új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem mindennapi módon használják ki a helyhiány és a folyóvíz lehetőségeit az indonéziai Dél-Borneón. A helyi árusok ugyanis a piacot nem kis asztalkákon a szárazföldön tartják, hanem kis kenukra felpakolva a Martapura folyó vízén. 

  • Közleményben kéri arra az embereket egy angol állatvédelmi szervezet, a Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, hogy próbáljanak meg egy kicsit jobban megbizonyosodni az állatok valódiságáról, mielőtt hozzájuk fordulnak, mert mert riasztották őket mostanában élő állatnak hitt játékállatok miatt.

    A legutoljára konkrétan egy plüsskígyóhoz hívták ki őket decemberben Surrey-be. Ezt megelőzően novemberben egy olyan bagolyhoz hívták ki őket, ami négy napja ült mozdulatlanul: a szervezet munkatársai a helyszínen természetesen egy műanyag baglyot találtak, de olyan eset is volt, amikor:

    • egy szökésben lévő teknősről derült ki, hogy kőből volt,
    • egy segélykérően vijjogó madárról derült ki, hogy egy lemerülőben lévő tűzjelző volt,
    • egy sérült lóról derült ki, hogy egy adag széna volt,
    • egy falban lévő lyukba ragadt macskához hívták a szervezet munkatársát, de hang valójában a szomszéd számítógépes játékából jött,
    • egy antennába gabalyodott madárról az derült ki, hogy valójában egy madarak elriasztására hivatott antennába gabalyodott sárkányrepülő,
    • és egy egyszer egy műanyag krokodilhoz is kihívták őket.

    Ráadásul tavaly három százalékkal több riasztás futott be hozzájuk, mint 2015-ben, ezért is örülnének neki, ha valódi állatok miatt foglalkoztatnák csak a munkatársaikat. (BBC)

  • A rendőrség tett közzé egy felhívást, hogy egy mobiltelefontolvajt keresnek, aki egy XV. kerületi kávézóból vitte el a pultos telefonját december elején. Sima rendőrségi hír, viszont az átlagos ipari kamerás felvételekhez képest feltűnően jó képek készültek a férfiról, mármint jó minőségűek. Úgyhogy aki felismeri őt, jelezze. További képek a police.hu-n.

  • A James Dean Filmkölcsönző majdnem negyedszázadig volt jellegzetes és biztos pontja a Király utca körúton túli szakaszának.

    16107672 10209599849606705 1146910472 o
    Fotó: Gábor / Olvasónk

    Sorsát ugyanaz pecsételte meg, mint ami létrehozta: a technikai fejlődés. A kilencvenes évek elején gombamód szaporodtak a videotékák, előbb házi módszerrel másolt kazettákat kölcsönöztek, kicsit később a minőség és a jogtulajdonosok érkezése miatt kénytelenek voltak átállni a gyári kazettákra. Persze egy hosszú átmeneti időszakban minden filmből csak egy jogtiszta volt a lakótelepi garázsokban viruló boltokban, a többi maradt másolt.

    16106607 10209599849766709 2071929159 o
    Fotó: Gábor / Olvasónk

    A kilencvenes évek második felében érkezett az első komolyabb kihívás, megkezdte működését az RTL Klub és a TV2. A tékák egy idő után elvesztették a Zs-kategóriás filmek rajongóit, amelyik nem zárt be, az más irányt vett. Kávézót, találkozóhelyet alakítottak ki, és olyan filmekre álltak rá, amit a kereskedelmi televíziók akkor sem adtak volna le, ha húszan biztatják őket. A művészfilmek rajongói pedig örömmel kölcsönözték ki akár hetente az Amélie-t, vagy a Nagy kékséget. Aztán persze a VHS minőségét ütötte a DVD, amit meg a Blu-ray, a sávszélesség pedig egyre inkább lehetővé tette a torrentek percek alatti lekapását, így a kölcsönzők szépen lassan tönkrementek és lehúzták a rolót.

    16121815 10209599849406700 1096359433 o
    Fotó: Gábor / Olvasónk

    A James Dean Filmkölcsönző működésének 8857-ik napján zárt be, idén már nem nyitott ki. De azért jó kis 25 év volt, köszönjük!

  • "Nem könnyű folyton részegnek lenni. Ha könnyű lenne, mindenki folyton az lenne." Tyrion Lannister

    A skót Edinburghban kinyitott egy Trónok Harca által inspirált ideiglenes kocsma. Az itallapon szerepel több olyan ital is, amit a könyv- és tévésorozat szereplői isznak, például a dorni bor, körtés brandy, vagy az Éjjeli Őrség vezetőjének, a Vén Medvének a fűszeres borát. De meg lehet kóstolni a Hegy nevű szereplőt játszó Hafþór Júlíus Björnsson színész saját vodkáját.

    Ezek mellett olyan autentikus westerosi ételeket is felszolgálnak, mint az egészben sült disznóláb. De lehet kérni a Frey-ház húsos pitéjét is.

    A kocsma persze nem lesz 100 százalékban olyan, mint a Hét Királyság késdobálói, ugyanis a bordélyházak üzemeltetése Skóciában illegális. És az sem valószínű, hogy lehet hitelre inni, miután megígérjük, hogy megfizetjük az adósságunkat és bemondjuk a családnevünk.

    "Minden jobb, ha az ember hasában van egy kis bor." Tyrion Lannister

    A Blood & Wine nevű hely február végéig lesz nyitva.

    (DailyDot)

  • 1981-ben építették a Balkán-hegység 1441 méteres Buzludzha csúcsán az akkori államvezető párt monumentális székházát. A rendszer bukásával az épület is magára maradt, egy bolgár fotós most felmerészkedett és megmutatta mi maradt az egykori épületből: 

  • A kaliforniai Disneyland-ben január 12-15. között rendeztek egy jótékonysági futóversenyt, a Star Wars Half Marathont, ami azért volt különleges, mert az indulók nagyon nagy része nem sima futócuccban vágott neki a versenynek, hanem valamilyen az univerzumhoz illő maskarában.

    A Disney évente több jótékonysági futást is szervez, ezeket a RunDisney néven lehet megtalálni, a következőt Floridában rendezik majd februárban, annak a Disney hercegnők lesz a témája.

  • A teniszben is elkezdődött 2017, az év első Grand Slamje éppen hétfőn rajtolt, Ausztráliában, és mindjárt olyan nevek léptek pályára, mint a világelső Andy Murray vagy éppen Roger Federer és Stan Wawrinka.

    Utóbbi a jelek szerint baromi jó erőben van, bár kicsit mintha még szétszórt lenne, de erről ellenfele, a szlovák Martin Kližan biztosan hitelesebben tudna beszámolni, miután egy labdamenet végén Wawrinka kis híján kivégezte.

    És nem túlzás a kivégzés szó használata, hiszen az ötödik, döntő szettet játszották, az eredmény 4-4 volt, és Kližan nem valószínű, hogy a meccs feladására készült.

    A szlovák mintha tudta volna, hogy esélye sem lesz azt a menetet megnyernie, és amikor visszaadta a labdát, egészen meglepően reagálta le, elkezdett a háló felé sétálni, mintha a strandon lenne. De ebben a sportban az óvatlanság bizony kellemetlen következményekkel járhat, és arra valószínűleg nem számított, hogy a svájci egy gyilkos lecsapással éppen őt fogja eltalálni. Kližan meg összekuporodott és a meccset innen jól el is veszítette.

  • Egyáltalán nem új, de méltatlanul kevés nézettséggel bír az alábbi videó, így ha szabad tanácsolnom: amennyiben egy 34 másodperces videóra van ideje így hétfőn, a munkaidő vége előtt nem sokkal, akkor ez legyen az.

    Ahogy a poszt címe is jelzi, nem látunk mást, mint egy nagy nagyítóképességű teleszkópon át filmezett jelenetet Naprendszerünk életéből. A kétszeresére gyorsított pompás felvételen a Naptól 1,4 milliárd kilométerre keringő Szaturnusz bukkan elő a mi Holdunk takarásából. (A Hold körülbelül 384 ezer kilométeres távolságra van a Földtől.) A 2007. május 22-én rögzített csillagászati esemény – azaz a Szaturnusz-fogyatkozás – maga nem annyira ritka, viszont általában csak a Föld kisebb területeiről lehet megfigyelni. Legutóbb 2014-ben volt hasonló, akkor Ausztráliából két alkalommal is jól meg lehetett figyelni a jelenséget, legközelebb pedig 2019-ben lehet rá számítani, ugyancsak Ausztráliában

  • Renitens állatok színesítették a mexikói bajnokság hétvégi mérkőzését a Pachuca és a Chiapas csapatai között. A játékvezetőnek előbb egy kutya, majd később egy macska miatt kellett félbeszakítania a játékot, a bíró a második esetnél már nehezen őrizte meg komolyságát. A nagyobb kalamajkát az idétlenül rohangászó eb okozta, a macska csak arisztokratikusan üldögélt a gyepen, majd a játékvezető közeledésére sietve eltűnt egy reklámtábla mögött.

    Kutya és macska a focipályán

    Ha ennél is bájosabb állatos jelenetet nézne, akkor melegen ajánlom Mr. Sirályt az ausztrál kupa döntőjéből.

  • Ed Metka lelkes gyűjtögető. Főként villamosokat gyűjt Boston és Philadelphia utcáiról, amik felett már eljárt az idő és selejtezésre kerültek. Metka célja, hogy pénzt csináljon belőlük, így felújítja őket és eladásra kínálja őket. Sajnos a biznisz még nem indult be, megfelelő kereslet hiányába, de sose tudni. A telepe mindenesetre jobban emlékeztet egy sírkertre, mintsem egy felújítás előtt álló járműpark tárolóhelyére.

  • Jobban van, holnap az elhalt farkának egy részét amputálják, de a lába jó. Eredményei negatívok, a vérvizsgálat is. Fagyi alultáplált 1 év alatti fiúcska a gyengeség miatt fagyott a stéghez és várta a biztos halált

    - írja az Állatvédő Liga a Facebook-oldalán.

    16002831 1371737586201930 7403474088937356721 n
    Fotó: Facebook

    Ahogy mi is megírtuk, a Fagyi névre keresztelt rókát múlt kedden mentették meg az állatvédők, miután a farka és a lába odafagyott a népszigeti stéghez. Most úgy tűnik, hogy túl van már a traumán:

  • A Facebookot sokszor kritizálják a visszhangkamra-effekt miatt, ami a velünk egyetértő, az előítéleteinket megerősítő véleményekkel és emberekkel vesz körbe. Pedig ha kicsit kísérletezünk vele, elérhetjük ennek az ellentétét is, és olyan szubkultúrákba pillanthatunk be, amelyeknek a létezését sem akartuk addig elhinni.

    Ez a beszélgetés például a világ legnagyobb átverésének, a tévés jósdáknak a rajongói között zajlik, és pszichológia tankönyvek illusztrációja lehetne a kognitív disszonancia fejezetnél. Egyszerűen fájdalmas olvasni is, ahogy a nénik (a fele szlovákiai magyar lehet az euróban számolás miatt) megmagyarázzák maguknak, hogy igenis megéri percenként 500-ért hívogatni a telejósokat, mert hát lehet hogy megszalad kicsit a telefonszámla, de akkor is igazat mondanak. És nem is ők a genyák, hanem a főnökeik, akik direkt várakoztatnak a vonalat tartva, hadd pörögjön a számláló.

    (Kattintson a képre, hogy a beszélgetés folytatását is lássa!)

    (via Chemtrail for everyone)

  • Amikor tavaly elindult az évi 80+n milliárd forint adófizetői pénzből működő újrafazonírozott állami csatornacsalád, a pénzszivattyú környékén ülők azt emlegették, hogy a BBC mintájára fog itt megvalósulni valami, aztán hogy mi lett ebből, azt nem nagyon kell ragozni. 

    Erről jutott eszembe teljesen véletlenül ébredés után, hogy bizony volt magyar nyelvű BBC is, tekintélyes magyar szerkesztőkkel és szerzőkkel. 

    Aztán sajnos 2005-ben gazdasági okok miatt több kelet-európai állomással együtt bezárták a magyar bázist, mert kellett a pénz egy közel-keleti rádió elindításához. A BBC magyar adásának 66 évét itt foglalták össze, a bezárásról pedig itt írtak részletesebben

    De hogy necsak üres kesergéssel kevert nosztalgiából álljon ez a poszt, szerencsére a magyar BBC archívumának egy része máig elérhető. 

    Például, haide kattint, pazar angol nyelvleckékkel fog találkozni, amelyek magyaroknak szóltak, a brit adófizetők pénzéből. 

    Elég nehéz elhinni manapság, hogy régen ilyen is volt, de érdemes észben tartani, hogy ilyen szintű, minőségű is lehet a közszolgálatiság. 

  • A romániai Vaskapu Természeti Parkban kihelyezett kameracsapda előtt egy hiúz sétált el lassan és méltóságteljesen:

    Nem ez az első eset, hogy a Karssó-Szörény és Mehedinti megye közigazgatási területén fekvő parkban hiúzt filmeztek le, novemberben ezt rögzítette a kamera:

    Mindez azért nagy szám, mert a hiúzok száma Európában az erdőirtásoknak és a vadászatnak köszönhetően katasztrofális mértékben megritkult, szóval addig nézze az ilyen videókat, amíg teheti.

    (via Transindex)

  • Ti nem jártok gyalog soha sehol? Ti tényleg csak kigurultok a garázsból a kocsival, aztán meg vissza? Nektek nincs idős anyátok, totyogó gyereketek, lelkiismeretetek? Hozzátok tényleg be kell csöngetni és megkérni, hogy valaki ugyan jöjjön már ki egy lapáttal és egy marék homokkal? Titeket valóban cseppet sem zavar, hogy egy rossz lépés a házatok előtti jeges járdán, és hetekre, hónapokra kórházba, fekvésre, gipszre, vagy még annál is rosszabbra ítéltek bárkit?

    Szedjétek már össze magatokat. 

    Köszönettel,
    a többiek.

  • Legalábbis Cliff Arnall pszichológus képlete szerint, aki azt állította, hogy január harmadik hétfője mindig az év legszomorúbb napja, ugyanis

    • ekkorra már eltűnik a karácsony csillogása,
    • viszont tudatosul a karácsony miatti adósság terhe,
    • már megszegtük az újévi fogadalmunkat,
    • de cserébe felerősödik a monotónia érzete,
    • szar az idő, 
    • és ráadásul hétfő van!

    A depressziókutató mindezekre azt a gyógyírt javasolta, hogy mindenki próbáljon a jó dolgokra figyelni, pozitívan gondolkodni. Mint mondta:

    Ha egyik végtagod használhatatlan, örülj annak, hogy a másik háromnak nincs baja.

    (via Transindex)

  • A Batthyány térnél, a Duna-partról készítettem az alábbi képeket. Az alaposan lehűlt levegő és a párás-ködös, fátyolfelhős égbolt, valamint a még alacsonyan lévő Nap jól megfigyelhető halojelenséget hozott létre.

    Bár maga a Nap körüli 22 fokos halo nem alakult ki tökéletesen (halványan azért kivehető volt), kárpótlásul szép, úgynevezett fölső érintő ív volt látható pár percig.

    A jelenséget (mármint a napkorong fölött látható, szivárványos fölső érintő ívet) a légkörben fölgyülemlő, és hossztengelyük mentén vízszintesen elrendeződő, hatszögletes pálcika alakú jégkristályok okozzák. Az alábbi képen egy sirály repül el előtte:

    Ön is látott, esetleg fényképezett ma reggel halojelenséget? Ha van kedve, küldje el a kep(kukac)mail.index.hu címre, a legszebbeket szívesen megmutatjuk az Indexen!

  • De csak egy kis időre: az önkormányzat végre megítélte a Város Legborzalmasabb Nézőterének felújítására a szükséges összeget, úgyhogy az Örkény Színház áprilisban nekifog a minden előadást végignyikorgó, kényelmetlen széksorok kicserélésének. A székekről még Mácsai Pál igazgató is azt mondja: "Mindig úgy gondoltam, előadásainkra nézve az a legnagyobb dicséret, hogy a mi nézőtéri székeinken ülve is végignézik őket."

    Így viszont pár hónapig ideiglenes játszóhelyre költözik a színház: "Az építkezés miatt 2017. április 1-től évad végéig vendégségben játszunk: a Városmajorban. A Szabadtéri Színpad nézőterére sátrat építünk, befűtjük, ha hideg van, kihűtjük, ha meleg. Átvisszük vendéglátóinkhoz majdnem az egész repertoárt. Gondoskodunk büféről, ruhatárról, mosdókról, és ugyanazzal a játékkedvvel várjuk Önöket, mint a Madách téren" - írja Mácsai a Facebookon.

  • Hiába volt legalább 8 figyelmeztető táblával körbekerítve Győrben egy munkagödör, mégis belehajtott egy 27 éves sofőr vasárnap hajnalban.

    bal1 7
    Fotó: Police.hu

    A kocsi a jobb oldalára borulva állt meg a gödör alján, de a sofőrnek szerencsére nem lett semmi baja. Mármint azon kívül, hogy ittas vezetés miatt bevitték a kapitányságra.

    bal4 7
    Fotó: Police.hu
  • Nem mai a poén, én is többször láttam már ugyanennek egy hasonló vizuális feldolgozását, de amióta a kormányzati ellenségkeresős politika a menekültekről Soros Györgyre váltott, ismét aktuális. Szóval az „egy újszülöttnek minden vicc új, avagy hátha valaki nem ismeri” jegyében: nézzük valami mást, ha már unjuk Soros Györgyöt.

    soros parhuzamos
  • Egy önmagát környezetvédő aktivistának tartó amerikai csodás piaci rést fedezett fel, Donald Trump beiktatása előtt elkezdett friss amerikai levegőt dobozolni. Ha kíváncsi arra, hogy milyen volt a levegő Obama idején, megveheti, dobozonként 15 dollárért. Hogy ezzel szeretné felhívni a figyelmet Trump és a környezetvédelem viszonyára, szép gesztus. Hogy a dobozos levegő árusítása mekkora üzlet, és mindez mennyire szennyezi a környezetet, az más kérdés.

  • Mármint nem őcsászári felségét, hiszen ő már jóval korábban meghalt (tavaly volt a halálának századik évfordulója), hanem a róla elnevezett hidat. Az általunk már Szabadság néven ismert híd 1896-ban épült, ez volt a főváros harmadik közúti Duna-átkelője. Egy hónappal a felrobbantása után a szovjet csapatok egyes hídelemek felhasználásával már pontonhidat létesítettek ott, a teljes helyreállítása 1946 tavaszán kezdődött.

    Fotó: Wikipedia
  • Egy brit twitterező futott bele A gyűrűk ura könyvsorozat egyik legemlékezetesebb szereplőjébe, Szilszakállba, az entbe egy Dorset melleti erdőben.

  • Kigyulladt egy autó az M5-ösön Gyálnál. Az oltás idejére az utat lezárták, az autósokat a pályatest melletti kollektor ágra terelik a rendőrök, onnan pedig vissza tudnak térni a sztrádára. Kisebb torlódás van a környéken. 

  • Egy bank a Star Wars lázat meglovagolva új ATM-et állított fel a Zágrábban, R2-D2 ezentúl bankautomataként üzemel a horvát fővárosban.