Összefoglaló

Percről percre Érvénytelen a kvótanépszavazás, Orbán módosítaná az alkotmányt

Érvénytelen lett a kvótanépszavazás, mert a választópolgárok kevesebb mint fele vett részt rajta.
98 százalék mondott nemet. Ők 3,2 millióan vannak, és az összes magyar választó 40 százalékát teszik ki.
Igen-nel kevesebb mint 2 százalék szavazott.
Nagyon magas, 6 százalék fölötti az érvénytelen szavazatok aránya. Több mint 220 ezer ember voksolt így.
Orbán Viktor szerint a népszavazás nagy siker. Bejelentette: módosítják az alkotmányt, hogy az emberek akaratát megjelenítsék az alaptörvényben.
Az MSZP szerint ez csak egy nagyon drága közvélemény-kutatás volt.
A Jobbik és a DK lemondásra szólította fel Orbán Viktort.
Küldjön képet, videót ide!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Pálffy Ilona beszámolt arról is, hogy egy óbudai szavazókörben egy részeg ember miatt csak 19:35-kor sikerült lezárni a szavazást,

    rá várt az ország.

  • Molnár Gyula a párt sajtótájékoztatóján azt mondta, ha már a kormány a nemre alapozta a kampányát,

    legyen ez a jelszó 2018-ig: mondjuk nemet a Fidesz kormányzásának folytatására!

    Molnár szerint holnap nem változik semmi, nem csökken a szegénység, nem lesz jobb az egészségügy. Szerinte az elmúlt egy évben nem volt kormányzás, csak a migránsok voltak. A kormány ellenséget csinált a többségből, a szegényekből, a másképp gondolkodókból, a cigányokból, a filozófusokból, mindenkiből, aki szerintük nem tartozik a nemzethez.

    Október 3-án abból a többségből kovácsolunk koalíciót, akik vesztesei ennek a kormánynak

    – mondta Molnár. Majd hozzátette:

    Le lehet győzni a Fideszt és Orbánt.

    Ehhez szerinte az kell, hogy egy kihívója legyen a Fidesz–KDNP-s jelölteknek mindenhol 2018-ban. Ennek a politikai szövetségnek pedig az MSZP meghatározó ereje akar lenni. 

    Új alkotmány, új választási és médiatörvény kell

    – mondta.

    Az MSZP a közös október 23-i ünnepségen részt vesz.

    Molnár szerint a lehetséges választási koalíció első eleme lehetne a közös köztársaságielnök-jelölt.

  • A bojkott sikeres volt, a távol maradók megállították Orbán Viktort – mondta Gyurcsány, aki győzelemnek nevezte az eredményt. Gyurcsány szerint a baloldal számára az a feladat, hogy „a mai győzelemből kormányváltó erőt kovácsoljon 2018-ra”.

    A DK ezért már jövő héten elkezdené a felkészülést a következő választásra azokkal a pártokkal, amelyek szintén a távolmaradásra buzdítottak. Ez az MSZP mellett az Együtt, a PM és a Moma. Gyurcsány arról nem beszélt, hogy milyen formában képzeli el ezt az együttműködést.

  • Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője az M1-en azt jósolta, 26 év népszavazásainak átlaga felett alakul a részvétel, majd levonta: az embereket megmozgatta a téma.

    Szerinte a budapestiekre jobban hatott a baloldali kampány, ezért mentek el kevesebben.

    Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezető elemzője elmondta, hiába magasabb az átlagosnál az érvénytelen szavazatok várható, 5 % körüli aránya, ez az ellenkampány méretéhez képest mégis alacsonynak tűnik.  Az elemző szerint a nyugati megyék magas részvételének oka, hogy akik külföldi munka során saját bőrükön tapasztalták meg a bevándorlás hatásait, azok hajlamosabbak voltak szavazni.

  • Jobbik: Orbán egyet tehet, mondjon le!

    Az MTI idézte Mirkóczki Ádám szóvivőt az urnazárás után. Azt mondta: nagyon úgy fest, hogy a referendum nem volt több, mint egy közel húszmilliárd forintos közvélemény-kutatás, aminek az eredményét pénz nélkül is pontosan tudta mindenki.

  • Molnár Gyula esti sajtótájékoztatóján elmondta: jelen népszavazásnál a távolmaradás egyáltalán nem passzivitást jelentett, hanem tudatos politikai magatartás volt.

    Az emberek mérlegeltek, tudatos döntést hoztak, nem hittek Orbánnak, nem láttak nemzeti ügyet

    – mondta.

    Molnár szerint az alkotmányellenesen kiírt és eredménytelen népszavazást azzal tetézné a kormány, ha figyelmen kívül hagyná az érvényességi kritériumokat, semmibe véve ezzel az alaptörvényt.

    IMG 6268
    Fotó: Ajpek Orsi

    Majd arról beszélt, pártja Felelősség, biztonság című, menekültekkel kapcsolatos koncepciót nyújt be, de semmit nem támogat, amit a kormány a sikertelen népszavazásra hivatkozva akar tenni.

    Hozzátette, kezdeményezik, hogy álljon fel egy vizsgálóbizottság ami a kormányzati kampányköltést vizsgálja. Molnár szerint az a közel 17 milliárd forint, amit a kormány erre a célra költött, annyi, mint a mentősök bére egy egész évben.

  • "Orbán Viktor ma saját ügyében, a saját kezdeményezésére, a saját szabályai szerint lebonyolított népszavazáson bukott el" - mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a szavazás vége után tartott sajtótájékoztatón. Mivel a népszavazás nem lesz érvényes, szerinte Orbán, aki "mindent egy lapra tett fel, politikai és közjogi értelemben vereséget szenvedett".

    A miniszterelnöknek egy ilyen vereség után le kell mondania.

  • Pest megyében Kosd községe még viszonylag jól szerepelt (1991-ből 951 ember; 47,76 százalék), Monorierdő viszont leszerepelt (3612-ból 1249 szavazó; 34,58 százalék).

  • Juhász Péter, az Együtt alelnöke szerint ma bebizonyosodott, hogy Orbán megdönthető. Bármennyit is költött a kampányra, nem jött be neki. Látszik, hogy Magyarországon normális emberek élnek, bebizonyította az ország, hogy nem hisz el bármit. A politikus szerint soha ennyi pénzt még nem költöttek egyetlen szavazóra, minden egyes választó, aki elment, 10 ezer forintjába került Orbán Viktornak. "Családra bontva minden gyereknek jutott volna ebből egy új cipő" - mondta.

  • A külképviseleti szavazatok érkeznek be a legkésőbb – közölte Pálffy Ilona, az NVI elnöke. Ez több mint 11,2 ezer szavazatot jelent, ezeket a lezárt urnákkal együtt szállítják haza. További levélszavazatokat is várnak, amiket nem postán, hanem szintén a külképviseleteken adtak le. Ezek feldolgozása hétfőn kezdődik meg.

  • A Euston Place 35. szám alatti londoni magyar nagykövetség épületéhez magyar és székely zászlókkal vonultak szavazni a Nagy-Britanniában élő magyar gazdasági migránsok, hogy részt vegyenek a migránsellenes népszavazáson. Gyönyörű.

    szekelyek
    Fotó: Olvasónk, Marietta
  • Molnár Gyula, az MSZP elnöke sajtótájékoztatót tartott fél nyolckor. Molnár arról beszélt, az elmúlt egy évben a magyarországi rendszerváltás történetének egyik mélypontja volt ez a kampány, soha még párt ilyen hazug, megtévesztő, törvénytelen gyűlöletkampányt nem folytatott. Ez a népszavazás ennek ellenére nem lett érvényes, és eredményes.

    Látszólag jó hír, de mégsem szeretnék győzelemről beszélni

    — mondta Molnár. Hozzátette, ha jó ízlése van a kormánynak, ne beszéljenek erkölcsi és politikai sikerről. Ezt úgy hívják, hogy egy nagyon drága közvélemény-kutatás.

  • Több mint 90 ezer beérkezett levélszavazatból csaknem 74 ezret talált érvényesnek a Nemzeti Választási Iroda. Ezeket vasárnap este 7-kor kezdték el felbontani és szkennelni. Erre azért van szükség, hogy minél hamarabb közölhessenek előzetes eredményeket. Levélben a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak. (MTI)

  • Pálffy Ilona, az NVI elnöke közölte, hogy egyedül Budapesten a 13. kerületben volt csúszás, bombariadó volt fél hétkor. Hét óráig visszamehettek a szavazatszámláló bizottsági tagok a tűzoltók gyors intézkedésének köszönhetően. Ezután a sorban álló választópolgárok le tudtak szavazni. Ezen kívül 2 másik bombariadóról tudunk, egyet Budapest XV. kerületből, egyet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből jelentettek.

  • Pálffy Ilona, az NVI elnöke az urnazárás után közölte, hogy

    az érvényes szavazáshoz 4 136 313 embernek kellene érvényesen szavazni.

    A fél hatkor nyilvánosságra hozott utolsó részvételi adatok szerint 3 185 343 ment el szavazni. Ez 39,88 százalékos részvételt jelent.

    Az eredményekkel együtt közlik majd a végleges részvételi arányt a szavazatszámláló bizottságok. Végső eredményt 22-23 órakor fognak majd adni.

  • Patyi András, az NVB elnöke beszámolt mai ülésükről, melyen tárgyalták többek között a korábbi kifogásokat és fellebbezéseket:

    • jogsértő volt a budapesti 13. számú országgyűlési egyéni választókerületi bizottság (oevb) elnökének a népszavazáson való részvételre történő felhívása.
    • az m4-en sugárzott Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án hirdetés azonban nem politikai, hanem csak társadalmi célú reklámnak számít, így az nem volt jogsértő.

    A döntések nem jogerősek még.

  • Tiszaújváros Voldemortként elhíresült parlamenti képviselője hiába tolta keményen a kampányt, ez is csak 33,67 százalékos részvételt hozott az esti fél hatos adatok szerint, a megyében 37,85, az országban 39,88 százalék volt az átlag.

  • Szóval ha szigorúan csak a számokat vesszük, akkor a mostani, 44 százalék körül várható részvétel nemhogy átlagos, hanem még egy kicsit magasabb is.

    De.

    A hat eddigi népszavazásból volt egy 1990-es, amit a parlamenti pártok – az akkor még jócskán politikai karanténban lévő MSZP kivételével – bojkottáltak, így azon csak 14,01%-os volt a részvétel. Ha az anélküli átlagot vesszük, akkor az elmúlt 25 évben

    az átlagos népszavazási részvétel 47,47 százalék volt,

    ami magasabb, mint a most várható (pedig abban is volt egy, a 2004-es kettős állampolgárságos, amit bojkottált a baloldal). 

  • Mármint abban a sorrendben, ahol a részvételi arányt nézzük. 11 olyan község volt, ahol 50 százalék felett fejeződött be a szavazás (a 76-ből). A legjobban Aka községe szerepelt, 212-ből 133-an szavaztak, azaz 62,74 százalék volt a részvételi arány. A leggyengébben Annavölgy szerepelt, ahol csak a szavazók 28,32 százaléka ment el. És egy köztudottan baloldali városban, Oroszlányban 33,56 százalék volt a részvételi arány, ennél gyengébben ebben a megyében csak Dorog, Bana és a már említett Annavölgy szerepelt.

  • A Jász-Nagykun-Szolnok megyei faluban fél hatkor már 68,41% volt a részvétel, 841-en voksoltak.

  • „A szavazók nagy többsége támogatta Magyarország kormányát, így

    megkapta a politikai felhatalmazást a kormány, hogy megvédje Magyarországot a kötelező betelepítési kvótától.

    Ezzel a politikai felhatalmazással élni fogunk” – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Bálnában, a Fidesz eredményváró eseményén.

    A KDNP-s politikus azt is mondta, hogy a kormány keresztény alapon a migránsok irányába a karitász, a migrációval szemben pedig az önvédelem eszméjével él majd. És hogy semjéni értelemben mit jelent a jótékony emberszeretet? „Az ország erején felül járul majd hozzá, hogy migránsok a saját földjükön élhessenek”  fogalmazott, majd hosszan megköszönte, hogy a választópolgárok elmentek szavazni, különösen a határon túli magyaroknak hálálkodott.

    Arról, hogy hatalmas valószínűséggel érvénytelen lett a népszavazás, egyetlen szót sem ejtett.

  • Jobbról és balról is kaphatja az ívet a kormányfő, a Jobbik amiatt támadhatja, hogy az alacsony választási részvétel miatt nőtt a brüsszeli sebezhetőség, a baloldal meg simán előjöhet azzal a kártyával, hogy Orbán elbukta a népszavazást, a választók bőven kevesebb, mint fele támogatta őt.

    Ki szólítja fel először lemondásra Orbán Viktort a népszavazás után?

  • Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a párt eredményváró rendezvényén közölte: az exit poll adatok és a napközbeni részvételi adatok alapján az látszik, hogy a választási részvétel 45 százalék körül alakul, az érvénytelen szavazatok 5 százalék alatt maradnak, a nem szavazatok pedig 95 százalék körül alakulnak.

    Mint mondta,

    joggal mondhatjuk, hogy elsöprő győzelem ez mindazok számára, akik elutasítják a betelepítési kvótát, akik hisznek abban, hogy csak az erős nemzetállamok maradhatnak meg, és azoknak, akik hisznek a demokráciában és abban, hogy érdemes a választópolgárokhoz fordulni.  Mindenkinek köszönettel tartozunk, aki részt vett ezen a népszavazáson. Rendkívüli megerősítés ez, kötelezőnek tekintjük magunkra nézve. 

  • A Nézőpont Intézet 1000 fős, reprezentatív mintán végzett felmérése alapján a következő eredményeket vetíti előre:

    • A részvételi arány kb. 42 százalékos lehet (hivatalos adat később lesz).
    • Kb. 95 százalék szavazhatott nemmel, ez 3,2 millió választópolgárt jelent.
    • Kb. 5 százalék igennel, ez 168 ezer embert jelenthet.
  • 7 órakor lezárult a kvótareferendum. Azok, akik még sorban állnak, leadhatják szavazatukat. Ezután a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdenek a voksok szétválogatásához és összeszámolásához. Az NVI korábban azt mondta, hogy 10-11 órakor már végleges adatok lesznek.

    A valasztas.hu-n már beizzították az eredmény aloldalt, de egyelőre még nincs rajta tartalom.

  • Az Európai Bizottság külügyi és humanitárius segítségért felelős biztosai, Federica Mogherini és Krisztosz Sztilianidész közös közleményt adtak ki arról, hogyan segít az EU az ostrom alá vett Aleppó lakóinak. Hozzájárult egy több szervezet által összerakott konvojhoz, ami akár 130 ezer embernek juttathat létfontosságú gyógyszereket, vizet és élelmiszereket (már ha ez le nem bombázódik valahogy). Emellett nem átall segíteni abban, hogy rászabadítson a világra orvosilag rászoruló menekülteket, evakuálva őket az ostromövezetből. A két biztos minden harcoló felet felszólított arra, hogy adja meg a szükséges engedélyeket a műveletekhez. (Európai Bizottság)

  • Sőt, az országos átlagot ugyan verik (46,46 százalék 17.30-kor a részvételi arány), de a megyében bőven vannak 50 százalék fölötti részvétellel települések, így nem nagyon lóg ki egyik irányba sem a nyugati határátkelő.

  • Orbán egyik kritikusa, Gémesi György. Gödöllő, amely háromszor sem szavazta meg a kormányfő ukázát, a kvótaszavazáson aktív volt eddig:

    25 538 szavazóból 10 534 szavazott, azaz 41,54 százalék.

    Pest megyében amúgy Dunabogdány (51,58), Ipolydámasd (55,15), Ipolytölgyes (57,27), Kemenc (55,42), Kismaros (50,84), Kóspallag (54,87), Letkés (56,28), Nagybörzsöny (51,12), Perőcsény (51,37), Püspökhatvan (54,23), Újhartyán (50,02), Verőce (50,80) és Zebegény (50,96) lépte át az ötvenszázalékos határt. A negatív csúcs a megyében: Örkény 28.70 %

  • Most, hogy mindjárt zárják a szavazóhelyiségeket, fontos feladata lesz a szavazatszámláló bizottságoknak. De ez egyáltalán nem csak szavazatszámlálást jelent. Pontokba szedtük, mit kell tenniük a szavazóhelyiség bezárása és az urnák felbontása között:

    • a bezárás után (mivel a felbontásig még sok idő telik el) leragaszthatják az urnát az urnazáró címkével
    • megszámolják és kötegekbe teszik a megmaradt szavazólapokat, a kötegeket pedig fel is címkézik 
    • megszámolják az elrontott szavazólapokat és ezt feltüntetik a jegyzőkönyvben
    • megszámolják a visszautasítottakat (azok tartoznak ide, akiknek nem volt érvényes személyazonosító okmányuk, vagy nem írták alá a névjegyzéket), ezt is feltüntetik a jegyzőkönyvben
    • elcsomagolnak mindent a névjegyzéken, a mozgóurnán, a szavazók jegyzékén és a szavazóköri jegyzőkönyveken kívül
    • összeszámolják a névjegyzéket és a mozgóurnát igénylők jegyzékét aláírókat és felvezetik a jegyzőkönyvre

    Az urnák felbontására csak ezután kerülhet sor