Áprilisban érkezik a Lego Star Wars: The Skywalker Saga

2022. január 22., 16:03 Módosítva: 2022.01.23 07:52
7

A Warner Bros. Games hivatalos megjelenési dátumot közölt az eddigi legnagyobbnak és legrészletesebbnek ígért Lego Star Wars játékhoz. Ha a sokszori késés után tovább nem csúszik a menetrend, akkor 2022. április 5-től lesz játszható a játék minden platformon (PC, PlayStation, Xbox és Nintendo).

A Skywalker családról szóló kilenc mozifilm köré épülő játékot eredetileg 2019-ben jelentették be. A sztori elmesélésének módja és a játék felépítése a Lego játékainál megszokotthoz hasonló lesz, maradnak a humoros átvezetők, illetve nagy szerepet kapnak az építőkockák. A játékon belüli harcokat kicsit újragondolták, ahogy a járművezetést is. Lehet egyszerre több karaktert is irányítani, és a lokális többjátékos mód maradt, online multi viszont nem lesz.

Tovább

Miért olyan drágák a videójátékok?

2022. január 21., 14:08 Módosítva: 2022.01.22 07:19
31

’A videójátékozás 2022-re nem olcsó hobbi. Ha az ember a legmodernebb konzolokkal szeretne játszani, a lemezes PlayStation 5 nem kevesebb mint 185 ezer forintot kóstál, egy Xbox Series X hasonló árkategóriában van, csak tízezerrel még ennél is drágább. Az új generációs játékélmény talán az Xbox Series S-en a legmegfizethetőbb, itt viszont csak letölthető formában nyüstölhetjük a legújabb címeket. Ha egyszerre szeretnénk kézi konzolt és a tévére köthető játékgépet, akkor nyilván a Nintendo Switchre kell szavazni, amelynek OLED Modellje „csak” 135 ezer környékén mozog idehaza.

Megvan a konzol, az ember eldöntötte, hogy inkább a God of War és a Spider-Man vagy a Forza Horizon és a Halo Infinite vagy esetleg a Super Mario és a Pokémon irányába hajlik-e. Igen ám, de ekkor szembesülünk vele, hogy manapság piszok drágák a videójátékok. Míg korábban egy teljes értékű, tripla A-s alkotás legfeljebb 21 ezer forinttal terhelte meg a pénztárcánkat, addig a PS5-ös és Xbox Series X/S-es játékok inkább harmincezer forint környékén mozognak. Ráadásul nem Deluxe Editionről van szó, hanem sima, fapados Standardról, ami nem kínál semmi extrát.

A Nintendo különösen kegyetlen ebből a szempontjából, mert még a legnagyobb slágercímeiket sem árazzák le. Ha volt pénz konzolra, legyen játékra is? A PlayStation és az Xbox ehhez képest már más tészta, ott egész jó ajánlatok érkeznek néha, és akár egy szendvics áráért megvásárolhatók brutálisan jó játékok. Az Xbox Game Pass nevű szolgáltatása pedig aprópénzért ajánl hasonló játékkönyvtárat, mint filmeknél-sorozatoknál a Netflix.

Tovább

A vártnál hamarabb jöhet az új Call of Duty

2022. január 19., 21:18 Módosítva: 2022.01.20 07:27

Ha új év, akkor két dolog szinte biztosan kijelenthető: idén is egy-egy friss játékkal bővül a FIFA és a Call of Duty franchise. A háborús játéksorozat egyedül 2004-et hagyta ki, azt leszámítva óramű pontossággal jelentkezett évente. 2022-ben is jön az új CoD, egy általában jól értesült szivárogtató, Tom Henderson pedig egészen izgalmas információkat osztott meg vele kapcsolatban.

Henderson ugyanis arról írt a Twitteren, hogy miután a 2021-es Vanguard rosszul hozott a pénztáraknál, a novemberre tervezett új Call of Duty egy hónappal korábban, már októberben polcokra kerülhet. A játék állítólag a 2019-es Modern Warfare folytatása lesz, így nemes egyszerűséggel Modern Warfare II névre hallgat majd.

A 2021 novemberében kiadott Call of Duty: Vanguard ismét a második világháború poklába kalauzolt, de a játék nem kapott jó fogadtatást, sokan úgy gondolták, hogy a hektikus multiplayer mellett a szólókampányt is elrontotta a fejlesztő Sledgehammer Games. A játékosok szerint a végeredmény nem egy AAA-s cím minőségét tükrözte, hanem olyan volt, mintha amatőrök adták volna ki a kezeik közül.

Tovább

A Microsoft felvásárolja az Activision Blizzardot

2022. január 18., 15:59 Módosítva: 2022.02.01 12:54
149

Iparági források szerint rekordösszegért, közel hetvenmilliárd dollárért vásárolja meg a Microsoft az Activision Blizzard kiadót és vele együtt annak összes címét – például Starcraft, Diablo, Warcraft, Overwatch, Call of Duty, Spyro, Crash Bandicoot –, valamint játékfejlesztő stúdióját, többek között a Blizzardot, a Kinget, a Ravent, az Infinity Wardot és a Treyarchot is.

Miközben az Activision Blizzard éppen botrányt él át botrány után, a Microsoft bejelentette, hogy elindította a felvásárlási folyamatokat, ezentúl a kiadó összes stúdiója a Microsoft Gaming- és az Xbox-csapat része lesz.

Tovább

Most egy szendvics áráért beszerezhető az elmúlt évek egyik legjobb játéka

2022. január 18., 11:34 Módosítva: 2022.01.19 06:44
53

Horrorplatformerből nincs sok, pedig sokaknak lenne igényük erre a műfajra, amely lassan 12 éve robbant egy nagyot, amikor a Limbo megjelent. A játék jó kritikákat kapott, és 7,5 millió dolláros bevételt generálva az Xbox Live Arcade szolgáltatás harmadik legfelkapottabb címe volt 2010-ben. Csak hab a tortán, hogy a Limbót emlegették sokan, amikor olyan játékra kellett példát hozni, amely akár művészeti alkotásként is simán megállja a helyét.

chrome-capture (78)
Fotó: PlayStation Europe / Youtube

2016-ban jött a Limbo szellemi örököse, az Inside, melyet ugyanaz a fejlesztőcsapat, a Playdead hozott tető alá. A gárdának pedig nem is volt nagyon kihívója.

Egészen addig, míg a Tarsier Studios össze nem rakta a Little Nightmarest, amit 2017-ben először PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra, egy évvel később pedig Nintendo Switchre is kiadott a Bandai Namco Entertainment. A sztori egy Six nevű sárga esőkabátos kislányról szól, aki egy Maw nevű helyen ébred, és elhatározza, hogy kijut ebből az egészen hátborzongató környezetből, ahol olyan groteszk felnőttek élnek, akik rá vadásznak.

Tovább

Öt kihagyhatatlan videójáték, ami februárban érkezik

2022. január 14., 19:03 Módosítva: 2022.01.16 12:22
7

A téli hónapokban észrevehetően lelassított a játékipar, januárban azonban a Rainbow Six Extraction című kooperatív lövöldével, vagy akár a 2018-as, rendkívül jól sikerült God of War PC-s változatával, és az Uncharted: Legacy of Thieves Collectionnel is elkezdhetünk hangolni az igazi dömpingre.

Februárban ugyanis nagy pörgés lesz, olyan régen várt alkotások érkeznek a polcokra, mint a Horizon Zero Dawn második része, de lesz itt zombigyilkolás, egy innovatívnak tűnő verekedős játék, a FromSoftware nyílt világú újdonsága is debütál végre, valamint az autóversenyzés szerelmesei is kiélhetik magukat.

Összeszedtünk öt olyan videojátékot, amelyek februárban érkeznek, és minden gamer nagyon várja már őket.

Dying Light 2 Stay Human – Február 4. (PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch)

A 2015-ben kiadott Dying Light azzal vette le a játékosokat a lábukról, hogy zseniálisan vegyítette a zombivadászatot és a parkourozós városfelfedezést. Az FPS-akcójátékban éjjelente különösen retteghettünk, amikor az élőhalottak még a szokásosnál is veszélyesebbek voltak, összetákolt fegyvereink pedig mindig a legrosszabbkor adták fel a szolgálatot. A Techland hat évet dolgozott a folytatáson, február 4-én pedig minden platformra megérkezik a Dying Light 2 Stay Human, amely két évtizeddel az első rész után játszódik, új főhőssel, Aiden Caldwellel a főszerepben. A nyílt világ felfedezése minden eddiginél sokszínűbbnek ígérkezik, 3000-féle parkour-mozdulatot programoztak bele a játékba, melynek ha minden zegét-zugát fel akarjuk fedezni, 500 órát kell majd rászánnunk a fejlesztők ígérete szerint.

Tovább

Ingyenes lett az egyik legismertebb videójáték

2022. január 13., 16:34 Módosítva: 2022.01.14 12:12
14

A battle royale műfaja 2017-ben durrant be a játékiparban, ekkor jelentek meg olyan, a mai napig aktív videójátékok, mint a Fortnite és a PlayerUnknown’s Battlegrounds. Azóta számos vetélytársat kapott a két piacvezető, legutóbb a Super People-t, amelyet egyre több streamer fedez fel magának. Tartósan viszont egyik trónkövetelő sem tudta eddig veszélyeztetni a Fortnite és a PUBG elsőbbségét.

A legjobb játékokat díjazó 2021-es Game Awardson jelentették be, hogy a PUBG ingyenessé válik. Azok a gamerek, akik az elmúlt öt évben szerezték be az alkotást, automatikusan megkapják majd a Battlegrounds Plus nevű csomagot, a többiek pedig 12,99 dollárért vásárolhatják meg annak a lehetőségét, hogy rangsorolt vagy custom meccseket tudjanak játszani. A pakkot beszerző játékosok egyéb jutalmat is kapnak.

Tovább

Hosszú idő után végre jön valami újítás a Pokémonba

2022. január 12., 05:49 Módosítva: 2022.01.12 16:06
125

Amikor körökre osztott szerepjátékokról van szó, akkor a legszélesebb kínálatot a Pokémon nyújtja, tekintve, hogy az elmúlt jó pár évben ebben a műfajban jelentek meg a zsebszörnyek világába kalauzoló videójátékok a Nintendo-konzolokra. A Pokémon-játékoknak van még egy fontos aspektusuk: a felfedezés. Ezt és a különleges harcrendszert vegyítve pedig olyan alkotásokat tettek le elénk az asztalra a különböző fejlesztőcsapatok, amelyek hosszú órákra a képernyőre elé szegezték a gamereket.

A közelmúltban kiadott Pokémon: Let's Go, Pikachu! és Let's Go, Evie!, valamint a Pokémon Sword & Shield is a jól ismert formulát alkalmazták. A játékosok közül azonban egyre többen, köztük ismert youtuberek is felemelték a hangjukat az ellen, hogy mostanra túl kiszámíthatóvá vált a Pokémon világa, már ami a játékokat illeti.

Az emberek ráuntak, hogy minden Pokémon-játék körökre osztott, ennek volt talán legfőképp köszönhető, hogy sokan milyen lelkesen fogadták a Pokémon Snapet, amely tavaly áprilisban jött ki Nintendo Switch-re és annyi volt mindössze benne a feladatunk, hogy a lehető legjobb fotókat készítsük el a legismertebb zsebszörnyecskékről. A Temtem érkezésével ráadásul vetélytársat kapott a Pokémon, így egyértelművé vált, hogy komoly újításra van szükség.

Tovább

Megdöbbentő csavarral jön az új South Park-játék

2022. január 11., 19:00 Módosítva: 2022.01.12 10:46
1

Trey Parker és Matt Stone felnőtteknek szóló animációs sorozata már 1997 óta borzolja az emberek idegeit. Kedvenc nagyszájú kisiskolásaink: Stan, Kyle, Cartman és Kenny sok mindent túléltek az elmúlt 25 évben. A legutóbb a Paramount+-on vetített két különkiadásban például a koronavírus-járványt. A sztori második felvonása durván ki is akasztotta a nézőket, ahogy arról beszámoltunk.

A South Park – annak ellenére, hogy kíméletlenül és gyakran bunkó módon figurázza ki a társadalmat – több Emmy-díjjal, Peabody Awarddal rendelkezik, és a tévés szakújságírók szerint minden idők egyik legnagyobb hatású sorozata. Ennek megfelelően a produkció nem kerülhette el azt sem, hogy a videojáték-ipar feldolgozza.

A játékadaptációk közül a két legutóbbi, az Ubisoft által fejlesztett és 2014-ben megjelent The Stick of Truth, valamint ennek folytatása, a 2017-es The Fractured but Whole magasra tették a lécet a jövőben érkező trónkövetelőknek. Mindkét alkotás hardcore szerepjáték volt, a meséhez méltó, jól kidolgozott és megírt történettel, valamint izgalmas és sokrétű harcrendszerrel.

Tovább

Rekordösszegért vásárolta fel a Take-Two a Farmville fejlesztőjét

2022. január 11., 10:42 Módosítva: 2022.01.11 14:10

12,7 milliárd dollárért felvásárolja a közösségi médiában és mobiljátékokban hatalmasat futó Zynga játékfejlesztő céget a Rockstar és a 2K Games tulajdonosa, a Take-Two Interactive. A tranzakció 2023 első negyedévében zárulhat le, a vételár az eddigi legmagasabb a videójátékos történelemben.

A Zynga bekebelezésével a Take-Two megpróbál egy nagyobb szeletet szerezni a mobilos játékpiacból, céljukhoz pedig utóbbi hatalmas katalógusát és szellemi termékeit – köztük a GTA, a Red Dead, a Bioshock, a Borderlands és az NBA 2K játékokat – is tervezik felhasználni.

Tovább

Korántsem biztos az E3 2022 sorsa

2022. január 10., 06:44 Módosítva: 2022.01.10 10:03
2

A koronavírus-járvány kitörése óta eltelt két évben nem volt megtartva klasszikus formájában az E3 videójátékos show. A 2020-as eseményt a járvány gyors terjedése miatt mondták le, a 2021-es rendezvényt pedig már a virtuális térbe költöztették.

A 2022-es játékos showról a szervező ESA az amerikai IGN-hez eljuttatott közleményében azt írta, a személyes jelenléttel tartott expó idén is elmarad, viszont hamarosan megosztanak az E3 jövőjével kapcsolatos terveket. A szervezőhöz közel álló források nyomán azt is írja az IGN, ez korántsem jelenti biztosan azt, hogy virtuális formában megrendezésre kerül az E3.

Tovább

A Call of Duty egykori készítője kukázná a játéksorozatot

2022. január 10., 05:27 Módosítva: 2022.01.10 15:54
68

A világ legismertebb FPS-e, a Call of Duty 2003 óta jelenik meg nagyon gyakori rendszerességgel, a kezdetben a második világháború poklába kalauzoló széria pedig az elmúlt közel két évtizedben számos változtatáson esett át. A játékosok a hidegháború, valamint a modern és jövőbeli hadviselés rejtelmeibe is belevethették magukat. A Call of Duty még mindig a világ egyik legnépszerűbb játékos franchise-a, csak a FIFA vetekedhet a sikerével, mégis egyre többen vélekednek úgy, hogy komoly változtatásokra van szükség, és ideje lenne helyre pofozni a a gödörben lévő márkát.

A legutóbbi, november 5-én PC-re, PlayStation 4 és 5-re, valamint Xbox One és Xbox Series X/S konzolokra kiadott Call of Duty: Vanguard visszanyúlt ahhoz, amiben ez a játéksorozat mindig jeleskedett: mégpedig a világháborús témához. A játék viszont nem sikerült túl jól, sokan még az egyjátékos kampányt is szidták, és amatőrök munkájának tartották.

A Vanguard, ahogy korábban megírtuk, nem is teljesített jól a pénztáraknál, egy közvéleménykutatás szerint pedig az emberek elvesztették az érdeklődésüket a játéksorozat iránt.

A Call of Duty-n több fejlesztőcég, az Infinity Ward, a Treyarch és a Sledgehammer Games is felváltva dolgozott az elmúlt években, ennek ellenére mégis úgy érződik már egy ideje, mintha a franchise egy helyben topogna.

Tovább

RTX 3080-ra köthető gamer táblagépet mutatott be az Asus

2022. január 9., 17:22 Módosítva: 2022.01.10 11:58

Új Windows 11 alapú táblagéppel bővíti a játékra szánt ROG portfólióját az Asus. A CES 2022-n bemutatott 1,1 kilogramm tömegű ROG Flow Z13 egy 13,4 hüvelykes kijelzővel és kinyitható támasszal szerelt eszköz, 12 milliméteres vastagsággal.

Mindez akkor nyer igazén értelmet, ha benézünk az érintőkijelző alá. A Z13 konfigurálható akár az Intel Core i9-12900H processzorával és az Nvidia RTX 3050 Ti videokártyával, LPDDR5-ös, 5200 Mh-zes memóriával, valamint 1 TB PCIe 4.0 SSD tárhellyel is. De ha ez ne lenne elég, akkor 

a Z13 ráköthető az XG Mobile külső GPU-család bármely tagjára, így akár egy RTX 3080-ra is, vagy az AMD által újonnan bejelentett Radeon RX 6850M XT-re is.

Tovább

Elveszettnek hitt szovjet videójátékokra bukkantak

2022. január 7., 14:10 Módosítva: 2022.01.08 09:22
67

Még a hidegháború sem tudta taccsra tenni a keleti blokkban a gamingipart. A késő nyolcvanas és kora kilencvenes években a vasfüggöny mögött élő fiatalok ugyanis saját maguknak készítettek játékokat. A sokáig elveszettnek hitt szovjet klasszikusok – amelyek a videójátékok őskorába engednek némi betekintést – nemrég angol fordításban is elérhetővé váltak. Az alkotások között van néhány kifejezetten izgalmas is, például egy szöveges játék, amelyben

egy szovjet katonatiszt bőrébe bújhatunk, hogy aztán levadásszuk és megöljük Rambót.

Az elveszettnek hitt játékok mindegyike Szlovákiából származik, és a Slovak Game Developers Association, valamint a Slovak Design Museum együttműködésének köszönhetően vált a szélesebb közönség számára is elérhetővé – írja cikkében a Vice.

A szovjet kommunizmus már összeomlóban volt, és bár az elnyomás még mindig jellemezte a hétköznapi emberek életét, a nyugati kultúra könnyebben beszivárgott az akkori fiatalok életébe. A kíváncsi tinédzserek titokban Indiana Jonest és Rambót néztek, ami alkotásra inspirálta őket. A lelkes, de teljesen amatőr fejlesztők az egykori Csehszlovákiában kezdtek játékokat készíteni, amelyek kézről kézre jártak.

Tovább

Elmondta a Sony, mit tud majd a PlayStation VR2

2022. január 6., 15:28 Módosítva: 2022.01.07 09:44
43

Jim Ryan, a Sony Interactive Entertainment vezetője a 2022-es CES-en hivatalosan is megerősítette, hogy érkezik a PlayStation 5 konzolhoz tervezett PlayStation VR2. A második generációs virtuálisvalóság-szemüvegről a PS5 kapcsán korábban már beszélt a japán óriáscég, ám azóta csend volt, és bár magát az új VR-t most sem mutatta meg a Sony, a szemüveg hardveres specifikációit elárulták.

A fejlesztő cég közleménye szerint a PS VR2 képes lesz haptikus visszajelzésekkel bombázni viselőjét, négy normál kamerával a fej, egy infravörös kamerával a szem mozgását követve. Az eszköz által megjelenített kép 4K lesz HDR-ben (2000 × 2040 pixel szemenként, OLED-kijelzőn), a képfrissítés pedig másodpercenként 90 vagy 120 Hz lehet. A szemüveg által 110 fokos szögben megjelenített képet láthat a viselője, a hardveres terhelést pedig a foveated rendering nevű technológiával enyhítik, amely a szem mozgásának követése nyomán a perifériás látótérben csökkenti a renderelt kép felbontását, így csökkenti az elvégzendő számítási feladatokat. A VR2 egy USB-C-kábelen keresztül csatlakozik majd a PS5-höz, nem lesz gond a sok csatlakozóval, mint a PS4-es VR kapcsán.

Tovább

Elképesztően népszerű lett a Witcher 3 a Netflix sorozata miatt

2022. január 6., 13:16 Módosítva: 2022.01.07 17:20
43

A The Witcher 3: Wild Hunt még 2015-ben jelent meg, az akció-kalandjátékot az előző két részhez hasonlóan a lengyel CD Projekt Red fejlesztette. A fantasyfeldolgozást a mai napig az egyik legjobb szerepjátéknak tartják, mely Andrzej Sapkowski könyvein alapszik. A történet főszereplője egy Ríviai Geralt nevű szörnyvadász, más néven Vaják, aki fogadott lányát próbálja megtalálni. Cirit ugyanis misztikus, és nagyon veszélyes erők üldözik.

A játékot a megjelenését követően előfordult, hogy 92 millióan játszották egyszerre a Steamen. A legjobban viszont akkor durrant be a Witcher 3, amikor a Netflix bemutatta a Henry Cavill főszereplésével készített televíziós adaptációt. A Vaják első évados premierje után volt, hogy 103 ezernél is többen nyüstölték egyszerre az RPG-t. Most pedig ismét felkorbácsolta a sorozat a gamerek játékkedvét.

Tovább

Ez minden idők legjobb videójátéka a japánok szerint

2022. január 5., 08:09 Módosítva: 2022.01.05 19:52
79

A TV Asahi háromórás különkiadást vetített le december végén Video Game General Election címmel, amiben 50 ezer japán néző szavazata alapján listázták a világ legjobb videójátékait. A top 10-be egészen változatos alkotások tudták beverekedni magukat, a Super Marios Bros 3-at a Final Fantasy X, a Chrono Trigger, a Super Smash Bros Ultimate, a Dragon Quest III, a Splatoon 2 és az Animal Crossing: New Horizons előzi meg.

A dobogó harmadik fokára a Final Fantasy VII került, a második pozíciót a Dragon Quest V érte el, míg az abszolút győztes a The Legend of Zelda: Breath of the Wild lett.

A Breath of the Wild még 2017-ben jelent meg Nintendo Switch és Wii U konzolokra, és a The Legend of Zelda franchise tizenkilencedik felvonása. A történet főhőse Link, aki százéves álmát követően arra ébred, hogy a rettenetesen gonosz Calamity Ganont valakinek le kellene győznie, és Hyrule birodalma is felszabadítóra vár. Ránk van bízva tehát a feladat, hogy kontrollert ragadjunk, és a nyílt világú játék minden zegét-zugát felfedezzük, köztük a néha egészen fogós fejtörőket is.

Tovább

Még három napig ingyenesen beszerezhetőek az új Tomb Raider-játékok

2022. január 4., 06:00 Módosítva: 2022.01.04 15:49
48

Az Epic Games mindig híres volt arról, hogy durva online akciókat tartanak, de most még a szokásosnál is jobban kitettek magukért. December 30-tól kezdve egészen január 6-ig (pontosabban délután 5-ig) ingyenesen beszerezhető ugyanis náluk a legújabb Tomb Raider-játéktrilógia.

A Crystal Dynamics 2013-ban adta ki PC-re, PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra a Tomb Raidert, mely a játéksorozat tizedik felvonása volt, és rebootolta kedvenc régésznőnk, Lara Croft sztoriját. Az akció-kalandjáték a korábbiaknál sokkal realisztikusabb körítésben mutatta be a főhősnő eredetét, azt, hogy honnan jött, és miképp indult el azon az úton, ami végül veszélyes és mindenre elszánt sírrablóvá tette őt. Az akció keretein belül az előzményjátékok két további része, a Rise of the Tomb Raider és a lezárásként szolgáló Shadow of the Tomb Raider is ingyenesek most PC-re.

A pláne az egészben az, hogy örökre megtarthatjuk a játékokat.

Tovább

Halálos lövöldözés lett a közös videójátékozás vége

2021. december 26., 07:42 Módosítva: 2021.12.26 18:27
16

A 36 éves Joshua Spellmant azzal vádolják, hogy december 15-én, szerdán meggyilkolta legjobb barátját. A férfi azt a 34 éves Andrew W. Dicksont lőtte mellkason, akit már 26 éve ismert. Hogy mi volt a szóváltás oka, ami miatt vérengzésbe torkollott az este? A két férfi és egy harmadik barátjuk, Rob az általuk létrehozott privát szerveren játszottak a Diablo II-vel, ám Spellman elfelejtett jelszót beállítani, ezért egy negyedik, random játékos is be tudott csatlakozni az online kooperatív módba.

Az ismeretlen gamer fogta magát, és lenyúlt egy értékes lootot Spellmanék elől.

A másodfokú gyilkossággal vádolt férfi szerint ekkor Dickman nagyon ideges lett, kiabált, káromkodott, és perceken keresztül átkozta őt. Spellman erre közölte vele, hogy ideje lenyugodnia, mert ha nem hagyja abba, akkor golyót fog kapni. A veszekedés nem csillapodott, Spellman pedig fogta a számítógépe mellett tartott fegyverét, átment a telek másik felében, külön házban élő barátjához, és agyonlőtte Andrew W. Dickmant.

Tovább

Ezek voltak 2021 legjobb videójátékai

2021. december 22., 18:33 Módosítva: 2021.12.22 21:55
16

A PlayStation 5 és az Xbox Series X/S megjelenésével új korszakhoz érkezett a videójátékos ipar, és 2021-ben már egymás után szállingóztak azok a címek, amelyek a legerősebb konzolok erőforrásait is elkezdték kihasználni. A koronavírus idén is velünk maradt, és amennyiben úgy hozta a sors, hogy valakinek a négy fal között kellett töltenie az idejét, mert mondjuk karanténba került, az elmúlt 12 hónapban is számos remek alkotással tudta lekötni magát.

Returnal

A Housemarque külső nézetes sci-fi-játéka, a Returnal nem kapott olyan nagy pozitív visszhangot, mint amekkorát megérdemelt volna. Ez legfőképp annak volt köszönhető, hogy áprilisban, amikor kijött a roguelike-újdonság, még alig volt olyan ember, akinek lett volna PlayStation 5-je. A Returnal vérbeli pszichológiai horror lett, amelyben egy idegen bolygón kalandozó asztronauta, Selene bőrébe bújhatunk. A játékosnak nincs könnyű dolga az Atroposon, ahol minden sarkon űrlények és olyan szörnyetegek várnak rá, amelyek elől még az Alien xenomorph-ja is sírva futna el. A Returnal nem túl engedékeny, ha meghalunk, néhány fejlesztéstől eltekintve kezdhetünk mindent az elejéről. Emiatt elég kevesen is fejezték be azok közül, akik megvásárolták. Tényleg irdatlanul nehéz a Housemarque újdonsága.

Tovább

Kitört a botrány a legújabb Star Wars-játék miatt

2021. december 21., 06:17 Módosítva: 2021.12.21 22:01
276

A december 9-én megrendezett Game Awardson nem csupán az év legjobb játékait díjazták, hanem a gála hagyományainak megfelelően egy csomó új videójátékról érkeztek soha nem hallott információk. Bejelentették az Alan Wake 2-t, hírt kaptunk egy Wonder Woman-játékról, és végre megerősítést kapott az is, hogy a Quantic Dream csapata gőzerővel dolgozik egy, a Star Wars univerzumában játszódó újdonságon, mely Eclipse címre hallgat, és egy eddig elhanyagolt érába, a Köztársaság Fénykorába kalauzol.

scrnli 2021- 12- 20- 17-33-57.png
Fotó: StarWars / YouTube

A francia Quantic Dream korábban olyan történetalapú, a gamereket izzasztó válaszutak elé állító címeken dolgozott, mint a Heavy Rain, a Beyond: Two Souls, a Fahrenheit és a Detroit: Become Human.

Hivatalos forrásból még semmit sem lehet tudni a csapat új Star Wars-játékról vagy annak megjelenési dátumáról, az előzetes azonban felkorbácsolta az emberek elvárásait. Egy friss szivárgás alapján arra lehet számítani, hogy egy nyílt világú, akció-kaland játék lesz a Star Wars: Eclipse, több játszható karakterrel, és persze a sztori is hangsúlyos lesz.

Tovább

Felújítást kap a 2002-es Splinter Cell

2021. december 19., 13:42 Módosítva: 2021.12.19 18:19

Remake-kiadás készül a 2002-ben megjelent Splinter Cell játékból, jelentette be a Ubisoft. Megjelenési dátumról egyelőre nincs szó, csak kiadói ígéretek vannak.

A Ubisoft Toronto fejlesztésében a kor videojátékos igényeihez igazítva felújítják a 2002-es, eredeti Splinter Cellt. A stúdió korábban a Splinter Cell Blacklist, a Far Cry 5 és 6, valamint a Watch Dogs: Legion című játékokon dolgozott.

Tovább

Egy emberen múlt, hogy nem lett teljes bukás az új Halo-játék

2021. december 17., 16:20 Módosítva: 2021.12.17 21:09
1

Ha az Xbox húzócímeiről van szó, akkor a Forza-sorozat és a Gears of War mellett muszáj megemlíteni a Halót is. A sci-fi-lövöldözős játékokból 81 millió példánynál is több kelt el eddig, közel hatmilliárd dolláros bevételt hozva. A december 8-án megjelent Halo Infinite című, legújabb részt tehát iszonyúan sokan várták, hatalmasak is voltak az emberek elvárásai az FPS-szel szemben.

A játék végül nem okozott csalódást, a sztorimódot és a multit is egyöntetűen imádja mindenki.

A Bloomberg beszámolója alapján azonban nem volt kőbe vésve, hogy az ismét Master Chief főszereplésével készített Halo Infinite ilyen jó állapotban jön ki. 2020 júliusában a Microsoft egy kilencperces előzetest mutatott a játékról, és bár rengeteg játékmenetbeli újítás volt látható a videóban, mégis mindenki aggódni kezdett a pocsék grafika miatt.

Tovább

Keanu Reeves leplezte le a Cyberpunk 2077 készítőinek hazugságát

2021. december 17., 05:41 Módosítva: 2021.12.18 09:49
85

December 23-án mutatkozik be a mozikban a Mátrix – Feltámadások, melyben az eredeti szereplők közül a Neót alakító Keanu Reeves és a Trinityként látott Carrie-Anne Moss is visszatérnek. A két színész a nosztalgiával és a kvázi reboottal kapcsolatban a The Verge-nek adott interjút, amelyet nem csak azért kapott fel a sajtó, mert a két sztár között még mindig elképesztő kémia van.

Hanem azért is, mert amikor Reevest megkérdezték, hogy mit gondol a Cyberpunk 2077 című, nyílt világú sci-fi FPS-ről, a következőt válaszolta a színész:

Láttam a bemutató videóit, de soha nem játszottam vele.

A Mátrix sztárja kulcsfontosságú karaktere volt a Cyberpunk 2077-nek, ugyanis ő játszotta a főszereplőt, V-t kísértő, Johnny Silverhand nevű rocksztár szellemét. Az 57 éves charmeur ráadásul aktívan részt vett a játék marketinghadjáratában, amit megváltóként vártak a gamerek, végül azonban PlayStation 4-en és Xbox One-on konkrétan játszhatatlan állapotban jelent a Cyberpunk 2077, és 2021 egyik nagy bukása lett.

Tovább

Majdnem éhen halt, majd kitalálta a világ egyik legnépszerűbb videójátékát

2021. december 15., 17:50 Módosítva: 2021.12.16 13:32
30

2017-ben nagyot durrant a battle royale műfaja a videójáték-iparban, hiszen ebben az évben jelent meg a Fortnite és a PlayerUnkown’s Battlegrounds is. Mindkét alkotás alapvetése ugyanaz: egy repülő járműből kell kiugranunk egy sziget fölött, majd miután földet értünk, fegyvereket, testpáncélt, hátizsákot és egyéb eszközöket keresni, hogy megküzdjünk a térképen lebzselő többi játékossal. A gamerek dolgát nehezíti, hogy egy szűkülő körben kell életben maradniuk. Az pedig már rájuk van bízva, hogyan oldják meg a dolgot, rejtőzködve vagy rambózva.

A győztes az, aki utoljára talpon marad a szigeten.

A PUBG ötlete egy Brendan Greene nevű fickó fejéből pattant ki, aki 2013-ban Brazíliában ragadt, miután tönkrement a házassága és elvált. Az akkor 37 éves férfi havi háromszáz dollárt, vagyis nagyjából százezer forintot keresett mindössze, ezt esküvői fotózásokból és weblapok dizájnolásából szedte össze. Greene arra gyűjtött, hogy elég pénze legyen ahhoz, hogy haza tudjon menni Írországba. Emiatt visszavett a kiadásaiból, szórakozni sem járt, szabadidejét pedig azzal töltötte, hogy videójátékozott.

Greene sosem vette komolyan a játékokat, de amikor rátalált a modolásra, megváltozott az élete. A modolás azt jelenti, hogy a játékok forráskódjához hozzáférve a szimpla rajongók képesek arra, hogy egyes videójátékokat teljesen megváltoztassanak. Ennek köszönhetően lett olyan szép a Skyrim, hogy az ember álla leesik tőle, de anno a Pro Evolution Soccer-sorozatba is modderek raktak rendes mezeket és csapatokat, hogy élvezhetőbb legyen az e-futball.

Tovább

Xbox-történelem hat részben

2021. december 15., 07:39 Módosítva: 2021.12.15 14:31
Ingyenesen nézhető dokumentumsorozat mutatja be a Microsoft konzoljának sztoriját. Csúcsok és mélyrepülések magyar felirattal.

Hatrészes, részenként negyven perc körüli játékidővel futó dokumentumfilm-sorozatot készített a Microsoft saját konzoljának, az Xboxnak a sztorijából Power-On címmel. A részeket bárki megnézheti a YouTube-on keresztül tök ingyen, ráadásul magyar felirat is van az angol nyelven szóló részekhez.

A dokuszéria az elmúlt húsz év történéseit öleli fel az első Xbox tervezésétől kezdve az Xbox 360 sikerén át az Xbox One televíziós fókuszának bukásáig. A részekben megszólalnak a konzolt fejlesztő mérnökcsapat tagjai, a cég különböző vezetői, játékfejlesztők, és meglepően őszintén beszélnek a csúcsokról és a mélységekről is.

Tovább

Nagy a baj, káoszba fulladt a GTA 6 fejlesztése

2021. december 14., 14:37 Módosítva: 2021.12.14 16:50

A Grand Theft Auto első része 1997-ben jelent meg, és a Rockstar Games azóta se nagyon nyúlt mellé a híres játéksorozattal. Elveszni egy hatalmas metropoliszban, lopott kocsival furikázni és össze-vissza lövöldözni még a mai napig is szórakoztató az egyszeri gamernek, ezt mutatja, hogy a GTA V a megjelenése napján 800 millió dollárt hozott be a kiadónak, az egy milliárd dolláros bevételt három nap alatt érte el, 2018 tavaszáig pedig minden idők második legsikeresebb videójátéka lett, a maga 155 milliós eladott példányszámával.

A GTA V eredetileg még PlayStation 3-ra és Xbox 360-ra jött ki, a 2013-as megjelenés óta pedig jó pár év eltelt már. Nem csoda, hogy a rajongók türelmetlenkednek, és fel vannak háborodva, hogy a Rockstarnak van képe az előző felvonást PlayStation 4 és Xbox One után a legújabb generációs konzolokra is felújítva kiadni jövőre.

„Hol van már a GTA 6?” – kérdezik sokan. A válasz azonban lelombozóbb lehet, mint azt a legtöbben gondolnák.

Tovább

Jövőre kiszínezhetik PlayStation 5-jüket a játékosok

2021. december 14., 10:03 Módosítva: 2021.12.14 14:59

Öt színben dob piacra a Sony takaróelemeket az alapból fehér PlayStation 5 konzolhoz. Az otthon cserélhető takaróelemek jövő év elején kerülnek a boltokba fekete (Midnight Black), kék (Starlight Blue), bordó (Cosmic Red), rózsaszín (Nova Pink) színekben, 2022 során, később pedig érkezik a lila (Galactic Purple) is. A takaróelemek színéhez passzoló új DualSense kontrollerek is elérhetők lesznek.

A takaróelemeket külön lehet majd megvásárolni, a konzolt továbbra is csak fehér színben gyártja a japán cég. A digitális és a lemezes változathoz is használhatók lesznek a takaróelemek. A Sony szerint a csere egyszerű, csupán ki kell pattintani a helyéről a fehér takarást, majd helyére visszapattintani az új, színes elemet.

Tovább

Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ez lesz az év játéka

2021. december 11., 11:54 Módosítva: 2021.12.12 13:38
18

December 9-én – a koronavírus-járvány ellenére némiképp meglepő módon – élőben tartották meg az év egyik legfontosabb videójátékos díjátadóját, a Game Awardsot. 2021-ről a legtöbben azt mondták, hogy szinte semmi érdekes nem jelent meg, erre viszont erősen rácáfol a győztesek listája.

Nem sokan gondolták volna, hogy idén az idővisszaforgatós Deathloopot, a brutál nehéz Metroid Dreadet, a rendkívül színes Psychonauts 2-t, az elképesztően mókás Rachet & Clank: Rift Apartot, valamint az ijesztő Resident Evil Village-et is megelőzve

az It Takes Two lesz az év játéka. Márpedig ez lett.

A civakodó házaspárról szóló kooperatív kaland lett a főkategória díjazottja. A svéd Hazelight Studios már a börtönös A Way Outtal letette a névjegyét az asztalra, a legjobb animációs filmek látványvilágát idéző, változatos játékmenettel rendelkező és egyébként a pénztáraknál is sikeres It Takes Two azonban úgy tűnik, mindenki szívét elrabolta. A történet középpontjában Cody és May állnak, akik folyton veszekednek, kislányuk kívánságára pedig babákká válnak. Amennyiben pedig a férj és feleség vissza kívánnak változni, kénytelenek együttműködni és bejárni házuk és kertjük minden zegét és zugát.

A játék az Xbox Game Passon is elérhető november óta. Aki eddig nem próbálta volna ki, a Game Awards-győzelme valószínűleg jó ajánlólevél lesz hozzá.

Tovább

A Fortnite Pókemberétől mindenki eldobta az agyát

2021. december 10., 19:59 Módosítva: 2021.12.11 07:59

Az Epic Games híres battle royale játéka ismert arról, hogy egy csomó kollaborációkra igent mondanak a készítői. Így kerülhetett be a Fortnite-ba a Végtelen Kesztyűvel csettintgető Thanos, Űrlord és Fekete Özvegy, vagy éppen John Wick, Batman, Superman, Harley Queen, több Star Wars karakter és sokan mások. Rengeteg gamer húzza a száját emiatt,

és azt mondják, hogy a Fortnite mostanra nem több egyszerű hirdetési felületnél.

A nemrég elindult Chapter 3 komoly változtatásokat hozott a Fortnite-ba, a térkép átalakult és kibővült, új helyszínek kerültek bele, mint például a Daily Bugle nevű újság épülete, ahol egy bizonyos Peter Parker dolgozik fotósként. Az új szezon természetesen új Battle Passt is jelent, ennek részeként pedig Pókember is bekerült a játékba. Még ennél is érdekesebb, hogy az Epic Gamesnél vették a fáradtságot, hogy a Marvel szuperhősére jellemző, hálóhintázós mechanikát is megcsinálják, ami valami elképesztően fest és december 11-től bárki kipróbálhatja.

Tovább