Visszakerült Lázár videója a Facebookra

Választási kampány 2018 - percről percre

Kárpáti Márton
2018.03.07. 23:52

Választási kampány eddig (2218. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szerdán közzétette az Európai Bizottság Magyarországról szóló jelentését. Ebben írnak sok jó dologról meg sok rosszról, dicsérik például a gazdaság helyzetét, de nem tartják elégségesnek a szegénység elleni küzdelmet, és szerintük az egészségügy és oktatás helyzete sem rózsás.

    Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint viszont ez az országjelentés egy "politikai és kampányjelentés, amelynek jellegzetessége, hogy csak negatívumokat tartalmaz."

    A kormány pedig úgy tűnik, a kritikák megfontolása helyett inkább a tagadás stratégiáját választja. Kovács szerint a jelentés nem tükrözi "a kormány által rendelkezésre bocsátott és nyilvánosságra hozott eredményeket." Egyébként van arra is válasza, hogy miért húznak le minket ennyire. Mert a jelentés készítésében részt vett Magyar György baloldali képviselőjelölt fia is, Magyar Gábor.

  • Közben visszakerült Lázár videója

  • Lázár bécsi rettegése sokakat megihletett

    Elárasztották a netet a Lázár-videót újrahasznosító mémek. Ezekből szedtünk össze néhányat.

  • Vona Gábor a Jobbik elnöke szerdán beszédet tartott a Jobbik értelmiségi holdudvarának, az eseményről az Azonnali írt beszámolót.

    Főbb állításai:

    • 65-70 százalékos választási részvételnél biztos a kormányváltás
    • a 21. században a gazdaságnak már nincs szüksége a tömegre, de a demokráciát akkor is meg kell tartani
    • Orbán különösebb ellenállás nélkül építi le a demokráciát, ez jelzi, hogy a demokráciát csak ide exportálták
    • A politikusokat elmeorvosilag is át kellene világítani
    • Ebben a geopolitikai helyzetben vagy frontvonal, vagy békítőterep leszünk
  • Vitafórumot tart a Közös Ország Mozgalom nevű szervezet Csepelen, a képviselőjelöltek állnak ki a választók elé, a vitát a facebookon élőben is közvetítik.

  • Ajánlásokat érvénytelenített a Nemzeti Választási Bizottság.  A testület megváltoztatva az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) első fokú határozatait két Békés megyei jelölt nyilvántartásba vételét megtagadta, mert a döntéssel 500 alá csökkent a rájuk adott érvényes ajánlások száma.

    Az NVB azért döntött így, mert úgy látták, hogy az ajánlások során visszaélhettek a választópolgárok személyes adataival, másolhatták azokat. A testület korábban még nem döntött ajánlások érvénytelenítéséről.

    A két eset a Békés megyei, orosházi székhelyű 4-es számú egyéni választókerületben történt, a Szegényekért Párt és a Családok Pártja egy-egy jelöltjét érintette. Az NVB arról is döntött, hogy büntetőfeljelentést tesz az ügyben. (MTI)

  • Szerintük szemfényvesztés Orbán mostani Erzsébet-utalványa és rezsiajándéka. Most azokat próbálja a kormány megvásárolni, akiket azelőtt kisemmizett.

  • Április 8-án a választáskor mindenkinek meg kell mozdulnia a változás érdekében - mondta Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, aki szerdán ezt szimbolizálandó futásra hívta az embereket a Margitszigetre.

    Azt mondta, hogy a Jobbikkal és más hagyományos pártokkal nem készül közös kormányzásra, "értékrendi elköteleződés" nincs ezen pártok között, de ha a három erőközpont megegyezik a koordinációban a választáson, akkor megszorongathatják Orbán Viktort és kormányát. Az LMP háromoldalú tárgyalást szorgalmaz, amelyen az MSZP szóba áll a Jobbikkal, és amelyre az MSZP a szövetségesével, a DK-val egyeztetett állásponttal érkezik. (MTI)

  • Mennyibe kerülhet Orbán választási rezsiajándéka? A KSH 2017-es adatai szerint Magyarországon 4 427 805 lakás volt, a fűtési rendszerekre vonatkozó számok alapján a 24.hu arra következtet, hogy a lakásonként 12 ezer forintos könnyítés és a szociális keret egymilliárdos bővítése összesen 28,6 milliárd forintba kerülhet. A hvg.hu lényegesen többel, 47 milliárd forinttal kalkulál, és a portfolio.hu szerint is nagyjából 50 milliárdos kiadást jelent Orbán ajándéka.

  • Lázárnak nemrég semmi gondja nem volt az osztrák közbiztonsággal

    2017 nyarán még azonban semmi problémája nem volt az osztrák fővárossal, egy júliusi kormányinfón legalábbis arról beszélt, hogy Magyarország maga elé engedte Ausztriát, amikor hazánk a világ 15. legbiztonságosabb országa lett, Ausztria pedig a negyedik.

  • cikkünk a témában:

    Így tudja letiltani a kampány idejére az idegesítő ismerőseit

    FONTOS!

  • Megállapították a választásra regisztrált nemzetiségi választópolgárok számát. A Magyar Államkincstár ez alapján határozza majd meg az egyes nemzetiségi önkormányzatok kampánytámogatását. A nemzetiségi névjegyzékben szerdán mintegy 57 ezer regisztrált választópolgár szerepelt a Nemzeti Választási Iroda honlapján közzétett adatok szerint, az NVB ennek alapján hozott határozatot.

    Az NVI szerdai adatai szerint a bolgároknak 159, a görögöknek 242, a horvátoknak 2074, a lengyeleknek 235, a németeknek 29 229, az örményeknek 276, a romáknak 20 132, a románoknak 835, a ruszinoknak 989, a szerbeknek 409, a szlovákoknak 1663, a szlovénoknak 222, míg az ukránoknak 507 nemzetiségi választója jelentkezett be az április 8-ai választásra a nemzetiségi névjegyzékbe. (MTI)

  • Nyolc országos pártlistát és egy nemzetiségi listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán. A nyilvántartásba vett pártok között van az LMP, az Együtt és a Momentum.

    A bizottság - döntési sorrendben - a Momentum Mozgalom, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyarországi Cigánypárt, az Együtt - A Korszakváltók Pártja, a Magyar Munkáspárt, a Szegény Emberek Magyarországért Párt, a Kell az Összefogás Párt, valamint a Lehet Más a Politika listáját vette nyilvántartásba.

    A testület - a nemzetiségiek közül utolsóként - nyilvántartásba vette az Országos Örmény Önkormányzat listáját is. Mindez azt jelenti, hogy eddig 13 országos pártlistát és 13 nemzetiségi listát vettek nyilvántartásba. (MTI)

  • Úgy tűnik, eddig ez a nap Lázár Jánosé, aki ugye hogy kivegye a részét a kampányból, Bécsben rettegett videón, amire aztán neki is esett sok mindenki. De most a Fidesz közleményt adott ki, hogy megvédje Lázárt, meg persze Európát.

    Ezt írja most Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató:

    "Mi mindig is az egyenes beszéd hívei voltunk: a migránst migránsnak, a no-go zónát no-go zónának kell nevezni, sőt nyíltan beszélni kell mindarról, ami Európában zajlik. Az ellenzék és mások hiába próbálják letagadni a valóságot, az emberek is látják, hogy Brüsszel és a Soros-hálózat migránsokkal árasztják el Európát. Az európai nagyvárosok: Bécs, Firenze, Brüsszel, Berlin, Párizs, Róma, London, Stockholm stb. a bevándorlás első áldozatai. Európa nagyvárosaiban állandósult a terrorveszély, ugrásszerűen megnőtt a bűncselekmények és a nők elleni erőszakos támadások száma, no-go zónák vannak. Ha április 8-án Soros emberei alakítanak kormányt, Budapestre és Magyarországra is ez a sors vár."

  • Ha egy pártról kiderül, hogy kamupárt, a nyomozóhatóságoknak lépni kell. Az Országgyűlés tavaly novemberben a Fidesz-KDNP javaslatára szigorított a kampányfinanszírozási törvényen, annak érdekében, hogy a kamupártokat ki lehessen szűrni, írja a Fidesz. Ha egy párt 1 %-ot sem ér el a választáson, akkor vissza kell fizetnie az állami kampánytámogatást, ha ezt nem teszi meg határidőben, akkor a vezető tisztségviselőinek személyes vagyonukkal korlátlanul kell helyt állni az állami támogatás visszafizetéséért. Ha egy egyéni körzetben induló jelölt nem ér el legalább 2 %-ot, úgy köteles az állami támogatást visszafizetni, ha nem teszi meg, akkor adók módjára kell behajtani a jelöltön.

    A kiskapuk tehát bezárultak, a törvényeket mindenkinek be kell tartani. Minden, a választáson induló párt és jelölt büntetőjogi felelősséggel tartozik a kampánytámogatás törvényes felhasználásáért. Arra kérjük a nyomozóhatóságokat, hogy bármilyen szabálytalanság gyanúja esetén haladéktalanul indítsanak eljárást az érintett párttal, illetve jelölttel szemben és fizettessék vissza az állami támogatást. 

  • Még az osztrák Szabadságpárt is kiakadt Lázár videójától

    Nem mondható, hogy túl jól sült el Lázár bécsi riogatása, legalábbis a helyiek kiakadtak rajta. Az osztrák sajtóreakciókat ebben a cikkünkben szedtük össze.

  • Egész éves odafigyelésre, nem pedig választás előtti ajándékra lenne szüksége a nyugdíjasoknak Karácsony Gergely szerint. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint Orbán Viktor utalványokkal megvásárolható tömegként kezeli a nyugdíjasokat, pedig "Hódmezővásárhelyen kiderült, hogy nem lehet átverni az időseket."

    Az ígéri, hogy április 8. után nem egyszeri, kampányhoz igazított Erzsébet-utalványt fognak kapni a nyugdíjasok, hanem minden évben egységes 13. havi nyugdíjat. Szerinte eddig 70 ezer forinttal növelték a családok rezsijét, ehhez képest a 12 ezer forint elég csekély jóváírás. A szocialisták rezsiígéretét itt olvashatja el.

  • cikkünk a témában:

    Az ott élők szerint Bécs biztonságosabb, mint Budapest

    A Numbeo adatai nem igazolják Lázár állításait.

  • A szombati közgyűlésen Végh Ibolya korrigálta Hódmezővásárhely új polgármesterét, ezért mennie kellett az önkormányzattól, írja a Vasarhely24.com.  Idézzük:

    Hétfőn munkaidő után polgármester úr négyszemközt közölte velem, hogy nem bízik a munkámban, mert én megengedhetetlen módon politizáltam a szombati közgyűlésen. A beszédében ugyanis azt állította, csak a hivatalba lépésekor lett számára tiszta, hogy a város milyen mértékben eladósodott. Szerinte ezt a vásárhelyiek eddig nem tudták, ő hozta nyilvánosságra munkába állását követően. Mint felelős aljegyző jeleztem neki, hogy a város költségvetése már február 7-én kikerült az internetre, azóta bárki megnézheti a város honlapján. Továbbá az eladósodottságról annyit mondtam neki, hogy a 23 milliárdos költségvetési főösszegnek a 2 százalékát sem éri el a város adósságállománya.

    Arról is beszél a leváltott aljegyző, hogy Márki-Zay Péter mindenhova bekapcsolt diktafonnal megy. 

    Ahogy a kollégámmal ültünk a polgármester szobájában, egyszer Márki-Zay Péter szórakozottan benyúlt a zsebébe és kivett egy diktafont. Ránk nézett, majd azt mondta: észre sem vettem, hogy ez meg be van kapcsolva. Egyébként az asztalára mindig ki van téve a diktafon. Bekapcsolja, amikor kimegy a folyosóra, hogy így beszélgessen az emberekkel. A megbeszéléseinken mindent felírt egy füzetbe, úgy, hogy mellette diktafonon is rögzíti a beszélgetést.

  • Bécsbe.

    Lázár János elment a világ legveszélyesebb helyére
  • Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje közleményt adott ki arról, hogy a Jobbik méltatlannak és az osztrák-magyar kapcsolatokra károsnak tartja Lázár János bécsi videóját. "A Jobbik elítéli a Bécs elleni lejárató szándékú videót, én pedig Orbán Viktor nevében is bocsánatot kérek az osztrák emberektől" - írja Vona.

    "Ausztria fontos történelmi, gazdasági, kulturális partnerországunk, az osztrák kormány ráadásul épp a közelmúltban fogadott el több, bevándorlást szigorító intézkedést, amit a magyar fél is helyeselt" - áll a közleményben. Vona szerint nem véletlenül választja lakhelyéül Bécset egyre több magyar, akik Orbán Viktor szerint kalandvágyból, a Jobbik szerint kényszerűségből hagyták el hazájukat.

  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter videóban is reagált arra, hogy a Facebook letiltotta a migránsozó videóját. 

    Megdöbbentőnek tartom, hogy a migránsokról nem lehet őszintén beszélni, mert a Facebookon cenzúra van. Nyilvánvaló, hogy az emberek elől el akarják a valóságot hallgatni, el akarják takarni a valóságot. 

    - mondta a miniszter, aki monológját alufóliasisak nélkül adta elő. 

  • Ha bárkit is zavar, hogy milliárdokat nyúlnak le elcsalt aláírásokkal a kamupártok, az kérje ki, hogy kinek írt alá, hogy az indulhasson a választáson. Passzivistánk, Zsuzsi nekünk és az LMP-nek írt alá. Az összes többi csalt az aláírásával, köztük a demokratikus Gyurcsány Ferenc is.

    - írja a Facebookon a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, egy fényképpel illusztrálva az egyértelmű csalást.

    A DK reagált is. Szerintük rövid utánanézés után kiderült, hogy “Zsuzsi” 2018. február 14-én elektronikus levelet írt a DK helyi szervezetének, amelyben felajánlotta, hogy minden demokratikus pártnak, így a DK-nak is szívesen aláírja az ajánlóívét. Ez a levél a DK-nak rendelkezésére áll. Tekintettel arra, hogy a Kutyapárt Facebook-posztjában látható volt “Zsuzsi” személyi azonosítója is - ezt később törölték - és a fenti levélben “Zsuzsi” ezt az adatát megadta, így a levélből kiderül “Zsuzsi” teljes neve is. A DK helyi aktivistái rengeteg választót kerestek fel személyesen és ismert módon gyűjtöttek aláírásokat utcákon, tereken. Ez esetben is ez történt.

    Senkit nem kívánunk vádolni tudatos zavarkeltéssel, manipulációval. A mi lelkiismeretünk tiszta, “Zsuzsi” maga jelentkezett a DK-nál az ajánlóív aláírására. Szeretnénk hinni, hogy végül bizonyosságot nyer, hogy ez sem több, mint a Kétfarkú Kutya Párttól megszokott viccek egyike, még akkor is ha ez nem volt egy jó vicc.

    Amúgy tényleg sok a hamisítás, és így lehet ezeket ellenőrizni ->>>.

  • Aki látta a Die Hard 3.-at, az tudja, mire gondolt Németh Peti kollégánk, amikor a magyar kormányra a Facebooknál is elszántabban támadó információtechnológiai szuperhatalom, az úgynevezett fotosop segítségével az ellenzéki Márki-Zay vezette Hódmezővásárhelynél is rettegettebb helyre, Bécsbe tévedt Lázár János minisztert kulturális utalásokban gazdag mémmé formázta.

    lazi
    Fotó: Németh Sz. Péter / Index

    Aki nem látta, annak szpojler egy mondatban: a Bruce Willis alakította felfüggesztett és kiégett rendőrt, John McClane-t egy őrült, vagyis magát őrültnek tettető gonosztevő, Simon Gruber belekényszeríti egy „Simon mondja” játékba (azt kell tennie, amire utasítja telefonon Gruber, különben ezt-azt felrobbant New Yorkban), és az első parancsa az, hogy menjen szendvicsemberként az afroamerikaiak által lakott Harlembe egy Gyűlölöm a niggereket táblával a nyakában. De tessék, nézzék:

  • Budai Gyulát próbálta kérdezni az ATV Lázár bécsi videójáról. Ezt válaszolta:

  • A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a legtöbb egyéni választókerületi jelölt a Hajdú-Bihar megyei 5. számú egyéni választókerületében indulna az áprilisi választáson: 53 jelölt adta le ajánlásait, ebből a választási bizottság 18-at már nyilvántartásba is vett, a többiek nyilvántartásba vételéről péntek éjfélig kell dönteni.

    Ezen felül nyolc olyan választókerület van, ahol legalább 40 jelöltet jelentettek be: a békéscsabai országgyűlési egyéni választókerületben (oevk) 47 jelölt indulna, a főváros 17-es választókerületében (XXI. kerület) és a salgótarjániban 45-45 jelölt indult volna, a kazincbarcikaiban 43, a sátoraljaújhelyi és vásárosnaményi körzetben 41-41, az egri és nyíregyházi választókerületben pedig 40-40 jelölt adta le ajánlásait.

    A legkevesebb jelölt a fővárosban indulna: mindössze 8 jelölt adta le ajánlásait a fővárosi 3-as oevk-ban (XII. kerület), és 9-9 az 1-es és a 4-es oevk-ban (V. kerület és II. kerület), ezeken kívül nincs olyan választókerület az országban, ahol 10, vagy annál kevesebb jelölt indult volna.

    A főváros XIII. kerületében (7. oevk) ugyan 27 jelöltet jelentettek be, de 21 nyilvántartásba vételét visszautasították, így itt mindössze 6 jelölt indulhat. A 3. oevk-ban (XII. kerület) a 8 jelöltből 7-et már nyilvántartásba vettek, egy nyilvántartásba vételét pedig visszautasították, így itt mindössze 7 jelölt indulhat, és ugyanez a helyzet az 1-es oevk-ával (V. kerület), itt a 9 jelöltből 2-t elutasítottak, azaz várhatóan 7 jelölt szerepel majd a szavazólapon.

    Eddig a legtöbb jelöltet a főváros 17-es választókerületében (XXI. kerület) utasították vissza, összesen 22-t, a fővárosi 7-es ovk-ban (XIII. kerület) pedig 21-et. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Nem Elios-, nem Tiborcz-, hanem Orbán-ügy

    A kormánypártok és az Elios-ügy főszereplői nélkül ülésezett a parlamenti árnyékbizottság. Tanulságok így is vannak.

  • A súlyos közpénzekből és elvileg függetlenként működő nemzeti hírügynökség (MTI) 0, azaz NULLA képet közölt eddig Márki-Zay Péterről, akit hatalmas meglepetésre- egy fideszes jelölttel szemben - nemrég választottak meg Hódmezővásárhely polgármesterének.