Jánosi György, a versmondó lány találkozása Usain Kósával

Már 180 jelöltet vettek nyilvántartásba

Index
2018.02.24. 18:30

Összefoglaló

Szombat reggelig 180 jelöltet vettek nyilvántartásba, a legtöbbet, hetet, Ózdon.
Rekordot dönthet a külképviseleteken szavazók száma, már eddig kétszer annyian vették fel maguk a névjegyzékbe, mint négy éve.
A Nézőpont szerint a Fidesz másfélszer népszerűbb, mint mindenki más együtt.
A DK nem veszi igénybe a kedvezményes plakáthelyeket

Választási kampány eddig (2218. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A félelem vége

    - ez volt Márki-Zay Péter sátras kampányzárójának fő mondanivalója. Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint ha 10-ből hatan elmennek vasárnap szavazni, akkor a Fidesz jelöltje vereséget szenved. "De ha holnap még csak 49 százalékot szereznénk, az is győzelem, mert a Fidesz a 49 százaléktól is fél" - mondta.

    Kampányzárót a Fidesz nem tart, a magyarázat szerint azért, mert nem veszi ki jól magát, hogy az előző polgármester halála miatt megtartandó választás kampányát bulival zárnák. Márky-Zayéknak egyébként voltak nehézségeik a szervezéssel. A két szóba jövő csarnokban rendezvényre hivatkozva nem kaptak helyet, így döntöttek a sátras buli mellett, ám két vállalkozó is visszamondta a sátor kiadását. Így csak harmadik nekifutásra találtak olyat, aki kész volt sátrat biztosítani az ellenzéki rendezvényre.

    Holnap, vasárnap időközi választást tartanak Hódmezővásárhelyen, ahol polgármestert választanak.

  • Egy szót mondok: migráncs!

  • Nem volt benne Soros! Az LMP-nek válaszoltak, meglepő sorostalansággal. Mi történhetett?

  • A Demokratikus Koalíció (DK) nem bérel kedvezményes plakáthelyeket az ESMA Reklám Zrt.-től, mivel nem kíván ajándékot elfogadni a társaság vezetőjétől, "Orbán közeli, jó barátjától, Garancsi Istvántól" – ezt Gréczy Zsolt, a DK szóvivője jelentette be szombaton. „Nemcsak Orbánnal nem alkuszunk, hanem rendszerének fő haszonélvezőivel és kiszolgálóival sem” – mondta.

    Az ESMA a választási kampány idejére 95 százalékos kedvezménnyel kínálta a pártoknak a villanyoszlopokra szerelhető, úgynevezett elefántfül-plakáthelyeket. Gréczy Zsolt érthetetlennek nevezte, hogy más, az „Orbán-rendszert úgyszintén a történelem szemétdombjára kívánó” ellenzéki pártok miért fogadták el ezt az ajándékot. (MTI)

  • Karácsony Gergely szerint rezsiválság van

    De felsorolta, hogy az MSZP-Párbeszéd kettőse mit tenne ez ellen. Olcsóbb gáz, távhő és áram, sávos árszabályozás, megszűnő alapdíj is van a listán. Cikkünkben a részletek.

  • Vasárnapig kell megalakulniuk az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknak mind a 106 egyéni választókerületben, a bizottságokba a választott tagokon túl a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek is küldhetnek delegáltakat, írja az MTI.

    Az országgyűlési képviselő-választáson a következő választási bizottságok működnek: minden szavazókörben (országosan 10 286 szavazókör van) szavazatszámláló bizottság, azokon a településeken azonban, ahol csak egy szavazókör van, a szavazatszámláló bizottság feladatait a helyi választási bizottság látja el. Emellett a 106 egyéni választókerületben országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) működik, valamint országos hatáskörrel és illetékességgel a Nemzeti Választási Bizottság. Az országgyűlési választáson nem működnek a területi választási bizottságok.

    A választott és megbízott tagok jogai és kötelezettségei azonosak. A választási bizottságok hatóságnak, tagjaik pedig hivatalos személynek minősülnek. A választási szerv testületként működik, határozatainak érvényességéhez arra van szükség, hogy a tagok többsége jelen legyen, és a jelen lévők többsége megszavazza a döntést.

  • Orbán Viktor: Szeretjük Magyarországot, szeretjük a lovainkat

    Szeretjük Magyarországot, szeretjük a kultúránkat, ezért szeretjük a lovainkat is - hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, a felújított Nemzeti Lovarda átadásán. (MTI)

  • Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint a régi, egykor liberális, aztán polgári Fideszből semmi nem maradt, egy kommunista párt lett. Ipari szintű korrupcióról, propagandavalóságról beszélt Szél, valamint arról, hogy a választások tisztasága érdekében van, amiért minden ellenzéki párttal összefognak.

  • Egykor szocialista politikus volt, államfő is lehetett volna. A szomorúan hanyatlani tűnő pályafutás a Fidesznek köszönhetően felívelt, meg is van érte a hála, derül ki az MTI híréből.

     Az unió ma a migránsokkal szívesen, miközben az őshonos kisebbségekkel egyáltalán nem foglalkozik, ezért fontos, hogy sikerrel záruljon a Minority SafePack aláírásgyűjtés – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szombaton a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) közgyűlésén Gyöngyösön.

    Ma az unióban élők 85 százaléka többségi társadalmak tagja, 10 százalék az őshonos kisebbségek aránya, míg 5 százaléknyi a migráns és bevándorló. Ugyanakkor Brüsszel az 5 százalékkal szívesen, miközben az 50-60 millió embert jelentő 10 százalékkal egyáltalán nem foglalkozik - jegyezte meg Szili az MTI híre szerint.

  • Kollégáink egész hétvégén a helyszínen vannak, vasárnap lesz az április 8-i választások előtti utolsó főpróbának is mondott polgármester-választás. Helyszíni riportunkat itt olvashatja >>>

    04
    Fotó: Huszti István / Index
  • A VIII. kerületben az elmúlt három évben csaknem hárommilliárd forintot fordítottak az egészségügy fejlesztésére, idén befejezik a háziorvosi rendelők felújítását, másfél milliárd forintból megújult az Auróra utcai szakrendelő, ősszel megnyílt a kerület első mentőállomása, és elindították a többletjuttatásokat biztosító háziorvosi életpályamodellt – mondta Kocsis Máté polgármester, parlamenti jelölt szombaton. Az MTI híre szerint megjegyezte azt is, amikor arról beszélnek, hogy Józsefváros egyre biztonságosabb, az már nemcsak a közbiztonságot, hanem az egészségbiztonságot is jelenti.

  • A legtöbb egyéni jelölt (vagyis jelöltjelölt) politikus Facebook-oldala tele van azzal, hogy aláírásokat gyűjt piacon, városközpontban, bolt közelében, a kocsma falánál vagy a templom oldalában. És cudar hideg van, de az emberek szeretete melegíti őket. Ezekről mind nem számolunk be.

  • A Fidesz-KDNP-nek kiemelten fontos a vidéki gazdatársadalom erősödése, a családi gazdaságok segítése és az ellenük irányuló támadások visszaverése. Erről Fazekas Sándor agrárminiszter szombaton Tiszafüreden beszélt, írja az MTI.

    Arra utalt, hogy Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt ígérte: kormányra kerülésük esetén az összes állami földbérleti szerződést felülvizsgálják, valamint visszaveszik "a spekulációs célból megvásárolt" állami területeket. Fazekas szerint ez államosítást jelent, a baloldali politikusok „példátlan támadását” a magyar gazdatársadalom ellen.

  • Igaz, az utolsó információim szerint éppen szocdem párti elnök Schmuck Andor egy 2016. februári posztot osztott meg újra a Facebookon, de tudják, egy újszülöttnek minden vicc... Szóval hátha önök is lemaradtak erről két éve.

  • A legutóbbi számban a fideszes önkormányzat által kiadott lapban a fideszes politikus 19 alkalommal szerepelhetett, és volt róla a biztonság kedvéért 10 fotó is. Ezzel szemben a körzet mostani, ellenzéki képviselője Szabó Szabolcs 1 cikkben és 1 fotón szerepel az újságban – legalábbis ezt állítja az Együtt politikusa, aki emiatt a választási eljárási törvény megsértésére hivatkozva választási kifogást nyújtott be.

  • Ön baloldali? Egy kis sikerélményre vágyna?
    Jöjjön a XIII. kerületbe!

    Akár így is hirdethetné magát az örök MSZP-szavazó XIII. kerület. Nem csoda, hogy Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd listavezetője ott, a Lehel téri piacon kezdte a napot. A körzetben a már most is képviselő Hiszékeny Dezső a baloldali jelölt.

  • A Kossuth Lajos téren tartják idén a március 15-ei állami ünnepséget, amelyen beszédet mond a miniszterelnök - jelentette be a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton. Dömötör Csaba elmondta, a Múzeumkert felújítása miatt kapott új helyszínt az idei ünnepség. A 14 órakor kezdődő rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond. (MTI)

  • Szombat reggelig 11 921-en vetették már magukat fel a külképviseleti névjegyzékbe, 2014-ben 46 nappal a választást megelőzően mintegy feleannyian, mindössze 6,5 ezren voltak a külképviseleti névjegyzékben. A számok alapján a választási iroda arra számít, hogy minden korábbinál több választópolgár jelentkezik külképviseleti szavazásra. Idén 117 külképviseleten lehet szavazni, eddig a legtöbben, 1873-an Londonban voksolnának, Münchenben 779-en, Stuttgartban 696-an, Hágában 552-en, Bernben 521-en, Brüsszelben 484-en. (MTI)

  • Igaz, ez a teljes felnőtt népesség körében mért adat. Az intézet szerint a legvalószínűbb listás eredménye a Jobbiknak 13 százalék lesz, míg az MSZP-Párbeszédnek 10, a DK-nak 8 százaléka lehet, és ugyancsak 8 százalékot mérnek az LMP-nek. A Fidesz a Nézőpont szerint a listás szavazatok 54 százalékát fogja besöpörni.

  • Ez egy olyan választókerület, ahol az ellenzéknek esélye van a győzelemre (például a 2014-es megismételt ózdi polgármester-választást fölényesen nyerte a Jobbik jelöltje). Itt egyébként mindig sok induló volt, így nem olyan meglepő, hogy már most 7 bejelentett egyéni jelölt van: a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az LMP mellett bejelentette jelöltjét a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja, a Momentum Mozgalom, a Rend és Elszámoltatás Párt és az Összefogás Párt is. (MTI)

  • A fideszes politikus ezúttal a korcsolyaszövetség elnökeként ünnepel. Teti magát, tehetnénk hozzá, ha rosszmájúak lennénk. De nem vagyunk.

  • A Nemzeti Választási Iroda szombat reggeli adatai szerint 222 jelöltet jelentettek be eddig, ebből 106 a Fidesz-KDNP, 39 az MSZP-Párbeszéd, 26 a LMP, 21 a Jobbik színeiben indul. Függetlenként öt jelöltet jelentettek be.

    Négy-négy bejelentett bejöltje van a Kell az Összefogás Pártnak (KÖSSZ) és a Közös Nevező 2018-nak. Egy-egy bejelentett jelöltje van már az Együtt - A Korszakváltók Pártjának, az A Mi Pártunk - IMÁ-nak, az Értünk Értetek - A Hiteles Pártnak, a Net Pártnak, a Hajrá Magyarország! Pártnak, a Haza Mindenkié Pártnak, az Aquila Pártnak, a Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Pártnak, a Magyar Munkáspártnak, a Magyarországi Cigánypártnak, a Szegény Emberek Magyarországért Pártnak, a Minden Szegényért Pártnak, a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának, a Momentum Mozgalomnak, a Rend és Elszámoltatás Pártnak, az Összefogás Pártnak, a Szegényekért Pártnak, valamint az Iránytű Pártnak.

    A választókerületi választási bizottságok a bejelentett jelöltek közül 183 jelölt nyilvántartásba vételéről már döntöttek is: a Fidesz-KDNP-nek 105, az MSZP-Párbeszédnek 36, a Jobbiknak és az LMP-nek 13-13. Egy-egy nyilvántartásba vett jelöltje van az Értünk Értetek - A Hiteles Pártnak, a Kell az Összefogás Pártnak, az Együtt - A Korszakváltók Pártjának, az Aquila Pártnak, A Mi Pártunk - IMÁ-nak, a Net Pártnak, a Magyar Munkáspártnak, a Közös Nevező 2018-nak és a Hajrá Magyarország! Pártnak. Négy független jelöltet is nyilvántartásba vettek.

    Három jelölt nyilvántartásba vételét a választási bizottságok visszautasították.

    (MTI)

  • A választási irodáknak három napjuk van arra, hogy ellenőrizzék a választásokon indulni szándékozó jelöltek által összegyűjtött ajánlásokat, és megállapítsák azok érvényességét. Az ajánlások érvényességének és hitelességének elengedhetetlen feltétele a saját kezű aláírás – írja az MTI.

    Elfogadják az ajánlást akkor is, ha minden adat az íven van, de nem teljesen pontosan. Ilyen például, ha valaki nem tünteti fel a doktori címét, ha több keresztneve közül csak az egyik szerepel, ha a lakcímében a települést rövidítette (például Budapest-Bp., Debrecen-Db.), de az egyértelműen beazonosítható, vagy ha nem jó helyesírással írta le a lakcímét (például Kossuth Lajos nevét egy "s"-sel vagy "h" nélkül vezette fel az ajánlásra).

    Az MTI híre emlékeztet: ajánlások gyűjtésére és a jelöltek bejelentésére március 5-én 16 óráig van lehetőség. Aki elmulasztja leadni az összes ajánlóívet, azt megbírságolják. A bírságot a választási bizottság szabja ki hivatalból, ennek összege minden be nem nyújtott ajánlóív után tízezer forint. Nem szabható ki bírság az olyan, ajánlást nem tartalmazó ív után, amelyet a határidő lejártát követő napon adnak le.

  • A volt szocialista sportminiszter – emlékszik még rá valaki, hogy ki váltotta őt ezen a poszton? – az Éjszaka III. soraival tért nyugovóra.