Irán párhuzamos valóságai

március 24., 23:25 Módosítva: 2017-03-25 20:48:44
703
Nyugati életformára vágyó fiatalok, mindenütt szaglászó vallási rendőrség, sarija bíróságok ítélete utáni nyilvános kivégzések, és a nők emancipációja keveredik a 80 milliós Iránban, ahol a konzervatív vidék és a nyitottságra törekvő milliós városok ellentéte is ott lappang. A síita iszlám mindent eluraló homogén leple alatt kulturális sokszínűség rejlik. Etnikai egyszínűség sincs: annyira, hogy az ország élén is 28 éve egy azeri vezető áll.

Az idei World Press Photo leginkább vitatott nyertes anyaga Hossein Fatemi iráni sorozata. Az anyag a hosszútávú, dokumentarista projektek között lett kiemelve a világ legrangosabb fotós pályázatán, de az eredményhirdetés után a Columbia Egyetem újságíró szakának egyik oktatója hosszú cikkben kezdte taglalni az anyag ellentmondásait. A szerző bizonyítékok hosszú sorát hozza arra, hogy az iráni fotós többször megrendezett jeleneteket állított be valódinak, máshol pedig hamis képaláírásokkal ferdítette el azt, amit valóságként mutat be. Ramin Talaie felkereste a fotókon szereplő alanyokat is, akik mind az ő verzióját erősítették meg.

A World Press Photo szervezet ezután független szakértőt kért fel az igazság felderítésére, aki viszont nem talált kivetni valót a fotós munkamódszereiben, bár az egyetemi oktató által emelt vádakat sem tudta megcáfolni.

Ha Ramin állításai valóban helytállóak, akkor a fotós olyan szabályokat lépett át, amik nem férnek bele a pályázat, vagy a hagyományos újságírói etika, objektivitáshoz igazodó kereteibe.

Ha kíváncsi a vita hátterére, ezeken a cikkeken menjen végig: 1, 2, 3.

Izgalmas kérdés viszont, hogy miért ne hihetnénk el, hogy Irán hétköznapjai valóban ilyenek, és a bemutatott élethelyzetek is megtörténtek valahol az országban, pusztán azért, mert a képek a fotós koncepiójához, és nem a valósághoz igazodnak? Pláne ha a valóságot minden esetben eleve befolyásolja egy fotós jelenléte, aki akarva-akaratlanul is beleavatkozik az eseményekbe a puszta létével.Hossein Fatemi ráadásul olyan környezetben dolgozik Iránban, ahol a szabad sajtó nem egészen úgy működik, ahogy azt mi Európában gondolnánk, és az ország működéséről akkor sem biztos, hogy hiteles képet kapnánk, ha magunk utaznánk oda, hogy mindenről meggyőződjünk.

Fatemi fotói megpróbálnak kézzel fogható képet közvetíteni az átalakulóban lévő ország működéséről, döntsék el önök, hogy kétkedve vagy kíváncsian fogadják őket.

Tekintse meg a további képeinket

Ez az én négygenerációs családom

március 21., 12:05 Módosítva: 2017-03-23 06:57:02
846
Budapesti családi házukat és a házban élő négy generáció tagjait – saját családját – fényképezi az Index fotósa. Ajpek Orsi a facebookozó 89 éves nagypapáját, csecsemő unokaöccsét, rántott pontyot készítő nagymamáját és a kiskamasz unokaöcstől ingerült felnőtteket is megörökítette. Csupa olyan jelenetet, ami minden közös családi házban előfordul. A fotósorozat a Pannonhalmi Főapátság Egy közös ház című kiállítására készült, amin három fotós hét különböző közös térről és annak közösségeiről készített fotósorozatokat.
Tekintse meg a további képeinket

3200 km hosszan verne éket Mexikó felé Trump

március 19., 13:54 Módosítva: 2017-03-20 11:38:40
241
Az AFP fotósai tíz nap alatt körbejárták az amerikai–mexikói határ mindkét oldalát Kaliforniától Texasig, és Alsó-Californiától Tamaulipasig. Megnézték, hogyan néz most ki az a terület, ahova Donald Trump egy falat – vagy egyes részeken csak kerítést – akar felhúzni közel 3200 km hosszan. Sok helyen már most is kerítés és fal, máshol folyó választja el egymástól a két országot.

Közben pedig hiába beszélt már a kampányban és azóta is folyamatosan a fal megépítéséről Trump, a héten benyújtott költségvetési tervezet alapján bizonytalan lett, hogy mikor kezdődhet meg egyáltalán bármilyen építkezés. Az előirányzott összegek messze elmaradnak a tényleges várható költségektől, és miközben a demokraták teljes mellszélességgel tiltakoznak, a kongresszusi republikánusok is több részletet várnak, mielőtt megszavaznák a finanszírozást.

Tekintse meg a további képeinket

Isten ujja belelóg a képbe

március 17., 09:50 Módosítva: 2017-03-18 10:30:46
348
A Hórusz Archívum képei minden művészi szándék nélkül jöttek létre, most mégis egy múzeumban vannak kiállítva, valószínűleg a látogatók nagy része is fotográfiát szerető, művelő vagy tanuló lesz. Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr közel negyven éve gyűjti a talált fotókat. A kollekció ma már elképesztő méreteket ölt, a fényképek száma eléri a másfél milliót.
Tekintse meg a további képeinket

Áder öt évének legerősebb pillanatai

március 12., 23:12 Módosítva: 2017-03-13 16:10:48
375

Egy köztársasági elnök élete nemcsak száraz politizálásból és a parlamentben elfogadott törvények aláírásáról szól, hanem olykor ledobják az öltönyt, és belefér egy-két kötetlenebb program is. A Fidesz egykori frakcióvezetője, Áder János 2012. május 10-én kezdte meg köztársasági elnökségét, és bár hivatalában nem gurított nagyot (pontosabban inkább semekkorát), a Sándor-palotán kívül érdekes pillanatoknak lehetett része. Ezekből válogattunk.

Tekintse meg a további képeinket

Magyar vagyok és turista

március 7., 23:10 Módosítva: 2017-03-08 15:48:27
316

Birtalan Zsolt januárban második helyezést ért el az Elmentek című képével a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat művészet kategóriájában. A fénykép a Séta, utazás című sorozat egyik darabja, amely egy kb. húsz hónapig tartó időszak mindennapos, naplószerű fotózásának eredményeként született. A fotós ezalatt több ezer fotót készített, ezekből állt össze a Séta, utazás című kiállítás anyaga, amely hamarosan album formában is megjelenik majd, és amelynek képeiből most mi is válogattunk.

“Születésem óta budapesti vagyok, most mégis innen ide utaztam. Itt sétáltam, mint aki messziről érkezett. Magyar vagyok és turista. A képek a hiányról szólnak, séta közben azokkal beszélgettem, akik így vagy úgy, de nem sétálnak velem. Elmentek, vagyis a szó egyik értelmében meghaltak már, mint a nagyszüleim, vagy elmentek innen, egy távoli helyre költöztek, ahogy egyre több barát. Vagy esetleg mint azok, akikkel ugyanabban a városban élünk, de valamilyen oknál fogva már ritkán vagy soha nem találkozunk” – magyarázza képeit a fotós.

A kiállítást május 5-től láthatja majd a közönség a Fugában, és vásárolhatja meg az azonos című albumot is.

Tekintse meg a további képeinket

Az aranyváros, ahol mindenki szegény

március 3., 23:58 Módosítva: 2017-03-06 01:09:47
259
A perui Ananea-hegy oldalában, 5100 méterrel a tengerszint felett áll La Rinconada, a világ legmagasabban fekvő városa. A városban első látásra nincs semmi, ami miatt bárkinek megérné letelepednie. Viszont alatta, a földben és a fölé magasodó hegy oldalában van: arany. Méghozzá rengeteg arany. A településen több mint hatvanezren laknak, a város szó mégsem feltétlenül a legjobb megnevezés. Nincs vezetékes víz, nincs csatornarendszer és a 21. századi városokra jellemző alapvető közszolgáltatásokat csak nagyon minimális szinten lehet megtalálni, ha egyáltalán. Van egy orvosi rendelő és egy kisebb rendőrségi állomás, de ezek csak arra képesek, hogy megakadályozzák a város teljes szétesését. A bányásztelepen hatalmas a nincstelenség és a vele együtt járó bűnözés, a fiatalkorúak prostitúciójától kezdve a gyilkosságokig. Ezt a hatalmas gazdagságot rejtő, mégis szegény világot fotózta végig Sebastian Castañeda. Az ő képei, valamint a New Yorker, a Breaking Borders, a CNN és a Washington Post helyszíni riportjainak segítségével bemutatjuk, hogy milyen az élet a világ legmagasabban fekvő településén.
Tekintse meg a további képeinket

Kim Dzsongnam gyilkosai nyomában

március 2., 13:41 Módosítva: 2017-03-03 10:59:51
84
Kik takarítanak ki egy halálos idegméreggel való támadás után a reptéren? Hogy élnek a gyanúsítottak rokonai? Fotókon a Kim Dzsongnam-gyilkosság utóélete.

Kapcsolódó cikkünk a rejtélyes gyilkosság részleteivel:

Tekintse meg a további képeinket

Mama azért fotós, hogy úton lehessen

február 24., 23:42 Módosítva: 2017-03-10 10:52:16
342
Nem sok fotós mondhatja el magáról, hogy az éveken át készülő utazós anyagában egy pár éves gyerek a társszerzője, de Justine Kurland ilyen alkotó. Amikor anya lett, úgy döntött, nem fogja feladni gyereke miatt az addigi munkáját, inkább vele együtt vágott neki az útnak, és hat éven át járták Amerika vadnyugati tájait, gyermeki kíváncsisággal fotózva vonatokat, autókat, hobókat és a tájat, az amerikai álom után kutatva.
Tekintse meg a további képeinket

3 forint 30 fillér: egy szelvénnyel kétszer nyerhet

február 23., 17:22 Módosítva: 2017-02-24 09:40:18
363
Az 1956-os forradalom leverése után nem sokkal, egy szomorúnak indult januári napon váratlan remény ragyogott fel a Magyar Népköztársaság egén: eldöntötték, hogy új életet lehelnek az egykor a Monarchiában is népszerű lottó-sorsjátékba. A Népszabadságban megjelent hivatalos álláspont szerint az OTP Lottó- és Sportfogadási Igazgatósága a szerencsejáték megindításától kettős hasznot remélt: a kispénzű emberek nyerési lehetőséghez jutnak, a szelvények eladásból származó bevételből pedig új lakásokat építenek. Egy szelvénnyel kétszer lehetett nyerni: a pénz mellett hamarosan tárgynyereményeket is kisorsoltak. Egy nagyobb összeg vagy a csak hosszú-hosszú évek alatt megszerezhető lakás, autó, motor, szalagos magnetofon, villany jégszekrény vagy kombinált szobabútor-szett sokaknak könnyű gyógyír lehetett a forradalom leverése után, a megtorlások idején.
Tekintse meg a további képeinket

Egy hónapja Trump a világ leghatalmasabb embere

február 20., 23:27 Módosítva: 2017-02-22 23:25:31
304
Donald Trump első hónapjában bebizonyította, hogy komolyan gondolja, amit a kampányban beígért, de a rengeteg elnöki rendelet aláírása közben már belefutott a fékek és ellensúlyok rendszerébe is. Miközben az elnök a médiával is hadakozott, egy fontos tanácsadójának le kellett mondania, és úgy tűnik, hogy az előzetes várakozásokhoz képest a leendő Trump-Putyin-viszony is átalakulóban van.

Donald Trumpnak különleges viszonya van a gravitációval, érdemes megfigyelni az első hivatali fotóin, ahogy az új elnök alakítja maga körül a teret: a körülötte állók gesztusai és testbeszéde mindig ugyanazt az áhitatot sugározzák. A mosolyok mögött azonban mindenhol van egy kis feszengés az új helyzet bizonytalansága miatt, és megfelelési kényszer, ami a protokol mellett legalább annyira szól az alkalmazkodásról az új elnök kemény stílusához is. Trump pedig láthatóan élvezi ezeket a helyzeteket, és akkor van igazán elemében, amikor minden tekintet rá szegeződik.

Tekintse meg a további képeinket

Álomország nőtt ki a sivatagból, de a lélektelenség megöli

február 16., 23:23 Módosítva: 2017-02-17 20:42:56
975

Vibráló nagyvárosi életet ígér, de az egyiptomi Gíza külvárosában gondosan megtervezett luxusnegyedről lerí a steril unalom. Egymást érik az apartmanok, de a legtöbb kong az ürességtől. A biztonság, a zöld környezet, az álomország nem elég vonzó, vagy csak keveseknek megfizethető. A lélektelen városrészben külföldiek és felső osztálybeli egyiptomiak élnek. Sok fiatal is. Elszigetelt, de a hagyományokat mégis felrúgó életüket mutatja be a belga Zaza Bertrand Dreamland című sorozatában.

Tekintse meg a további képeinket

Az év képei idén sem finomkodnak

február 13., 14:17 Módosítva: 2017-02-14 11:07:45
549
A 2016-os év fegyveres és társadalmi konfliktusai mindent letaroltak a világ legrangosabb fotópályázatán. Nehéz képekkel van tele az idei World Press Photo év képei válogatása. Nem volt könnyű dolgunk nekünk sem, amikor megpróbáltunk néhány vidám jelenetet is az összeállításunkba venni, dacára a menekültválságnak, a Közel-keleti konfliktusoknak és válogatott borzalmaknak. Fájdalmas visszatekintés ez az elmúlt évre.

A zsűri idei döntésének különleges csavart adott, hogy a győztesek kihirdetése után egy zsűritag rögtön el is határolódott a nagydíjas képtől, ami a törökországi orosz nagykövet elleni merénylet ismert képe lett. Harmadik alkalommal nyer gyilkosságot ábrázoló kép a pályázat hatvan éves történelmében, de Stuart Franklin szerint ennek a képnek most nem lett volna szabad nyernie.

A zsűri elnöke ezt azzal indokolja, hogy szemben például a vietkong katona meggyilkolásáról készült nagydíjas képpel, ez a fotó és az általa generált médiafelhajtás nyíltan buzdíthat hasonló cselekedetekre. Szerinte nem indokolná a nagydíjat a kép hírértéke sem, hiszen a merényletnek az emberáldozattól eltekintve komolyabb, önmagán túl mutató következménye sem lett. Ráadásul egyszerre ábrázolja a gyilkost és az áldozatot – a gyilkosság után – ami felvet egy sor morális-és sajtóetikai problémát: arra a szintre helyezi a fotót, ahol az Iszlám Állam lefejezős videói vannak.

Tekintse meg a további képeinket

Boldog kakas évét, jobb lesz a tavalyinál!

február 10., 17:58 Módosítva: 2017-02-13 16:12:56
93
Mellettünk teljesen elmegy, pedig a világ népességének negyede január 28-án ülte az év legnagyobb ünnepét. Holdújévkor népmeséket játszanak a vándorszínészek, kakasosra cserélődnek a telefontokok, fülsüketítő petárdázás után jön a fülsüketítő csend, mikor mindenki otthon eszik, és aztán eszik még egy kicsit. Szerencsére a horoszkópok szerint megnyugodhatunk: az idei még 2016-nál is (!) sokkal jobb lesz, ráadásul a kakas és Trump közötti konstelláris összefüggések is csupa jót ígérnek.
Tekintse meg a további képeinket

Fa Nándor és a Spirit első közös napjától a Vendée-befutóig

február 9., 19:14 Módosítva: 2017-02-11 10:54:22
2969
A magyar vitorlázólegenda tavaly októberben indult el Franciaországból, hogy teljesítse a Vendée Globe egyszemélyes vitorlásverseny távját, azaz kerülje meg a Földet. Útja 93 napon át tartott, de ennél valójában sokkal hosszabb volt: Fa Nándor ezt a hajóját is maga építette, a tervezés és a kivitelezés már 2014 előtt elkezdődött. A Spirit of Hungaryt három éve tették vízre, azokat a pillanatokat és a mostani célbaérést foglaltuk össze.
Tekintse meg a további képeinket

A láb nélküli lovas

február 7., 16:18 Módosítva: 2017-02-08 09:34:43
627
Potyók László ismert és döbbenetesen sikeres zsoké volt húsz évig, összesen kilencvenkilenc rangos lovasversenyt nyert a pályafutása alatt. A nagybátyja, egy neves galoppidomár már a tinédzser László apró, ám izmos termetét látva tudta, hogy kiváló zsoké válik majd belőle. A most 41 éves Potyók sikereinek egyik oka a kitartása, a másik a testfelépítése: felnőtt versenyzőként 145 cm magas volt, az ideális testsúlya pedig 45 kg. 2010-ben volt az utolsó versenye, abban az évben már rettenetes fájdalmak gyötörték. Súlyos érszűkülete miatt térd alatt levágták mind a két lábát. Azóta sem tett le arról, hogy újra rendszeresen a nyeregbe üljön.
Tekintse meg a további képeinket

Világ parasztjai, eljött Amerika

január 29., 15:41 Módosítva: 2017-01-30 13:32:58
738
Ahhoz, hogy belépjünk a lehetőségek hazájába, előbb egy zsúfolt, reményekkel és félelmekkel teli előszobán kellett átvergődni. Ez volt Ellis Island, az Amerikába kivándorlók legendás és rettegett fogadóállomása. Szigorú orvosok vizslató pillantásai, morózus tisztviselők és olyan kulturális kavalkád, amit sehol máshol nem lehetett ilyen töménységben megtapasztalni – valamint egy hivatalnok, aki teendői közben szenvedélyes fotósként portrékat is készített a világ minden tájáról ideverődőkről.

Augustus Frederick Sherman felvételei 1906 és az első világháború között készültek Ellis Islanden. A bevándorlási hivatal tisztviselőjétől 250 beállított kép maradt fent, ezeken a frissen Amerikába érkezettek többsége ünneplő ruhában látható. Sherman arra is  sokszor megkérte őket, hogy a kedvéért vegyék elő a koffer mélyéről a népviseletet. A legkülönbözőbb arcokat és ruhákat lehet látni a Karib-térségtől a sarkvidéki Lappföldig, de legtöbben a dél- és kelet-európaiak vannak. Bár magyarok nincsenek ezeken a felvételeken, magyar alattvalók igen, az ő azonosításukban Lackner Mónika, a Néprajzi Múzeum munkatársa segített nekünk – hálásan köszönjük.

Tekintse meg a további képeinket

Yachtok, golfklub, kerítések - így élnek a gazdag európaiak Ghánában

január 29., 00:33 Módosítva: 2017-01-30 00:16:09
585

A 25 millió lakosú Ghána néhány fokra fekszik az Egyenlítőtől. Valószínűleg mindenki hallott már róla, ha másért nem is, egy-egy korábbi futball-világbajnokság miatt. Az európai emberek többsége sosem jut el a nyugat-afrikai államba, amiről jó eséllyel csak annyit gondol, hogy fekete bőrű, szegény emberek lakják. De vannak azért, akik valamiért (leginkább a pénz miatt) arra adják a fejüket, hogy a „fejlett Nyugatról” a Togó, Elefántcsontpart és Burkina Faso által határolt országba költözzenek. Egy fiatal belga fotós, Tomas Bachot hét hétig követhette a Ghánában élő obrunik”, azaz külföldiek életét. 

Tekintse meg a további képeinket

Mindenüket elvesztik Spanyolország utolsó szénbányászai

január 24., 23:43 Módosítva: 2017-01-25 12:04:15
210
Valószínűleg a világ természetes rendje, hogy bizonyos dolgok felett eljár az idő, és már csak a törikönyvekből és emléktáblákból tudunk arról, hogy valaha léteztek. Lassan ilyen lesz a szénbányászat is, aminek épp itt az ideje, mert bár szén nélkül valószínűleg nem lett volna ipari forradalom, ennél környezetszennyezőbb üzemanyagot nehezen találni. Ugyanakkor minden átalakulásnak vannak vesztesei, erre pedig nincs jobb példa, mint a lassan állástalanná és reményvesztetté váló szénbányász közösségek. Ilyen településeken járt David Ramos fotós Spanyolország északi részén, ahol a szénbányászatnak már tényleg csak évei vannak hátra.
Tekintse meg a további képeinket

Nyolc év, egy fotós a színfalak mögött

január 20., 09:27 Módosítva: 2017-01-21 08:22:44
3177
Az első elnöki tükörbe nézéstől az utolsó integetésig ugyanaz a fotós kísérte végig Obama nyolc évét a Fehér Ház hivatalos fotósaként. Pete Souza közel kétmillió képet csinált Obamáról a hivatali ideje alatt. Ott volt, amikor az elnök a hóban játszik a lányaival, és akkor is, amikor élőben nézték a rajtaütést Oszama bin Láden bunkerén. Mindent lefotózott a legintimebb családi pillanatoktól a legkomolyabb válságértekezletekig.

Az elnök fotósának lenni sokkal összetettebb feladat, mint azt elsőre gondolnánk. Egyszerre kell mindig ugrásra készen az elnök mellett lenni, és arra törekedni, hogy a fontos pillanatokban a lehető legkevésbé zavarjon bele a jelenlét. Pete Souza nyolc évig gyakorlatilag az elnök életét élte, és árnyékként követte Obamát a reggeli értekezletektől az esti családi vacsorákig. Pont egy olyan évtizedben, amikor az azonnal elérhető fotók és a képek biztosította megjelenés tömegek számára határozták meg az elnökről kialakult képet. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy egy-egy kattintása és nyolc év munkájának minősége ugyanúgy befolyásolt közvélemény-kutatásokat és népszerűségi adatokat, mint a választási ígéretek.

Nyolc év sok idő, amit egy ilyen szoros munkakapcsolatban nem lehet csak rideg biccentésekkel kibírni egymás mellett. Hivatali idejének utolsó heteiben Obama több helyen is megemlékezett kettejük különleges bizalmi kapcsolatáról, és a barátjaként beszél az azori származású Souzáról, akit Azoreusnak becézett évekig. Souza pedig arról, hogy nem csak az elnököt, de az embert is be akarta mutatni a szerep mögött. Érdekes kérdés, hogy kétmillió kép elég-e ahhoz, hogy megismerjük valakinek a valódi arcát, vagy ezek a fotók arra jók csupán, hogy feltegyék a kérdést: van-e másik arca annak az embernek, aki napjainak minden pillanatát a világ egyik legfontosabb vezetőjeként éli?

Ha Souza fotói néhol naivnak, néha hétköznapi pillanatképeknek tűnnek is most, történelmi távlatban lesznek majd igazán érdekesek. A Fehér Ház archívumába kerülve már nincs törölt kép, ezekhez a fotókhoz fog visszanyúlni majd évtizedek múlva is mindenki, ha visszatekintene Obama elnökségére.

Souza a Fehér Ház Flickr oldalán és saját Instagramján is több ezer fotót osztott meg Obamáról, köztük évről évről a kedvenceit is. Mi ezekből a képekből válogattunk egy rövid ízelítőt.

Tekintse meg a további képeinket

Festői kohókban sütik az éghajlatváltozást

január 17., 17:15 Módosítva: 2017-01-26 18:18:11
408
Dacára annak, hogy a világ legnagyobb környezetszennyezője, Kína az utóbbi néhány évben retorikailag legalábbis a bolygó megóvásáért és az éghajlatváltozás ellen vívott harc egyik éllovasa lett. Azonban hiába ismerték fel, hogy hosszú távon jóval nagyobb kárt okozhatnak maguknak, ha nem mozdulnak zöldebb és fenntarthatóbb irányba, a szénre és olcsóságra épülő kínai ipar évtizedeken át megszilárdult szerkezetét nehéz lesz egy csapásra megváltoztatni. Kevin Frayer fotóriporter elment megnézni Belső-Mongóliába, milyen kihívásokkal kell szembenézni ahhoz, hogy teljesüljön Hszi Csin-ping elnök ígérete, miszerint "Kínát egy gyönyörű országgá tesszük, ahol kék az ég, zöldell a növényzet és tiszták a folyók". Frayer képei alapján elég nagyokkal.
Tekintse meg a további képeinket

Ilyen, ha mínusz húszban is az utca az otthona

január 8., 00:45 Módosítva: 2017-01-10 00:56:25
1410
Mentünk egy kört a Menhely Alapítvány Krízisautójával, és követtük az utcai szolgálatosokat az év leghidegebb estéin. Ilyenkor a szállókon megbomlik a szokásos rend, mindenkit befogadnak, mindenki megfeszítetten dolgozik azért, hogy senki ne maradjon az utcán. De mit kell tenni, ha valaki nem akar szállóra menni? És mit tehetünk mi, ha a zord időjárásban hajléktalan embert látunk az utcán?
Tekintse meg a további képeinket

Huszadik század jelei a falamon

január 5., 17:15 Módosítva: 2017-01-06 09:40:57
138
Nyilván soha nem lesz olyan műalkotás a világon, ami kézzelfogható, kompakt módon fog majd összefoglalni egy egész évszázadot úgy, hogy senki ne tudjon panaszkodni amiatt: valami kimaradt. Puklus Péter nem is így áll hozzá a The Epic Love Story of a Warrior (Egy harcos epikus szerelmi története) című fotóalbumában, ami egyébként a műfajban meghatározónak számító Paris Photón az év egyik legjobb fotókönyvének választottak.
Tekintse meg a további képeinket

Fürdőszobaablakból kukkolva a tűzoltók élete játék és mese

január 3., 16:28 Módosítva: 2017-01-04 11:51:00
164
Mintha játékfigurákkal és játékautókkal játszanánk, olyan érzéseket kelt Chan Dick hongkongi fotós több emelet magasból készített, bámulatosan precíz sorozata.
Tekintse meg a további képeinket

Csodaló nélkül a büszkeség tartja életben a magyar lóversenyt

január 3., 16:28 Módosítva: 2017-01-23 13:18:53
460
A lóversenyzés arisztokratikus szórakozásként indult jó háromszáz éve, gazdagok nélkül ma is elképzelhetetlen, de ma már mindenki élvezheti a versenyek és a fogadás izgalmát. Néhány országban még most is rendkívül sikeres az ágazat, de máshol, mint például Magyarországon is, újra a helyét keresi vagy a túlélésért küzd. A nézők legtöbbször csak a csillogó ruhájú zsokékat és a versenyen futó lovakat látják, de hogy mennyi munka és kemény élet van emögött, azt nem.

A versenylovat profi sportolónak is tekinthetjük, aki állandó törődést, rendszeres tréningezést, kiváló étkezést és kielégítő pihenést igényel. Ezt a szinte velük együtt élő munkalovasok trénerek biztosítják, akik egész életüket alárendelik a lovaknak, szabadságra szinte sosem mennek. Családias közegben nőnek fel, lovasdinasztiák biztosítják az állandóságot azon a színtéren, amelyen sajátos elegyet alkot az állami és magánszféra. Szebb és rosszabb napokat is megélt már a magyar lóverseny, Kincsem és Imperiál sikerei a múltté, de a hagyomány egyelőre minden mást felülír.

Tekintse meg a további képeinket

Az év legabszurdabb rendőrségi fotói

2016. december 31., 18:40 Módosítva: 2017-01-01 12:35:03
755
Vajon a rendőrségnél is olyan szörnyű volt a 2016-os év mint a világ többi szegmensében? Bizonyára, sőt, lehet, hogy még szörnyebb, viszont ennek ellenére készültek olyan fantasztikus fotók, amik akár egy művészeti kiállításon is megállnák a helyüket. Sőt, helyi művészek ilyeneket még kitalálni sem tudnának. Fogadja szeretettel szokásos év végi összeállításunkat a rendőrség mindennapi helyszínelését megörökítő képekből, amik valami miatt megragadtak minket.
Tekintse meg a további képeinket

Ezeket a képeket nem fogjuk egykönnyen elfelejteni

2016. december 31., 12:56 Módosítva: 2017-01-28 09:31:33
232
Ha tényleg ki kéne választani az év képeit, lehetetlen lenne tízes, százas vagy akár ezres listákat összeírni. Előbbit azért, mert nem lehet egy tucatnyi képben összefoglalni az évet, utóbbit pedig azért nem, mert képtelenség számon tartani, hogy mennyi jó, fontos és erős kép készül egy évben. Sokkal több, mint amennyire emlékezni tudunk. Mi egy szubjektív listát állítottunk össze arról a néhány képről, amikhez legtöbbször visszatértünk idén, köztük néhány olyan fotóval, amit 2017-ben is sokat fogunk emlegetni.
Tekintse meg a további képeinket

Jó- és rosszkedvünkben is az utcára vonultunk az idén

2016. december 29., 20:10 Módosítva: 2017-01-06 13:04:52
56
A taxistüntetésekkel kezdődött az év idehaza, és tippelni sem merünk, hogyan végződik, hiszen azt már megtanultuk, hogy akkor is történhet valami váratlan, amikor nem számítunk rá. De mennyi minden történt a tüntető taxisok óta, alig emlékszünk már az Uberre is. Amikor azonban az év indexes fotói közül válogatjuk ki a legjobbakat és legérdekesebbeket, akkor nem feltétlenül csak a fontos eseményekre koncentrálunk, úgyhogy egyaránt belefér a válogatásba az olimpia és a Sziget, a kvótanépszavazás és a sírásóbajnokság, vagy éppen a magyar fociválogatottat ünneplő tömeg és az Orbán Viktort sípoló tüntetőket verő harcias kisnyugdíjasok. Az év indexes képei, 2016.
Tekintse meg a további képeinket

Szíriai építészhallgató lett az év ügynökségi fotósa

2016. december 26., 23:52 Módosítva: 2016-12-27 18:35:11
885
Egy szíriai építészhallgatót választott az év ügynökségi fotósának a Time magazin. Mohammed Badra otthagyta az egyetemet, amikor a szíriai harcok elérték az otthonát, és önkéntesnek állt a helyi vöröskeresztnél. Fotózni kezdte a mindennapokat és a háború borzalmait maga körül Dumában, ma pedig már a világ legnagyobb képügynökségeinek dolgozik, és egyike azon kevés hiteles forrásoknak, ahonnan képet kaphatunk a szíriai eseményekről.
Tekintse meg a további képeinket