Fidesz a Karácsony-kormányra: Soros emberei

A választási kampány eseményei március 11-én

Index
2018.03.11. 21:03

Választási kampány eddig (2218. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő posztolta Facebookra ezt Guy Ritchie-s lassításokkal és kiemerevítésekkel kezdődő videót, amiben Karácsony Gergellyel kampányol a külföldi magyarok körében.

    A politikusok helyi városi vezetőkkel is beszéltek, akik megígérték, hogy igykeznek tájékoztatni a magyarokat arról, hogyan tudnak szavazni a konzulátuson. Karácsony szerint a külföldi magyarok eddig lábbal szavaztak, de fontos, hogy az április 8-ai választáson is voksoljanak.

  • Mintegy félszáz, a jelöltek nyilvántartásba vételével kapcsolatos jogorvoslati kérelmet bírált el vasárnapi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság, írja az MTI.

    Az NVB a fellebbezések túlnyomó többségét elutasította és az elsőfokú határozatokat helybenhagyta, mert a jelöltek nem határozták meg konkrétan, mely ajánlásokat kellett volna érvényesnek elfogadnia az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknak. Sok esetben az NVB érdemi vizsgálat nélkül utasította el a fellebbezéseket, a beadványozók ugyanis nem adták meg személyes adataikat. 

    Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

  • "Az ismeretlensége ellenére sok jelöltet állító Medete párt körül eddig is nagy volt a homály, de most kiderült: már a székhelyük és a vezetőjük sem azonos a pár nappal ezelőttivel" – írja a Hvg.hu, akik korábban úgy utánajártak a kamupártoknak, hogy egy teljes hálózatra bukkantak.

    A 77 egyéni jelöltet és országos listát állító Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja (Medete) új, ferencvárosi címe alatt pillanatnyilag egy bicikligumibolt működik. A párt kérelmét egyelőre elutasította az NVB, arra hivatkozva, hogy a hiteles bírósági adatok szerint a párt székhelye továbbra is a nyíregyházi cím.

    Az is kiderült, hogy a párt érdemi vezetője nem a nyilvántartásban szereplő Mihály Viktória, hanem a lap megkereséseit agresszíven elhárító Bossányi Edina.

  • Momentum elnöksége a hét elején hívta össze a párt 97 jelöltjét, hogy megtárgyalják a kampányhajrá stratégiáját és az együttműködési politikáját, írja közleményében a Momentum. A párt kampányfőnöke a kongresszuson arról beszélt, hogy "a fókusz a terepmunkán lesz, vadplakátolással és utcafórumokkal készülnek a jelöltek a választási hajrára". A párt elnöke, Fekete-Győr András pedig két fontos tanulságot emelt ki, amivel az utcán találkozott: "a választók többsége egyrészt politikai megújulást és új arcokat, másrészt a szekértáborokon átívelő együttműködést akar".

    A jelöltek megerősítették az elnökség határozatát, hogy a Momentum a kormányváltás érdekében bármelyik ellenzéki párttal hajlandó együttműködni választókerületi szinten, amennyiben az általunk szabott három feltétel teljesül. A jelöltnek 1) hitelesnek és tisztességesnek, 2) a Fidesz legyőzésére esélyesnek és 3) a releváns ellenzéki pártok által támogatottnak kell lennie, írja.

    Fekete-Győr a közlemény szerint azt mondta:

    Félre kell tennünk a szekértábor-logikát és együtt kell működnünk a kormányváltás érdekében. De ehhez az MSZP-nek és a Jobbiknak meg kell egyeznie

  • Ott lesz az uszoda, amit már korábban is megígért, de lesz mellette jégcsarnok is. Csak ne akarnának már annyi bevándorlót ránk erőszakolni a spekulánsok.

    clk
  • Ahogy 1848-ban, úgy ma is meg kell küzdenünk a magyar szabadságért és függetlenségért, ezért mindenkire szükség van, aki ezért képes és hajlandó bármit feláldozni - mondta Kovács Zoltán. A kormányszóvivő azt mondta, hogy mindenkit, akinek fontos a magyar szabadság, függetlenség és szuverenitás ügye, várnak március a Kossuth térre. Nagy szeretettel várják a Békemenet résztvevőit is, remélik, hogy minél nagyobb számban csatlakoznak majd hozzájuk.

  • Szél Bernadett levélben fordult az MSZP és a Jobbik elnökéhez, amelyben azt szorgalmazta, hogy március 19-ig döntsenek arról, tárgyalnak-e egymással is a választási visszalépésekről. Szerinte nem folytathatók tovább a kétoldalú tárgyalások, amelyekben pártja az elmúlt két hétben részt vett, az LMP arra törekszik hogy egy asztalhoz ültesse azokat, akik nélkül nem váltható le a jelenlegi kabinet. Egyértelmű helyzetet kívánnak teremteni, az MSZP-nek és szövetségeseinek, valamint a Jobbiknak el kell döntenie, komolyan gondolja-e a kormányváltást. Az LMP eddig nem kapott visszajelzést a megkeresettektől.

  • "Karácsony Gergelyt Soros György emberei veszik körül. Karácsony pártja 14-szer szavazott a bevándorlók betelepítése mellett Brüsszelben, ha tehetné lebontaná a kerítést és bevándorlóországgá tenné Magyarországot. Karácsony valójában Gyurcsánnyal és Vonával alakítana kormányt" - reagált a Fidesz sajtóosztálya Karácsony bejelentésére.

  • Karácsonyt a helyszínen hallgatták az MSZP vezetői is, akik ezek szerint tudomásul vették, sőt támogatják, hogy az egyes minisztériumok vezetésében Karácsony nem osztana lapot szocialista politikusoknak.

  • Számoljon el Tuzson Bence, hogy mire költötték a dunakesziek pénzét – követeli a Demokratikus Koalíció, amelynek helyettes szóvivője, Rónai Sándor közleményt adott ki, melyben felidézte: 2011-ben alapították meg Dunakeszi Sportjáért Közhasznú Alapítványt. Ebben korábbi és jelenlegi Fideszes politikusok vállaltak vezető szerepet, köztük Tuzson Bence államtitkár, országgyűlési képviselő és jelölt is.

    Az alapítvány működéséről csak annyit lehet tudni, hogy 2015-ben elvesztette a közhasznúságát, és hogy 2013 óta 611 millió forintnyi közpénzt kapott. Az alapítvány évek óta úgy működik, és úgy kap százmilliókat Dunakeszitől, hogy a legalapvetőbb törvényi kötelezettségeinek sem tud megfelelni – írta Rónai.

    Erre reagálva a dunakeszi Fidesz azt írta, megdöbbentek a Gyurcsány-párt képviselőjelöltjének hazugságain. "Felszólítjuk a Demokratikus Koalíció jelöltjét, hogy fejezze be az önkormányzat elleni támadást és a lakosság szándékos félrevezetését! Elképesztő a DK -s Rónai Sándor gátlástalan viselkedése, aki ilyet tesz, annak nincs helye a közéletben!"

  • Németh Szilárd Fidesz-alelnök és rezsibiztos szerint "azok támadják és próbálják hitelteleníteni a téli rezsicsökkentést, akik kormányon nemhogy nem csökkentették, hanem folyamatosan emelték a rezsit."  A Gyurcsány-Bajnai-kormányok folyamatosan engedélyt adtak az akkor még külföldi energiaszolgáltatóknak a lakossági gázár emelésére. "Megengedték (...), hogy teljesen kizsebeljék a magyar lakosságot", és ha kormányra kerülnének, ugyanezt tennék, mondta. A témáról itt írtunk részletesebben.

  • Csizmadia László, a CÖF alapítója szerint "a Békemenet gerincét alkotó szellemi honvédőknek az az üzenetük, hogy akár tűzzel-vassal megvédik az asszonyokat, a gyermekeinket és az unokáinkat" a támadásoktól. Ezért reméli, hogy minden asszony elkíséri majd a férjét a Békemenetre. Szerinte előrejelzések azt mutatják, hogy 200 ezernél biztosan többen lesznek a Békemeneten.

  • Bayer Zsolt fideszes publicista a Kossuth Rádióban azt mondta, provokációra számít a Békemeneten, de nem fognak felülni annak. Már tett is egy feljelentést, mivel egy férfi a Facebookon azt írta, várja őt a rendezvényre, csak egy háztetőn, ahonnan egy Dragunov mesterlövészpuskával fogja agyonlőni.

    Szerinte a Békemenetet hat éve próbálják lejáratni, besározni, mert az ott jelen lévő tömeggel nem tudnak mit kezdeni. Az első, 2012-es tömegdemonstrációra annyi ember ment el, amennyi a rendszerváltás óta egyetlen létező utcai tüntetésen, felvonuláson nem volt, beleértve Nagy Imréék újratemetését a Hősök terén, mondta.

  • Már készül a bűnpártolás miatt teendő feljelentés Polt Péter legfőbb ügyész ellen, aki "nem vádhatóságot, hanem védhatóságot vezet, amely megvédi a fideszes politikusokat a börtöntől" - mondta Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

    A DK szerint a választások után, "az új kormány megalakulásának első 12 órájában le kell váltani a legfőbb ügyészt, hogy az immáron független ügyészségen megkezdődhessenek a vádemelések az eltussolt fideszes ügyekben" - mondta. Szerinte Polt Péternek bíróság előtt kell majd felelnie azért, hogy nem az igazságot, hanem a Fideszt szolgálta az igazsággal szemben.

  • A fideszes politikus a hivatalos oldalán idézi fel a húsz évvel ezelőtti életmentő műtétjét.

  • Bokros Lajos pártja, a Modern Magyarország Mozgalom, amely 15 egyéni jelöltet állított az április 8-i választásra, vasárnap közleményt adott ki arról, hogy „a nyilvántartásba vett bármelyik jelöltjét hajlandó visszavonni annak érdekében, hogy mind a 106 egyéni választókerületben a legesélyesebb jelöltre lehessen szavazni az önkényuralom jelöltjével szemben.” A párt szerint a mostani választási rendszerben a demokratikus ellenzéknek csak akkor van esélye győzni, ha egyetlen közös jelöltet indít. A párt azt is közölte: a legesélyesebb ellenzéki jelölt megtalálása és közös kiválasztása érdekében „nyitott a tárgyalásra és egyeztetésre a demokratikus ellenzéki pártok bármelyikével”.

  • 2014-ben az Új Magyarország Párt színeiben a körmendi (Vas megyei 3. számú) egyéni választókerületben indult Racker Béla, aki korábban az MDF-ben politizált, 2002-2006 között a Vas Megyei Közgyűlés tanácsnoka, 2006-2010 között kőszegi városi képviselő volt. Négy éve az ÚMP politikusaként mindössze 25 szavazatot kapott. Idén egy házzal odébb, a vasi 2. számú (sárvári) körzetben próbálkozott, már a Hajrá Magyarország! párt színeiben. De most addig sem jutott el, mint az előző választáson – amelyen egyébként jelentős adótartozóként indult –, ugyanis már a jelöltállításon elbukott. 

  • Juhász Péter sajtótájékoztatót tartott, szerinte két héttel Hódmezővásárhely után még mindig csak az óvatoskodás megy az ellenzéki térfelén pl. LMP tegnapi "hozott is, meg nem is" mondása. Ezért összeraktak egy kiáltványt az ellenzéki pártok felé, ezt kiragasztják a fehér házra, aztán elmennek a pártok székházaihoz és kitűzik az ajtajukra.

    Ez Juhász 12 pontja:

    juhi
    Fotó: Jenei Miklós
  • Mármint abban, hogy fellépjen az "illegális bevándorlás" ellen. A fideszes államtitkár vasárnap a Kossuth rádióban játszotta el újra a Fidesz-kampány Despacitóját.

  • Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Balog Zoltán hazudik és kétségbeesve gyűlöletet kelt, amikor arról beszél, hogy az EU el kívánja venni a roma-integrációra szánt pénzeket, és a menedékkérőknek fogja adni. Az EU nem ezt és nem így akarja. Szigetvári Viktor felszólítja a Fideszt, "hagyja abba az ország lelki tönkretételét a gyűlöletkeltéssel, úgyis vereséget fognak szenvedni."

  • Örök emigrációs célpontot nekünk, irigységet és bezzegbécsezést, meg persze királyokat, pár százezer Gorenjét és Grundigot. Valamint képeket és sztorikat.

  • Időközi polgármester-választást tartanak ma a Békés megyei Kaszaper községben, miután az eddigi településvezető lemondott. A polgármesteri tisztségért ketten indulnak, mindketten függetlenként: Kun László és Homoki Sándor. A községben 1515 ember szavazhat. A legutóbb megválasztott polgármester, Csürhés István (Fidesz-KDNP) egészségi okokra hivatkozva a tavaly november 30-ai rendkívüli testületi ülésen mondott le tisztségéről. (MTI)

  • A Fidesztől a Megmarad-e Magyarország magyarnak remek kampányszlogen, várható volt, hogy amelyik egyéni jelölt csak tudja, az megpróbálja a helyi viszonyokhoz igazítani. A Jászság marad-e a jászoké, a Kiskunság a kunoké, békés marad-e Békés, heves-e Heves, de még olyan csodás csasztuskát is el tudunk képzelni, hogy Soros velünk kitolna, de nem hagyja ezt Tolna! Viszont ahol nagy a szükség, ott nem kell túlzásba vinni a kreativitást, ahogy ezt az újpesti–észak-angyalföldi Fidesz-jelölt, Zsigmond Barna Pál tökéletesen bemutatja: magyar marad-e Magyarország, és – Újpest marad-e Újpest?

  • Az ország listát állító 21 párt egyike a Net Párt. Logikusnak tűnt, hogy a magát Magyarország első high-tech pártjának nevező szervezet erősen jelen van a neten, különösen azután, hogy nyilvántartásba vették. Hát meglestük a párt honlapját és Facebook-oldalát, hogy milyen aktivitással is pörgeti Magyarországot bele a digitális kompetenciába (programjuk szerint ugyanis „a jelenlegi helyzet elég elkeserítő: a digitális kompetencia terén Magyarország sereghajtó”).

    net

    Nos, az utolsó Facbook-posztjuk február 17-én kelt, vagyis csaknem egy hónapja, és saját honlapjuk egy írását osztja meg arról, hogy az unokák miatt van felelősségük az időseknek a szavazásban. Az előző két nappal korábban az esportról szóló szintén saját írás megosztása. A honlapjukon február 19-i az utolsó bejegyzés ("Indul a kampány" címmel), arról se a szervezet vezetőinek, se a jelöltjeinek a személye nem derül ki.

    Hát, ha ilyen az első magyar high tech párt, akkor high techben én maradnék a Vad Fruttik utolsó cédéjénél.

  • Nem csak a parlamentbe jutás a tétje az áprilisi országgyűlési választásnak: a kisebb pártoknak azért is fontos a megmérettetés, mert csak akkor kaphatnak állami támogatást a következő négy évben, ha legalább egyszázalékos eredményt sikerül elérniük.

    A törvény szerint az állami költségvetésből a pártok támogatására fordítható összeg 25 százalékát - egyenlő arányban - az Országgyűlésben az országos listán mandátumot szerző pártok között kell felosztani. A fennmaradó 75 százaléknak megfelelő összeg az országgyűlési választások eredménye alapján a pártra, illetőleg a párt jelöltjeire leadott szavazatok arányában illeti meg a pártokat. A támogatások kifizetése negyedévenként történik, a negyedév első napján. (MTI)

  • 1990 óta ez már a nyolcadik többpárti választás lesz, az akkori pártok közül csak a Fidesz és a KDNP – egy éve szűnni nem akaró összefonódásban –, továbbá az MSZP és Thürmer Gyula Munkáspártja van most is az indulók között. Idén a dolgok mostani állása szerint 1719 egyéni jelöltre és 21 pártlistára szavazhatunk. Itthon több mint tízezer szavazókörben, külföldön 117 külképviseleten adhatjuk lesz a szavazatunkat, illetve az utolsó adatok szerint csaknem négyszázezer határon túli (magyarországi lakcímmel nem rendelkező) magyar szavazhat pártlistára.

    Összesen 199 képviselőt választunk – most másodszor, 2014-ig 386 tagú volt a parlament –, közülük 106-an egyéni mandátumot szereznek, míg pártlistáról 93-an jutnak a parlamentbe. Eddig nagyjából 57 ezren jelezték, hogy nemzetiségi listára szavaznának.

  • Ez hamisítatlan önkényuralmi logika – írta a csütörtöki kormányinfót értékelő Facebook-jegyzetében a most DK-s Bauer Tamás, aki a rendszerváltás után, 1994 és 2002 között nyolc évig parlamenti képviselő volt. A jegyzetet itt olvashatja.