Lesújtó hírt kaptak a Star Wars-rajongók

2022. május 3., 12:43 Módosítva: 2022.05.04 10:46

A Star Wars Jedi: Fallen Order 2019 novemberében jelent meg PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra, egy évvel később PS5-ös és Xbox Series X/S-es frissítést kapott, hogy többé-kevésbé kiszolgálja a nextgen konzolokkal rendelkező játékosok igényeit is. A játék fókuszába egy korábban ismeretlen jeditanítvány, Cal Kestis került, öt évvel A Sith-ek bosszúja után, amikor is a Köztársaság megbukott, a helyét pedig a Palpatine és Darth Vader által vezetett Galaktikus Birodalom vette át.

Régóta lehet tudni, hogy miután sokak új kedvenc padawanja túlélte az inkvizítorokkal való találkozást, felfedezett egy csomó izgalmas bolygót, és hű barátokra talált, a Cameron Monaghan által életre keltett karakter visszatér még – a Respawn Entertainment jelenleg is gőzerővel dolgozik a Fallen Order második részén.

A VentureBeat riportere, Jeff Grubb rántotta le a leplet műsorában, a Grubbsnaxben arról, hogy bár az Electronic Arts és a fejlesztőgárda, a Respawn korábban valóban az idei év végére tervezte a Star Wars-játék folytatásának megjelentetését, dugába dőlt az egész. Biztos tehát, hogy 2023-nál korábban nem kapjuk kézhez Cal Kestis új kalandját.

Tovább

Ilyen még nem volt: májustól ingyenes lesz a FIFA 22

2022. április 30., 05:48 Módosítva: 2022.05.01 07:43
35

Közeleg a május, így a Sony bejelentette, hogy mely játékok lesznek néhány nap múlva ingyenesen elérhetőek a PlayStation Plus-előfizetők számára. Nem sokan számítottak rá, hogy a listára olyan kiváló címek kerülnek fel ezúttal, mint a Tribes of Midgard és a Curse of the Dead Gods, és persze a hab a tortán: a FIFA 22. Arra, hogy az Electronic Arts sportjátékának bármelyik része bekerüljön a PS Plus kínálatába, eddig nem volt példa, így elég nagy mérföldkőnek számít a hír.

Nem csak a PS4-es, hanem a PS5-ös változat is letölthető lesz május 3-tól egészen június 6-ig. A PlayStation Plus előfizetői ráadásul egy különleges FIFA Ultimate Team-pakkot is kapnak, melyben tizenegy, 82-es értékelésű vagy annál jobb focista kártyáját bonthatják ki, illetve jár hozzá egy  kölcsönvehető Icon-játékos is.

Jó ráhangolódás lehet a FIFA 22 letöltése bármelyik futballfanatikusnak, hiszen május 28-án tartják a valóságban az UEFA Bajnokok Ligája döntőjét. Vélhetően ennek is köze lehet ahhoz, hogy a játék bekerül a megújulás előtt álló PlayStation Plus havi csomagjába, ami az ingyenes játékok mellett a Sony konzoljain a multiplayer élményt is lehetővé teszi.

Tovább

Ezt az öt új videójátékot várjuk idén a legjobban

2022. április 28., 17:14 Módosítva: 2022.04.29 09:56
15

2022 elején nem volt hiány erős megjelenésekből, a Horizon Forbidden Westet és a Sifut is sokan nyüstölték, mielőtt kijött volna a FromSoftware új fantasyja, az Elden Ring, amely mindent letarolt. Nagy esély van rá, hogy az Elden Ring, amellett hogy elvisz egy csomó Az év játéka-elismerést, egyszersmind megváltoztatja a nyílt világú videójátékok készítésének alapszabályait. Igény lenne rá, főleg mivel az olyan franchise-ok, mint az Assassin’s Creed és a Far Cry kezdenek kimerülni.

Az évnek persze még közel sincs vége, jön egy csomó izgalmas újdonság. Ezek közül szedtünk össze ötöt, amelyeket már szó szerint tűkön ülve várunk.

The Lord of the Rings: Gollum

Középfölde világa számos videójátékos feldolgozást kapott az elmúlt években, ezek közül voltak olyanok, amelyek a Peter Jackson-filmekre építettek. A 2007-es The Lord of the Rings Online ezeknél is jóval izgalmasabbra sikerült, hiszen egy masszív és folyamatosan bővítgetett MMORPG volt. A mainstreambe viszont leginkább a Middle-earth: Shadow of Mordor, valamint a folytatása, a Shadow of War tudtott betörni. Ezekben egy Talion nevű harcos egyesítette erejét a tünde kovács Celebrimborral, és így indult harcba. Jó sokat kellett várni rá, hogy épkézláb A Gyűrűk Ura-játékot kapjunk megint, de 2022-ben véget ér a böjt. PC-re, PlayStation 4-re és 5-re, illetve Xbox One-ra, Xbox Series X/S-re és Nintendo Switchre érkezik a The Lord of the Rings: Gollum – az akció-kaland játék legfőképp azért lesz izgalmas, mert a lopakodásra kerül a hangsúly benne, az antihős és meghasadt elméjű Gollammal a főszerepben, A Gyűrű Szövetsége eseményei előtt nem sokkal. Állítólag a karakterrel az elveszett drágaszág nyomába eredhetünk majd, miután az Egy Gyűrűt Bilbó ellopta az ijesztő szerzettől.

Tovább

Guinness-rekorder lett a videójátékos, aki 400 évig menedzselte focicsapatát

2022. április 27., 07:36 Módosítva: 2022.04.27 19:50
59

Manapság kevés olyan videójátékot adnak ki, amiben úgy igazán el lehetne merülni, a Football Manager-játékszéria azonban egyértelműen ezek közé tartozik. Mondjuk lehet, hogy erről azt a lengyel videójátékost, Pawel Sicinskit lenne érdemes megkérdezni, aki nemrég Guinness-rekordot állított fel, mégpedig azzal, hogy a játékbeli idő szerint 2018. január 4-től egészen 2434. május 18-ig menedzselte a csapatait.

Pontosan 416 évig és 134 napig tartott a lelkes gamer virtuális karrierje, aki ez idő alatt csak 260 napnyi szabadságot engedélyezett az általa irányított menedzsernek. Sicinski csapatai 22 300 meccsen közel 59 ezer gólt szereztek, illetve az se utolsó szempont, hogy a bajnokságokban és kupasorozatokban is eredményesek voltak, 1258 serleggel örvendeztették meg főnöküket.

A friss Guinness-rekorder saját elmondása szerint 471 szezont játszott le a Football Manager 2018-ban, és nyárig probléma nélkül meglesz neki az 500 is. Az előző csúcstartó egy német játékos, Sepp Hedel volt, ő 333 szezont játszott végig, ez a valóságban 1940 órájába került.

Tovább

A Blizzard végre bejelentette, mikor jön az új Diablo

2022. április 26., 11:38 Módosítva: 2022.04.26 21:13
47

A 2018-as Blizzconon a Blizzard sok rajongót kiborított azzal a bejelentésével, hogy a következő Diablo-játék, amelyet kiadnak, nem a Diablo IV lesz. Ehelyett egy free-to-play, okostelefonokra fejlesztett újdonságon dolgozik az óriáscég, ami Diablo Immortal névre hallgat. Amikor a rajongók ezt síri csönddel és szomorú arccal fogadták, az egyik készítő, Wyatt Cheng úgy reagált, hogy feltette a nagy kérdést: „Ugye nektek is van mobilotok? Hát akkor mi bajotok?”

Tavaly nyáron vált nyilvánvalóvá a Blizzardnak, hogy az Immortallal kapcsolatos ütemtervet nem tudják tartani, ezért 2022-re halasztották a megjelenést. Egészen mostanáig viszont nem lehetett tudni, hogy a mobilos Diablo végleges verziója mikortól lesz letölthető.

A dátum megvan, június 2-től indulhat a démonvadászat iOS- és Androidos készülékeken.

Amire senki nem számított, hogy ezenfelül kiderült, hogy ugyanettől a naptól kezdve megindul a PC-s verzió nyitott bétaidőszaka. A fejlesztők elmondása alapján cross-play is lesz a játékban, azaz más platformon játszók is összeakadhatnak egymással, számítógépeken pedig billentyűzettel és egérrel is lehet majd nyomni a Diablo Immortalt.

Tovább

Egyszerre imádjuk és gyűlöljük az új Star Wars-játékot

2022. április 25., 10:49 Módosítva: 2022.04.25 16:09
15
George Lucas 1977-ben egy olyan sci-fi-világot alkotott meg, ami mellett a mai napig nem lehet szó nélkül elmenni.

Az eredeti Star Wars-trilógiát mindenki etalonnak tartja, míg az előzményfilmek csak azután értékelődtek fel, hogy a Disney 2012 óta a The Mandalorian kivételével elég csúnyán tönkretette a franchise-t. Nem elég, hogy Rey és Kylo Ren viaskodása láttán a moziba járók többsége húzta a száját, sajnos a The Book of Boba Fett is szégyentelen, és többnyire nézhetetlen fanservice lett.

lego-star-wars-the-skywalker-saga-launch-16390 a826cb4f
Fotó: StarWars.com

Manapság ott tartunk, hogy ha valaki élvezhető Star Wars-élményre vágyik, akkor két lehetősége van: a messzi-messzi galaxisban játszódó Marvel-képregényeket olvas, vagy pedig kontrollert vesz a kezébe.

Az elmúlt években jó néhány élvezhető Star Wars-játék került polcokra, elég a Battlefront II-t, a Squadronst vagy pedig a Fallen Ordert említeni. Bár azt a varázst nem adták meg, mint amit az Egy új remény, A Birodalom visszavág vagy éppen A Jedi visszatér nézése közben érez az ember, többé-kevésbé mégis lekötötték, sőt szórakoztatták az embert. Aztán április elején történt valami, kiadták a Lego Star Wars: The Skywalker Sagát, ami végre megbolygatta az állóvizet.

Tovább

A Portal készítője szerint itt az ideje, hogy folytassák a világ leghíresebb sci-fi-játékát

2022. április 22., 14:58 Módosítva: 2022.04.22 20:56
2

A Portal első része 2007-ben nagy siker lett játékoskörökben, mégpedig teljesen váratlanul. A Valve belső nézetes puzzle-játéka eredetileg az Orange Box nevű bundle keretein belül jelent meg, és mindössze egy érdekes extrának szánták, ehhez képest gyorsan kultstátuszba lépett ez az érdekfeszítő sci-fi.

A játék főszereplője egy Chell nevű karakter, aki steril környezetben arra tér magához, hogy egy GLaDOS nevű mesterséges intelligencia kihívás elé állítja: ha teljesíti az előtte álló feladványokat, és kijut minden szobából, torta lesz a jutalma. A két és fél órás játékidő alatt a rendelkezésünkre álló high-tech fegyverrel portálokat nyithatunk, és azok segítségével haladhatunk előre.

2022-04-21 12 55 16-Portal 2 - Full Co-op Trailer - YouTube.png
Fotó: Portal

A 2011-ben kiadott Portal 2-ben már bármilyen felületen elhelyezhettük a narancssárga-kék átjárókat, a jól ismert szuperszámítógép, GLaDOS mellett pedig a korábbinál is ambiciózusabb sztoriban még egy bohókás robot, a brit akcentussal hadováló Weathley sok derült pillanatot okozva csatlakozott be a kalandba.

Tovább

A sárkányoké lesz a főszerep a World of Warcraft új kiegészítőjében

2022. április 21., 05:54 Módosítva: 2022.04.21 15:44
3
Blizzard botrányok ide vagy oda, a World of Warcraft a mai napig a világ legismertebb MMORPG-jének számít, mely 2004 óta nyolc kiegészítővel bővült.

A WoW egyértelműen a Wrath of the Lich King idején élte fénykorát, melyből a megjelenése napján 2,8 millió példány kelt el, ezzel az eredménnyel a kiadó azzal büszkélkedhetett, hogy egy vetélytársa birtokában sincs ennél gyorsabban fogyó videójáték a világon.

Mélypontok is akadtak azért, a Mists of Pandaria már közel sem kapott olyan jó fogadtatást, és a játékosbázis is csökkent 2012-re. Lassan tíz éve a Blizzard nem is közli, hogy mekkora az érdeklődés a fantasyjáték iránt. Mindenesetre az új tartalmak pár évente elég komoly visszhangot váltanak ki, és a World of Warcraft Classic is jó fogadtatást kapott, amikor a Blizzard 2019-ben elindította és mindenki számára elérhetővé tette a játék kiegészítők nélküli alapváltozatát.

Képernyőkép 2022-04-19 210712
Fotó: World of Warcraft / YouTube

A gamerek már egy ideje tűkön ülve várták, hogy végre bejelentésre kerüljön a World of Warcraft új kiegészítője, szám szerint a kilencedik: április 19-én pedig egy látványos előzetes keretein belül meg is mutatták nekünk a Dragonflightot, melyben – ahogy a címéből következtetni lehet, a sárkányok kapják a főszerepet.

Tovább

Kész tragédia, hogy mi lett a világ legélethűbb focis játékából

2022. április 18., 15:21 Módosítva: 2022.04.19 12:47
45

A Pro Evolution Soccer ezen a néven 2001-ben jelent meg először Európában, a játéksorozat az elmúlt több mint húsz évben a FIFA legnagyobb kihívójává nőtte ki magát. A legtöbben azért szerették a PES-t, mert a csilivili grafika helyett a Konami arra helyezte a hangsúlyt, hogy minél szimulátorosabb élményt nyújtsanak a gamereknek. A japán fejlesztőcsapat játéka megtalálta a maga közönségét, bőven akadtak olyanok, akik inkább a nagybetűs focihangulatra szavaztak. Ezt a hiányos licencekkel küszködő Pro Evolution Soccer meg is adta nekik.

Aztán a Konaminál úgy döntöttek, hogy itt az ideje a megújulásnak: 2021 őszén már eFootball 2022 néven jelentették meg a Pro Evolution Soccer szellemi örökösét. Nem kellett sok, a játék a Steamen elképesztően rossz értékeléseket kapott.

Hiába váltottak ingyenes modellre, az eFootball 2022 maximum demónak volt nevezhető. Az embereket pedig nemcsak az sokkolta, hogy mindössze kilenc klubcsapat került bele a gyorsjátékmódba, hanem az is, hogy a korábban megszokott minőségi játékmenet helyett glitchek, bugok és furcsán grimaszoló focisták várták a pályán őket.

Tovább

Letarolta a magyar mozikat Sonic, a szélsebes sündisznó

2022. április 15., 06:38 Módosítva: 2022.04.15 15:50
67

A Sonic, a sündisznó első része arról vált ismertté, hogy jókora botrány pattant ki miatta, amikor a film első előzetesét megmutatta a világnak a Paramount. A tősgyökeres rajongók szerint ugyanis a készítők szétbarmolták a gamingvilág egyik legismertebb karakterét. Szerencsére a stúdió hallgatott a kritikákra, kijavították Sonic förtelmes kinézetét, és így már sokkal jobban emlékeztetett a SEGA-játéksorozatban látottakra.

Kevesen tudják, de Sonicot a SEGA azért találta ki, hogy a Nintendo által kiadott Super Mariónak vetélytársat alkossanak. Az első Sonic the Hedgehog játék 1991-ben jelent meg, melyet számos folytatás és spin-off követett.

A 2020-ban mozikba került Sonic-film a rázós felvezetés ellenére jó fogadtatásra talált, a pénztáraknál tarolt, így adta magát, hogy elkészül a folytatás. Az első rész sztorija szerint egy kék, gyors léptű űrlény a Földön találja magát, az érkezésére véletlenül fény derül, a kormány nem sokkal később utána is küldi dr. Ivo „Eggman” Robotnyikot (Jim Carrey), hogy kapcsolja le a jövevényt. Sonic nem marad magára a bajban, egy jóindulatú seriff, Tom (James Marden) siet a segítségére, a páros pedig lehetetlen kalandokba keveredik együtt.

Tovább

Ezt az új horrorjátékot egyetlen kattintás nélkül végig lehet játszani

2022. április 12., 17:17 Módosítva: 2022.04.13 11:45
28

A 2015-ben PlayStation 4-re megjelent Until Dawn a mai napig etalonnak számít abból a szempontból, hogy azóta se kaptunk ennyire ijesztő, történetorientált játékot, amelynek a végére szó szerint lerágtuk mind a tíz körmünket.

A sztori nyolc, a kanadai hegyekben pihenő fiatalról szólt, akikre valami túlvilági rémség támadt, a mi feladatunk pedig az volt, hogy igyekezzünk mindannyiukat épségben kihozni a kalandból. Ez persze csak a legügyesebbeknek sikerült, az Until Dawnban elég volt egy rosszul időzített gombnyomás a kontrolleren, és valamelyik vonzó szereplő már harapott is a fűbe, nekifutásból.

Az Until Dawn fejlesztőgárdája, a Supermassive Games jegyzi az idén júniusban érkező The Quarryt, amely a történetét tekintve olyan klasszikusokat idéz meg, mint a Péntek 13 és a Sikoly – mondjuk ezt legfőképp azért, mert a cselekmény egy nyári tábor körül forog majd, ahol a fiatal felügyelők kerülnek rémisztő slamasztikába.

Tovább

Ilyen nincs, remake-et kap az első két Max Payne-játék

2022. április 9., 09:45 Módosítva: 2022.04.09 17:52
61

Videójátékot készíteni egyre nagyobb rizikó manapság, főleg azért, mert irtózatosan nagy összegekbe kerül a kiadóknak vadiúj címekkel betörni a piacra. Éppen ez az oka, hogy elkezdett az iparág visszanyúlni régi sikerjátékokhoz, amelyeket a mai gamerek igényeinek megfelelően felújítanak, hogy azok a legerősebb PC-ken és a jelenlegi konzolgeneráción is gyönyörűen fessenek.

A közelmúltban olyan alkotásokból készült remake, mint a Demon's Souls, a Resident Evil 2 és 3, valamint a Final Fantasy VII, de megemlíthetnénk a The Legend of Zelda: Link's Awakeninget és a Shadow of the Colossust, és az Alan Wake-et is.

A trend nem úgy tűnik, hogy kihalóban lenne, hiszen tudjuk, hogy úton van a Star Wars: Knights of the Old Republic remake-je is. Most pedig újabb játékokkal – igen, rögtön kettővel kapcsolatban jelentették be, hogy felújított verziót kapnak. Ahogy ez a címből elég egyértelmű, a Max Payne 1-ről és 2-ről van szó.

Tovább

Mobilos verziót kap a világ legjobb lövöldözős játéka

2022. április 7., 13:50 Módosítva: 2022.04.07 18:46
1

Call of Duty ide, Battlefield oda sokak szerint az Ubisoft 2015-ben megjelent és azóta is néhányhavonta új operátorokkal és helyszínekkel frissített játéka, a Rainbow Six Siege a világ legjobb lövöldözős multiplayere. A taktikai FPS-nek a saját kategóriáján belül tényleg nincs túl sok vetélytársa, játékosa viszont annál több, hiszen a hetvenmillió regisztrált felhasználót is jócskán túllépte mostanra a videójáték.

scrnli 2022- 04- 06- 19-12-26.png
Fotó: Rainbow Six Mobile / YouTube

Az Ubisoft nemrég jelentette be, hogy Rainbow Six Mobile címmel piacra dobják az eredeti játék okostelefonokra szánt változatát, amely iOS-en és Androidon is elérhető lesz, és a kiadó ígéretei szerint ugyanazt a Rainbow Six Siege-élményt kínálja majd, amit a PC-s és konzoljátékosok megszoktak. Csak éppen hordozható formában, így ha valakinek úton hazafelé, a vonaton támad kedve R6-ozni, hamarosan semmi nem áll az útjába.

A játékmenetet tekintve a Rainbow Six Mobile-ban megmarad az R6 csapatalapú, 5v5-ös jellege: azaz minden körben lesz egy támadó oldal, akik drónjaikkal térképezik fel először a terepet, aztán rontanak rá a védekezőkre, utóbbiak pedig kamerákkal és csapdákkal felszerelkezve igyekeznek ellenállni.

Tovább

Iszonyúan nagyot bukott a Halálos iramban videójáték

2022. április 6., 15:47 Módosítva: 2022.04.07 10:00
5
A Halálos iramban még 2001-ben indult hódító útjára.

A kezdetben az illegális utcai versenyek világába kalauzoló, majd a negyedik filmtől inkább akciófilmes stílust felvevő franchise a mai napig dübörög. Mit dübörög, hasít, hiszen a Universal zászlóshajójáról van szó, már a tizedik felvonását is bejelentették, melyet két részre bontva kap meg a közönség elvileg 2023-ban és 2024-ben. Ráadásképp a Halálos iramban kitermelt eddig magából Hobbs & Shaw címmel egy spin-offot meg egy animációs sorozatot a Netflixen, hogy a gyerekek se maradjanak menő verdák nélkül.

A nézők vevők minderre, Magyarországon is rendre megtölti a mozikat a Halálos iramban, és vannak, akik rohannak az újabb és újabb filmekre. Ki tudja, hogy egyfajta eszképizmus vagy mazochizmus áll-e a dolog hátterében, de attól tartunk, hogy van, aki tényleg szórakoztatónak találja a Vin Diesel neve által fémjelzett franchise-t.

chrome-capture (1)
Fotó: IGN / Youtube

A tősgyökeres rajongóknak találták ki a Fast & Furious Crossroads című videójátékot, amelyet a 2019-es Game Awardson nagy csinnadratta közepette prezentált Vin Diesel és Michelle Rodriguez: nagyjából ők lehettek az egyedüliek a Földön, akiket bármi izgatottsággal töltött el a projekt, amely első ránézésre is úgy nézett ki, mint egy PS2-es játék. A dolog azért is volt meglepő, mert a Slightly Mad Studios dolgozott rajta, amely korábban a Need for Speed: Shiftet és a Project CARS-t adta ki a kezei közül. A kiadó, a Bancai Namco Entertainment nevét legutoljára az Elden Ring kapcsán hallottuk, utólag ők is nagyon szégyellhetik magukat a Crossroads miatt.

Tovább

Világrekordot állított be az Elden Ring egyik játékosa

2022. április 5., 21:48 Módosítva: 2022.04.06 10:32
23

A FromSoftware arról ismert, hogy elképesztően nehéz videójátékokat csinálnak, amelyektől a legtöbb gamer haja kihullik. A sort a 2009-es Demon's Souls nyitotta meg, aztán jött a Dark Souls-trilógia, a Bloodborne, a Sekiro és végül a jelen cikk tárgya. Az Elden Ring pár hét alatt 12 milliós példányszámban kelt el, és olyan jó visszhangja van, hogy nagyon meglepő lenne, ha nem húzna be jó néhány Az év játéka elismerést.

Az Elden Ringben a korábbiaktól eltérően jóval nagyobb szabadságuk van a játékosoknak, akik hat régiót fedezhetnek fel a fantasy RPG-ben. Ezek teli vannak óriási kastélyokkal, erődítményekkel, barlangrendszerekkel – ráadásul mindegyik végén félelmetes főellenségek várnak ránk, akikkel esetenként órákat töltünk, mire végre legyűrjük őket.

scrnli 2022- 04- 04- 17-30-22.png
Fotó: Gamespot trailers / YouTube

A legtöbb játékos rengeteget szenved a Souls-játékokkal, akadnak viszont olyanok, akikben arra is van igény, hogy plusz kihívást keressenek bennük. Ilyen a Seki névre hallgató Twitch-streamer, aki április 1-jén vette fel videóját, de közel sem tréfáról van szó. A fickó véghez vitte a lehetetlent: vagyis úgy akasztotta ki az Elden Ringet, hogy a háromórás játékidő alatt egyszer sem szenvedett el sérülést a karaktere.

Tovább

Mi lesz veled, E3? Lefújták a világ leghíresebb videójátékos rendezvényét

2022. április 2., 08:50 Módosítva: 2022.04.02 16:50
10
Tíz évvel ezelőtt az E3 a gamerek számára olyan volt, mint a karácsony, annyi nagy videójátékos bejelentést tettek a Los Angelesben tartott rendezvényen, hogy az ember nem győzte kapkodni a fejét.

Aztán 2013-ban történt valami, a Nintendónál úgy döntöttek, hogy saját streamet indítanak Nintendo Direct néven, ahol nem kell a nyarat megvárniuk, hanem bármikor leránthatják a leplet az újdonságaikról, legyen szó akár a következő Pokémon-játékról, vagy soha nem látott játékmenet-videókról. A Nintendo nem hagyta ott teljes egészében az E3-at, de a következő években a Nintendo Directekre kezdtek fókuszálni, amelyek elképesztően népszerűek lettek, több milliós megtekintésekkel a YouTube-on.

Hat évvel később a Sony State of Play címmel nagyon hasonló, videójátékos prezentációsorozatot indított, ahol a PlayStation újdonságait mutatták be, videós formában. A legutóbbi ilyen eseményen például a Hogwarts Legacy játékmenetéről és részleteiről rántották le a leplet, nyilván ezt is milliók kísérték figyelemmel, elvégre egy Harry Potter-előzményről van szó. A PlayStation viszont már drasztikusabb volt a Nintendónál, ők nem tértek vissza az E3-ra soha többé.

A Nintendo részleges és a PlayStation teljes kiválásának eredménye az lett, hogy az E3 elkezdett veszteni a jelentőségéből.

Tovább

Mégsem kap idén folytatást a Nintendo legnépszerűbb fantasyjátéka

2022. március 31., 18:07 Módosítva: 2022.04.01 08:08
14

A Nintendónak van néhány ütős franchise a tarsolyában, többek között a Super Mario, a Pokémon, az Animal Crossing vagy a The Legend of Zelda. Ez utóbbit erősítette a 2017-ben kiadott Breath of the Wild című játék, amely Nintendo Switchre és Wii U-ra jelent meg. Sokak szerint minden idők legjobb nyílt világú fantasyjátékáról van szó, amely a The Witcher 3: Wild Huntot simán maga mögé utasítja minőségben.

scrnli 2022- 03- 30- 21-15-22.png
Fotó: Nintendo / YouTube

Tény, hogy a The Legend of Zelda: Breath of the Wild egy egész irányzatnak alapozott meg meseszerű grafikájával, ötletes ellenségeivel és bossaival, illetve komoly játékmechanikai újítást jelentettek a világban szétszórt dungeonök, ahol puzzle-öket lehetett megfejteni különféle jutalmakért cserébe.

Több olyan, ugyancsak hatalmas sikert aratott játék érkezett az elmúlt öt évben, amelynek a Breath of the Wild alapozott meg: köztük a teljesen ingyen elérhető Genshin Impact és az Ubisoft-féle Immortals Fenyx Rising.

Tovább

Botrányosan startolt el a PlayStation új autóversenyzős játéka

2022. március 30., 10:21 Módosítva: 2022.03.30 16:58
75

2022. március 4-én jelent meg a Gran Turismo 7 című PlayStation-exkluzív autóversenyzős játék, amely igazi szerelmes levél a hardcore szimulációk rajongóinak. Ennek megfelelően a legnagyobb nemzetközi lapokban is tesztek tucatjai dicsérték a Polyphony Digital alkotását. Az összképbe azonban némiképp belerondított egy óriási baki.

Az 1.07-es patchben ugyanis a fejlesztőcsapat hibát talált, ezt követően pedig egy napra leálltak a Gran Turismo 7 szerverei, vagyis az autós szimulátor teljesen játszhatatlanná vált. A videójátékban persze van egyjátékos mód, de a mentések és a verdák csak online kapcsolattal elérhetők. A dolog sok gamert felbosszantott, ám a történetnek itt még közel sincs vége.

Tovább

Hónapokat csúszik az év legjobban várt horrorjátéka

2022. március 29., 06:49 Módosítva: 2022.03.29 12:29

A The Forest című túlélőhorror már akkor elképesztően népszerű volt, amikor csupán korai hozzáférésben volt játszható. Az Endnight Games alkotása egy kicsit a Lostra hajazott, talán ezért is ugrottak rá annyian, hogy a 2018 áprilisi megjelenést követően az év végére ötmillió példány fogyott belőle – köszönhetően annak is persze, hogy novemberben PlayStation 4-re szintén kiadták.

TheForestScreenshot 02
Fotó: Endnight Games

A történet az érintetlen természetben játszódik, ahova Eric Leblanc repülőgépe lezuhan. A baj csőstül jön, hiszen a főszereplő fiát, Timmyt elrabolják, a mi dolgunk pedig, hogy kontrollert ragadjunk és megtaláljuk a gyereket. A The Forestben nyílt világban kell bizonyítanunk, lakóhelyet építeni magunknak, fegyvert kovácsolni, ételeket gyűjtögetni, de a játék nem könnyíti meg a dolgunkat, hiszen

emberevő szörnyek garázdálkodnak a vadonban, és ha nem vagyunk elég ügyesek, akkor könnyen áldozatul eshetünk nekik.

A játékban az ijesztgetésből és a pszichológiai horrorból nincs hiány, különösképp hátborzongató, hogy a mutánsok egészen okosan viselkednek: kioltják az általunk rakott tüzeket, hogy a sötétben botorkálva kelljen küzdenünk ellenük, sérült bajtársaikat biztonságba viszik, és számos hasonló taktikai húzás van a tarsolyukban.

Tovább

A Netflix sorozatot készít a világ legjobb verekedős játékából

2022. március 25., 18:12 Módosítva: 2022.03.26 13:31
92

A Mortal Kombat 1992-es megjelenése óta letarolta a világot, a játéksorozatból a 30 éves fennállása alatt 73 millió példány kelt el. Ezzel a verekedős játékok között abszolút piacvezetővé vált a brutális kivégzésekre építő és misztikus harcosokat felsorakoztató franchise. Egyetlen vetélytárs akadt csupán az elmúlt évtizedekben, amely megközelítette a Mortal Kombatot a sikerességét tekintve: a Tekken.

A Tekken nagy húzása, ami miatt sokan leborultak előtte, az volt, hogy az ultikra építő játékmenet helyett a Bandai Namco Studios csapata egy sokkal visszafogottabb harcrendszert pakolt össze, amelyben a játékosok gyors reakciói kerültek fókuszba. Igényelt némi kreatív gondolkozást az, hogy ügyesen rakjuk össze a kombóinkat, védekezzünk, és így fektessük két vállra ellenfelünket.

Nem az agyatlan gombnyomkodás dominált, mint a Mortal Kombatban sokszor.

Két évvel az első Mortal Kombat megjelenése után, amikor a Tekken kijött, forradalmi videójátéknak számított: ez volt az első verekedős játék, amely 3D-s volt, ebben mindenki mást leelőztek az alkotók. A Bandainál odafigyeltek arra is, hogy míg a Mortal Kombatban és a Street Fighterben sokszor ötlettelen karakterek sorakoztak a harcmezőn, addig a Tekkenben mindenki jól megkülönböztethető volt, teljesen egyedi mozdulatsorokkal. Ezért iszonyúan nehéz volt a Tekken mesterévé válni.

Tovább

Újabb híres játékfejlesztők keveredtek botrányba

2022. március 25., 12:59 Módosítva: 2022.03.25 17:44
38

2015-ben az Ori and the Blind Forest című platformert igazi csodának bélyegezte mindenki, aki csak kipróbálta ezt az Xbox One-ra, PC-re, később pedig Nintendo Switchre kiadott keserédes videójátékot. Az Oriban egy apró, rókaszerű szellemet irányíthattunk, akinek az volt a feladata, hogy az útjába kerülő legsötétebb, ijesztő démonokat is legyűrve állítsa helyre a rendet a természetben.

scrnli 2022- 03- 23- 18-47-45.png
Fotó: Xbox / YouTube

A játékot nemcsak addiktív játékmenete, szép grafikája és gyönyörű zenéi miatt dicsérték, hanem azok között a címek között emlegette a szakma, amelyek mindenki szerint művészeti alkotásnak minősültek. Erre a listára egyébként nehéz felkerülni, ami nem véletlen.

2020-ban jelent meg az Ori and the Will of the Wisps, a játéksorozat második része, amelyben egy csomó, a Blind Forestben látott játékmechanikai megoldás és persze a körítés is visszaköszönt, de a Moon Studiosnak sikerült annyi újdonságot beleraknia a folytatásba, hogy ismételten mindenki leborult Ori előtt.

Pontosan a fentiek fényében megdöbbentő, hogy hiába alkotott csodálatosat a csapat, az Ori-franchise fejlesztésének körülményei közel sem voltak ideálisak.

Tovább

Szinte ingyen adják még pár napig a FIFA 22-t

2022. március 24., 06:02 Módosítva: 2022.03.24 19:25
148

Időről időre érdemes szétnézni a legnagyobb online boltok, mint például a PlayStation Store felületén. Pár nappal ezelőtt indult ugyanis egy márciusi akció, amelyben a legváltozatosabb műfajokban mozgó alkotásokat lehet beszerezni, potom pénzért cserébe. A felhozatal brutálisan erős, összeszedtünk néhány olyan címet, amelyet nem érdemes kihagyni.

chrome-capture
Fotó: EA SPORTS FIFA / YouTube

Az egyik legjobb ajánlat a FIFA 22-re vonatkozik, melynek PS4-es verzióját 74 százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni. Az amúgy érvényes árcédulához képest ez rettenetesen alacsony összeget jelent, de a PS5-ös, új generációs FIFA 22 is a 70 dolláros alapár felénél olcsóbban elvihető. Most vagy soha alapon érdemes elgondolkozni az Electronic Arts legnépszerűbb sportjátékának letöltésén, az idei rész ugyanis minden eddiginél szebb és dinamikusabb lett. A Volta névre hallgató utcai foci pedig kihagyhatatlan játékmód azoknak, akik lokális koopban vernék szét a haverjaikat.

Az Assassin's Creed Valhalla ugyancsak baráti áron elérhető, a nyílt világú, vikinges játék árából 60 százalékot engedtek. Az újabb címek közül érdemes lehet ráugrani a Deathloop című, idő-visszatekerős FPS-re, mely igaz, hogy nem forradalmasította a műfajt, de korrekt szórakozást nyújt bárkinek. Március 31-ig 50 százalékkal értékelték le.

Tovább

Magyar horrorjáték hozza ránk a frászt áprilisban

2022. március 23., 10:20 Módosítva: 2022.03.23 19:53
60

Hiánypótló videójáték a láthatáron – április 22-én jelenik meg egy, a gamingiparba betörni készülő magyar indie fejlesztőcsapat, a DeppreSick játéka. A Remorse: The List már hosszú évek óta készül, mely nem hétköznapi egyvelegnek ígérkezik: hiszen egy nagyon erőszakos, ugyanakkor retró stílusú darab lesz. Mindez nem véletlen, ugyanis az alkotók célja, hogy megidézzék a korai 2000-es évek horrorjátékainak hangulatát. A DeppreSick alkotásaira eddig is jellemző volt, hogy kaotikusak, hátborzongatóak és próbára teszik a gamerek képességeit, és ezúttal is valami hasonló élményt kínálnak.

A Remorse: The List az első előzetese alapján a felsoroltak közül mindnek megfelel, a játék túlélőhorror lesz, ahol FPS-nézetben nézhetünk farkasszemet a ránk leselkedő rémségekkel. A játéknak már csak a helyszíne is különleges, egy Hidegpuszta nevű városban játszódik. A történet elég ködös, egyelőre keveset tudni róla, mindösszesen annyit, hogy a főszereplőnek egy különös lista eredetét kell majd kiderítenie.

Tovább

Soha nem látott újítással jön az új Harry Potter-játék

2022. március 20., 08:12 Módosítva: 2022.03.20 17:47
1

A 2001-től tíz éven keresztül futó Harry Potter-filmsorozat rendre megkapta a maga kísérőjátékait. A mai napig frissen él az az izgatottság az emlékeinkben, amit azért éreztünk, mert a Főnix rendje kiadásakor olyan Harry Potter-játékot vehettünk a kezeink közé, amely szinkront kapott. Mi több, a filmek magyar hangjai kölcsönözték Harry, Ron, Hermione és a többiek orgánumait, ami még egy plusz volt az élményhez.

Ezek a videójátékok azért voltak annyira élvezhetők, mert amellett, hogy a jól ismert történetet mi magunk is átélhettük: varázsolhattunk, felfedezhettük a Roxfortot, sőt, seprűnyélen is lovagolhattunk. A Harry Potter külön kviddicses spinoff-játékot is kapott – egy időben annyira népszerű volt J. K. Rowling világa, hogy minden egyes dollárt ki akartak belőle facsarni, amíg lehetett.

Képernyőfotó 2022-03-18 - 17.31.34.png
Fotó: PlayStation / YouTube

Mostanra a Harry Potter-mánia jócskán alábbhagyott, épp ezért nagy szó, hogy az Avalanche Software új játéka, a Hogwarts Legacy most mégis jó nagy hullámokat vert a közösségi médiában. A PlayStation március 17-én este külön State of Play eseményt szentelt az érkező, nyílt világú fantasynek, és egy 14 perces videóban mutatták be, hogy mire számíthatunk majd. A Hogwarts Legacy eredetileg 2021-ben jelent volna meg, ám elcsúsztatták, ami aggodalomra adhatott okot sokaknak, de a félelmek csak félig-meddig látszódnak beigazolódni.

Tovább

Összeszedtük az elmúlt évek öt legjobb nyílt világú játékát

2022. március 19., 11:48 Módosítva: 2022.03.20 10:00
43

Megjelent az Elden Ring, a FromSoftware új, elképesztően nehéz, nyílt világú játéka, amely alig három hét alatt hatalmasat tarolt a pénztáraknál: minden platformot beszámolva ugyanis már 12 millióan vásárolták meg az akció RPG-t. Miután egyre többen hangoztatták, hogy az online „live service” játékoké, mint például a Destiny 2-é a jövő, újfent kiderült, hogy a gamerekben mégis van érdeklődés a hosszú, sztorialapú címekre, amelyekben az ember egyedül szenved hosszú órákon keresztül.

Most összeszedtünk öt olyan játékot, amelyben jókora kihívás van, mégis olyan csodálatos világokat tárnak a játékosok elé, amikben megéri elmerülni. Sőt, a legutolsó zugot is felfedezni bennük, mert olyan részletesen, odafigyeléssel lettek összerakva.

Days Gone

A PlayStation 4-es generáció egyik legalulértékeltebb játéka a Days Gone, mely 2019-ben jelent meg, és a posztapokaliptikus Amerikába kalauzolt. A főszereplő egy törvényen kívüli keménylegény, Deacon St. John, aki eltűnt, eleinte halottnak gondolt feleségét, Saraht keresi a kegyetlen zombijárvány közepén. Csak azok tudják, hogy a Days Gone mekkora kincs a maga műfajában, akik leültek elé: a Bend Studio alkotása kicsit a The Last of Usra hajazott az akció terén, a felfedezés pedig egészen egyedülálló volt annak köszönhetően, hogy motorunkat állandóan tankolni és bütykölni kellett. A Days Gone-ban így hozzáadtak egy pluszt, nemcsak azért aggódhattunk, hogy kifogyunk a kötszerből és a lőszerből, simán előfordult, hogy épp akkor állt le a moci alattunk, amikor egy 40-50 fős horda a nyomunkban loholt. A Bend Studio legsikeresebb játékává vált a Days Gone, folytatást mégse kapott, a Sony kukázta a második rész ötletét, pedig sokaknak a szívükhöz nőtt ez a játék.

Tovább

Minden idők legrosszabb videójátékának kiáltották ki ezt az új fantasyt

2022. március 18., 09:24 Módosítva: 2022.03.19 13:01
130

Februárban az átlagosnál sokkal erősebb videójátékos kínálat kecsegtette a gamereket, megjött többek között PlayStation-konzolokra a verekedős Sifu, a Horizon Zero Dawn folytatása, a Forbidden West, illetve a FromSoftware új, elképesztően nehéz szerepjátéka, az Elden Ring, melynek történetét A tűz és jég dala-regények írója, George R. R. Martin eszkábálta össze.

Az emberek többsége még március elején is ezeket a játékokat nyüstölte, így különösen nehéz dolga volt a Babylon's Fall című hack & slash újdonságnak, hogy betörjön a piacra. Pedig a fejlesztőgárdája az akció-szerepjátéknak a PlatinumGames volt, akik olyan alkotásokkal tették le a védjegyüket korábban, mint a hamarosan trilógiává bővülő, boszorkányos Bayonetta és a Nier: Automata című közkedvelt sci-fi.

A Babylon's Fallal szemben eleve nem voltak túl nagy elvárások, de a játéknak azt a keveset sem sikerült megugrani.

Rögtön a március 3-ai megjelenést követően PC-n 1200-an se játszottak vele egyidejűleg, ami azt jelentette, hogy a Square Enix – korábban ők buktak nagyot a Marvel's Avengersszel, és a közönségkedvenc Guardians of the Galaxy sem hozta az elvárt számokat a pénztáraknál – megint elhasalt.

Tovább

Iszonyatosan sokat kell még várni az új Star Wars-játékra

2022. március 12., 16:23 Módosítva: 2022.03.13 09:09
29

A 2021-es Game Awardson, ahol az év alkotásának az It Takes Twot választották meg, egy csomó új videójátékról is érkeztek hírek: bejelentették az Alan Wake 2-t, a Wonder Womant és a Star Wars: Eclipse érkezését is. A George Lucas által kitalált univerzumban játszódó Eclipse-t az a Quantic Dream fejleszti, akik korábban olyan kritikuskedvenc címeket adtak ki a kezeik közül, mint a Detroit: Become Human és a Heavy Rain.

A Star Wars: Eclipse a Köztársaság fénykorába kalauzol majd, amikor a jedik a csúcson voltak. Erről az időszakról egyébként sem a filmek, sem pedig a játékok nem meséltek túl sokat, ennek megfelelően az első kedvcsináló előzetes jó nagyot szólt. Mostanra a videó több mint 13 millió megtekintésnél jár.

Képernyőfotó 2022-03-11 - 19.14.09 copy
Fotó: Star Wars / youtube

A Quantic Dream új sci-fi-játéka már tavaly decemberben felkorbácsolta az indulatokat, az emberek bojkottra szólítottak fel a gamingcéggel szemben, mivel valaki előásta, hogy a stúdió csapatán belül már évek óta áldatlan állapotok uralkodnak: rasszizmus, szexizmus és homofóbia nehezíti meg a munkatársak életét és hétköznapjaikat.

Nemrég megint csak olyan hírek érkeztek a Star Wars: Eclipse-szel kapcsolatban, amelyek miatt sokan a szívükhöz kaphatnak: állítólag 2027-ig vagy 2028-ig nem kapjuk majd kézhez ezt a nyílt világú, történetorientált sci-fit.

Tovább

Most több száz videójátékot vehet meg egy pizza áráért

2022. március 11., 16:51 Módosítva: 2022.03.12 06:09
2
Jótékonysági akció indult.

Egy ilyen helyzetben, mint az Ukrajnát sújtó háború, sokan úgy gondolják, hogy semmiben nem tudnak segíteni a fegyveres konfliktust elszenvedő civileknek. Márpedig ez nincs így, bárki adakozhat, különféle jótékonysági szervezeteken keresztül lehet akár konzervet, ruhaneműt, bármit küldeni a rászorulóknak.

Az indie játékokat árusító itch.io online bolt a jótékonykodás még egyszerűbb formáját valósította meg. Náluk indult el a Bundle for Ukraine névre keresztelt akció, amelyhez 700-nál is több tartalomkészítő csatlakozott. A lényeg, hogy mindössze 10 dollárért, azaz nagyjából 3500 Ft-ért, egy pizza áráért be lehet zsákolni olyan címeket, mint a rendkívül könnyed szórakozást nyújtó SkateBIRD, ahol egy madárral deszkázhatunk, a SUPERHOT című időlassítós FPS vagy éppen az egyik legfelkapottabb és számos díjjal kitömött oldalnézetes platformer, a Celeste. Ez utóbbi egyébként jelenleg 7090 Ft-ba kerül a PlayStation Store-on, szóval jó üzletet lehet nyélbe ütni vele.

A bundle több száz videójáték mellett asztali RPG-ket, digitális könyveket, zenei albumokat, képregényeket és egyéb meglepetéseket tartalmaz. A minimális felajánlható összeg 10 dollár, de vannak, akik jóval nagyobb pénzeket szántak Ukrajna megsegítésére, ennek köszönhető, hogy a cikk írásának pillanatában a kitűzött négymillió dollárból már három és felet sikerült elérni. A jótékonysági akció március 18-áig tart egyébként.

Tovább

Élő szereplős God of War-sorozatot készít az Amazon

2022. március 10., 20:26 Módosítva: 2022.03.11 10:04
32

Miután éveken keresztül olyan harmatgyenge videójátékos adaptációk jöttek a mozikba, mint a Warcraft, az Assassin's Creed és az Alicia Vikander főszereplésével készített Tomb Raider, sokan kezdtek úgy vélekedni, hogy egyszerűen nincs átjárás a két médium között. Erre nemrég rácáfolt az Uncharted, amely a pénztáraknál is jól futott, 271 millió dollárt harácsolt össze, és megmutatta, hogy 2022-ben is lehet élvezhető kalandfilmet készíteni, ami történetesen egy játékon alapszik.

A PlayStation Productions számára fényesnek tűnik a jövő: érkezik az HBO-ra a Last of Us sorozatos verziója, film készül a Ghost of Tsushimából. Emellett pedig nemrég kiderült, hogy az Amazonnál gőzerővel zajlik a God of War élő szereplős adaptációjának előkészítése, amely a Prime Videón mutatkozhat be.

Amennyiben sikerül nyélbe ütni az üzletet, a God of War-tévésorozat készítői a korábban a Térségen dolgozó Mark Fergus és Hawk Ostby lesznek, de érkezhet az alkotói gárdába Az Idő Kereke showrunnere, Rafe Judkins is.

A God of War első felvonása még 2005-ben jelent meg PlayStation 2-re, gyorsan a Sony-konzol egyik húzócíme lett, és franchise-zá nőtt ki magát az évek során. A középpontban egy Kratos nevű spártai harcos áll, aki később a háború istenévé válik. Igazi tragikus hősről van szó, hiszen miután Árész csőbe húzza, és saját családját lemészároltatja vele, Kratos bosszút esküszik Olümposz népe ellen, és még a villámok istenével, Zeusszal is megküzd.

Tovább

A Fortnite készítői is bojkottálják Oroszországot

2022. március 8., 09:45 Módosítva: 2022.03.08 17:36
45

Miután az oroszok Vlagyimir Putyin parancsára megtámadták Ukrajnát, komoly kulturális bojkott indult előbbi ország ellen. A Disney mellett a Warner Bros. is bejelentette, hogy nem mutatják be legújabb filmjeiket, így Oroszországban nem kap premierdátumot többek között a Batman sem. Az oroszok nem jutnak hozzá a közeljövőben az Apple termékeihez, a bojkotthoz emellett csatlakozott a Netflix is, a piacvezető online videótár teljes egészében felfüggeszti szolgáltatását Oroszországban.

A videójáték-ipar is éledezik, a Cyberpunk 2077 és a Witcher 3: Wild Hunt kiadója, a lengyel CD Projekt beszüntette összes termékének eladását Oroszországban és Fehéroroszországban is. Az orosz gamerek számára az online hozzáférés is nehezebbé vált ezekhez a játékokhoz, merthogy a CD Projekt-féle bojkott a GOG nevű népszerű online bolton is érvényes, ahogy ezt korábban megírtuk.

Az Electronic Arts a FIFA 22-ből vette ki az orosz válogatottat és az ország fociklubjait, és hasonló döntést hozott az NHL esetében is.

Mykhailo Fedorov, az ukrán digitális fejlesztésért felelős miniszter pedig arra kérte a Sonyt és a Microsoftot, hogy az összes orosz és fehérorosz felhasználói fiókot legyenek szívesek szolidaritásból letiltani, és minden gamingeseményt függesszenek fel a két országban. Fedorov azt is kérte, hogy az orosz és fehérorosz e-sportolókat tiltsák ki a nemzetközi e-sport-eseményekről.

Tovább