Gyengül a forint, de mi csak nevetünk

2014.03.16. 21:04 Módosítva: 2014.03.16. 21:13
  • Évek óta üldözik a spekulánsokat Orbánék, most meg kiderült, hogy Matolcsy György a legnagyobb szivárogtató: 2011-ben feltehetőleg bennfentes infókat árult el a közelgő IMF-programról a Goldman Sachsnak, de most tagadja ezt
  • Ukrajna miatt kétéves mélypontra gyengült a forint
  • Egymilliárdos sárga csekket kapott a gyári melós egy régi ügye miatt
  • Az MNB megint megvágta a bankokat
  • A paksi atomhitel nem is annyira jó, mint amilyennek a kormány beállította

Kiderítettük Matolcsy György féltett titkait. Köztük azt, hogy saját ex-kabinetfőnökének, Wiedermann Helgának az elmondása szerint Matolcsy szivárogtatott a Goldman Sachsnak 2011 novemberében arról, hogy a kormány az IMF segítségét kérte. Mindez a hivatalos bejelentés előtt történt, ebéd közben. A kormányzásról és Matolcsyról szóló könyv címe: Sakk és póker. Az IMF nem volt ott az asztalnál, az esetet a szóvivő most annyival kommentálta, hogy ez (mármint a segítségkérés) bizalmas információ. Egy londoni elemző állítja, emlékszik, hogy idő előtt pletykálták a piacon a magyar IMF-hitelfelvételt, de az asztalnál ő sem volt ott, így nem tudja, hogy Matolcsy mit is mondott pontosan.

Egy nappal cikkünk megjelenése után Matolcsy megrémült, az MNB cáfolta Wiedermann állítását, azzal, hogy ez a rész csak fikció a könyvben. Van, aki szerint az MNB-nek vizsgálódnia kellene az ügyben.

Ukrán behatás

Putyin azért támadt a Krímre, mert tudatosan távolítani akarja országát a nyugattól. Az eredmény a lassú elszegényedés lesz, persze ez a leggazdagabbakat, illetve a legnagyobb cégeket egyáltalán nem érinti. Ez látszik a pénzmozgásaikon is: a rubelmilliárdok hazamenekítésével a Sberbank és a Lukoil (illetve oligarcha tulajdonosaik) el akarják kerülni, hogy a nyugati bankokban zárolják a számláikat.

Közben már közel az ukrán IMF-hitel. A pénz azért sürgős, mert mindjárt csődbe megy az ország. Nincs tartalék az idei adósság rendezésére sem. Az amerikai pénzügyminiszer szerint 15 milliárd dollárt kaphatnak az ukránok, de még az ezzel együtt se lesz könnyű dolguk, ha úrrá akarnak lenni a gazdasági káoszon. A Világbank is segélyezné Ukrajnát, 3 milliárd dollárt adnának még idén, de a korábbi projektek is folytatódnak az országban. Közben az OECD nem tárgyal Oroszországgal, felfüggesztik a csatlakozási tárgyalásokat a krími agresszió miatt. Ők is inkább Ukrajnához közelednének.

Horvátok az INA-ról: nem adjuk

Kiderült, hogy valóban tárgyaltak a horvátok az oroszokkal, de szerintük eladókért Budapesten kell kopogtatni. Közben persze amerikaiakkal is tárgyaltak, állítólag azzal a nem titkolt céllal, hogy kitúrják az oroszokat. Hernádi Zsolt fellebbez a letartóztatása ellen, amire azért van lehetősége, mert a horvátok március elején módosították a vonatkozó törvényt.

Az össze nem kovácsolt egység

1,2 milliárdra büntette az MNB a bankokat. 35 bank emelte jogosulatlanul a bankszámlák költségeit, indokolta a lépést a jegybank. Több bank megdöbbent, méltánytalannak érzik a büntetést és a döntés kivizsgálását kérnék. Mások viszont már jelezték, hogy visszafizetik a díjakat, bár megalapozatlannak tartják a büntetést. A Wall Street Journal külföldi elemzőket kérdezett az esetről, akik azt mondták, hogy csupán pr-fogás a legújabb magyar bankbüntetés.

Egyébként a héten bankárt büntettek Magyarországon, erre azért nagyon ritkán van példa.

Atombiztos

Az oroszok jóváhagyták a paksi hitelt. Most már kezdődhetnek a tárgyalások az orosz minisztériumokkal és bankokkal az egyezményről. Orbán Gábor, az NGM államtitkára szerint nagyon kedvező a paksi bővítésre kapott hitel: 600 milliárdot spórolunk vele.

Ehhez képest olyan részletek is kiderültek egy, az orosz parlament oldalára feltöltött dokumentumból, hogy a korábbi magyar állításokkal ellentétben a paksi bővítés önrészét zsebből kell fizetnünk. Ez akár 700 milliárd forint is lehet, ami az összes tervezett kiadás ötöde.

Így költünk mi

Többet fizetünk az autóhitelre. Az új Ptk. miatt az autóhitelezés drágább lesz, mert jó néhány kapcsolódó szabály hiányzik. Hullanak a magyar cégek, mint a legyek, rengeteg cég szűnik meg nálunk. Harminc százalékkal csökkenhet a törlesztője azoknak, akik 2011-ben vagy 2012-ben vettek fel hitelt. Rengeteg telefon és zenelejátszó jön Magyarországra Kínából, élelmiszer viszont például alig. Kelendőnek tűnik a nyugdíjbiztosítás, egyre többet veszünk ezekből.

Viszont spórolunk az áramon: sötétben ültük végig a telet, összesen 240 gigawattórával kevesebb áramot használtunk el, jóval kevesebbet az elmúlt évek átlagainál. És a benzinen is spóroltunk, ami ráadásul olcsóbb is lett a héten. És úgy általában még mindig kevesebbet költünk, mint a válság előtti aranyévekben. Ezt bizonyítja, hogy kevesebb áru jön be, több megy ki: a januári külkereskedelmi többlettel 141 milliárd forintot nyertünk.

Mindezt úgy, hogy közben egy csomó lengyel terméket vásárolunk. Anélkül, hogy tudnánk róla. Pedig a Reserved, vagy a Coffee Heaven is lengyel például. Ezért (plusz a még most is létező devizahiteles-problémáért) sem túl jó hír, hogy a héten részben külföldi hatásokra, de megint kétéves mélypontjára gyengült a forint.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Aki mégis örülhet, az az, aki külföldön szerez jövedelmet, de idehaza költi el. Egyre többen kapnak külföldről pénzt, nekik is segít a gyengülés: 545 milliárd forintot utalt haza a magyar.

    Surányi György szerint a kormány elmúlt években nyújtott teljesítményével a gazdagabbak jártak jól. Négy év alatt 2700 milliárdos megszorítást kaptunk, az állam nem lett kisebb, a reálbérek pedig alig nőttek. És az egészségügy sem lett sokkal jobb: egy felmérés szerint egyre többen utálják az egészségügyet: a magyarok fele már a fizetős magánkórházakat választaná az ingyenes közellátás helyett, ha tehetné.

    Hogy meg tudja tenni, spóroljon a lepukkant lakásán: adja ki ingyen (ezzel a közös költséget takaríthatja meg). Az albérletekre egyébként is egyre nagyobb a kereslet, és vannak, akik tipikusan az ilyen ingatlanokat keresik.

    Egyébként akinek van, az tele van készpénzzel. A különféle megemelkedett adók és banki költségek miatt inkább magunknál tartjuk a pénzünket. Nincs állása? Ne kérjen túl nagy fizetést, és akkor talán majd lesz.

    EGYMILLIÁRDOS SÁRGA CSEKKET HOZOTT A POSTA.

     A csekkektől majdnem agyvérzést kapott a gyári melós, aki sok száz év alatt tudna csak törleszteni. Mára eltűnt főnökei egyenként akarták levágni az ujjait, a cechet rajta vasalnák be. 1 005 386 709 forint a tét.

    DE VAJON TÖBB PÉNZT KERESÜNK, MINT 4 ÉVVEL EZELŐTT? Hogyan alakultak a bérek a Fidesz- és az MSZP-kormányok alatt? Jobban nőnek a magyar, mint a román és a szlovák fizetések? A Defacto mindezt kiszámolta

    Így költ az állam

    Már alig látható az infláció. Februárban 0,1 százalékos volt a drágulás. Mindenki nagyobb inflációt várt. A Financial Times feltörekvő piacokkal foglalkozó blogja 2015-re már megint 3 százalékos pénzromlásra számít. A jegybanki monetáris tanács egyik tagja szerint nincs veszélyben a stabilitás, de Ukrajna miatt nőnek a kockázatok. Az MNB az alacsony inflációt így magyarázta.

    Nyerőgépeken bukott pénzt az állam: a tavalyi tervekhez képest 16,1 milliárd forinttal kevesebb érkezett az államkasszába a nyerőgépbiznisz ellehetetlenítése miatt. A magyar megyék felében csökkent az ipar teljesítménye tavaly, ami megmenti a gazdaságot, az a járműipar.

    Az EU-tól kapunk sok-sok pénzt hét év alatt, a kormány eldöntötte, mire mehet ez. A régiós országok közül Magyarország kaphatja a legtöbb támogatást a GDP-hez viszonyítva.

    700 milliót kapott a kormánykedvenc cég, sőt, még 90 százalékkal el is térhetnek fölfelé, és így 1,33 milliárd forintot költhetnek majd el.

    Az elemzők két százalék feletti növekedést várnak idénre. A kétharmadnak nem örülnének.

    És ami még történt

    Soros: 25 év recesszió vár az EU-ra. Ha nem erősítjük meg a pénzügyi integrációt és nem kezdenek el újra hitelezni a bankok.

    Megint aggódhatunk a világgazdaságért. Most az eddig gyorsan növekvő országok ránthatják magukkal a többieket az OECD szerint.

    Jókora a spangliadó-bevétel Coloradóban. Az első szabad füves hónap kétmillió dollár többlet-adóbevételt hozott az amerikai államban.

    Magánbankokat alapíthatnak Kínában. A kísérleti fázisban öt pénzintézetet alapítására kapott engedélyt tíz kínai vállalat.

    Nyakunkon a mandulahiány! Tudta, hogy Kalifornia termeli a világ manduláinak 82 százalékát? Az aszály lesz a vesztünk.

    Nyakunkon a mákhiány! Ha elfogynak a mákkészletek, akkor többet fizetünk majd a fájdalomcsillapítóért.

    Hihetetlen veszteséget ért el az Unicredit. Annyi pénzt vesztett az olasz bank 3 hónap alatt, mint a magyar GDP a hatoda.

    Öt év alatt egyszer bukott a tőzsdén. Egy tőzsdei kereskedő robot túlélt mindent, és öt év alatt egyetlen nap volt veszteséges. Hogyan?

    Átverés volt a csodaszer. 6 milliós büntetés ment a Vitaminkosárnak.

    Közel kétmillió Audi-motor készült Győrben. Olyan, mintha mind gyártottunk volna egyötöd Audi-motort. Nagyon megy a gyár.

    Újabb öt fiókot zár be a Citibank. ATM-ek se maradnak több városban.

    Az akácért harcolunk Brüsszellel: Fazekas Sándor levelet írt az uniós biztosnak, hogy az akác ne kerüljön tiltólistára az EU-ban.

    Medvehagymák között a régi pénztárgépek: pécsi kirándulók száz kidobott régi pénztárgépbe botlottak bele az Árpád-tetőn.

    A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint kell egy nemzeti légitársaság:

    kiemelkedő nemzetgazdasági érdek, hogy Budapest központtal, kiterjedt hálózattal rendelkező erős, versenyképes nemzeti hálózati légitársaság működjön

    – írta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter egy képviselői kérdésre válaszul.

    Amit várunk a következő héten: