr. edzésére, a szakember úgy döntött, hogy máshogy szeretné majd kamatoztatni ezt az erőt, és irányítót csinál belőle. Úgyhogy idővel edzés előtti rutinná vált, hogy Jones passzokat dobált felé, és ez ment egészen 13 éves koráig, amikor végre a clevelandi Glenville High Schoolba került. 

Aztán középiskolában már rengeteg időt töltött erősítéssel az edzések után a konditeremben, egykori edzőit meg sem lepte a dolog, hogy ilyen jól megy neki az egyetemi bajnokságban.

Ehhez még adjuk hozzá, hogy futni is nagyon jól tud, ezt az Alabama-védők is megtapasztalhatták az elődöntőben, és a jelek alapján az önbizalma teljesen rendben van. Most már csak azt kell megvárnunk, hogy a döntőben tényleg elsüljön a karja. 

Őrült trükköket kapott elő a Patriots

2015. január 11., 05:25 Módosítva: 2015.05.02 02:24
35

Kétszer is a zsebében érezhette a főcsoport-elődöntőt a Baltimore Ravens a New England Patriots otthonában, de a végén mégis Tom Bradyék jutottak tovább, pedig pár másodperccel a vége előtt majdnem sikerült elszórakozniuk mindent. A Seattle nehezen indult be a Carolina Panthers ellen, a vége viszont nagyon csúnya zakó lett Cam Newtonéknak.

teljes bejegyzés

Az érkezik, akitől a Patriots igazán félhet

2015. január 10., 08:47 Módosítva: 2015.05.02 02:25
15

Szombat este a New England Patriots és a Baltimore Ravens meccsével folytatódik az NFL-rájátszás, a két csapat már a főcsoport döntőért megy a korábbi mérkőzésen. 

A Ravens-védelem elég nagyot játszott az előző körben a nagy rivális Pittsburgh Steelers otthonában, Terrell Suggs volt különösen formában volt, most valami hasonlóra szeretnének építeni Tom Bradyék ellen. A Patriotsnak hazai pályán jól szokott menni a rájátszásban, amióta Bill Belichick edzi a csapatot 11-1-es hazai mérleggel rendelkeznek a playoffban, csak egy csapat ellen nem megy igazán, és ez pont a Baltimore Ravens. Egyszer nyertek és kétszer kaptak ki otthon ellenük, legutóbb a két évvel ezelőtti főcsoportdöntőben, igaz, abból a baltimore-i csapatból már csak tizennyolcan vannak a keretben. 

Ezt igyekezett hangsúlyozni Belichick is, hogy ez a Ravens már nem az a Ravens, ettől függetlenül John Harbaugh csapatának nagyon menni szokott menni a rájátszásban. Sok múlik majd azon is, mit kezd a Ravens-védelem a liga legjobb tight endje, Rob Gronkowski ellen, fizikálisan nagyon nehéz lesz védekezni ellene, meccset eldöntő tényező lehet.

Rob Gronkowski
Rob Gronkowski

Aki itt nyer, az mehet a Denver Broncos-Indianapolis Colts győztese ellen a Super Bowlért (tehát a döntőbe), utóbbi meccs megint azért is lesz érdekes, mert Peyton Manning volt csapata ellen játszik. 

teljes bejegyzés

Jó vicc volt az NFL elleni vizsgálat

2015. január 9., 19:21 Módosítva: 2015.05.02 02:25
5

Amikor az NFL felkérte a korábbi FBI-igazgató Robert Muellert, hogy az amerikafutball-bajnokságot irányítók ellen végezzen független vizsgálatot, hibáztak-e a nőverő Ray Rice-ügyének kivizsgálásában, akkor néhányan még abban bíztak, hogy lesz értelme a dolognak. Egy ideig még Roger Goodell NFL-komisszár állása is veszélyben volt, mert politikusok, civil szervezetek is keményen támadták. 

Hamar kiderült, hogy Muellernek üzleti érdekeltségei vannak az NFL-ben, csütörtök éjjel pedig kiadták a százoldalas jelentést. Ezt olvasva nagyjából hasonló érzése van az embernek, mint amikor néhány hete a FIFA úgy értelmezte korrupciós vizsgálatát, hogy senki nem hibázott, mert Katarnak és az oroszoknak is adtak egy futball-vb-t, miközben több lap bizonyítékokkal is szolgált a korrupcióra. 

A balhé az NFL esetében azon ment, hogy látták-e a videót, amin az amerikaifutballista egy liftben eszméletlenre üti menyasszonyát, és ennek ellenére csak kétmeccses eltiltást adtak neki. A jelentés lényege, hogy nem hibázott senki, nincsenek erre utaló bizonyítékok, a mulasztást sem lehet igazolni, de azt azért elismerék, hogy tehettek volna ennél többet, mert tulajdonképpen semmilyen releváns hatósággal nem vették fel a kapcsolatot a vizsgálatuk során. 

teljes bejegyzés

Jövőre meg utána még jobb lesz a szilveszteri buli

2015. január 7., 15:02 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Elég király bowl-meccsek mentek december 31-én, de nyilván a csúcs január 1. volt a két elődöntővel. Idén/jövőre, vagyis a 2015-ös szezon végén ez viszont már nem így lesz, mert az új playoff-rendszerben a nagy bowlok rotálgatnak egymás között.

Az tehát biztos, hogy nem a Rose és a Sugar lesz az elődöntő, mert nekik úgy van a szerződésük, hogy akármi van, január 1-én rendeznek. A 2016-os playoffban úgy jön ki a lépés, hogy az Orange és a Cotton lesz a két elődöntő, de december 31-én, mert négy ekkora meccset nem lehet egy napra tenni.

Ugyanez a helyzet egyébként a 2017-es szezonnal, amikor a Chick-fil-A és a Fiesta jelentkeznek be elődöntőnek, csak akkor csúszik a Sugar-Rose páros, mert elseje vasárnapra esik, az meg az NFL-é.

Az idén szilveszterkor nyilván a kezdőrúgásokat is figyelembe kell majd venni, mert egy esetleges csúszás esetén mégsem nyúlhat bele az éjféli buliba a meccs. Ez pedig nagyjából azt jelenti, hogy helyi (keleti parti) idő szerint este 11-re, maximum fél 12-re be kell fejezni a meccseket. Az ott 19.00-ás kezdést jelent a későbbi elődöntőre, a korábbit tehát nagyjából 15.00-kor kell indítani (munkanapon, tesszük hozzá).

Tehát nálunk este 9-kor és nagyjából hajnali 1-kor indulnak, ami tökéletesen lefedi a szilveszteri buli idejét, úgyhogy a virsli, a pezsgő és a lencse mellé csak egy rohadt nagy tévé kell.

Sosem volt még ilyen közel a Los Angeles-i visszatérés

2015. január 6., 12:36 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Bár az már biztos, hogy az NFL egyetlen franchise-nak sem adott engedélyt a Los Angelesbe költözésre 2015-re, Hollywood annyira vonzó, hogy nincs hónap (hét?, nap?) LA-hír nélkül.

A hétfői, amit az LA Times hozott le elég nagy terjedelemben attól izgalmasabb a korábbi stadionépítési terveknél, hogy az 1994-ig Los Angelesben játszó, most éppen már 20 éve St. Louisban működő Rams tulajdonosa, Stan Kroenke került hírbe a Los Angeles-i NFL-stadiont építő körökkel, nem pedig olyan befektetői kör, amely egy külső tulajdonú csapatot szeretne átcsábítani.

Kroenke annyira nem viccel, már meg is vett egy elég nagy területet Inglewoodban, illetve megegyezett a szomszédos területet birtokló Stockbridge-dzsel is, így annyi felhasználható helyük van, amin bőven elfér egy 80 ezres stadion a hozzá tartozó parkolóval és a projektbe tervezett irodákkal, lakóházakkal és mindennel. Ráadásul határozottan állítja, hogy nem hobbiból vagy befektetésből vett ekkora földet, hanem direkt stadiont akar építeni.

A terv egyébként City of Champions Revitalization Project néven fut, és az elsődleges tervek szerint olyasmi lenne, mint a feni kép, legalábbis a HKS tervezőiroda elgondolásában.

A dolog érdekességét növeli, hogy a a csapat pont januárban dönthet arról, hogy a St. Louis-i stadionbérlést évről évre megújítandóra váltsa a hosszútávú megállapodásról, ezzel lehetőséget adva magának arra, hogy lényegében bármelyik szezon végén Los Angelesbe költözzön, ha elérkezettnek látják az időt (vagyis ha elkészült a stadion).

Az Edward Jones Dome ugyanis mára elavult lett a tök új NFL-stadionok között, St. Louis pedig nem hajlandó egy rakás pénzért felújítani, úgyhogy egy évtizeddel előbb kiszállhatnak az eredeti szerződésből. De a Los Angeles-i területen mást is lehet építeni, nem csak stadiont, pl. hotelt, kaszinót meg csomó mindent, amiben rengeteg pénz van, de befektetésnek is jó, szóval még mindig ott az esély arra, hogy Kroenke csak alkupozíciónak használja a várossal szemben egy számára kedvező, hosszútávú és olcsó bérleti szerződés megkötésére.

la-sp-0105-nfl-la-stadium-20150105-002.jpg

Az inglewoodi telken egyébként nagyjából 2018-ra készülhet el a stadion, ha tényleg belevágnak a dologba, de attól, hogy Kroenke építi, még nem garantált, hogy pont a Rams költözhetne az új stadionba. Az egymilliárd dollárra taksált építési költségben ugyan nem lesz közpénz, de az NFL-nek komoly beleszólása van abba, hogy melyik csapatát engedi költözni – nyilván elsősorban azért, mert LA óriási piac, így olyat kell oda küldeni, aki meg is tölti a stadiont.

A Bleacher Report belsős értesülései szerint Kroenke-t viszont egyáltalán nem érdekli, mit akar az NFL, ő ugyanis azt mondta Inglewood polgármesterének, hogy akármi történik, ő elviszi a Ramst St. Louisból Los Angelesbe. Ez nyilván inkább csak izmozás egyelőre, de ha úgy adódik, az NFL megteheti, hogy nem köt le meccseket a Ramsnek, vagy akár el is vehetik a csapatot Stan Kroenke-tól, de a Raiders, az Oilers vagy a Colts esete is azt mutatja, hogy ha egy csapat nagyon menni akar, akkor az NFL nem megy a végsőkig.

A második kép az AEG által tervezett Farmers Field látványterve – ezt a projektet az a Philip Anschutz fémjelzi, akié a Los Angeles Kings hokicsapat és az MLS-ben idén is bajnoki címet szerző LA Galaxy.

 

7 dolog, amit nem felejtünk a bowl-szezonból

2015. január 5., 16:11 Módosítva: 2016.01.02 14:00

Persze már megint a bowl-szezon volt az év egyik legjobb időszaka amerikaifutball-szempontjából, az egyetemi bajnokság finisében karácsony estére is jutott egy olyan mérkőzés, ami miatt őrjöngeni lehetett az utolsó másodpercekben. És akkor ott volt még a szilveszteri meg az újévi túladagolás, milyen jó volt például egy pokoli másnapot leöblíteni egy Michigan State-Baylorral, ahol túl korán örült RG III. Igyekeztünk összeszedni a legjobb bowl-momentumokat.

teljes bejegyzés

Kiröhögi magát a pályán, és gratulál annak, aki megüti meccs közben

2015. január 5., 12:32 Módosítva: 2015.05.02 02:28
22

Nem különösebben volt nagy meccs az Indianapolis Colts–Cincinnati Bengals az NFL-rájátszásban vasárnap este: a hazaiak simán nyertek, de legalább az őket irányító Andrew Luck feldobta a hangulatot. 

teljes bejegyzés

1 perc idegbaj: háromszor fordult a meccs

2015. január 5., 02:04 Módosítva: 2015.05.02 02:30
15
Az NFL-rájátszásban rövid időn belül majdnem bűnbak, aztán hős lett a Cowboys-játékosból. Az Indianapolis Colts nem kegyelmezett a Cincinnati Bengalsnak.

A Dallas Cowboys az idén nem süllyesztette el a szezonját decemberi formájával, és 12 győzelemmel bejutott a rájátszásba. A vasárnapi meccsen vendég Detroit Lionson is volt bőven nyomás, 1992 óta nem nyertek a rájátszásban.

Az alapszakaszban jogosan dicsérte mindenki a Cowboys támadófalát, ami nagyszerűen védte Tony Romót, de a Lions védelme ezen a mérkőzésen többször is átrohant rajtuk, az irányítót rendre terrorizálták. Az idényben legtöbb futott yardot termelt DeMarco Murray futásait is megfogták, Dez Bryant felé pedig alig passzolt Romo.

A detroitiaknál nagyjából minden stimmelt eleinte, ha kellett, Matt Stafford irányító vállalt futást, nem törődve az ütközésekkel, Reggie Bush legjobb formáját idézte futott TD-jével, szóval egy idő után a Cowboys-védelmének kellett meccsben tartania a csapatot. 

Rögtön a szünet után sem akartak megjavulni a dolgok a hazaiaknál, újabb sackek és kihagyott mezőnygól nehezítette az életüket, a nagy visszakapaszkodásra a végéig kellett várni. DeMarco Murray kézbe vette a dolgokat egy touchdownnal, és egy mezőnygól után már csak hárompontos volt a különbség.

Az utolsó percekben több zászló is repült a detroitiak védelmére (a másik oldalon ellenben legalább egy elmaradt), leginkább ez hozta helyzetbe a Cowboyst, a drive végén Williams megszerezte második touchdownját, a hazaiak tizenhárom pontos hátrányból másztak vissza, és fordítottak. 

Az utolsó két és fél perc elég mozgalmas lett, mivel egy playnél előbb a Cowboys labdát szerzett DeMarcus Lawrence révén, aki aztán rögtön el is vesztette, pedig nagyjából biztos lett volna a továbbjutás, ha mondjuk levágja magát a földre. Ehelyett még jött egy percnyi idegbaj a hazai szurkolóknak, ennek az újabb detroiti labdavesztés vetett véget, miután Stafford irányítót a földre vitték. Ez is DeMarcus Lawrence volt, aki ezzel mindent jóvá tett. 

A Cowboysra a 24-20-as győzelem után a Green Bay Packers vár a konferencia-elődöntőben jövő hétvégén. 

Az Indianapolos Colts–Cincinnati Bengals-meccsen is az volt a kérdés, hogy a rájátszásban 1991 óta nyeretlen Bengals végre megszakítja-e a gyötrelmes sorozatot. 

A legjobb elkapói nélkül felálló Cincinnati a meccs elején egy hazai touchdown után teljesen összeszedett drive-ot vezetett, és egyenlített, de aztán ezután nagyjából az történt, ami a Bengalsszal szokott a rájátszásban. Egyre reménytelenebb helyzetbe kerültek, pedig a Colts mindent megtett eleinte, hogy meccsben tartsa őket. Andrew Luck irányító célpontjai sorra ejtették el az elkapható labdákat, ám a harmadik negyedre totál eltűnt a Bengals támadójátéka, úgyhogy nagyjából mindegy volt. 

Bezzeg Luckék valami igazán látványosat húztak elő: a Colts-irányító előremenekült, a lábait már épp rántották volna ki, de egy 36 yardos TD-passzt így is adott, pazar megmozdulás volt.

A folytatásban már nem is nagyon engedte ki a meccset a kezéből a Colts, a vendég Bengalsnak nemhogy first downja, de még támadó yardja is alig volt, hasonló agonizálást lehetett látni, mint amit az Arizona Cardinals mutatott be egy nappal korábban. 

Az Indianapolis Colts simán nyert 26-10-re, és a Denver Broncos ellen játszik majd a konferencia-elődöntőben, Peyton Manning újra meccselhet volt csapatával. A Bengals playoffos gyötrelmei folytatódtak, továbbra sem megy nekik a rájátszásban

Rájátszás, párosítások: 

Denver Broncos-Indianapolis Colts
New England Patriots-Baltimore Ravens

Green Bay Packers-Dallas Cowboys
Seattle Seahawks-Carolina Panthers

Lábinterceptionnel indult az NFL-rájátszás

2015. január 4., 06:09 Módosítva: 2015.05.02 02:30
22

Két meglehetősen sima győzelemmel indult az NFL 2014-15-ös rájátszása, az egyiken hazai, a másikon vendég győzelemmel, utóbbival viszont már el is dőlt, hogy jövő héten kivel játszik a New England Patriots az AFC-ben.

teljes bejegyzés

Az év izéi - 2014

2014. december 31., 14:04 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Mielőtt még elkezdődnek az esti bowl-meccsek és az ilyenkor szokásos szilveszteri őrjöngés, itt az ideje gyorsan összegezni az évet. Nem szeretnénk túl komolyan venni a dolgot, mindjárt látható is, hogy miért. 

Az újév egyből amerikaifutballal indul majd, nem is akármilyennel, az egyetemi bajnokság rájátszásában a két elődöntő jön, ma estére meg kellemes szórakozást mindenkinek. 

Az év megvilágosodása:
Adam Muemáé, aki azért ment haza az NFL Combine-ról, mert isten az üzente neki, hogy minden oké lesz, majd ő elintézi a karrierjét, és hamarosan a Seahawks-játékosa lesz. Jól átverte isten szegény futójátékost, azóta vár a hívásra. :(

Az év szurkolója:
a Nebraska Cornhusker kukoriaszörnye, aki egy novemberi hazai meccsen bukkant fel, és okozott sokaknak rémálmokat. 

 

A legőszintébb szurkolói vallomás:
A New York Jets egyik hazai meccsén a szezon vége felé.

jets.jpg


Az év kifogása:
"Nem tudtam, hogy lekapcsolhatnak azért, mert be vagyok szívva" -  mondta a steelerses Le'Veon Bell a rendőröknek, amikor letartóztatták augusztusban egy közúti ellenőrzés után, mert rommá szívva vezetett. 

A Manti Te'o-vándordíjas:
A USC-játékos John Shaw, aki előbb azt állította, hogy azért sérült meg mindkét bokája, mert egy családi bulin kimentette a medencében fuldokló unokaöccsét a vízből, és "bármelyik gyerekért megtenné". Aztán néhány nap múlva kiderült, hogy valójában a rendőrök elől menekült, és kiugrott egy erkélyről. 

A 120yard college-nézős bulikon legtöbbször elhangzott kérdés
Tényleg megrendelted már a kaját? 

Az év csodaplay-e:
A Central Michigané, az utolsó másodpercben szereztek nehezen feledhető touchdownt, hogy aztán a 2 pontos kísérlettel mégse fordítsák meg a bowl-meccsüket a Western Kentucky ellen, miután 49-14-ről visszajöttek. 

Az év lufija:
Kenny "Football" "Thrill" "Chill" "Touchdown" Hill, aki a szezon első meccsén megdöntötte Johnny Manziel-rekordját a Texas A&M-nél, néhány hét után már Heisman-esélyesekként emlegették, hogy aztán novemberre mindenki elfelejtse, és a kezdőből is kiszoruljon.

Az év JJ Watt-díjasa:
JJ Watt!

A fotó, amit nem kell megmagyarázni
A Jerry Jonesról öt évvel ezelőtt készült, de nyáron kiszivárgott kép.

jerryjones.jpg

Akinek a nevével kapcsolatban a legtöbbször elhangzott a bust szó a 120 yard Facebookon: 
Jameis Winston

Az év öngólja:
A Florida Gators a gyilkossággal vádolt Aaron Hernandezt választotta Mr. Júliusnak képes naptárában

hernandez.jpg

A legtöbbször elismételt név egy sportműsorban:
Johnny Manzielé, a 2014-es draft első körének közvetítése alatt.

manziel.png

2014 legtréfásabb puntreturnje
A Ramsé, akik a címvédő Seahawksot etették meg október végén

A legrosszabbul sikerült fakepunt, melyben valaki eljátszotta a halálát

Az év idézete:
Marshawn Lynch: "Yeah"

A legnagyobb troll:
A Rams-edző Jeff Fisher, aki a Redskins elleni meccs előtt, a nagy RG III-dráma közepette azt a hat játékost küldött ki a cointosshoz, akiket az RG III-trade révén szerzett meg a csapat. 

Az év bulija:
Az Ole Miss-szurkolóké, akik az Alabama elleni győzelem után lebontották a kaput, és túrára vitték a városban.

olemiss.jpg

Miért hagyja ott valaki NFL-t a college-ért?

2014. december 30., 18:09 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Megéri?
Miért?
És Harbaugh négy ilyen év után minek ment el egy olyan egyetemi csapathoz, ami egyáltalán nincs a csúcson? 

Vasárnap éjjel végre lezárult a hetek óta tartó Jim Harbaugh-szappanopera, a San Francisco 49ers és az edző közös megegyezéssel szerződést bontott, kedden pedig már be is jelentették a Michigan Wolverines egyetemi csapat következő edzőjeként az ötvenegy éves edzőt.

Sokak számára érthetetlen döntés volt: egy jó NFL-es karrier után ugyan minek menne vissza valaki a college-ba? Először is azt érdemes tisztázni, hogy a vissza vagy a visszalépés szavak használata nem igazán indokolt. 

A kötődés, a legfontosabb 

Az ohiói születésű Harbaugh Ann Arborban, a Michigan Wolverines városában élt kilenctől tizenhat éves koráig, az apja a csapatnál volt edző éveken át, Jim pedig a Michigannél volt egyetemi játékos, innen draftolta őt az első körben a Chicago Bears, és miután kiderült, hogy az egyetemi csapat nagyon szívesen várta volna vissza, azóta a sajtóban is több olyan hír keringett, hogy Harbaugh családja is azt szeretné, vállalja el az állást. A Bo Schembechler edzősége alatt eltöltött egyetemi évek, a gyerekkori emlékek és a család kívánsága együtt azért elég erős szempont. És a kötődésre utalt az egyetem korábbi játékosa, Tom Brady is, aki szerint fantasztikus, hogy egy ilyen ember veszi át a programot. 

"Ezt a döntés szívből jött, erről álmodtam, nem csináltam listát az előnyökről és a hátrányokról" - foglalta össze Harbaugh a lényeget első sajtótájékoztatóján. 

A kihívás, na az igen

Azt mindenki láthatta az elmúlt években, hogy Harbaugh egy olyan faszi, aki egészen elképesztő versenyszellemmel és fanatizmussal rendelkezik, elég csak feleleveníteni a pálya mellett őrjöngéseit. A Michigannél lesz kihívás bőven, ez is az egyik ok, hogy bevállalta a feladatot, pláne úgy, hogy ezer szállal kötődik is a programhoz.

harbaugh.jpg

Elődje, Brady Hoke esetében is megvolt a kötődés, csak az a kvalitás hiányzott, amivel sikeres csapatot lehet építeni. Harbaugh rögtön meg akarja majd váltani a világot, legalábbis ilyen hozzáállásra lehet számítani, és mivel a Stanfordnál már nagyjából megmutatta, hogy ért is a dologhoz (1-11-es csapatból csinált 12-1-est), ezért izgalmas lesz nézni, mit csinál majd fent északon. A legfontosabb feladatnak az tűnik, hogy a quarterback-helyzetre megoldást találjon, a Stanfordnál már ezen a téren is bizonyított Andrew Luckkal, aztán szépen sorban a többi, a toborzás meg nagyjából a teljes kontroll - ennél jobban ambicionáló feladat aligha létezik. Ráadásul a teljes kontroll-gyakorlás nagyon passzolhat is Harbaugh-személyiségéhez, ezt is leszűrhettük az NFL-es évek alapján. 

Vannak olyan dolgok, amikben az NFL nem ér a college nyomába

Ilyen például egy Ohio State-Michigan-rivalizálás, amiről már korábban írtunk, és Harbaugh fiatalkorát is végigkövette az egész. A Michigannek nagyon masszív rajongói bázisa van, száztízezres stadionnal, ami nem igazán szokott kongani, és a hangulat is egészen más, mint a profik meccsein. Harbaugh érkezése miatt még nagyobb lehet a nyüzsgés, a napokban például a kosárcsapat meccsjegyeinek ára ment fel az egekbe, mert már szinte biztos volt, hogy NFL-es edző érkezik az egyetemre. De nem csak a csapatnak, az egész Big 10 konferenciának jót tehet egy olyan szakember, aki sikeresnek mondható az NFL-ben, hiszen az Ohión kívül nem nagyon ment a konferencia csapatainak az idén, sőt, igazából már jó néhány éve, elég csak megnézni a gyászos bowl-teljesítményeket. És akkor még nem is beszéltünk arról az országos figyelemről, amit a Michigan és az új edző kap majd ősztől - ebben is van azért vonzerő. 

michigan.jpg

A pénz annyira nem?

Mondhat bárki, bármit, de az egyetemi bajnokság egyik legjobban fizetett edzőjének nem csak azért jó lenni, mert nem kell nézni a bankszámlaegyenleget, hanem presztízs is, ha valakit Nick Sabannal egy lapon emlegetnek, még ha végül nem is ő lett a legjobban fizetett. Évi 5 milliót kap majd, állítólag ő kérte, hogy ne fizessenek neki többet, mint a 49ersnél. Amúgy Nick Saban 2006-ban pont az NFL-ből nyergelt vissza a college-ra, hogy aztán az Alabama Crimson Tide-nál és úgy általában az egyetemi fociban új korszakot nyisson. Ha mondjuk Harbaugh-t néhány év múlva a michigani program megmentőjeként és felvirágoztatójaként emlegetik majd, már megérte az egész. Merthogy az ország egyik topcsapatának összeállítása lesz a cél, az biztos. Már csak az a kérdés, hogy mennyi ideig tart majd ez. 

 

És, hogy beválik-e? Mi így gondoljuk 

enba: Láthattuk, hogy Harbaugh kivételesen tehetséges edző, hiszen gyakorlatilag a kukából kaparta össze a 49erst, szánnivaló, egykor dicsőséges csapatból ismét az élvonalba röpítve őket, viszont valószínűleg nála is az van, mint Nick Sabannál: akkora autokrata paraszt lehet, amit az NFL rommáfizetett sztárjai nem tolerálnak, a megszeppent egyetemistákkal meg úgy beszél, ahogy akar.

glaurung: Én személy szerint tökre örülök, hogy Harbaugh lesz a Michigan vezetőedzője, méghozzá két okból. Egyrészt, mivel a Michigan QB-ja volt 4 szezonon át, nyilván kötődik a csapathoz és végre megfelelően komolyan veszik majd a Ohio State-rivalryt, plusz mivel jól tud csapatot építeni (lásd ugye Stanford), még annak is megvan az esélye, hogy ez újra rivalry-game lesz a Buckeyesnak, nem egy szezon végi edzőmeccs. Mert ha bejön ez az igazolás, az nagyjából olyan lehet, mint amikor Nick Saban a Dolphinstól visszajött college-ba az Alabamához. Plusz az új hadviselés a fociban úgy tűnik, az edzősorral indul (elég megnézni, milyen nevek a vezetőedzők most a Pac12-ben...), úgyhogy így talán a Big10 is elindul kicsit fölfelé. Harbaugh csapatépítő készségei nagyon jók, már csak az a kérdés, mennyi idő kell neki ahhoz, hogy gatyába rázza ezt a programot.

Botrányos taposással zárult az NFL-alapszakasz

2014. december 29., 10:31 Módosítva: 2018.10.15 15:37
28
Kialakult az NFL-rájátszás mezőnye, véget ért az alapszakasz a bajnokságban, a következő hétvégén a Wild Card-hétvégén már a konferencia-elődöntőért mennek a csapatok.

A Green Bay Packers utolsó meccsének is volt még tétje, az volt a kérdés, ki ússza meg a rájátszás első fordulóját, a Detroit Lions volt az ellenfelük. A hazai Packers szempontjából egész jól alakult a meccs addig, amíg Aaron Rodgers irányító meg nem sérült egy touchdown-passznál, az öltözőbe kellett szállítani lábsérülés miatt.

Átmenetileg Matt Flynn irányított, Rodgers később vissza tudott állni, be is biztosították a győzelmet. Sokkal nagyobb visszhangja volt viszont annak, hogy az NFL egyik legalattomosabb játékosának tartott Ndamukong Suh nem sokkal azután, hogy egymeccses eltiltást kapott, mert megtaposott egy játékost, megint egy gusztustalan megmozdulást csinált, kétszer is rálépett Aaron Rodgers sérült lábára, még egy kicsit állt is rajta. 

Nagy baj nem lett, Rodgers a meccs után azt mondta, Suh valószínűleg azt fogja nyilatkozni, amit eddig, azaz nem volt szándékos a dolog. A Detroit-védő persze ezzel védekezett, a Packers-edző Mike McCarthy nevetségesnek nevezte a történteket, az NFL majd dönt arról, hogy Suh kap-e eltiltást a rájátszásra, amikor a Dallas Cowboysszal játszanak. 

Szintén az utolsó fordulóban harcolta ki a playoffot a Carolina Panthers, úgy mentek neki az Atlanta Falcons elleni rangadónak, hogy még mindkét csapatnak volt esélye a rájátszásra. Viszonylag hamar eldőlt a dolog, a félidőben már 24-3-ra ment a Panthers, a végeredmény 34-3-as alázás lett, a Falconsnál valószínűleg edzőváltás jön majd. 

Vasárnap este az is eldőlt, hogy Jim Harbaugh nem folytatja a a vezetőedzői munkát a San Francisco 49ersnél, elég valószínű, hogy a Michigan egyetemi csapatnál kap állást egy rakás pénzért, itt volt egyébként egyetemi játékos. Harbaugh sikeres időszakot töltött San Franciscóban, két éve bejutott a Super Bowlba is a 49ersszel, de ott az emlékezetes áramszünetes meccsen kikaptak a Baltimore Ravenstől. Az edző, akinek testvére pont a Ravens edzője, közös megegyezéssel távozott, az utóbbi időben sokat lehetett hallani arról, hogy a játékosaival és a vezetőséggel is megromlott a viszonya. 

Harbaugh az egyetemi bajnokságban folytatja
Harbaugh az egyetemi bajnokságban folytatja

Az alapszakaszban voltak rekorddöntések, a legemlékezetesebb talán Peyton Manningé volt, aki lekörözte Brett Favre-ot, de amit a Houston Texans-védő JJ Watt védő művelt egész szezonban, az valami félelmetes volt. Az már meg sem lepett senkit, hogy a vasárnapi Jacksonville Jaguars elleni meccsen megint volt három sackje, így összesen 20,5-tel zárta a szezont. Ezen kívül öt touchdownt szerzett az idényben, hármat úgy, hogy a védőként a támadószekcióhoz állt be, hogy elkapja a labdát. Nagy meglepetés lenne, ha nem őt választanák az alapszakasz legjobb játékosának, az NFL-rajongókat abszolút meggyőzte e az idei teljesítményével. 

Az újoncoknál nem az irányítókról szólt az idény. A jaguarses Blake Bortles nem tudott csodát csinálni, a clevelandes Johnny Manziel pedig nagyot égett. Derek Carr volt az egyetlen, aki nagyjából helyt állt az Oakland Raidersnél, az oaklandieknek nem miatta volt pocsék a szezonjuk. Nagyott bukott a Houston Texans is, már ami az 1/1-es draftjukat illeti, a védőjátékos Jadeveon Clowney szinte végig sérült volt, a térdét is meg kellett műteni. A New York Giants ezzel szemben óriásit fogott Odell Beckham Jr-ral, aki nemcsak az év elkapását mutatta be, hanem megdöntött egy rakás rekordot is, de legalább ekkora hős tett Mike Evans elkapó teljesítménye is, aki egy pocsék Buccaneersben ment ezer yard fölé, és szerzett 12 touchdownt. 

A hétvégén induló rájátszás programja nagyon erős lesz. A két ősrivális, a Baltimore Ravens és a Pittsburgh Steelers mérkőzése még innen is kiemelkedik. Az AFC-ben a másik meccset a Cincinnati Bengals és az Indianapolis Colts játssza, a New England Patriots és a Denver Broncos szabadnapos lesz.

Az NFC-ben a Dallas Cowboys a Detroit Lionsszal találkozik, Arizona Cardinals-Carolina Panthers is lesz, itt a Green Bay Packers és a Seattle Seahawks pihenhet. 

98 yardon rettenetesen megverte a mezőnyt

2014. december 28., 09:18 Módosítva: 2015.05.02 02:33
15

Az egyetemi amerikaifutball-bajnokság vasárnap hajnali bowl-meccsén a USC a Nebraska ellen játszott, és bár az elején a nebraskaiak vezettek egy mezőnygóllal, a kaliforniai egyetem egyik játékosa perceken belül megfordította a meccset egy demoralizáló futással. 

teljes bejegyzés

A labda a Jeges-tengerben landol, edzésen szétfagynak

2014. december 27., 09:16 Módosítva: 2017.06.19 13:20
91

Alighanem egyetlen amerikaifutball-csapat sem játszik annyira északon, mint az alaszkai Barrow csapata, sok száz kilométerrel az Északi sarkkörön túl lépnek pályára egészen októberig.

A világ tetején található négyezres eszkimótelepülésen 2006 óta működik állandó csapat, a helyi középiskoláé. Amikor megalapították a futballprogramot a halászfaluban, akkor hat egykori NFL-es elutazott el a világ végére, hogy kiképezze a helyi gimiseket. 

Az amerikaifocisták a szezon alatt is súlyos mínuszokban, odakint játszanak, az edzéseken is majdnem odafagynak, még úgyis, hogy rétegesen öltöznek be a foglalkozásokra, derült ki a Sports Illustrated látogatásából. A kegyetlen körülmények viszont segítik is őket, megalapításuk óta 33-24-es mérleggel állnak, hazai pályán jól szoktak szerepelni, és októberben egészen az állami elődöntőig mentek, ott viszont az Eleison 41-6-ra kiütötte őket. 

Kék műfüves pályájuk annyira közel van a Jeges-tengerhez, hogy az edzéseken gyakran a vízben landol a labda egy hosszú passz után. A pálya amúgy adományokból épült néhány éve, félmillió dollárt szedtek össze egy floridai futballfanatikus kampányának köszönhetően. 

Utazniuk is rengeteget kell, a Jeges-tenger partjáról az állam délebbi szegleteibe szoktak repülni, aztán még többórás buszút vár rájuk. Általában a hazai csapat tornatermében alszanak. 

A sport elsősorban abban segít a helyi iskolásoknak, hogy a közösség problémáitól elmeneküljenek. Alaszka vezető helyen áll a családon belüli erőszakban az Egyesült Államokban, Barrow-ban a depresszió, az alkoholizmus a legsúlyosabb probléma - ebben nyilván az éghajlat is szerepet játszik, novemberben lemegy a nap, és fel sem jön februárig.

A település öt kilométerre található az Egyesült Államok legészakibb pontjától, így extrém hidegnek, kemény szeleknek, hóviharoknak van kitéve. 

A csapat edzője, Brian Houston szerint a legfontosabb az lenne, hogy a csapatnak legyen hatása a helyi közösségre, ne csak a családon belüli és az öngyilkossági statisztikákról legyenek híresek. 

Az utolsó másodpercben megcsinálták a csodát, de még nem volt vége

2014. december 25., 10:35 Módosítva: 2016.12.25 18:45
10

Nem ígérkezett különösebben érdekes meccsnek a december 24-én lejátszott Bahamas Bowl az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban, a résztvevő Central Michigan és a Western Kentucky sem kiemelkedő csapat. 

Az utolsó negyedig úgy nézett ki, hogy sima lesz a vége, a kentucky-i csapat elment 49-14-re, és még akkor sem izgult senki, amikor a michiganiek előbb 49-21-re, majd 49-28-ra jöttek fel. Aztán az utolsó három percben őrült dolgok történtek: a Central Michigan játékosok gyorsan berámolták két még touchdownt, úgyhogy hirtelen 49-42 lett az állás. Ám a végén már csak egy másodpercük maradt az órán, ilyenkor szokta az irányító előredobni a labdát, hátha történik valami.

Történt is. Cooper Rush 48 yardos passzát lekapta az egyik csapattársa, lerázott magáról néhány védőt, majd elkezdődött a rögbis passzolgatás, ilyenkor ugye párhuzamosan és hátrafelé bármennyit lehet passzolni. Így került a labda végül Titus Davishez, aki előtt megnyílt a terület, és a  bepasszírozta valahogy a labdát az endzone-ba. 

A csodavisszatérés mindenki arra számított, hogy a Central Michigan berúgja az extra pontot, és mennek a csapatok a hosszabbításra, de annyira elkapta őket a lendület, hogy inkább megkockáztatták a kétpontos kísérletet, azaz endzone előtt egyetlen akciót vezethettek még a győzelemért.

Minden azonban nem sikerülhet, elbukták a próbálkozást, úgyhogy a Western Kentucky megmenekült, az év egyik legőrültebb meccsén ők nyerték a Bahamas Bowlt 49-48-ra. 

Elhalmozzák szajréval a bowl-játékosokat

2014. december 24., 17:29 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Mivel ma van a karácsony, amit természetesen minden normális ember sörrel a kezében a tévé előtt tölt, hisz ma is vannak meccsek, (jelesül: a Hawaii Bowl, a Fresno State és a Rice, illetve a Bahama Bowl a Western Kentucky és a Central Michigan részvételével), mi sem lenne ideálisabb téma, mint megemlékezni arról, hogy milyen úri cuccokat kapnak a rangosabb bowl-meccseken részt vevő játékosok. Az ilyen kupameccseken ugyanis komoly szponzori háttér is van – nem véletlenül pofátlankodnak bele a legnagyobb támogatók még az adott bowl nevébe is, hogy aztán olyan, európai szemmel idiótaságok jöjjenek létre, hogyaszongya: Tositos Fiesta Bowl, és hasonlók –, és nemcsak pár bőröndnyi dollárral támogatják meg a meccseket, hogy aztán felbecsülhetetlen értékű reklámidőt kapjanak érte cserébe, hanem a játékosoknak is kedveskednek néhány aprósággal. Ami a legtöbb meccsen amúgy tényleg apróság: baseballsapka, póló, napszemüveg, hátizsák meg egyebek, de néhány bowlon igazán úri ajándékokat kapnak a srácok. Idén a legkirályabb szajrékat a következő meccsekről lehet hazavinni: 

A Military Bowlon a Virginia Tech Hokies és a Cincinnatti Bearcats játszik december 27-én, a játékosok pedig egy Xbox One konzolt, egy Under Armour hátizsákot, egy kötött sapkát, meg egy Mighty Boom Ball hangszórót kapnak. Utóbbi elég ügyes cuccnak néz ki: egy telefonra applikálható kis hangszóróról van szó, ami egy-egy tárgyra téve, annak rezonanciáját felhasználva a méretéhez képest elég bődületes hangerőre képes, így még durvábban lehet csapatni a cigányhifit hazafelé a buszban. Így néz ki: 

Holiday Bowl, a Russell Athletic Bowl és a BWW Citrus Bowl nem túl kreatív, de annál értékesebb ajándékkal kedveskedik a résztvevőknek: a játékosok ugyanis, a kupameccs hivatalos merchandise-darabjain (póló, sapka, egyebek), nemes egyszerűséggel 450 dollár körüli Best Buy vásárlási utalványt kapnak. A Best Buy franchise-ban a szartól a repülőig kábé mindent lehet kapni, ráadásul elég jó áron, úgyhogy pár száz dolcsival a zsebben komoly aratást lehet végezni: a meccseken résztvevő csapatok játékosainak (konkrétabban: Holiday Bowl: december 27, Nebraska és USC, Russell Athletic Bowl: december 29, Clemson és Oklahoma, illetve Citrus Bowl: szintén december 29., Minnesota, Mizzou) valószínűleg elég elnöki karácsonyuk lesz, függetlenül a végeredménytől. 

goprohero4.jpg

A Quick Lane Bowl (december 26., Rutgers és North Carolina) szintén Best Buy utalvánnyal támad, ámde csak 250 dollár értékben, emellé pedig egy-egy Sony fülhallgatót, focilabdát, ilyen-olyan apróbb merchandise-cuccokat, illetve egy-egy egyedi Fathead falmatricát kapnak a csapatok tagjai. A Valero Alamo Bowl (január 2, Kansas és UCLA) résztvevői viszont valószínűleg visonganak örömükben, ugyanis itt a topszajré 2014 slágerterméke: egy GoPro Hero4 kamera 32 gigás memóriakártyával, ami itthon bőven százezer forint fölött van, de odakint is karcolja az ára a négyszáz dolcsit: ezen felül pedig egy Fossil karórát, egy Oakley hátizsákot, egy Schutt minisisakot kapnak. Végezetül a playoff-meccsektől eltekintve legrangosabbnak számító Chick-fil-A Peach Bowl (december 31., este hat: a buli előtt kötelező program, hiszen a TCU és az Ole Miss játszik egymással) a hírnevéhez méltóan nem kispályázik, hiszen itt egy 300 dolláros Vanilia Visa ajándékkártya, egy Chick-fil-A-ajándékkártya (ez amúgy egy olyasfajta gyorsétterem, mint a Kentucky Fried Chicken, és aki streamen nézi a meccseket, már biztos találkozott a kurvára idegesítő, leginkább beszélő teheneket szerepeltető reklámjaikkal), egy Fossil karóra és egy focilabda mellett még hazavihetnek egy Apple TV-t is. Mit is mondhatnánk, azon kívül, hogy ez maga a nagybetűs SWAG?


appletv.jpg

Sisakokkal verték egymást véresre

2014. december 23., 11:25 Módosítva: 2015.04.29 17:01

byu.jpg

Még az elején járunk az egyetemi bowl-szezonnak, és a Miami Beach Bowl már most egy nagyszerű meccs volt, utolsó perces egyenlítéssel és dupla hosszabbítással, viszont mindezt kidobhatják a kukába a résztvevők, mert az 55-48-as Memphis-győzelem után még amerikaifutball-pályán is ritkán látható balhé tört ki. 

A memphisesek ünnepeltek a pályán, ekkor szaladt bele az egyik BYU-játékos az ellenfélbe, néhány másodperc múlva már őrjöngve verték egymást, és a verekedésbe mindenki beszállt, aki arra járt. 

Sokan a csapattársaikat próbálták nyugtatni, nem sok sikerrel, mert közben már a kispadoknál is verték egymást, több olyan játékos volt, aki simán levette a sisakját, hogy azzal üsse a másik csapat emberét.  

De a legundorítóbb jelenet az volt, amikor a vérző fejű Kai Nacua hátulról alattomosan bemosott egyet a tight end Alan Crossnak. Nem valószínű, hogy megússza következmények nélkül, egy eltiltás vagy felfüggesztés minimum kinéz neki, a BYU-nál amúgy is nagyon szigorúan veszik a szabályokat, igyekeznek vigyázni az egyetem jó hírnevére. 

A balhé még percekig ment a pályán, amikor végre rend lett, a győztes Memphis-edzője nem nagyon tudta elkezdeni nyilatkozatát annyira ideges volt, de aztán kipréselte magából, hogy nem ismert csapatára, ők nem ezt akarják képviselni egy tévében közvetített meccsen. A BYU sportprogramjának egyetemi vezetője komoly vizsgálatot ígért. 

Erőszakkal hangoltak a karácsonyra az NFL-ben

2014. december 22., 10:01 Módosítva: 2015.05.02 02:41
96

Egyáltalán nem voltak karácsonyi hangulatban az NFL-játékosok a vasárnapi meccseken, volt, ahol kőkemény ütközés, másolhol gusztustalan taposás borzolta a kedélyeket, de egy kisebb tömegbunyó is volt, ami négy kiállítást is hozott.

teljes bejegyzés

90 yardot sprintelt a touchdownért a 105 kilós irányító

2014. december 21., 11:57 Módosítva: 2015.05.02 02:41
20

Meglehetősen furcsa időpontban, szombaton is volt két NFL-meccs, ráadásul mindkettő a csütörtök esti rangadó (Thursday Night Football) különkiadása volt.

teljes bejegyzés

Megéri 10-15 évvel korábban meghalni

2014. december 18., 15:13 Módosítva: 2015.05.02 02:45
23

Egy New York-i bíróság elutasította azt a pert, amit több száz volt NFL-es indított idén tavasszal, mert pályafutásuk során illegálisan tömték őket gyógyszerekkel, és emiatt maradandó egézségkárosodást szenvedtek. 

A bíró szerint a problémát az NFL-nek és a játékosok szakszervezetének kellett volna rendeznie, és nem a jognak, ráadásul a liga vezetősége azóta komoly intézkedéseket hozott, hogy ne merüljenek fel ilyen problémák - például az idei szezonban is több csapat orvosi stábját ellenőrizték előzetes figyelmeztetés nélkül. 

Nemrég egy másik nagy perben sikerült megegyezni a játékosokkal, több százmillió dollárt fizettek ki az agyrázkódások miatt maradandó károsodást szenvedő volt NFL-eseknek. 

Pont az agyrázkódások matt nyilatkozott szerda este egy aktív játékos, Chris Conte egy chicagói rádiónak, elég nagy visszhangja lett a dolognak.

"Az életem a futballról szól, éppen ezért inkább játszom ezen a szintén, még ha 10-15 évvel korábban is meg kell halnom, és a sportolói karrierem miatt nem élhetek sokáig. Egész életemben ezért küzdöttem, úgyhogy nem nagyon foglalkozom most azzal, mi lesz, ha befejezem, majd meglátom, ha elérem azt a kort"

- mondta a Chicago Bears 25 éves védője, aki csak a mostani szezonban már két agyrázkódást szedett össze. 

Nem sokkal később az ESPN-nek hozzátette, nem az agyrázkódások veszélyét akarta bagatellizálni, inkább arra a tényre utalt, hogy a várható élettartam rövidebb azoknál, akik éveket töltöttek az NFL-ben. 

Conte inkább vállalja a kockázatot
Conte inkább vállalja a kockázatot

Januárban végeztek egy felmérést a profi amerikaifutballisták körében, arról kérdezték őket, hogy vállalnák-e a szezon legnagyobb meccsét, a Super Bowlt, ha éppen agyrázkódástól szenvednének. A válaszadó sportolók 85 százaléka válaszolt igennel. 

Az elmúlt évtizedekben rengetegen titkolták el, ha agyrázkódás tüneteit észlelték magukon a meccsen elszenvedett ütközések miatt. A védőlegenda Junior Seau-ról mondták családtagjai azt, hogy sokszor játszott így, orvosai úgy vélik, ennek is szerepe lehetett 2012-es öngyilkosságában. 

Ha lesz is jövőre LA-ben NFL-csapat, az biztos nem a Chargers lesz

2014. december 17., 17:53 Módosítva: 2015.12.03 10:46

Mint azt korábban már többször (itt és itt) boncolgattuk, az NFL-csapatok palettáján jelenleg szemet szúró lyukként tátong egy Los Angeles-i csapat hiánya, ám ha minden igaz, jövő ilyenkor ez már rég nem lesz beszédtéma. Viszont bármennyire is valószínű valamelyik létező franchise LA-be költözése (és ugyanakkor nagyon nem egy új létrejötte), most már biztosak lehetünk abban, hogy ez nem a Chargers lesz, minthogy a csapat tegnap este hivatalos közleményben közölte, hogy még legalább egy éven keresztül bérelni fogják a San Diego-i Qualcomm stadiont. 

A dolog pikantériája az a több mint egy évtizede tartó huzavona, mely a csapat hosszútávú stadionproblémáját hivatott megoldani. San Diego ugyanis jelenleg nem képes otthont adni egy mondjuk úgy Super Bowlnak, ezért a Chargers minden évben egyszer (általában ez idő tájt), ad még egy év haladékot a városnak, hogy végre megegyezzenek egymással egy új létesítmény felhúzásában. Mivel ugyanakkor a csapat szurkolói támogatottsága - egyéb piaci szempontok mellett - nagyjából rendben működik. 

Ami LA-t illeti, ezzel alapvetően kettőre szűkült a szóba jöhető csapatok száma, maradt a Rams vagy a Raiders, a legjobb csapatról viszont egyelőre biztos lemaradt angyalváros. 

 

Úristen mennyi bowl-meccs, de melyiket nézzem?

2014. december 17., 11:28 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A döntővel együtt 39 meccsből áll majd a bowl-szezon, ami elég vad maraton, még 3,5 hétre vetítve is. Úgyhogy gyorsan sorba raktuk a playoffon kívüli meccseket, melyiket mennyire érdemes megnézni (aki nem ér rá, az első tízet simán kihagyhatja például). A teljes menetrend erre, itt nem írjuk, hogy melyik mikor és hol lesz.

36. Fresno State – Rice

Őszintén, ki akarja megnézni annak a két csapatnak a bowl-meccsét, amelyikből az egyik egyedüliként vesztes mérleggel lett bowlos, a másik meg az utolsó szezonbeli meccsét 76-31-re vesztette el? Ezen még a hawaii környezet sem segít.

December 24. Hawai'i Bowl Aloha Stadium, Honolulu 

35. Bowling Green – South Alabama

Oké, a South Alabama Jaguars története első bowljára készül, ráadásul ez lett a legfrissebben létre jött program, ami eljutott idáig (mindössze 2009 óta lézetnek), szóval náluk lesz motiváció. A Bowling Green rendes verést kapott a MAC-döntőben a NIU-tól, de erre a meccsre csak akkor figyel majd bárki is, ha a Jags is elveri őket.

December 20. Raycom Media Camelia Bowl Cramtom Bowl, Montgomery

34. Toledo – Arkansas State

Egyik csapat sem húzónév, de két dolog miatt érdemes lehet majd belenézni: egyrészt nincs más meccs január 4-én, másrészt mindkét csapat offense-e top20-as, úgyhogy bőven eshet 90-100 pont is a meccsen.

Január 4. GoDaddy Bowl Ladd Peebles Stadium, Mobile

33. UL Lafayette – Nevada

A Nevada akkor volt utoljára izgi, amikor Colin Kaepernick náluk játszott. Ez a meccs nyitja az idei bowl-szezont, csak aztán nehogy elmenjen emiatt a kedvünk mindentől. A Ragin' Cajuns sorban negyedszer szerepel a New Orleans Bowlban, eddig 3-ból 3 a mérlegük.

December 20. R+L Carriers New Orleans Bowl Mercedes-Benz Superdome, New Orleans

32. Illinois – Louisiana Tech

Nem lennék egyetlen Illinois-játékos és szurkoló helyében sem, mert azzal a Bulldogsszal találkoznak, ami egyrészt bírta a tempót a Marshall-lal az utolsó hétvégén, előtte meg 76-31-re verték agyon a Rice-ot. Hajrá...

December 26. Boca Raton Bowl FAU Stadium, Boca Raton

31. Utah State – UTEP

A Utah State a negyedik számú QB-jával vág neki a meccsnek, de még így is esélyesek lesznek, mert a UTEP csak futni tud, az Aggies meg 26. a futás ellen. Ennél jobbat ki sem lehetne találni, úgyhogy nem vállalunk nagyot azzal, ha azt mondjuk, hogy megszakad a sor és a sorban két 90 pont fölé menő New Mexico Bowl után idén nem lesz itt annyi.

December 20. Gildan New Mexico Bowl University Stadium, Albuquerque

30. Western Kentucky – Central Michigan

Először lesz a Bahamákon bowl, a két csapatnak ez karácsonykor biztos tök jó, de hogy a helyszín sokkal érdekesebb, mint amilyennek a meccs ígérkezik, az is fix. Két éve a Little Ceasarsban 24-21-re nyert a Central Michigan, most talán valamivel több pont lesz.

December 24. Popeyes Bahamas Bowl Thomas Robinson Stadium, Nassau 

29. Houston – Pittsburgh

A Pittsburgh-nél James Conner az ország egyik legjobb futója (komolyan, semmi vicc, nem véletlenül ő lett az ACC-ben az Offensive Player of the Year), míg a másik oldalon Greg Ward egy alulértékelt QB. Január 2-án lesz, addigra kimegy minden másnap, itthon este 6-kor kezd, tök jó lesz belenézni, mert tényleg tehetséges fiúkat láthatunk majd.

Január 2. Lockheed Martin Armed Forces Bowl Amon G. Carter Stadium, Fort Worth

28. Rutgers – North Carolina

Eléggé hullámvasút volt mindkét csapat szezonja, de azt konstansan tartották, hogy nem nagyon védekeztek. Ha erről karácsony utánra sem szoknak le, bőven 80 pont fölé mehetnek, szóval látványosnak látványos lesz, még ha igazából érdektelen is.

December 26. Quick Lane Bowl Ford Field, Detroit

27. Virginia Tech – Cincinnati

A Virginia Tech erőssége a védelme (megfojtották pl. az Ohio State-et is), de hajlamosak nagy passzokat elengedni, ami pont a Cinci kezére játszik. Gunner Kiel 30 TD-t passzolt és 6 elkapójának volt 20-nál több elkapása, úgyhogy talán túlélik a gyatra védelmüket.

December 27. Military Bowl presented by Northrop Grumman Navy-Marine Coprs Memorial Stadium, Annapolis

26. Memphis – BYU

A második AAC-bajnok a Memphis, ami 2008 óta először van újra bowlban. A BYU idén háromból két AAC-csapatot megvert, de a Memphis mindegyiken túltesz, szóval lesz mire készülniük.

December 22. Miami Beach Bowl Marlins Park, Miami

25. Florida – East Carolina

Jövőre találkoznak majd a szezonban, abból kapunk majd egy kis ízelítőt. A Floridának addigra már új edzője lesz, idén viszont még mindketten azon búslakodhatnak, hogy nem sikerült az idei várakozásoknak megfelelően teljesíteni.

Január 3. Birmingham Bowl Legion Field, Birmingham

24. Oklahoma State – Washington

Kisebb csoda kellett a Cowboysnak, hogy bejussanak egy bowlba, de sikerült valahogy megnyerniük a Bedlamet, úgyhogy itt vannak. Egymás fordítottja a két csapat, mert az Oklahoma State jól támad, de nincs védelme, míg a Huskies védelme király, csak épp offense nincs mellé. Inkább a múltjuk miatt tettük ide őket, mert a meccs legnagyobb kihívása lehet, hogy az lesz, hogy összesen 40 pontot összehozzanak.

Január 2. TicketCity Cactus Bowl Sun Devil Stadium, Tempe

23. NC State – UCF

Hárman végeztek idén az AAC élén (ilyet amúgy...), a harmadik ilyen csapat a UCF. Nem kell messzire menniük, maradnak a meleg Floridában, de ennél több előnyük nem lesz. Egyik sem egy acélos csapat, amelyik irányító jobb napot fog ki, az nyerhet.

December 26. Bitcoin St. Petersburg Bowl Tropicana Field, St. Petersburg

22. San Diego State – Navy

A hangulat remek lesz, mert mindkét csapatnak tök nagy szurkolótábora van San Diego környékén. Az SDS-nek lesz három hete felkészülni a triple optionből, ami bőven elég igazából, illetve elég lenne, ha nem engednének normál csapatoknak is majdnem 150 futott yardot meccsenként. A Navy még játszott egy jót az Army ellen 13-án, azon nyertek, aztán még karácsony előtt nyernek egy bowlt is, figyeljétek csak!

December 23. San Diego County Credit Union Poinsettia Bowl Qualcomm Stadium, San Diego

21. Maryland – Stanford

Az a Big Ten legnagyobb baja, hogy még egy Maryland is bowlba mehet tőlük. Ritka igazságtalan párosítás lesz ez, mert bármennyire csalódást okozott idén a Cardinal, a Terrapinst úgy fogják lemészárolni, hogy azt öröm lesz nézni. Illetve nem, főleg úgy nem, hogy marha későn is lesz, plusz előtte Notre Dame-LSU és Louisville-Georgia meccsek vannak még aznap.

December 30. Foster Farms Bowl Levi's Stadium, Santa Clara

20. Boston College – Penn State

Eltörölték a Penn State bowl-tiltását és milyen jól tették, mert máris bejutottak. A Nittany Lions jól védekezik a futójáték ellen (ez mondjuk enyhe kifejezés, mert #2 voltak idén az országban), de azt kell majd megállítaniuk, aki majdnem nagy bajt csinált a Florida State ellen.

December 27. New Era Pinstripe Bowl Yankee Stadium, Bronx

19. Air Force – Western Michigan

Két okból is mókás, hogy a Western Michigan pont a Boise pályájára megy bowl-meccsre: egyrészt, mert ők is Broncók, másrészt meg az a mottójuk, hogy "Row the Boat", a műfű itt meg kék, ami néha még a vándorló hattyúkat is megzavarja, annyira egy tónak néz ki. Csak aztán nehogy rajtuk nevessenek, mert a Falcons triple optionje szokás szerint nem egyszerű feladat, amit idén Kale Pearson  jó passzjátékkal egészített ki, szóval lesz gond velük.

December 20. Famous Idaho Potato Bowl Albertsons Stadium, Boise

18. Iowa – Tennessee

A Volunteers nagy meglepetés, mert övék volt az FBS-csapatok közül a legfiatalabb keret a szezon elején, úgyhogy abból kihozni 6 győzelmet szép eredmény. 1-2 éven belül még veszélyesebbek lehetnek majd, de addig itt az Iowa nekik. Az az Iowa, ami ha nem bukik el az utolsó 4 meccséből 3-at, simán döntős is lehetett volna a Big Tenben. Nem szoktuk meg tőlük, hogy sok pontot csináljanak, de idén ez a helyzet, ezen a bowlon meg tényleg rengeteg (is) lehet.

Január 2. TaxSlayer Bowl EverBank Field, Jacksonville

17. Miami – South Carolina

Sorban három vereséggel zárta a Miami a szezont, de Brad Kaayának nem is most kellett még nagyot villantania. A Gamecocks viszont nagyon csalódott lesz, nagyon erre a meccsre sem fogják feltüzelni magukat, szóval nehéz lelkesedni az egészért. De legalább a Duck Dynasty szakállas csávói ott lesznek.

December 27. Duck Commander Independence Bowl Independence Stadium, Shreveport

16. Colorado State – Utah

Ideális időben lesz 20-án, 21.30-kor, pont focira hangolódva. Garrett Grayson a szezon legalulértékeltebb irányítója, már miatta megéri majd nézni, még úgy is, hogy Jim McElwain jövőre már a Gators edzője lesz. A Utes viszont a futójátékban erős, idén volt pár szép meglepetésük, ez lehet az idei bowl-szezon olyan meccse, amit viszonylag keveset látott kiscsapatok játszanak, a vége meg totális őrület lesz.

December 20. Royal Purple Las Vegas Bowl Sam Boyd Stadium, Whitney

15. Texas – Arkansas

2008 óta először találkozik a két kvázi "ősi rivális", de csak remélni lehet, hogy olyan meccs lesz, mint amiket régen játszottak. A Texas még mindig nem szedte össze magát, a Razorbacksben is inkább csak az egy nagy, Ole Miss elleni győzelem volt. Tökéletes mindkét csapatnak a 6-6, amit elértek.

December 29. AdvoCare Texas Bowl NRG Stadium, Houston

14. Notre Dame – LSU

Igazából az LSU talán a legfélelmetesebb csapat olyan szempontból, hogy tele vannak freshmanekkel és sophomore-okkal, úgyhogy a jövő nagyon fényes előttük. A védelmük már most is jó, Everett Golson meg úgy szórja az interceptionöket, mintha kötelező lenne. De ha az Irish 20 pont fölé megy és vezet, onnan nehéz lesz kikapni, mert a Tigers-offense még Leonard Fournette-tel is pocsék.

December 30. Franklin American Mortgage Music City Bowl LP Field, Nashville

13. Minnesota – Missouri

A Mizzou futás elleni védelme annyira nem jó, hogy szeptemberben az Indiana 241 yardot vitt nekik. David Cobb emiatt már dörzsöli a tenyerét, de a Gophers csak rá számíthat, hogy meglepetést okozzon az SEC-döntőben alulmaradt Tigers ellen. Ha a Mizzou játszani akar, nem sok esély lesz ellenük.

Január 1. Buffalo Wild Wings Citrus Bowl Orlando Citrus Bowl Stadium, Orlando

12. Duke – Arizona State

Blue Devils a Sun Devils ellen, tök jó. Az ASU védelme sorban négy olyan meccsel zárt, amin legalább 31 pontot engedtek, lesz tehát mit keresni ellenük. Erős mindkét csapat, és jó eséllyel lesz olyan meccs, mint a tavalyi Duke-Texas A&M, ami 52-48-as Duke-vereséggel zárult, ellenben a fél világ remekül szórakozott rajta. Nem bánnánk, ha most is hasonló lenne.

December 27. Hyundai Sun Bowl Sun Bowl Stadium, El Paso

11. Marshall – NIU

Az újévi hatoson kívül csak itt találkozik két főcsoport-győztes, úgyhogy rangos mérkőzés lesz, és nem utolsó sorban sok, nagyon sok pont várható. A NIU csak októberben kapott ki, a Marshall drámai módon bukta a tökéletes szezont, minden adott a jó meccshez, amiben utoljára láthatjuk majd egyetemi csapatban Rakeem Catót, szóval már most mehet a naptárba.

December 23. Boca Raton Bowl FAU Stadium, Boca Raton

10. West Virginia – Texas A&M

A TAMU védelme 101. az országban, a West Virginia meg 28 labdát adott el a szezonban, ez pontosan az őskáosz receptje. Ha most kéne tippelni, ezen a meccsen lesz a legtöbb pont az összes bowl közül, simán akár 120 fölött.

December 29. AutoZone Liberty Bowl Liberty Bowl Memorial Stadium, Memphis

9. Clemson – Oklahoma

Annyira csodás, hogy egy bowlban jöttek össze, mert lényegében tökéletesen ugyanolyan volt a szezonjuk: az év elején magasan voltak a rangsorban, majd csalódást keltő vereséggel mélyre zuhantak. A Clemson ugyan verte a South Carolinát, de nehéz bármit kezdeni az irányító helyzetükkel, míg az Oklahoma egy papíron sima meccset bukott a szezonzárón a rivális Oklahoma State ellen. De legalább Samaje Perine (tudjátok, aki elvette Melvin Gordontól a NCAA egy meccsen futott csúcsát) egy normál védelem ellen mutathatja meg magát.

December 29. Russell Athletic Bowl Orlando Citrus Bowl Stadium, Orlando

8. Nebraska – USC

Mivel Bo Pelinit kivágták a Nebraskától, a játékosok meg ettől elkámpicsorodtak, nem nagyon fognak felpörögni. Nem úgy a USC, ami előtt fényes jövő áll a fiatalokkal, nekik még bőven kell mit bizonyítani, úgyhogy egy alapos Nebraska-veréssel jó hangulattal mehetnek át a következő szezonra.

December 27. National University Holiday Bowl Qualcomm Stadium, San Diego

7. Louisville – Georgia

Tavaly mi volt a Belk Bowlban? Egy Cincinnati-North Carolina (bleh), szóval már pusztán ennek is örülhetünk, hogy idén sokkal jobb a páros. Attól meg csak még izgalmasabb lett, hogy a Louisville-nél a korábbi Georgia-DC, Todd Grantham dolgozik, akinek meg kell tudnia állítani a Bulldogs offense-ét. Tudd Gurley nincs már, de van Nick Chubb (egészen fantasztikusan ezek a Georgia-RB nevek), megtanulhatjuk az ő nevét is.

December 30. Belk Bowl Bank of America Stadium, Charlotte

6. Arizona – Boise State

Na jó, feljebb is mehetett volna ez a meccs, de itt már nehéz rangsorolni. Az Arizona, miután kétszer verte az Oregont, harmadszor csúnyán ráfázott, de ez nem szegheti kedvüket a Boise State ellen. Végre nem egy brutál spread offense jön szembe, bár a Boise State futója, Jay Ajayi nem lesz kis falat. De ha Anu Solomon teljesen rendbe jön addig, akkor nem hibázhat a Wildcats.

December 31. Vizio Fiesta Bowl University of Phoenix Stadium, Glendale

5. Wisconsin – Auburn

Ajjajj - mondják szerintem a bowlok bejelentése óta folyamatosan a Badgersnél, mert nem túl jó a helyzet. Az Ohio State szó szerint agyonverte őket, majd most jön egy SEC-erőcsapat, ami majdnem elkapta az Alabamát. Azt sem emelnénk ki túlzottan, hogy az Auburn ellen jól lehet futni, mert hát a Buckeyes ellen is ezt mondtuk, aztán Melvin Gordon eltűnt az éjszakában, úgyhogy előbb várjuk meg, milyen formát fog ki (vélhetően) utolsó wisconsini meccsén a junior RB.

Január 1. Outback Bowl Raymond James Stadium, Tampa

4. Kansas State – UCLA

Na, ez már viszont tényleg a legjobb meccs, amit nem dec. 31-jan. 1-jén rendeznek. A győzelem mellett az is tét lesz, hogy melyik csapat jut el sorban másodszor a 10 győzelemig a szezonban. A UCLA-ből az irányító Brett Hundley, a K-State-ből pedig az irányító-elkapó páros, Jake Waters és Tyler Lockett lehet érdekes. Ja, és lesz egy Gronkowski is, mert a legkisebb Glenn a Kansas State-nél fullback!

Január 2. Valero Alamo Bowl Alamodome, San Antonio

3. Georgia Tech – Mississippi State

Option-csata, ennyi, csak nem ugyanolyan formában. A GA Tech flexbone-ja öli majd az órát, de Dak Prescott sem riad meg, ha a védelmet olvasva kell futnia. Ez viszont azt jelenti, hogy szünettel, műsorral, csinnadrattával együtt 3 óra alatt lehozhatják, mert lesz nagyjából 90-100 futási kísérlet a két csapattól.

December 31. Capital One Orange Bowl Sun Life Stadium, Miami Gardens

2. Baylor – Michigan State

Bryce Pettynek lesz ideje felépülni az agyrázkódásból, bár nagyon a K-State ellen sem láttuk, hogy komoly baja lett volna. Mindkét csapat offense-e remek, a Baylorét sokat emlegetik, de a Spartansé is a jobbak között van Connor Cookkal a center mögött. De lehet, hogy a Baylor egykedvű lesz, amiért kimaradtak a playoff-buliból.

Január 1. Goodyear Cotton Bowl Classic AT&T Stadium, Arlington

1. TCU – Ole Miss

Ugyanaz a veszély a másik Big12-bajnokra, a TCU-ra is áll, bár remélhetőleg a remek offense-ükből kihozzák, amit csak tudnak. Illetve amit hagy a Rebels, mert náluk pont a secondary a jó. Ha jól is védekeznek, BJ Catalon még szétfuthatja őket, aki sérülésből tér vissza a Horned Fogshoz, de az Ole Miss sikeréhez a védelmen kívül az is kell, hogy Bo Wallace ne a rossz énjét kapja elő – legutóbb például pont három interceptiont dobott az első félidőben, amikor a Georgia Dome-ban játszott.

December 31. Chick-fil-A Peach Bowl Georgia Dome, Atlanta

Az év végi hat nagy bowl-meccsre külön kiadással is jelentkezünk majd, nem kell aggódni!

Négyet passzoltak, majdnem meg is lett a csodás csapat-TD

2014. december 15., 11:04 Módosítva: 2015.05.02 02:51
12

Az Arizona Cardinals, a New England Patriots, az Indianapolis Colts és a Denver Broncos már biztosan ott lesz az NFL-rájátszásban januárban, a címvédő Seattle-től vereséget szenvedő San Francisco 49ers viszont kiesett a versenyből. Többek között ezek dőltek el az NFL hétvégi fordulója után. 

teljes bejegyzés

0 touchdown és egy irányító, akiről senki nem hallott

2014. december 12., 10:15 Módosítva: 2015.05.02 02:53
8

A St. Louis Rams úgy ment neki az NFC első két helyére pályázó Arizona Cardinals elleni hazai meccsnek, hogy legutóbbi két mérkőzésükön pontot sem kaptak, és a Cardinals sem tudott touchdownt szerezni Jeff Fisher csapata ellen, viszont négy mezőnygólt már berámoltak. 

Chandler Catanzaro rúgójátékos egymaga szerezte csapata összes pontját, ez is elég volt ahhoz, hogy a szintén csak mezőnygólokig jutó Ramset 12-6-ra elverjék (legutóbb 2012 decemberben volt ilyen meccs, akkor a Raiders 15-0-ra verte a Chiefst mezőnygólokkal). 

Ennél sokkal nagyobb probléma az arizonaiaknak, hogy újabb irányítót vesztettek el sérülés miatt, Drew Stanton térde egy sacknél sérült meg. 

Carson Palmert már korábban elvesztették az idényben, neki a térdszalagja szakadt el, de nem a harmadik számú Logan Thomas állt be a meccsre, hanem az a Ryan Lindley, aki 2012 óta nem lépett pályára az NFL-ben. Sokan azt se tudták, kicsoda Lindley, a legtöbb szurkoló eddig azt hitte, hogy punterként vagy kickerként van a keretben.

Lindley persze nem váltotta meg a világot, ha Stantont nem drótozzák össze valahogy, akkor gondok lehetnek a folytatásban. Ő volt a negyedik quarterback, akit kipróbáltak az idén, Palmer sérülése után Logan Thomast is bedobták egy meccsre, majd jött Drew Stanton. 

A Cardinals 11 győzelmével egyre közelebb van a rájátszáshoz, a kérdés, hogy a jelenlegi irányítóhelyzetből mit tudnának kihozni az alapszakasz után. 

Aaron Rodgershez képest még Peyton Manning is csak egy vicc

2014. december 9., 09:32 Módosítva: 2015.05.02 02:58
33

Pályafutása során századszor volt kezdő Aaron Rodgers, a Green Bay Packers irányítója a hétfő esti rangadón az Atlanta Falcons ellen, és ha már jubilált, gyorsan meg is döntött egy rekordot.

teljes bejegyzés

Brady végre rájött, miért káromkodik

2014. december 8., 19:39 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Tom Brady és a New England Patriots idén nagyon penge, ellentétben az elmúlt pár év simán jó teljesítményével, ebben a szezonban már-már tíz évvel ezelőtti önmagukat idézik. Sokan ezért a Packers mellé őket várják a nagydöntőbe.

Tegnap például úgy győztek le egy rájátszásra esélyes csapatot idegenben, hogy offense-ük enyhén szólva sem állt a helyzet magaslatán, védelmük ezzel szemben csupán egy TD-re korlátozta Philip Rivers-t és a Chargers-t, ami valljuk meg, nem semmi.

Brady elég emocionális és frusztrált volt végig, mindeközben a gyepen még NFL-szinten is überkaszálás fojt, és talán ez tágította tovább Tom mostanság amúgy is mocskos száját. A meccs után egy rádióinterjúban rá is kérdeztek az irányító viszonyára a mágikus F-szóval, mire ő olyan álszent választ adott, amilyet csak a habcsók hazájában lehet. "Ne engem okoljanak, okolják a CBS-t vagy az NBC-t!".

Az persze önmagában nevetséges, hogy egy amerikaifocistát számonkérnek azért, mert mocskos a szája (elvileg a Boston Globe-nál ezt tényleg komolyan gondolták), miközben pályánkívüli magánéletükben olyan nyugodtak és szentek ezek a lények, hogy nem hogy csúnya szavakat, de drogokat vagy kisebb lőfegyvereket is csak nagyritkán használnak. Komolyra fordítva, Brady szerint mindenkinek meg kell értenie, hogy nem kórusénekes kisfiúk rohangásznak a futballpályán, hanem ők, a focisták, akikből nem ő az egyetlen, más is mond néha csúnyákat, na. Hát bizony, ez már igaz. Viszont Tom, ha ez tényleg igaz, és már mutáltál, akkor hogy vékonyodhat el így hangod, ha ideges leszel?

Ilyen meccsek között fel sem tűnik majd a karácsony és a szilveszter

2014. december 8., 14:19 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Az idei szezontól az idény utáni 39 bowlt is két külön kasztra osztják, hiszen lesznek a College Football Playoff (CFP) bowljai, illetve a többi. Az előbbieket két részben, december 31-én és január 1-én tudják majd le, illetve ezeket követi majd végül a január 12-i döntő, míg a többi bowl december 20. és január 4. között megy majd le. Nézzük őket sorban!

A College Football Playoff bowlok

Dátum Bowl Helyszín Kezdőrúgás A résztvevő csapatok
December 31. Chick-fil-A Peach Bowl Georgia Dome, Atlanta 12.30 #9 Ole Miss Rebels (9-3) – #6 TCU Horned Frogs (11-1)
December 31. Vizio Fiesta Bowl University of Phoenix Stadium, Glendale 16.00 #20 Boise State Broncos (11-2) – #10 Arizona Wildcats (10-3)
December 31. Capital One Orange Bowl Sun Life Stadium, Miami Gardens 20.00 #12 Georgia Tech Yellow Jackets (10-3) – #7 Mississippi State Bulldogs (10-2) 
Január 1. Goodyear Cotton Bowl Classic AT&T Stadium, Arlington 12.30 #8 Michigan State Spartans (10-2) – #5 Baylor Bears (11-1)
Január 1. Rose Bowl presented by Northwestern Mutual (elődöntő) Rose Bowl, Pasadena 17.00 #3 Florida State Seminoles (13-0) – #2 Oregon Ducks (12-1)
Január 1. Allstate Sugar Bowl (elődöntő) Mercedes-Benz Superdome, New Orleans 20.30 #4 Ohio State Buckeyes (12-1) – #1 Alabama Crimson Tide (12-1)
Január 12. College Football Championship Game AT&T Stadium, Arlington 20.30 A Rose Bowl és a Sugar Bowl győztesei

A Playoffba bejutott négy csapat 1-4. és 2-3. párosítással csap össze, értelemszerűen a győztesek jutnak majd a döntőbe.

A többi bowl-meccs

Dátum Bowl Helyszín Kezdőrúgás A résztvevő csapatok
December 20. R+L Carriers New Orleans Bowl Mercedes-Benz Superdome, New Orleans 11.00 Louisiana-Lafayette Ragin' Cayuns (8-4) – Nevada Wolf Pack (7-5)
December 20. Gildan New Mexico Bowl University Stadium, Albuquerque 14.20 Texas-El Paso Miners (7-5) – Utah State Aggies (9-4)
December 20. Royal Purple Las Vegas Bowl Sam Boyd Stadium, Whitney 15.30 Colorado State Rams (10-2) – #22 Utah Utes (8-4)
December 20. Famous Idaho Potato Bowl Albertsons Stadium, Boise 17.45 Western Michigan Broncos (8-4) – Air Force Falcons (9-3)
December 20. Raycom Media Camelia Bowl Cramtom Bowl, Montgomery 21.15 Bowling Green Falcons (7-6) – South Alabama Jaguars (6-6)
December 22. Miami Beach Bowl Marlins Park, Miami 14.00 Memphis Tigers (9-3) – BYU Cougars (8-4)
December 23. Boca Raton Bowl FAU Stadium, Boca Raton 18.00 Marshall Thundering Herd (12-1) – Northern Illinois Huskies (11-2)
December 23. San Diego County Credit Union Poinsettia Bowl Qualcomm Stadium, San Diego 21.30 San Diego State Aztecs (7-5)  Navy Midshipmen (6-5)
December 24. Popeyes Bahamas Bowl Thomas Robinson Stadium, Nassau 12.00 Western Kentucky Hilltoppers (7-5) – Central Michigan Chippewas (7-5)
December 24. Hawai'i Bowl Aloha Stadium, Honolulu 20.00 Fresno State Bulldogs (6-7) – Rice Owls (7-5)
December 26. Zaxby's Heart of Dallas Bowl Cotton Bowl, Dallas 13.00 Illinois Fighting Illini (6-6) – Louisiana Tech Bulldogs (8-5)
December 26. Quick Lane Bowl Ford Field, Detroit 16.30 Rutgers Scarlet Knights (7-5) – North Carolina Tar Heels (6-6)
December 26. Bitcoin St. Petersburg Bowl Tropicana Field, St. Petersburg 20.00 North Carolina State Wolfpack (7-5) – UCF Knights (9-3)
December 27. Military Bowl presented by Northrop Grumman Navy-Marine Coprs Memorial Stadium, Annapolis 13.00 Virginia Tech Hokies (6-6) – Cincinnati Bearcats (9-3)
December 27. Hyundai Sun Bowl Sun Bowl Stadium, El Paso 14.00 Duke Blue Devils (9-3) – #15 Arizona State Sun Devils (9-3)
December 27. Duck Commander Independence Bowl Independence Stadium, Shreveport 16.00 Miami Hurricanes (6-6) – South Carolina Gamecocks (6-6)
December 27. New Era Pinstripe Bowl Yankee Stadium, Bronx 16.30 Boston College Eagles (7-5) – Penn State Nittany Lions (6-6)
December 27. National University Holiday Bowl Qualcomm Stadium, San Diego 20.00 Nebraska Cornhuskers (9-3) – #24 USC Trojans (8-4)
December 29. AutoZone Liberty Bowl Liberty Bowl Memorial Stadium, Memphis 14.00 West Virginia Mountaineers (7-5) – Texas A&M Aggies (7-5)
December 29. Russell Athletic Bowl Orlando Citrus Bowl Stadium, Orlando 17.30 #17 Clemson Tigers (9-3) – Oklahoma Sooners (8-4)
December 29. AdvoCare Texas Bowl NRG Stadium, Houston 21.00 Texas Longhorns (6-6) – Arkansas Razorbacks (6-6)
December 30. Franklin American Mortgage Music City Bowl LP Field, Nashville 15.00 Notre Dame Fighting Irish (7-5) – #23 LSU Tigers (8-4)
December 30. Belk Bowl Bank of America Stadium, Charlotte 18.45 #21 Louisville Cardinals (9-3) – #13 Georgia Bulldogs (9-3)
December 30. Foster Farms Bowl Levi's Stadium, Santa Clara 22.00 Maryland Terrapins (7-5) – Stanford Cardinal (7-5)
Január 1. Buffalo Wild Wings Citrus Bowl Orlando Citrus Bowl Stadium, Orlando 12.30 #25 Minnesota Golden Gophers (8-4) – #16 Missouri Tigers (10-3)
Január 1. Outback Bowl Raymond James Stadium, Tampa 12.00 #18 Wisconsin Badgers (10-3) – #19 Auburn Tigers (8-4)
Január 2. Lockheed Martin Armed Forces Bowl Amon G. Carter Stadium, Fort Worth 12.00 Houston Cougars (7-5) – Pittsburgh Panthers (6-6)
Január 2. TaxSlayer Bowl EverBank Field, Jacksonville 15.20 Iowa Hawkeyes (7-5) – Tennessee Volunteers (6-6)
Január 2. Valero Alamo Bowl Alamodome, San Antonio 18.45 #11 Kansas State Wildcats (9-3) – #14 UCLA Bruins (9-3)
Január 2. TicketCity Cactus Bowl Sun Devil Stadium, Tempe 22.15 Oklahoma State Cowboys (6-6) –Washington Huskies (8-5) 
Január 3. Birmingham Bowl Legion Field, Birmingham 13.00 Florida Gators (6-5) – East Carolina Pirates (8-4)
Január 4. GoDaddy Bowl Ladd Peebles Stadium, Mobile 21.00 Toldedo Rockets (8-4) – Arkansas State Red Wolves (7-5)

 

A jelzett kezdőrúgások mind amerikai időszámítás szerint értendők, vagyis náluNk 6 órával később lesz mindegyik meccs.

Tombolt a brutalitás a Patriots-meccsen

2014. december 8., 10:24 Módosítva: 2015.05.02 02:58
29
Lerombolt punter, agyrázkódás és bírói hiba is volt Brady-ék NFL-meccsén. A Broncos-irányító Peyton Manninggel furcsa dolog történt.

A New England Patriots a Green Bay Packers elleni múlt heti vereség után összekapta magát, és a San Diego Chargers ellen leginkább a védelmének köszönhetően megszerezte tizedik győzelmét a szezonban egy olyan meccsen, amelyen erőszakos jelenet volt bőven. 

Előbb a második negyedben blokkolták a San Diegó-iak punterét, Mike Scifrest, akit a patriotsos Brandon Bolden KO-zott. A megmozdulás szabályos volt, de Scifres nem tudta folytatni a mérkőzést, vállsérülése miatt le kellett vinni a pályáról, a kicker vette át a helyét, akinek voltak gondjai. 

Aztán a harmadik negyedben jött egy vitatott jelenet. Az egész egy Chargers-labdavesztéssel indult, Ladarius Green tight end próbálta megfogni a labdát, de a New England-iek cornerbackje, Brandon Browner egy kemény ütközéssel eltörölte a föld színéről. A labdát Devin McCourty kapta el, aki az endzone-ig ment, ám a bírók nem adták meg a touchdownt, mert a korábbi ütközést szabálytalannak látták, szerintük sisakjával rombolt a patriotsos. 

Green agyrázkódást szenvedett, de a felvételeken látszik, hogy az ellenfél vállal ütközte le, úgyhogy nem kellett volna büntetni, a meccs ráadásul még szoros volt ekkor. Browner még háborgott egy sort a győzelem után, hogy pontokat vettek el tőlük, és a bíróknak vissza kellene nézniük az ilyen eseteket, Green wikipedia oldalát pedig a trollok átírták, hogy a meccsen életét vesztette. 

teljes bejegyzés

Szájkaratés twitteresből babaarcú félisten

2014. december 7., 14:04 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Az Ohio State Buckeyesnál az elmúlt 4 hónapban kétszer tört ki kisebb fajta pánik az irányító sérülése miatt, de mint kiderült, hiába. Először akkor, amikor a télen megműtött Braxton Miller augusztusban rásérült a vállára, ezért a teljes szezont ki kellett hagynia. Már akkor mindenki temette az OSU reményeit, hiszen senki nem tudta, mire lehet képes JT Barrett vagy Cardale Jones.

Aztán eljött a szezon, aminek Barrett-tel vágott neki a Bucks, az eredmények pedig csak jöttek (leszámítva a Virginia Tech elleni fiaskót). Minden szép és jó volt, JT majdhogynem jobban játszott, mint Miller, egészen addig, amíg a Michigan elleni utolsó főcsoportmeccsen alá nem fordult és el nem tört a bokája.

Bumm, akkor jöhet a harmadik számú QB, Cardale Jones. De ki is ez a srác? Sokáig úgy nézett ki, hogy csak egy 2012 októberi tweet miatt emlékszünk majd a nevére. Akkor ugyanis sikerült azt írnia, hogy „Why should we have to go to class if we came here to play FOOTBALL, we ain't come to play SCHOOL classes are POINTLESS,” vagyis hogy minek órákra járniuk, amikor ők focizni jöttek az egyetemre, nem tanulni, úgyhogy full értelmetlen az egész.

Jones egy rövidke kitérőt (Fork Union Military Academy) leszámítva abból a clevelandi Glenville High Schoolból érkezett az Ohio State-re, ahonnan a Heisman-győztes Triy Smith, Donte Whitner, vagy épp Ted Ginn Jr. is a Buckeyest választotta, elég jó "vérvonalat" követett a most sophomore irányító.

Jones egyébként egy óriás. Amikor elkötelezte magát az Ohio State mellett, már akkor 196 centis (6-5, most is annyi) és 98 kilós volt, azóta viszont még nagyobb lett, hiszen már 113 kiló körülire gyúrta fel magát. Igen, ez egy irányító. Persze a mérethez elképesztő erő párosul. A tegnapi Big Ten-döntő elején az ESPN-en JaMarcus Russellhez hasonlították a dobóerejét, de lehet, hogy még ezzel is alábecsülték, ugyanis a meccsek előtti melegítések alatt gyakran lehetett látni, ahogy Jones 60 yardra az egyik kaputól, fél térdre ereszkedve simán átdobta a kapufák között a labdát. Ami elképesztő.

Az erő viszont nem minden, Jones hihetetlenül pontos is, ahogy azt a Wisconsin a saját bőrén tapasztalta. Idén a Big Ten-döntlő előtt nem sokat játszott, a Kent State, a Cincinnati, a Maryland, a Rutgers és a Penn State ellen is csak nagyon garbage time-lehetőséget kapott, igazán csak az Illionois ellen mutatta meg magát, akkor 9 kísérletből egyből adott két TD-t, meg futott 7 kísérleten 47 yardot a meccs végén.

A Michigan ellen is csak a robotpilótát kellett játszania, hogy ne veszítsék el már megnyert meccset, de amit a Wisonsin ellen művelt, arra szinte még az Ohio State-történelmet nézve sincsenek szavak. Először volt kezdő, 17 passzából 12 volt jó, ez 257 yardot és 3 TD-t ért nekik (mindhárom Devin Smithnek ment és mindhárom 39 yardos, vagy annál nagyobb volt). Most nem futott annyira, 8 próbálkozásból 9 yardja lett, de hát minek is törte volna össze magát feleslegesen?

Miller 2011-ben a Colorado ellen kezdett először, 13-ból 5 passza volt csak jó, 83 yardra és 2 TD-re, de futott 83 yardot. JT Barrett idén a Navy ellen indított, 12/15 volt a passzmutatója 226 yarddal, 2 TD-vel és 1 interceptionnel, míg ehhez 50 futott yardot tett hozzá. De mindketten egy nyáron át készültek a lehetőségre, míg Jonesnak egy hete sem volt a főcsoportdöntő előtt arra, hogy hozzászokjon, kezdő lesz, és így is jobban passzolt náluk.

460079310.jpg

A teljesítménye azért nem teljesen meglepő, hiszen az idei spring game után, amikor még papíron a Miller mögötti második hely volt a tét, ő nyert Barrett előtt, csak később lett JT-ből a kezdő. Addigra teljesen kicserélődött a nagy balhét okozó tweetjéhez képest. Urban Meyer is erről beszélt tavasszal, amikor azt mondta, hogy ha nem változott volna meg, már rég nem lenne a csapatban, szeptemberben pedig már így beszélt a cseréjéről: „Most nő csak fel. Imádom. Teljesen profi a hozzáállása.”

A babaarcú óriás az első komoly akadályt tehát jól vette, de ezzel csak még nehezebbé tette Meyerék 2015-ös dolgát. Ugyanis így néz ki a Buckeyes jövő évi rostere, ha csak az irányítókat nézzük:

  • Braxton Miller: A Big Ten 2012-es és 2013-as az Év Támadójátékosa, a 2012-es Heisman 19. helyezette, no meg kétszeres All-Big Ten 1st Team irányító. 36 meccse volt eddig, 52 passzolt és 32 futott TD-je van, 28-8 a mérlege, és kilenc különböző rekordot tart már az Ohio State-en. Ha nem sérül meg, idén is ő lett volna a biztos kezdő. Jövőre a medical redshirt miatt marad, senior.
  • JT Barrett: A redshirt freshman első szezonját töltötte a Buckeyes centere mögött. 12 meccsen játszott, 11-et meg is nyert. 34 passzolt és 11 futott TD-t hozott össze, igaz, volt 10 interceptionje, és ha nem törik el a bokája, alighanem a végső Heisman-esélyesek között lett volna.
  • Cardale Jones: Jövőre már junior lesz, de megérte, hogy kivárt a Buckeyesnál. Élete első olyan meccsén, ahol kezdett, 59-0-ra verte a Wisconsint (az ország negyedik legjobb védelme a kapott pontok, második a kapott yardok alapján), és elképesztően érettnek tűnt egy ilyen fontos meccsen. Tavaly két passzkísérlete volt, idén viszont azon a kevés meccsen, amin játszhatott, 5 TD-t passzolt és nem adott el labdát. Ebből három a döntőben jött.
  • Joe Burrow: A kétszeres Mr. Ohio QB jövőre csatlakozik az Ohio State-hez. Idén 4000 passzolt yard fölé jutott, volt 63 TD-je, ami mellett csak 2 interceptiont dobott. Futásban 600 yardot és 5 TD-t termelt, és minden bizonnyal csak a polcra fogják felrakni a másik három QB mögött.

Persze tök jó kérdés, hogy mit lehet csinálni három ilyen irányítóval. A választ már tegnap meg is adta Brady Taylor, a Buckeyes épp sérült falembere, legalábbis szerinte így lehetne játszatni jövőre mindhármat.

És csak hogy érzékeltessük, milyen dolog megnyerni a Big Tent a harmadik QB-val, jöjjön a top6 másik öt csapatának QB depth chartja. Hány nevet ismertek a kezdőkön kívül?

  • Alabama: Blake Sims, Jake Coker, Alex Morris
  • Oregon: Marcus Mariota, Jeff Lockie (nem is jelöltek meg harmadikat, de vélhetően Taylor Alie lenne a tavalyi mérkőzések alapján)
  • Florida State: Jameis Winston, Sean Maguire, (John Franklin)
  • Baylor: Bryce Petty, Seth Russell, Chris Johnson
  • TCU: Trevone Boykin, Zach Allen, Bram Kohlhausen