új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Eljárás indult egy 91 éves német nő ellen, aki nekilátott megfejteni a nürnbergi Neues Múzeumban kiállított, keresztrejtvényt ábrázoló avantgárd műalkotást - írja az MTI. 

    Köpcke 65-ös Reading/work sorozatának egy darabja
    Köpcke 65-ös Reading/work sorozatának egy darabja

    A Reading-work című, 1965-ben készült képet az avantgárd művész, Arthur Köpcke készítette. A keresztrejtvényt ábrázoló alkotáson az "Insert Words" felirat szólít fel a hiányzó kockák kitöltésére.

    Az idős hölgy egy nyugdíjascsoporttal látogatott el a kiállításra, és golyóstollal töltötte ki az üres kockákat. A múzeum szakértői szerint a műalkotás szerencsére restaurálható. Az ügyet azért jelentették, mert a magángyűjteményből kölcsönzött képet 80 ezer euróra (25 millió forintra) biztosították.

    A nő ellen rongálás miatt indult vizsgálat, de nem feltételezik, hogy direkt akarta tönkretenni a képet.

    A nyugdíjas hölgy a rendőrségnek elmondta: szó szerint értelmezte a kép angol nyelvű szövegét, ezért állt neki megfejteni a keresztrejtvényt. Szerinte a múzeumnak fel kellett volna hívnia a látogatók figyelmét arra, hogy ne írjanak bele a képbe.

    A nyugdíjas csoportot vezető elmondta, hogy a kiállításon sok interaktív művészeti alkotás szerepelt, emiatt könnyű volt összetéveszteni egy olyan munkát, ami szintén azok közé volt sorolható.

  • Egy indiai cég, a kalkuttai székhelyű TE-A-ME hatezer teafiltert ajándékozott Donald Trumpnak, írja a Quartz. A cég szerint ha Trump napi három csészével iszik belőle, az ötkilós csomag négy évre lesz elegendő. A különleges tea állítólag képes megtisztítani a testet és a szellemet, igazoltan okosabbá teszi a fogyasztóit. „Kérjük, Mr. Trump, igya ezt a teát! A saját maga érdekében, Amerikai érdekében, valamint a világ érdekében" – üzenték a teákhoz mellékelt levélben.

    A céget vezető Sumit Shah szerint nem marketingfogásról van szó, még csak nem is kaphatóak a teáik az Államokban, az európai, az indiai és a nyugat-afrikai piacokra fókuszálnak inkább, csupán egy udvarias jótanács Trump számára, hogy méregtelenítsen kicsit, hiszen soha nem késő megtisztulni, és ennek köszönhetően talán sikerül majd tisztábban látnia a dolgokat.

  • Olyan botrány van Los Angeles ezoterikus-spirituális köreiben, hogy a tudati életmátrix szívcsakrája adja a másikat. Történt ugyanis, hogy ismeretlen tettes ellopott egy gyógyító kristályt a Moon Juice nevű ezobutikból, ahová az ilyesmikben hinni hajlamos hollywoodi celebek szoktak járni a napi betevő karmikus rezgésekért. Maga Gwyneth Paltrow is törzsvendég, ennél többet talán nem is kell mondanunk. Az eltűnt kristályról azt írta a bolt vezetője, hogy ez maga a Feltétel Nélküli Szeretet Kristálya, egyenesen a szívcsakrával kommunikál, begyógyítja az emocionális sebeket, csitítja a félelmeket, és mennyei szeretetenergiát keringet az ember egész aurájában.

    A kristály értéke természetesen felbecsülhetetlen, mindenesetre a BBC hasonló képességekkel hirdetett kövek árcéduláiból kiindulva 2,5 fontra (942 forint) teszi az árát.

    A történet akkor vett izgalmas kanyart, amikor jelentkezett a tettes, méghozzá az Instagramon. Father John Misty egy közismert indie rock énekes, és mellékesen legalább ennyire közismert troll. Misty azt írta, a kristály nála van, de ő nem nevezné lopásnak az esetet, hiszen maga a tulajdon fogalma olyan visszataszítóan kapitalista és materialista, hogy attól a felvilágosodott spirituális léleknek el kell búcsúznia a harmónia felé vezető úton. Egyébként is, maga a tény, hogy hozzá került a kristály, egyértelműen azt jelenti, hogy az Univerzum akarta, hogy így legyen, márpedig az Univerzum óhajával szembeszállni minimum botorság. A bolt még bepróbálkozott azzal, hogy a lopott kristály energiái kockázatosak lehetnek Misty számára, de ő azzal hárított, hogy ha az angyalok szellemi útmutatása nem rezonál az ő energiájával, a kristály meg fogja érezni valaki más spirituális hívását, és elhagyja őt, ha bevégeztetett a feladata.

    Egyelőre ennyiben maradtak.

    (via BBC)

  • 1998:

    • Elindul a Pokémon őrület
    • Clinton indul az elnökségért Amerikában
    • A Blink 182 új lemezzel jön ki
    • Az év nagy slágerfilmjei a Jurassic Park és a Star Wars

    2016:

    • Elindul a Pokémon őrület
    • Clinton indul az elnökségért Amerikában
    • A Blink 182 új lemezzel jön ki
    • Az év nagy slágerfilmjei a Jurassic Park és a Star Wars
    tumblr oa6sexacFn1sm6qp8o1 1280
  • A Földközi-tengert átszelő menekültek által hátrahagyott mentőmellényekből épült installáció a délnyugat-németországi Saarbrücken egyik templomában, írja az MTI. A mellények a görög partokról származnak, az alkotást két művész, Fred George és Andrew Wakeford készítette.

    A mentőmellényeket egy félköríves vázra aggatták fel, föléjük szögesdrótot húztak, a hátukon pedig a mellények gazdáinak portréi láthatóak, valamint a velük készült interjúk olvashatóak. Az installáció július 15-től, péntektől augusztus 26-ig tekinthető meg a saarbrückeni templomban. Egyébként Aj Vej-vej is készített hasonló alkotást, akinek Leszbosz például 14 ezer mentőmellényt ajánlott fel februárban.

  • A leköszönő brit miniszterelnök, David Cameron hétfőn jelentette be, hogy Theresa May követi hivatalában és a Downing Street 10-ben. A sajtótájékoztató után viszont nem kapcsolták ki a kormányfő mikroportját, így az felvette, ahogy távozás közben dúdolgatni kezd. Több sem kellett néhány brit zenésznek, hogy a dallam nagyzenekari változatát is elkészítse. Ezt a fantáziát például Thomas Hewitt Jones írta:

    Chris Hollis zeneszerző dallamát aztán az internet is felkapta és csak az „Evil tory theme-ként” (Ördögi tory zenei téma) néven kezdte emlegetni:

  • Na és miben van egyszerre vécépapír és láncfűrész: hát ebben a házibarkács láncfűrészes vécépapír-adagoló gépben:

    (Ha valakinek ihlete támadna otthon megépíteni, akkor egyrészt semmilyen anyagi és emberéletben esett kárért nem vállalunk felelősséget, másrészt ha sikerül, mindenképpen számoljon be róla!)

  • Kilencedik éve megy már a villányi borvidék apró, gyönyörű falvaiban az Ördögkatlan fesztivál, amit korábban videónkban részletesen bemutattunk.

    Idén a díszvendégek Udvaros Dorottya színésznő és Kovács Gerzson Péter kortárs táncos lesznek, és ott lesz még rengeteg jó színházi társulat produkciója a Katona József Színháztól a Csiky Gergely Színházon a TÁP-ig, irodalmi programok többek között Háy Jánossal, Rájátszással, Röhrig Gézával, lesz rengeteg koncert, gyerekprogram, képzőművészet, és tényleg minden, amit az ember egy jó rozéfröccs mellett örömmel fogyaszt.

    Az augusztus 2-án kezdődő fesztivál részletes programja a honlapjukon elérhető, most pedig több videóval is kijöttek, amiből az egyikben állandó fellépőik, Mucsi Zoltán és Scherer Péter érkeznek meg Nagyharsányba (vagy Kisharsányba?) repülővel.

  • Screen Shot 2016-07-12 at 12.29.50.png

    Kikerült a netre egy kilencperces promófilm, ami a Guns N' Roses idei turnéját harangozza be élő részletekkel, kulisszák mögötti felvételekkel, jó kis hangulatos stílben, mosolygós rockzenészekkel. Én mennék, ha valaki vinne.

  • A Magyar Madártani Egyesület idén is megszavaztatja az emberekkel a következő év madarát. Tavaly a haris nyert, de idén is három jelölt van.

    • A veréb.
    • Az erdei fülesbagoly.
    • A tengelic.

    Anélkül, hogy befolyásolni akarnám önöket, pár dolog, ami a tengelic mellett szól:

    Nem veréb. A verebeket mindenki ismeri, ha másért nem, hát azért, mert dobálta neki a vasútállomáson a kenyérmorzsát, miközben várta a vonatot. Persze a veréb is kiváló állat, a fülesbagoly meg pláne, és mindhárom fajnak nagy szüksége lenne a népszerűsítésre, mert mindegyik madarat érintik az ember közelségéből adódó problémák, mindegyikről vannak súlyos tévhitek, de én mégis azt mondom, legyen a tengelic, mert annak piros az arca, és úgy dalol, mint R2-D2.

    Szavazni a Magyar Madártani Egyesület honlapján július 27. 12 óráig lehet, sajnos egy IP-címről csak egyszer, ami nagyobb létszámú munkahelyeknél komoly vitákat szülhet, de sebaj, a lényeg, hogy olvassák el az oldalon a többi infót is, mert egy csomó érdekesség van, és ha valakinek van lelke, gyorsan ráébred, hogy valójában tök mindegy, melyik madárra szavaz, mindhárom fajnak nagy szüksége lenne egy kis figyelemre. Néhány példa az egyesület honlapján lévő érdekességekből:

    • A baglyok rendkívül fontos rágcsálópusztítók, ezért jelenlétük kapcsán hangsúlyozni lehet a rágcsálók elleni biológiai védekezési szerepet is, ami a településeken különösen fontos közegészségügyi szempont és feladat is, amibe ezek a madarak is be tudnak segíteni.
    • Verébből már koránt sincs olyan végtelen, mint ahogy az emberek gondolják, és egyáltalán nem is zavarják el a cinegéket.
    • A tengelic etetéséhez nem kell más, mint a gyepeken nyíratlan foltokat meghagyó fűnyírás, ahol a füvek és a gyermekláncfű is magot tud érlelni.
  • A Kis kedvencek titkos élete felrobbantotta a kasszát Amerikában, a családi animációs film 103,2 millió dollárral nyitott bemutatója hétvégéjén. Nálunk augusztus 4-én mutatják majd be, mi már nagyon várjuk, és pont így szeretnénk magunkat most érezni, mint itt ez a tacskó.

  • akkor dőljön hátra, és élvezze a David Cameron utolsó parlamenti munkanapjának vitáiról készített BBC-összefoglalót!

    (angolul értők nyilván előnyben)

  • Június utolsó napján bújt ki a tojásból Csupi és Csupik, kishazánk két legfiatalabb szalakótája. Ha akkor azt írtuk róluk, hogy csufik, akkor most szavaink sincsenek arra, hogy néznek ki most a harmadik tesójukkal együtt:

    Live Stream Video

    Pedig a szalakóták régóta versengenek a jégmadarakkal Magyarország legszebb madara címért. Csak remélni tudjuk, hogy ebből a három vakarcsból is ilyen gyönyörűség lesz hamarosan.

  • Screen Shot 2016-07-14 at 09.26.57 copy

    A Braille Skateboarding nevű csapat próbálta ki, hogy másnak már ne kelljen: üvegből simán lehet gördeszkát készíteni, mert sem a deszka kialakítása, sem az egyéb cuccok, például kerekek felszerelése nem okoz gondot. Csak akkor van baj, ha valaki mondjuk pont gördeszkázni akar vele.

  • Minden este buli van a június 16-án lezárt Szabadság hídon, ahová augusztus közepéig csak a gyalogosok és kerékpárosok hajthatnak be. Kifejezett divat lett a turisták körében a híd tartóin felmászni, és a budapesti látképpel szelfizni.

    Európa legmenőbb szelfizőhelye lett a Szabadság híd

    Bár a BKK korábbi közleménye szerint augusztus 28-ig zárták volna le a hidat a közösségi közlekedés és a közúti forgalom előtt, Tarlós István főpolgármester lapunknak elmondta, hogy várhatóan augusztus 10 környékén már visszaengedik a forgalmat. A Szabadság hídon nem folyik semmilyen munka, a lezárására azért volt szükség, mert a Bartók Béla úton felszedték a síneket, ami megbonyolította a hídfőnél a közúti forgalmi rendet is.

  • Már egy hete bejelentették hogy az állam (vagyis az MNB egyik alapítványa) megvette 3,3 milliárd forintért a leginkább Várkert Casinóként ismert épületet. A dolog azért mókás, mert közben még több helyen is fenn van a hirdetése az ingatlanportálokon, itt például 3,9 milliárdért hirdetik.

    Alighanem ez a legdrágább budapesti luxusingatlan, amelyik eredetileg ipari épület volt: Ybl Miklós kis neoreneszánsz palotának álcázta azt a vízművet, amelyiknek a szivattyúi többek közt a Várkert szökőkútjait látták el vízzel. Karcsú tornya például a gőzgépek kéményét rejtette.

    A ház egyike a leghosszabb ideje hirdetett budapesti ingatlanoknak:

    • 2009-ben már hirdették 4,4 milliárdért,
    • 2013-ra az ára lezuhant 2,3 milliárdra, sőt egy Media Markt vásárlási utalvány is járt mellé ennyiért (nem vicc!),
    • 2014-ben is 2,5 milliárdért próbálták eladni.
    • 2015-ben még ezen az áron, 2 milliárdért akarta megvenni az állam, de az izraeli tulajdonos akkor már megint 4 milliárdnál többet kért,
    • 2016-ban aztán a már említett 3,3 milliárdért került közkézbe.

    Ha minden igaz kiállító hely lesz itt is. Aki szeretné utoljára megnézni, milyen is egy közel 4 milliárdos ingatlanhirdetés, az ide kattintson, mielőtt eltűnik.

  • Pelle Pál 100. születésnapjára gránitdiplomát kapott a Szegedi Tudományegyetemtől, akinek alumnusai közül még senki töltött be ilyen jeles kort.

    Pellének ez a negyedik SZTE-s diplomája: 1940-ben végzett latin-görög tanári szakon, 1950-ben orosz tanári szakon, közben pedig 1948-ban görög irodalom és filozófia bölcsészdoktori fokozatot szerzett. Pályáját Kaposvárott kezdve meg, majd több neves gimnáziumban tanított: a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban és a Rózsa Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában. Szegedhez kötik még a József Attila Tudományegyetemen megbízott latin szakos előadóként töltött évei.

    Az SZTE BTK dékánja kézjelével átadott gránit diplomán az egyetem hangsúlyozta Pelle Pál az ókori bölcsesség kultúrkincsének ápolásában betöltött fontos szerepét.

  • "Balesete volt a kiváló szaglású zsaruebnek, implantátumot kapott. Amikor eltávolították belőle, az állatorvos kíméletes visszatérést javasolt, de Melo számára nincs félgőz, a nyomkövető nagy elánnal dolgozik" - így kezdődik a Police.hu-n Melo, a rendőrkutya története, és úgy fejeződik be, hogy "Melo jól tűri a szélsőségeket, rendkívül strapabíró, de előbb-utóbb el kell gondolkodni a nyugdíjazásáról. Otthon tartom, mindennap foglalkozom vele – teszi hozzá a zászlós. – Már megvan az utánpótlás, egy kétéves német juhász, Ukáz." 

    Ami a kettő között van, azt a Police.hu-n lehet, és érdemes elolvasni. Annyit elárulok, hogy a történetből egy hétköznapi, de mégis hősies szimateb jelleme rajzolódik ki.