Furcsa, távoli, párhuzamos dimenzióból adott interjút Lázár János

Választási kampány március 12-én

Index
2018.03.12. 18:47

Választási kampány eddig (2218. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Újabb jelöltnél érvénytelenített ajánlásokat a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn, írja az MTI.  A testület jelöltek nyilvántartásba vétele, illetve nyilvántartásba vételt megtagadó határozatok elleni fellebbezéseket tárgyalt, több mint harmincat. Túlnyomó többségüket elutasították, érdemi vizsgálat nélkül, mert nem jelölték meg a jogszabálysértést, illetve azt, mely aláírásokat kellett volna és miért érvényesnek elfogadni.

    Viszont:

    • A Hajrá Magyarország! Párt jelöltjét a Békés megyei 4-es számú, orosházi székhelyű országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) nyilvántartásba vette, 573 érvényes ajánlással. Öten jelezték, hogy kamu, nem tőlük származik a jelölés, az NVB pedig azt mondta, ettől még 500 fölötti marad a jelölések száma, szóval mehet a menet.
    • Az NVB nyilvántartásba vette az Iránytű Párt jelöltjeként Schiller Rolandot Komárom-Esztergom megye 3-as választókerületében. A jelöltet az oevb nem vette nyilvántartásba, mert csak 498 érvényes ajánlása volt. Az NVB azonban a megjelölt ajánlások áttekintése után két ajánlásnál mindössze csekély mértékű eltérést talált, így azokat érvényesnek fogadta el. Ezzel a jelölt elérte a szükséges 500 érvényes ajánlást, és a bizottság nyilvántartásba vette.

    Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani.

  • A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn elutasította a Kósa Lajos Fidesz-KDNP-s képviselőjelölt kampányvideója miatt benyújtott kifogást. A Momentum Mozgalom azért nyújtott be kifogást a bizottsághoz, mert Kósa Lajos kampányvideójában több aláírásgyűjtési jelenet látható, ám a jelölt - a látszattal ellentétben - nem a jelöltséghez szükséges ajánlásokat gyűjti. A Fidesz támogató ívét íratja alá emberekkel, és arra is felhívja az egyik választópolgár figyelmét, hogy az életkorát is írja oda, írja az MTI.

    A Momentum szerint ez megtévesztő, a választópolgárokat elbizonytalanítja, sérti a tisztességes választás, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

    Az NVB a kifogást egyhangú döntéssel elutasította. Arra hivatkoztak: nem vitatható, hogy a felvétel bizonyos részén a tárca nélküli miniszter valóban ajánlóívről beszél, de a videó egészének megtekintéséből egyértelmű, hogy támogatói aláírásgyűjtői ívre kéri az aláírásokat, és a felvétel végén külön is hangsúlyozza, hogy támogatókat gyűjtenek. Mindezeken túl Kósa Lajos a videót március 4-én tette közzé, akkor, amikor már 12 napja leadta ajánlásait a választási irodának.

    Az NVB szerint jogsértő viszont az a plakát, amely - a készítő, illetve a készíttető feltüntetése nélkül - azt állította, hogy az Együtt Csepel-Soroksár képviselője és jelöltje, Szabó Szabolcs és az ellenzéki pártok 15 ezer bevándorlót akarnak beköltöztetni. A kifogást első fokon az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította, az NVB azonban 3-3 szavazattal, az elnök Patyi András döntő voksával megállapította, hogy a plakát azonosító nélküli kihelyezése jogszabálysértő volt.

    Az NVB határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellenük a Kúriához.

  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Promenad.hu-nak adott interjút. Az interjúban Lázár több meglepő dolgot is mond, például, hogy 

    mi, fiatal demokraták nevünkhöz méltóan a demokráciában hiszünk.

    De igazából a sajtóról, illetve az újságírókhoz való viszonyról mond meghökkentőt. A következő mondatot tehát annak a Fidesznek a vezető politikusa, és annak az Orbán-kormánynak a minisztere mondja, ahol évekkel ezelőtt megszűnt a nekik nem tetsző lapokkal, újságírókkal való normális, adott esetben a mindenféle kommunikáció, ahol minisztériumok tesznek komplett lapokat tiltólistára, ahol egy-egy kérdésre kivonulnak, elmenekülnek a kormánypárti politikusok. 

    Akkor tehát:

    A kormánynak az az érdeke, hogy minél több újságíróval beszéljen, és megteremtse ehhez a keretet és a formát. Nem szabad az újságírók elől megfutamodni, korrekt párbeszédet kell velük fenntartani, mert nem ellenségek vagy ellenfelek, hanem szövetségesek: még ha kritikusak is, fórumot teremtenek ahhoz, hogy az ember elmondhassa véleményét, meggyőződését, programját, vitatkozhasson róla, és támogatókat gyűjtsön hozzá.

    Ez a gondolatmenet egy vezető fideszes politikus szájából fagylaltként olvad szét, és csorog le a valóság lábaszárán.

  • A politikus mentelmi jogának felfüggesztését a nyíregyházi Járásbíróság kezdeményezte, mert Szepessy Zsolt ellen számvitel rendjének megsértése miatt ott folyik büntetőeljárás, írja az MTI. 2016-ban a 2014-es választásra felvett kampánytámogatásokkal való elszámolás szabálytalanságai miatt emeltek vádat ellene. 

    A büntetőeljárást a vádlott jelöltté válásakor a bíróság felfüggesztette. Az NVB értesítette a döntésről Szepessy Zsoltot, aki az ülésen nem vett részt, de írásban kérte mentelmi joga felfüggesztését. Az NVB - következetes gyakorlatát folytatva - hétfőn felfüggesztette Szepessy Zsolt mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlési képviselő-választás kiírása előtt történt és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással. 

    Szepessy neve az elmúlt években egy rakás gyanús üggyel került kapcsolatba, például hamis állampolgárságokkal, kamupártokkal és más jogsértésekkel.

  • Egy olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Heves Megyei Hírlap az alábbi akcióval hirdeti magát:

    hirlap

    Ez igazából egész kedves kis gesztus, hiszen ki ne szeretne ingyen helyi híreket kapni? Aztán csak kiderül a lényeg:

    hirlap2

    A lap ugyanis csak április 3. és 14. között járna ingyenesen. Na, és mi esik pont április 3. és 14. közé?

    Természetesen az április 8-i választás.

  • A kormány által üldözött egyetem ugyanis Bécsben készül létrehozni egy kampuszt, pedig korábban maga Lázár János mutatta be, milyen állapotok uralkodnak a hanyatló városban.

  • Annyira elképesztően szürreális posztot írt Tábor Ferenc, Hárskút fideszes polgármestere Kész Zoltánnak címezve, hogy először nagyon szépen kérjük az olvasóinkat, próbálják meg átrágni magukat rajta:

    Megpróbálom röviden összefoglalni, de nem ígérek semmit:

    1. Valakik paródiát csináltak a Karthago Ugye eljössz még c. számából
    2. A paródia amúgy nem túl jó, de viccet csinálnak benne az Eliosból, Tiborcz Istvánból, Orbán Ráhelből és úgy önmagában a NER-ből.
    3. Ezt a videót megosztotta Kész Zoltán is, illetve arra szólította fel az embereket, hogy osszák ők is.
    4. Tábori azt sérelmezi, hogy a dalt az együttes egyik székesfehérvári koncertjén elhunyt fiatal fiú emlékére írták, ezért sértő belőle paródiát csinálni.
    5. A Karthago a Facebookon szólította fel a videó készítőit, hogy távolítsák el, mert jogsértő a tartalom.
    6. Tábori felszólítja Készt, hogy hagyjon fel a jogsértő állapot hirdetésével.
    7. Itt már idézzük Táborit: "Kérjen nyilvánosan bocsánatot a kegyeletsértésért! Kérjen nyilvánosan bocsánatot a Karthago együttestől! Kérjen nyilvánosan bocsánatot a választópolgároktól!"

    Igazából Tábori bejegyzésében az egyik legdurvább állítás nem is ez, hanem az alábbi mondat:

    Diplomás politológusként figyelve az elmúlt évek belpolitikai eseményeit, arra számítottam, hogy a 2018. évi országgyűlési választás lesz minden idők egyik legdurvább kampánya. Ez a várakozásom egyelőre – sajnos – úgy néz ki valóra vált.

    Vajon Tábori minden idők legdurvább kampányának megvalósulásában a többmilliárdos gyűlöletkampányra gondolt? A Juhász Pétert robothanggal lejárató telefonhívásokra? A migránsozásra kapcsolt sorosozásra? Vagy arra, hogy ellenzéki képviselőket gyakran állítja be a kormánymédia muszlimimádónak, melegnek, vagy éppen kvázi gyilkosnak?

    Erre sajnos nem tér ki Tábori bejegyzése.

  • A kormányszóvivő posztja szerint nemrég megtartotta a szokásos kéthavi háttérbeszélgetését, amelyen elvileg osztrák újságírókkal beszélt. A kormány honlapja szerint a tömeges illegális migráció és Orbán Viktor gazdaságpolitikai beszéde volt a fő téma, de valószínűleg szóba kerülhetett Lázár János bécsi látogatása is.

  • A Youtube-on épp a 25. legfelkapottabb videó az a 12. perces híradórészlet, amiben egy nő arról beszél, hogy a bevándorlók miatt költözött haza Svédországból Magyarországra, mert itt mennyivel jobb a helyzet.

    Azóta viszont kiderült, hogy a nőt több ügyben is elítélte már a svéd bíróság, többek között olyanok miatt, amelyekben a nő valótlanságokat állított magáról. Erről bővebben itt lehet olvasni .

  • Arról mi is írtunk, hogy Vona Gábor miket ígért Münchenben, most pedig Kepli Lajos ígért

    • önálló zöldtárcát,
    • a természetvédelmi hatóságok és az őrszolgálat megerősítését.

    Erről bővebben itt lehet olvasni.

  • Kuncze Gábor.

  • A Független Egészségügyi Szakszervezet tüntetést szervez március 24-én az Alkotmány utcába délután kettőkor, vagyis két héttel a választások előtt. Erről részletesen itt lehet olvasni.

  • Nem igazán tudunk vitatkozni vele.

  • Münchenben beszélt Vona Gábor arról, mit tenne a Jobbik, ha a választások után kormányra kerülne. A Hír TV tudósítása szerint a Jobbik

    • eltörli a mentelmi jogot,
    • eltörli az elévülési időt,
    • feloldja a titkosításokat,
    • leváltja Polt Péter legfőbb ügyészt,
    • román mintára korrupcióellenes ügyészséget hoz létre,
    • és csatlakozik az európai ügyészséghez.
  • Facebook-videóban jelentette be Juhász Péter, hogy SMS-ben értesítette a választókörzete több indulóját is, hogy valamilyen konstrukcióban, de egyezzenek meg arról, ki mögé álljon be az ellenzék Budapest 1-es választókerületében.

    Nemrég írtuk a Közös Ország Mozgalom kutatásáról, amiben arra voltak kíváncsiak, ki a legesélyesebb ebben a körzetben Hollik Istvánnal szemben. Ebből kiderül, hogy Hollik után mindenkinek körülbelül azonos a támogatottsága, tehát visszalépések nélkül biztos kudarc várja a baloldalt ebben a körzetben. Valószínűleg éppen ezért mondta Juhász a videóban, hogy

    ha máshogy nem megy, akkor pénzfeldobással, de döntsük el.

  • Írtunk róla reggel, hogy Szijjártóék elintézték, hogy az EU ne szólhasson hozzá az ENSZ migrációs javaslatcsomagjához. Az viszont kimaradt a Szijjártó által elmondottakból, hogy a Tanács Jogi Szolgálata (ami nem egyenlő az Európai Tanács Jogi szolgálatával, hanem az Európai Unió Tanácsa titkárságának jogi szolgálata) azt is kijelentette, hogy az EU-jognak szögesen ellentmondó nemzeti felszólalást sem lehet tenni.

  • A választások tisztaságának megőrzése érdekében minden országos listát állító párt delegáltat küld a Nemzeti Választási Bizottságba. A Momentum közleménye szerint a párt delegáltja G. Szabó Dániel, az Átlátszó és az Index korábbi munkatársa lesz.

  • „A következő 15-20 év fel fogja értékelni Albánia jelentőségét mind az európai stabilitás, mind a gazdaság szempontjából” – mondta Orbán néhány éve. A kormányfő azt is mondta: Magyarország ezért Albániát és az egész Balkán térségét stratégiai partnernek tekinti.

    A Fidesz-kormány egyik kedvenc "biztonságpolitikai szakértője", Georg Spöttle most meg arról beszélt a tv2-ben, hogy Malmöből tömegesen menekülnek a svéd emberek egyebek mellett az albán klánok miatt. 

  • Visszalép Nyíri Gábor az Együttből Terézvárosban és Erzsébetvárosban, derül ki egy közleményből. Nyíri a levélben azt írja, hogy Hódmezővásárhely világosan megmutatta, hogy az ellenzék a legesélyesebb előnyére való visszalépésekkel képes lehet legyőzni a Fideszt. Nyíri szerint a körzetében egyértelműen Oláh Lajos a legerősebb a DK-ból, de egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a MoMa színeiben induló Bokros Lajos még gondot okozhat neki.

    Ahol az ellenzékiek  visszalépések révén nem teszik egyértelművé, hogy ki az esélyes ellenzéki jelölt, ott a vereség felelőssége egyértelműen az övék lesz. 

    - idézi Bajnai Gordont Nyíri, majd felszólítja az ellenzéki pártokat, hogy ők is lépjenek vissza Oláh javára.

  • A Jobbik közleményben írja, hogy A Mi Pártunk nevű bizniszpárt dunakeszi ajánlóívén szerepel Varga Zoltán Péter jobbikos képviselőjelölt neve, pontos adatai, azonban az aláíráson biztosan nem a sajátja szerepel. A Jobbik csalás miatt feljelentést tett a Dunakeszi Rendőrkapitányságon.

    Az elmúlt időszakban egyre-másra derülnek ki, hogy a választások előtt pár héttel felbukkanó kamupártok tucatjainak ajánlóívén bukkantak fel olyan ellenzéki képviselők nevei és adatai, akiknek meghamisították az aláírását.

    Egy friss cikkünkben az is kiderül, hogy a legtöbb kamupárt azokban a körzetekben van, ahol erős az ellenzéki jelölt a Fidesszel szemben.

  • A Facebook algoritmusa dobta fel a "Tiltott Videók" nevű Facebook-oldal hirdetésként futtatott videóját, aminél szürreálisabbat a már egyébként is párhuzamos univerzumban élő közmédiában sem igazán lehet látni.

     Nem csak a videó érdekes, hanem az is, hogy a "Tiltott Videók" oldalon mindössze 4 darab lájk van, az egyetlen poszt pedig ez a videó és valaki még fizetett is azért, hogy minél több emberhez eljusson az oszmán vadmotorosok közeledésének híre, és persze az, hogy az ellenzék kerítést akar bontani.

    Az egész pont olyan, mint az Amerikát és Európát is behálózó alternatív tények univerzuma, erről a témáról   itt lehet részletesen olvasni   az Indexen.

  • Egy kollégám vette észre a hónap kommentjét Semjén Zsolt oldalán: "És ha repülővel vadászott volna, akkor meg mi van? Hajrá Fidesz!"

  • Feljelentést tesz hétfőn a fideszes Bayer Zsolt publicista, akit állítása szerint egy férfi azzal fenyegetett meg a Facebookon, hogy a Békemenet idején agyonlövi egy háztetőről. Bayer a Magyar Időknek (ahol egyébként publicista) elmondta: eddig sem félt és ezután sem fog, bár az illető profilján találhatók olyan képek, amelyeken fegyverrel pózol egy lőtéren, így akár tényleg veszélyes is lehet.

    A fenyegetést amúgy Bayer észre sem vette, csak miután a barátai felhívták rá a figyelmét. 

  • Mintegy 40 milliárd forint marad a lakosságnál a téli rezsicsökkentés után - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a köztévében. Fónagy János közölte, a rezsicsökkentés körülbelül 3,5 millió gázfogyasztót és 650 ezer, távhővel fűtő háztartást érint. 

    Ha kíváncsi a "rezsicsökkentés" részleteire, arra, hogy valójában miből és mennyit oszt ki az állam a kampányban, olvassa el ezt a cikkünket.

  • A kormányfő bejelentést tesz a Rosenberger Magyarország Kft. újabb beruházása kapcsán - derül ki az MTI agendájából.  Egy családi tulajdonban lévő német cégről van szó, amelyik autóalkatrészeket gyárt. 

  • Ma 19 órától a Független Diákparlament nyilvános miniszterelnök-jelölti vitát rendez az oktatásról a budapesti Gödör Klubban. A Független Diákparlament még februárban hívta nyilvános vitára a parlamenti frakciók miniszterelnök-jelöltjeit, akik Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt kivételével elfogadták ezt a meghívást. Így a vita résztvevői lesznek a meghívást elfogadó jelöltek:

    • Szél Bernadett (miniszterelnök-jelölt, LMP),
    • Karácsony Gergely (miniszterelnök-jelölt, MSZP-PM),
    • Vona Gábor (miniszterelnök-jelölt, Jobbik)
    • Oktatási szakértőként: Gyarmathy Éva (klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, az MTA tudományos főmunkatársa)
    • Diák résztvevőként: Kormos Krisztián, a Független Diákparlament szóvivője.
  • Újabb cikk jelent meg  a Magyar Nemzetben Semjén Zsolt svédországi vadászatairól. A lap cáfolja a kormánypárti politikusoknak azt az állítását, miszerint Semjén drága svédországi vadászatát a KDNP-s politikus  rokonai fizették volna. A Magyar Nemzet szerint valójában egy üzletember állta a számlákat. 

  • Magyar közbelépésre nem hangozhat el közös európai uniós álláspont az ENSZ migrációs csomagjáról szóló vita hétfői fordulójában, New Yorkban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek. Bővebben itt!

  • Nehéznek, sőt, lehetetlennek ígérkezik az ellenzék számára nyerni Budapest 1-es választókerületében, ha nincsenek visszalépések. A belvárosi körzetben az MSZP-Párbeszéd jelöltje tűnik az elsődleges pártpreferenciák alapján esélyesnek, de az LMP, a Momentum, az Együtt és a Jobbik jelöltje sincs lemaradva. Az ellenzéki megosztottság győztese a fideszes Hollik István lehet. Bővebben itt!