új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ismerős a helyzet, amikor dugóba kerül, fél órája szötymörög a városban, és elkezd káromkodni? Akkor nézze meg, hogy mit jelent egy esti dugó Indiában. Újdelhi közelében így fest a munkából hazafelé tartó tömeg.

  • Áder János köztársasági elnök kedd este a közelmúltban sikereket aratott magyar sportolókat fogadta egy vacsorán a Sándor-palotában. Az első magyar téli olimpiai aranyat megszerző gyorskorcsolyaváltó tagjai - Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és a tartalék csapattag Oláh Bence -, a világbajnok súlylökő Márton Anita, valamint Bánhidi Ákos, a gyorskorcsolyázók csapatmenedzsere és Eperjesi László dobóatléta-edző volt Áder János vendége.

  • Ugye ön is olvasta, hogy milyen irtózatos iramban pusztulnak a méhek, és ez milyen nagy bajba sodorhatja az embereket is?! Az MME éppen ezért azt szorgalmazza, hogy a beporzó rovarok védelme érdekében nyissunk méhecskehotelt, akár az erkélyünkön is. 

    latvany darazsgarazs patkos studio ablakgyikvar elejen budapest
    Fotó: Orbán Zoltán / mme.hu

    Mint írják, míg a házi méhek akár több tízezres kolóniáinak termetes faodvakra, vagy még inkább az ember által biztosított kaptárakra van szüksége, a magányos fajok ujjnyinál nem vastagabb lyukak védelmére bízzák utódaikat.

    Ilyen lakókamra biztosítható számukra az erkélyre, ablakpárkányra virágos balkonládák mellé is kihelyezhető méhecske hotellel. Ez lehet például 3-15 milliméter átmérőjű furatokkal lyuggatott tűzifa kugli vagy különböző vastagságú nádszálak kötege. A természetvédelmi eszköz által a rovarok jövés-menése akár centiméternyi távolságról megfigyelhető. Az MME által kidolgozott darázsgarázsoknak köszönhetően pedig még a lárvakamrák rejtett élete, a lezárt lárvabölcső is látható.

  • A szarvasgomba nagyon ritka dolog, ennek megfelelően pedig nagyon drága, néhány országban akár 250 eurót (80 ezer forintot) is adnak kilójáért. Így hát valahol érthető, hogy sokan megpróbálnak illegálisan hozzájutni és eladni. Azonban ez nem biztos, hogy jó biznisz: 

    Törökországban 466 509 lírára, vagyis 31 millió forint értékben büntettek meg egy olasz állampolgárt, mert megpróbált kicsempészni 29 kiló szarvasgombát.

    Gyors matek után feltűnik, hogy a gombáért a férfi 7250 eurót kaphatott volna, tehát átszámolva 2,2 millió forintot. Ehhez képest most 31 milliót kell fizetnie. Nem volt egy jó üzlet.

    (Via)

  • A csatornahálózat miatt szakadt be a Medve utca, ahol az így keletkezett kátyúba tréfás kedvű helyiek szalaggal díszített seprűt tűztek. Ilyen lett:

    Forrás: II. kerületi önkormányzat
    Forrás: II. kerületi önkormányzat

    A hibahelyet a kedden a vállalat megjelölte és elkerítette. A vállalat a napokban vizsgálja a hiba pontos okát, illetve azt is, hogy milyen jellegű helyreállítási munkára lesz szükség, tájékoztatta lapunkat a II. kerületi önkormányzat. A lyuk ilyen volt:

    19585087 ad9e4bbf73860bd039da2e5d3f1d8938 wm
    Fotó: Olvasónk fotója
  • Érdekes eltérést figyelt meg szerdán az Időkép.hu Budapesten: a város északi felén már kora tavaszias volt az idő, a déli kerületekben viszont legalább hét fokkal hidegebb. Az északi és az északnyugati kerületekben 8-10 vagy akár 12 fokot is mutatnak a hőmérők, a város déli és délkeleti részein csak 5-6 fok van.

    idop

    Azt írják az Időkép szakértői, hogy "a déli-délnyugati áramlás átbukik a dombos, hegyvidéki tájakon, a leszálló ága felmelegszik az orografikus akadályok túlodalán (a főváros északnyugati és északi részein, valamint Budapesttől északabbra) leáramlás közben. Ez a melegebb levegő gyorsabban tud felemelkedni a talaj közeléből, aminek lokálisan felhőoszlató hatása is van, ezáltal naposabb az idő, ez szintén hozzá tud járulni a felmelegedéshez."

  • Azt hiszem, semmilyen megjegyzést nem szabad a képhez fűzni, mert csak rosszul lehet kijönni belőle.

    Németh Sz. Péter az Index fotós-képszerkesztője tette el emlékbe ezt a jelenetet az Index Instagramján, amikor épp arra járt:

  • A víz érintése már az Oscar-gála előtt is megragadta a műfaszkészítők fantáziáját, akik elkészítették a filmben látható halember(?) farkát, mert hát van egy szerelmi szál is a filmben, meg dugás, és ahhoz dukál egy ilyen is. A dildó ilyen lett:

    Jewel-of-the-Amazon

    A rendező, Guillermo del Toro, aki dettó Oscar-díjat kapott ugye, azt mondta, hogy nem is hasonlít a halember pöszörőjére, de erről mindenki tudja, hogy csak mosakodás. A vasárnapi Oscar-gála után aztán megvadultak a népek, és a dildó iránti kereslet megtöbbszöröződött, olyannyira, hogy a készítői húsz perc alatt mindet eladták. Mind a 28-at, mert első körben amúgy csak ennyit gyártottak.

    Doug Jones, a halembert alakító színész elég keserűen jegyezte meg, hogy szívét-lelkét beletette a szerepbe, és mire fognak emlékezni majd az emberek?

    A két méretben kapható halfaszra, arra.

  • Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat kijött egy új kutatással, amiben a szakmák és a nemek összefüggését vizsgálták. Egész pontosan azt, hogy a 20 leggyakoribb szakmában (az EU állampolgárainak 76 százaléka ezek valamelyikében dolgozik) milyen a nemek aránya.

    Az eredmények nem hoztak meglepetést: az derült ki, hogy a személyi ápolás, gondozás a legnőiesebb szakterület, ebben a dolgozók 89 százaléka nő. Ezt követi a takarítás 84 százalékkal és az irodai asszisztens 80 százalékkal. A dobogóról lecsúsztak a nővérek az egészségügyi ápolók 78 százalékkal, és a tanárok is, akiknek a 71 százaléka nő.

    Kép: Eurostat
    Kép: Eurostat

    Ezzel szemben a legférfiasabb foglalkozások:

    • építőmunkások (97 százalékuk férfi)
    • járművezetők (96 százalék)
    • acélipari munkások (96 százalék)
    • tudományos vagy mérnöki területen dolgozó technikusok (83 százalék)
    • tudományos vagy mérnöki területen dolgozó szakértők (74 százalék)

    Adatok: Eurostat

    Mindez azért probléma, mert a munkaerő-piaci elkülönülés erősíti a nemi egyenlőtlenségeket. A nők által tömegesen végzett tevékenységek leértékelődnek, vagy fordítva, a nők előtt azok a karrierutak, foglalkozások nyílnak meg, amelyek valamilyen társadalmi, gazdasági okból leértékelődtek.

  • lol

    A fotó az egyetemen tartott egyik OKJ-s edzőképző tanfolyamon készült, elvileg testnevelés-elméletről van szó. További információk:

    • Nem, tényleg nincs az égvilágon semmi értelmük a dián szereplő mondatoknak, standard ezoterikus bullshit
    • Nem, nem olyan kontextusban került elő a dolog, hogy a régi kultúrák mit gondoltak az emberi test működéséről, hanem mint a testnevelés kizárólagosan helyes elméleti alapjai
    • A fotó készítője szerint volt még szó az előadáson szentkorona-tanról és asztrológiáról is

    A gimnázium első osztályánál komolyabb fizikaismeretekkel rendelkező olvasóinktól külön elnézést kérünk az "a fény frekvenciaként ereszkedik le a fizikai testbe" félmondat által okozott fájdalomért.

    A hazai edzőképzés egyébként a művelői szerint világszínvonalú.

  • A román hírszerző szolgálat úgy döntött, bezárja az egyetemén működő posztgraduális képzést, miután Eugen Teodorovici pénzügyminiszter tavaly kijelentette: úgy szerzett ott diplomát, hogy részt sem vett a kurzusokon, írja az MTI.

    A Mihai Viteazul nemzeti hírszerzési akadémián a posztgraduális képzést biztosító részleget szüntetik meg. Korábban már felfüggesztették a működését, miután Teodorovici elismerte a román közszolgálati televízió egyik októberi műsorában, hogy az egyetemtől diplomát kapott.

    A miniszter a felsőoktatási intézmény nevét sem tudta megmondani, hiszen mint bevallotta, egy órát sem töltött a kurzusokon, ráadásul az oklevélért sem kellett elmennie, hanem elküldték az irodájába.

    A képzés komolyságát illetően az első kételyek tavaly szeptemberben merültek fel, miután a korrupcióellenes ügyészség egyik lehallgatási jegyzőkönyve szerint George Maior volt hírszerzési főnök tanácsadója javasolta egy vádlottnak, végezzen el a hírszerzés egyetemén egy 3 hónapos képzést, mert sokat segít majd neki politikai pályafutásában a kapcsolatépítésben.

    A 2002-ben alapított hírszerzési akadémián összesen csaknem kilencszáz személy szerzett oklevelet, közülük mindössze negyvenen voltak a hírszerzés alkalmazottai. A többiek politikusok, újságírók, üzletemberek, civil szervezetek munkatársai, valamint közigazgatásban dolgozók voltak. Az egyetemen szereztek oklevelet többek között Sorin Grindeanu és Mihai Tudose volt miniszterelnökök is.

  • Véget ért egy 83 éves drogdíler karrierje, amikor golfozás közben a kocsija beragadt a sárba, a kiérkező, segíteni akaró személyzet pedig 24 kiló kendert talált a kocsiban (aminek a piaci ára 5-15 millió forint). Természetesen rögtön hívták a rendőröket, akik letartóztatták az idős férfit. Az eset tavaly történt, most született ítélet az ügyben.

    Hiába állította a férfi, hogy egy németül beszélő idegen meghívta ebédre és vélhetően ez idő alatt rejtették el a kocsijában a drogot, a bíróság nem vette be a mesét. Az ítélet 2,5 börtön lett, ami így is kvázi kedvezményes: az eredetileg kiszabott négy év börtönt csökkentették 1,5 évvel a férfi kora és egészségügyi állapota miatt.

    (Via)

  • Miután egy videós kísérletben mi is megpróbáltuk visszanyomogatni a tubusba a fogkrémet, egy olvasónk arra hívta fel a figyelmet, hogy honnan jöhetett Orbánnak a magyarul nem nagyon használt kifejezés.

    Orbán a Kossuth Rádió szokásos péntek reggeli miniszterelnöki interjújában hasonlította a migránsokat a kinyomott fogkrémhez:

    „Ha egyszer bejöttek, nem tudjuk őket kitenni. Van aki persze ezt ígéri, de én még egyetlen sikeres példát sem láttam erre. Én azt látom, hogy ha a fogkrém kijön a tubusból, nincs ember, aki visszategye.”

    De honnan jön vajon a „kijön a fogkrém a tubusból”? A magyar miniszterelnök ezúttal nem egy újdonatúj dakota közmondást idézett. Mint arra egy olvasónk felhívta a figyelmet, ez a formula a magyar politikai kommunikációban Pozsgay Imrétól származik, méghozzá a politikus talán legnagyobb hatású megszólalásából.

    Pozsgayval 1989 januárjában a 168 Óra készített egy országrengetőnek bizonyuló interjút: az MSZMP elsőszámú reformere népfelkelésnek minősítette 1956-ot, és először beszélt a nyilvánosságban kvázi a hatalom képviselőjeként Nagy Imre szerepének átértékeléséről. A zárókérdésre, hogy vissza lehet-e még zárni a szellemet a palackba, Pozsgay így válaszolt:

    „Ha netán egy ilyen abszurd ötelete támadna valakinek, az kb. ahhoz a játékhoz hasonlítana, mint amikor a fogkrémet a tubusba valaki vissza akarja gyömöszölni. (...) Ez a tudás már itt van, ezek az ismeretek itt vannak a kezünk ügyében, ezt nyilvánosságra fogjuk hozni és hatni fog a politikai életben.”

    Pozsgay aztán idővel a Fidesz mellett találta magát, a rendszerváltó mondatokból pedig mára a migráció elleni kiáltvány lett.

    Angolul egyébként, ha nem is tartozik a legagyonidézettebbek közé, létezik ugyanez a kifejezés. A putting toothpaste back in the tube a politikában a Watergate-botrányhoz kötődik: szenátusi meghallgatásán Nixon kabinetfőnöke, Bob Haldeman mondta, hogy ha a fokrémet egyszer kinyomták, nem lehet visszaszuszakolni, a botrányt nem lehet eltussolni.

    A szlengszótárban kicsit más a jelentése: a gyenge erekció miatt meghiúsuló aktusra vonatkozik.

  • Biztos láttak már az olvasóink olyan videókat, amik vadászgépek műrepülését mutatják belső kameraállásból. A táj és az égbolt kellemesen szédítő kavargására többnyire valamilyen lendületes rockzenét szoktak keverni a videószerkesztők, a végeredmény kicsit olyan, mintha a Top Gun című film jeleneteit szemlélnénk.

    Az alábbi, a Saab által tavaly novemberben közzétett videó ezzel szemben a nyers valóságot mutatja meg. A cég teszt-és műrepülőpilótája, André Brännström mutatja meg benne, hogy milyen durva pozitív és negatív terhelések érik a testét, miközben egy Gripennel repül. És mivel nincs semmilyen zene keverve a felvételek alá, a fájdalmasan hosszúnak tűnő nyolc perc alatt végig halljuk, hogyan nyög a pilóta a +9-től -3 g-ig terjedő erőhatások alatt.

    Az alábbi videóban André Brännström elmondja, hogy a repülési feladatok végrehajtása alatt mennyire fontos a helyes légzés, és az általános jó erőnlét, hogyan lehet kibírni a nehézségi gyorsulás szélsőséges értékeit repülés közben. 

  • Screen Shot 2018-03-07 at 8.37.50.png

    Nem értem, esküszöm, mi a pláne a csajban, attól, hogy van két medicinlabda a mellkasára applikálva, még nem lesz érdekes, de biztos lehengerlő személyiség és nagy elme mellette, Havas is belebolondult kicsit, ugye. Most az RTL járt nála a Házon kívül című műsorral, mert volt neki ez a "majd én elindulok a választáson" médiahekkje, amit egy percig nem lehetett komolyan venni, de legalább sikerült megint kamera elő tolni a gigamelleket meg az éppmostszoptam-sminket. A kameraman meg a hangtechnikus meg olyan zavarba jött tőle, mint akik tényleg most láttak először ilyet.

      

  • Akár meglepő, akár nem, a Magyarországtól bőven elmaradottabb és nehezebb gazdasági helyzetben lévő Ukrajna lakosainak nem Magyarország jelenti a legkézenfekvőbb megoldást, ha a jobb élet reményében költözni készülnek. 

    2015 és 2017 között 1,3 millió ukrán emigrált Ukrajnából a helyi statisztikai hivatal szerint. 340 ezren mentek Oroszországba, ami nem meglepő: a keleti, háború sújtotta régió orosz ajkú lakosainak nyilván ez volt a kézenfekvő megoldás. Lengyelország is adja magát, míg a magasan képzett ukrajnaiak (16 százalék) pedig leginkább Izraelt és az Egyesült Államokat választották.

    Magyarország viszont nem igazán volt népszerű a közelsége ellenére sem a jelentősebb migrációs célpontok közül, pedig Kárpátalján 1,25 millió ember él, köztük 150 ezer magyarral a hivatalos adatok szerint. Ezzel szemben Olaszország valamiért nagyon bejött az ukrajnaiaknak, Oroszország és Lengyelország után ez volt a harmadik legnépszerűbb célpont.

  • Az Indexen is beszámoltunk róla, hogy rekordalacsony volt az Oscar-gála nézettsége az Egyesült Államokban. Cikkünkben a lehetséges okokról is írtunk, az amerikai elnök a Twitteren viszont egy egészen új okot lát a háttérben.

     "A valaha volt legkevésbé nézett Oscar. Az a baj, hogy nincsenek már sztárok - kivéve az Önök Elnökét (természetesen csak viccelek)!"

    - írta az elnök, akiről nehéz elhinni, hogy nem gondolta komolyan, hogy ő az utolsó élő sztár az országban. Vagy a világon.

    Trump magához képest egyébként egészen visszafogottan kommentálta a díjátadót, a korábbi években szinte élőben közvetítette az adást és szinte soha nem volt jó véleménye arról, amit látott.

    2015-ben például azt írta, hogy az Oscar egy szomorú vicc, pont úgy, ahogy az ország akkori elnöke, Barack Obama.

    2014-ben szinte segélykérően sírt fel, és azt írta: olyan rossz a műsor, hogy képtelen elviselni.

  • Ámokfutó buldózeresként emlegetik a balmazújvárosiak azt a fiatal férfit, aki ittasan vezetve a munkagépét egy egész utcát áramtalanított –  írja a Bors. Az ittas buldózeres a többtonnás járművel egy villanyoszlopot döntött le a Pacsirta utcában.

    "Iszonyatosan megijedtem, hatalmas „dübbenés” volt, mintha leszakadt volna az ég"

    – nyilatkozta a lapnak Sebők Ferencné (Éva néni), balmazújvárosi lakos. Éva néni egyébként nem haragszik a buldózert vezető férfira, a baleset után kávéval is megkínálta őt. Pedig a buldózer Éva néni tujáit és orgonabokrait is letarolta.

    A 22 éves sofőrt is utolérte a Bors, aki az újságon keresztül kért bocsánatot, amiért álmatlan éjszakát okozott a balmazújvárosiaknak.

    A 22 éves férfi egyébként nem munkaidőben ivott, és nem is munkaidőben okozta a balesetet, a baleset estéjén csak ha­za akarta vinni a földmunkagépet, és állítása szerint csak három sört ivott ebédidőben.

    A Balmazújvárosi Rendőrkapitányság járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított az ügyben.

    Az áram másnap délutánra visszatért a Pacsirta utcába. 

  • Nem vagyok érintett, de ha valaki meg akarna szabadulni a felkarjára varrt

    üssél, lőjél, Keoma!

    felirattól, amit úgy 1995 körül láthattam a látóképi csárdában, és igen, sittes tetkó volt, mi más, szóval ha meguntuk az ilyesmit vagy a korábban hebrencs módon derékra varrt ribancrendszámot, akkor ilyen lesz az eltávolítás:

    This is how doctors remove tattoos. #tattooregret #insiderscience

    A post shared by INSIDER science (@insiderscience) on

    Egy kedves olvasónk küldött egy másik videót is, amiben egy szakember azt is elmagyarázza, hogy a fent látottak pontosan milyen elven működik. (köszi!)

  • cmsetiswkzpreqjmmocc.png

    Az iszonyatosan magasra nőtt erdélyi kosarasról, a már Amerikában játszó Bobróczky Róbertről mi is többször írtunk már, most viszont épp nem kosárteljesítményével bukkant fel, hanem egy mutatvánnyal: megmutatta, hogyan is fér el a 231 centijével egy négyajtós autóban.