Érvénytelen a kvótanépszavazás, Orbán módosítaná az alkotmányt

Alacsony volt a részvétel a kvótanépszavazáson

Élő
HUSZ1943

A legfontosabbak

2016. október 2., 18:29
Felcsút 57,6%
2016. október 2., 09:04
Orbán Viktor leszavazott
2016. október 2., 08:54
Kampánycsend nincs, de
2016. október 2., 08:42
13+1 dolog, amit tudnia kell
2016. október 2., 06:16
Mi a kérdés?
Index
2016.10.02. 18:52

Összefoglaló

Érvénytelen lett a kvótanépszavazás, mert a választópolgárok kevesebb mint fele vett részt rajta.
98 százalék mondott nemet. Ők 3,2 millióan vannak, és az összes magyar választó 40 százalékát teszik ki.
Igen-nel kevesebb mint 2 százalék szavazott.
Nagyon magas, 6 százalék fölötti az érvénytelen szavazatok aránya. Több mint 220 ezer ember voksolt így.
Orbán Viktor szerint a népszavazás nagy siker. Bejelentette: módosítják az alkotmányt, hogy az emberek akaratát megjelenítsék az alaptörvényben.
Az MSZP szerint ez csak egy nagyon drága közvélemény-kutatás volt.
A Jobbik és a DK lemondásra szólította fel Orbán Viktort.
Küldjön képet, videót ide!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Baranya megyei Cserdiben, ahol a polgármester még 2013-ban a köcsögmentesítés című projektjét véghez vitte, na ott a szavazópolgároknak mindössze 15,07%-a járult este fél hatig a szavazóurnához. Az országos arány mindeközben 39,88%, tehát talán az egész országban itt a legalacsonyabb a részvétel.

    Cserdiről azt kell tudni, hogy egy roma többségű település Baranyában, ami Bogdán László polgármestersége alatt mintaszerű változáson ment keresztül: a házakat felújították, az emberek gazdálkodnak, a szorgalmas diákokat megjutalmazzák. Itt van egy Hégető Honorka-díjas videónk Bogdánról:

    A köcsögmentesítés védőburok
  • Ezt mondta Aleksandar Vulin, szerb szociális ügyi miniszter vasárnap, hozzátéve, hogy az EU-val való viszonyukban sem vár változást. A politikus kiemelte, hogy az Európai Unió eddig sem alkalmazta a kvótaelosztást, de nincs is abban a helyzetben, hogy egységes politikát alakítson ki. Úgy tűnik, minden tagország a saját érdekeinek megfelelően jár el. Szerinte ez jelenti a valódi problémát. Mint mondta, Szerbia is így fog eljárni, védelmezni fogja saját területét, esetlegesen törvényi változtatásokra is lehet számítani ezt megkönnyítendő. A Vecernje Novosti című szerb napilap eközben azt írta, ha a nemek győznek Magyarországon, az azt is jelentheti, hogy legalább hétezer migráns rekedhetne Szerbia területén hosszabb időre. A lapnak a szerb menekültügyi főbiztos azt nyilatkozta: az érvényes népszavazás újabb szigorító intézkedéseket jelenthetne a szerb–magyar határon. Azt is hozzátette, a népszavazás mindenképpen valamiféle váltás indikátora lehet, amihez igazolást szerettek volna kérni.

  • Ezen az aprócska Somogy megyei településen mindössze 119 választópolgár él, és közülük este fél hatig 82 el is ment szavazni. Ez kimagasló, 68,91 százalékos részvételt jelent. Ehhez képest a szintén somogyi Csákányon csak 50-en ikszeltek, ami a soványka 28,25 százalékra volt elég.

  • A Nemzeti Választási irodánál a rendkívüli események listáját két újabb esettel bővítette:

    • A X. kerületben egy hölgy nem kívánta használni a szavazófülkét, helyette hátrament az asztalhoz szavazni, és fényképet készített a telefonjával a szavazólapról. Mikor ezt a szavazatszámláló bizottság szóvá tette, kiabálni kezdett, elkérte a két bizottsági tag nevét, és azt mondta, feljelentést tesz ellenük.
    • A Somogy megyei Lullában a választási bizottság egyik tagja rosszul lett, kórházba kellett szállítani, helyette póttagot rendeltek be.

    A korábbi esetekről itt olvashat cikket.

  • A Fidesz most is a Bálnában tartja az eredményváróját, hivatalosan este hétkor kezdődik a program egy Gulyás Gergely-sajtótájékoztatóval. A helyszínen már nagy a készülődés, körülbelül száz újságíró (külföldiek is) várják az eredményt, politikussal egyelőre nem találkoztunk. 

  • Orbánék egójáról szól a népszavazás, mondja a Fidesz felvidéki szövetségese

    Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője azt is megelőlegezte, hogy 50% alatti lesz a részvétel.

  • Az alacsony részvételre nemcsak a fideszes mozgósító SMS-ek kezdtek el záporozni, de trollok is billentyűzetet ragadtak, hogy meggyőzzék egymást azokról a dolgokról, amikről amúgy is meg vannak győződve. Tudom, tudom, olcsó dolog elmerülni a politikai kommentek óceánjában, én mégis megtettem, és felszínre hoztam az elmúlt órák öt legszebb gyöngyszemét:

    A proporcionális migránsdisztribúció Orbán által is pedzegetett elve:

    Aki igennel szavaz, adja meg a lakcímét is, hogy szükség esetén a szomszédjába szállásoljanak el 4-6 fős migráns családot!

    Amikor október 2-án összeért a liberális és vallási szélsőség:

    az agymosás a bal-libek oldalán megy,de ha annyira akarják költözzenek össze a bevándorlókkal + conchitta würst-tel ,köszönöm ,de én ebből Nem Kérek!

    Hol vannak a férfiak?

    Van egy elméletem, sajnos ez a legvalószínűbb magyarázat az igenelő férfiakra. Ha elismerik, hogy védeni kell a határt, akkor vállalniuk kell a védelmet is. Ahhoz, ugye, valamicske férfias bátorság is kellene. Nosza, hazudjuk szembe magunkat, nevezzük a migránsokat menekülteknek, s ha arra kerül a sor, majd lányainkat tartjuk pajzsként magunk elé. Na, uraim, vagy ez, vagy az, hogy önök tiszta hülyék. Válasszanak!

    Aki nem tudja megkülönböztetni az érvényes szavazást az igenek győzelmétől, és azt hiszi, Orbán lemond:

    Ha nem sikerül a szavaszás Orbán -úr Lemond. akkor is szegények marattok, És jön az ár emelés, nyugdíj csökkenés stb. Szerintem már nincs is magyar ember MagyarOrszágon,,,,,,,,,!!!!!!! Gondoljátok meg, mi a szándékotok....... Vagy nagy Betelepítés jön.......

    És akinek már minden mindegy:

    Kiållunk,de ha nm jõn õssze, mår holnap beengednm õket,mert ugy nėz ki megėrdemeljūk!Ugy låtszik sokan szeretik ha sajåt ållampolgårakra lõvetnek! Ne csodålkozzunk hogy mindig mås nemzetek hatårozzåk meg a sorsunkat! Alah akbar!

  • Ez így önmagában talán nem olyan érdekes, de a szegedi férfi a szó szoros értelmében akarta megfúrni a referendumot. 

    A szavazó kora délután öltönyben, munkavédelmi sisakban és egy fúróval felszerelkezve ment be a Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába azzal a céllal, hogy "megfúrja" a népszavazást.

    Mindezt még videóra is akarta venni, de sajnos a helyi választási bizottság ezt nem engedte. Szavazni még tudott, aztán elküldték a helyszínről.

  • Török Gábor politológus szerint

    többen nem értik, hogy az (esetleg, illetve most már valószínűleg) érvénytelen népszavazás miért lenne kudarc. Nos, akkor a következő lépéseket javaslom:

    1) Képzeljük el egy pillanatra, hogy ennek a népszavazásnak tényleg az volt a célja, ami a plakátokon szerepel, azaz erős üzenetet szerettünk volna Brüsszelbe küldeni.

    2) Gondoljuk el, hogy mondjuk egy Bulgáriában megtartott népszavazásról, amely érvénytelen és eredménytelen lett, mi a "hír", mi az egymondatos értelmezés Magyarországon.

    Ennyi.

    Természetesen a képet árnyalja, ha a népszavazásnak belpolitikai céljai voltak, mert akkor az érvénytelenség csak nehezíti, de nem akadályozza meg teljesen a siker kommunikációját. Ez viszont már egy másik történet.

  • Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc otthonában eldőlt: 17:30-ig a 1474 felcsúti szavazópolgár közül 849 járult az urnákhoz, ez pedig 57,5 százalékot jelent. Fejér megyében amúgy Aba (57,22), Bakonycsernye (51,17), Bodmér (53,23), Csókakő (50,67),  Gánt (53,51), Gyúró (50,2), Kajászó (50,68), Moha (52,13), Söréd (59,51), Sukoró (56,03), Vál (50,47), Vértesboglár (50,41) hozza az Orbán által kívánt átlagot.

  • 47,62 százalék, azaz 99 080 szavazó vett részt a népszavazáson Vas megyében. Dobogós még Győr-Moson-Sopron megye 46,57 százalékkal (167 790 szavazó) és Zala megye 44,33 százalékkal (101 826 fő).  A legkisebb arányban Baranyában vettek részt a szavazáson, a megyében a választók 37,17 százaléka járult urnához.

  • Az országban, illetve a megyék között legaktívabb Vasban is. A 39 lakosú településen 17.30-ig már 32-en szavaztak, ezzel 82,05 százalékon állnak.

  • 8978 választópolgár van. 17:30-ig ennek a 43,96 százaléka, azaz 3947-en szavaztak.

  • Országosan fél hatig 39,88 százalék ment el szavazni, Budapest alulmúlja az országos átlagot, itt a választásra jogosultak 34,90 százaléka adta le voksát.

    Az eminens kerületek: XVI. (41,06%), I. (40.64), XII. (40,35%).

    A sor végén kullognak: VIII. kerület (27,48%), VII. (28.94), XIII. (28,96%).

  • Este fél hatig a választásra jogosultak 39,88 százaléka adta le a szavazatát. Az utolsó másfél órában átlagosan kevesebb, mint 6 százalékkal nő még a leadott voksok száma. Az elmúlt választások adatai alapján készített kalkulátorunk – amely napközben az időarányos részvételi adatok alapján 44-49 százalékos részvételt jósolt – azt mondja, hogy ilyen fél hatos adatok után 44,7 százalékos lehet a végleges részvétel, de még az eddigi legnagyobb kora esti mozgósítás is csak 47 százalék körüli részvételt eredményezne.

  • A fél hatos adatok alapján Bács-Kiskun megyében Fülöpháza a rekorder, eddig a választásra jogosultak 61,3%-a szavazott.

  • Vagy, ha így jobban érthető, akkor még nem szavazott a választásra jogosultak 60,12 százaléka. Az urnazárásig egy óra van hátra, tehát egyre kétségesebb, hogy érvényes lesz a népszavazás.

    A népszavazás akkor lenne érvényes, ha a választásra jogosult 8 272 625 állampolgár 50 százaléka plusz egy ember érvényesen szavaz.

    Tehát legalább 4 136 313 embernek kell elmennie szavazni, és egyértelmű igent vagy nemet ikszelni ahhoz, hogy érvényes legyen a népszavazás. Fél hatig azonban csak 3 185 343-an mentek el szavazni – és még jó pár óra, mire kiderül, hogy ebből hány érvényes szavazat van.

    Az érvényességbe ugyanis nem számítanak bele az érvénytelen szavazatok – tehát azoké, akik szándékosan vagy véletlenül nem egyértelműen ikszelnek az igen vagy a nem karikába.

  • A Nemzeti Választási Bizottság elnöke szerint „valószínűleg 40 százalék fölött, de 50 százalék alatt lesz a részvétel”. Patyi András ekkor még a 15 órai részvételi arány ismeretében (30,66%) tippelt a bizottság ülése után. (MTI)

  • Bécs belvárosában, a Schwedenplatzon fotózta ezt a buszt olvasónk, Sebestyén. Azt írta, a busz magyar rendszámú volt, annyi volt az ablak alatt kis betűkkel ráírva, hogy „Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ”.

    bécs okt2.png
    Fotó: Olvasónk, Sebestyén
  • Szabó Tímeáék a Kossuth téren az új baloldali összefogásról beszéltek

    300 tüntető, Orbán Ráhelnek címzett Wellhello-feldolgozás és az új baloldali összeborulásról szóló bejelentés, ez történt a Kossuth téri ellenzéki tüntetésen. Beszámoló erre.

  • Elátkozott egy hétvége ez Orbán Viktornak: úgy tűnik, a népszavazás és a hozzá kapcsolódó menekültellenes kampány megbukott, Kubatov legyen a talpán Habony, hogy az érvényes szavazatok aránya elérje az 50%-ot a napközbeni adatokat látva.

    És akkor most még ez is:

    Mosonmagyaróvár – Felcsút 2-1 (0-1)

    A tavaly még NB I.-es Felcsút ezzel csak 8. a 20 csapatos bajnokságban.

  • Erre tényleg csak a politikai kommunikáció legnagyobb tekintélyű szakkönyvét tudom idézni:

    Ismerem tetteidet, hogy se hideg, se meleg nem vagy. Bárcsak hideg volnál, vagy meleg!

  • Véglegesítette a népszavazásra szombat éjfélig beérkezett levélszavazatok számát az NVI:

    90 921.

    Ezek közül 89 405 szavazási iratot ellenőriztek vasárnap reggelig, és ebből 74 652 irat volt érvényes (83,50 százalék) – tehát le volt ragasztva a válaszboríték, tartalmazott azonosító nyilatkozatot, a szavazatot rejtő kisebb borítékot, ez is le volt ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfeleltek azoknak, amelyeket a névjegyzék tartalmazott.

    A névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékot a többi szavazattal együtt 7 óra után bontják fel, majd beszkennelik a szavazatokat, és úgy számlálják meg.

    Aki nem adta fel szavazatát levélben, ma még leadhatja szavazatát a külképviseleteken, illetve az országgyűlési egyéni választókerületi székhelyek választási irodájában.

    Összevetésül az NVI adatai szerint

    274 627 külhoni állampolgárnak lett volna lehetősége levélben voksolni a népszavazáson.
  • Hanem Geert Wilders holland populista-euroszkeptikus vezér:

  • Olvasónk számlálóbiztos egy fővárosi szavazókörben, bár ezt valószínűleg nem tudta az, aki a Fidesz nevében délután 4 körül felhívta. Az illető közölte, hogy a Fidesz nevében telefonál, majd érdeklődött, hogy volt-e szavazni, illetve tervezi-e. Olvasónk szerint nem véletlenszerű hívás volt, a nevét és lakhelyét is tudták. Nem sokkal később megint csörgött a telefonja, ekkor egy rögzített üzenetet játszottak be neki, hogy nem szabad kockáztatni, nemmel kell szavazni, Brüsszel, stb.

    Szavazni este 7-ig lehet, addig még számtalan módon mozgósíthatja a Fidesz a jelek szerint nemtörődöm szavazókat. Önt mi tudná meggyőzni, hogy eredeti szándéka ellenére mégis szavazzon?

    Nem, nem, nem, nem megyünk mi el

  • Vlagyimir Putyintól igazán kölcsön lehetett volna kérni pár masszívabb viharágyút.

    idokep.png
  • sms14528357 1455184241163749 908708467 n.png
    Fotó: Olvasói fotó
  • Ahogy megírtuk, az NVB pénteken súlyosan jogsértőnek minősítette a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mobilapplikációját, amely mely érvénytelen szavazásra és a szavazólapok fényképének megosztására buzdít. Az NVB majdnem megbüntette a pártot 1,6 millió forintra, de ezt végül leszavazták. A döntés ugyanakkor nem jogerős, azt megfellebbezte a párt. 

    Screenshot 2016-10-02-16-32-53.png

    Délután fél 5-ig a Kétfarkúak appjára majdnem 3 ezer ember töltötte fel az érvénytelen szavazólapjáról készült fotóját, és több mint 1100-an üzentek is a kormánynak. A legtöbben természetesen a rebbelis Budapesten tették meg ezt, a legkevesebben pedig Nógrád megyében.

  • Ha a részvételi arány nem lesz több 50 százaléknál, a népszavazás nem lesz érvényes. Ezt ma már mindenki tudja. A napközbeni részvételi adatok is úgy néznek ki, hogy bizony nem sok esély van az 50 százalékos részvétel elérésére. Gulyás Gergely az El Paísban dobta be a Fidesz új csodafegyverét:

    Politikai értelemben akkor is érvényes lesz a népszavazás, ha a részvételi arány nem haladja meg az 50 százalékot

    A nemek nagy többségével az állampolgárok így adják támogatásukat ahhoz, hogy a magyar kormány tárgyaljon az EU-ban más kormányokkal, mondta Gulyás.