Gyurcsány az őszödi beszéddel kampányol

Választási kampány március 30-án

Index
2018.03.31. 06:18

Választási kampány eddig (2218. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje az ATV műsorában péntek este további visszaléptetésekről beszélt, azt viszont nem árulta el, hogy hol lesznek ezek, csak azt, hogy kedden és szerdán lesz erről bejelentés.

  • Nem gyártják teljesen hiába a Fidesz "virtuális munkatársai"  a fiatalos, tréfás mémeket a netre, Jelen Tamás, a párt munkanélküli zuglói jelöltje ezeket kőkeményen csatasorba is állítja, szedte össze a 444.hu. Jelen itt például egyszerűen segít eligazodni abban, hogy a választás arról dönt, hogy a csöcsöket vagy a burkát választanánk.  

    De egyébként is teli van meglepő meglátásokkal Jelen kampánya, például a szavazatunkkal nem szabad hagyni, hogy Zuglóban "elszabaduljanak a demográfiai folyamatok", ami után sajnos Zugló teljes egészében "no-go zóna" lehet.  A legfrissebb jó hír viszont például pont az, hogy ha a Fidesz nyer most, akkor még legalább ezer évig megmaradunk. 

    Ezt a becslés pedig nem akárkitől jön, az életrajzából ugyanis az is kiderül, hogy 2002-2006 között szupergyorsan csinált egy MBA-t és egy közgazdasági Phd-t is egy ismert kamuegyetemen, a népszerű Newport Universityn, miközben épp a Századvég Közigazgatási Akadémia igazgatója is volt.

  • Kapcsolódó

    Karácsony: Fontos körzetekben lesznek még visszalépések

    Húsvét utáni napokban várható a bejelentésük.

  • Kapcsolódó

    Migránsnak hitt sálas lány: Ilyen szintre jutott a gyűlölködés

    Barbi az új frizuráját védte volna a sáljával, Csongrádon őt is, anyját is feljelentették a hisztérikus lakosok.

  • Illegális kábítószeres párhuzamokat talált a pártjainkkal egy tréfás kedvű, amatőr politikai elemző, szúrta ki a 444.hu. Ez alapján a Fidesz a kokain, hiszen például költséges a fenntartása vagy para arcokkal kerülsz egy körbe, ha elkezded tolni. Vagy a Momentum a gomba, ami nagyokat flesselget, de semmit nem tud csinálni, és nehéz megérteni, miről beszél. Esetleg Jobbik a herbál, aminek nem ismerni pontosan a hátterét vagy épp csak az érti, hogy miért jó, aki rajta van, kívülről nézve félelmetes. További erős vélemények a cikkben.

  • Kapcsolódó

    Kézzel írt, névtelen levéllel uszítják a pesterzsébetieket Hiller István ellen

    Egy állítólag 78 éves lakos kézzel írt, migránsoktól rettegő levelét terjesztik Pesterzsébeten.

  • Az Aldi egyik dolgozója Monoron elkezdte letépkedni a Momentum plakátjait, az NVB pedig csütörtökön kimondta, hogy ezt nem csinálhatja, írja az MTI a párt közleményére hivatkozva. Emellett megtiltották a cégnek, hogy legközelebb leszedjék a választási plakátot. A Momentum pedig most kirakott egy rövid videót az esetről. 

  • Gyurcsány Ferenc dicsekedni kezdett az őszödi beszéddel, most épp azzal kampányol, hogy szerinte aktuális. Ha kíváncsi, hogy mi adja a hitet Gyurcsány Ferencnek ahhoz, hogy még mindig csinálja, amit csinál, akkor alább azt is megnézheti. 

  • George Szirtes, Magyarországon született, de az Egyesült Királyságban felnőtt, angolul író költő és műfordító a Guardianbe írt cikket a választások előtti magyar állapotokról. Ő egyebek mellett úgy látja, hogy az országunk a teljes egyeduralom szélén egyensúlyoz, a címben összefoglalt állítás Orbánék stratégiája, és pillanatnyilag minden bajunkért Sorost hibáztatjuk.

  • Az Atv.hu készített interjút Szél Bernadettel, a hosszú beszélgetésből néhány gondolat:

    • "Sajnos az a helyzet, hogy az ellenzéki pártok egymást és nem a Fideszt tekintik a legfőbb ellenfélnek. Mi megpróbáltunk ezen változtatni, nem sikerült. De délibábot kerget, aki azt mondja, hogy egyedül megveri a Fideszt."
    • "Magas részvétellel még mindig leváltható a Fidesz."
    • "Én olyan helyről jövök, olyan a politikai kultúra a mi pártunkban, hogy szégyen nem elmenni vitatkozni."
    • "Amikor elmegyek vidékre, emiatt kisebb településeken én nem nulláról indulok, hanem mínuszból. El kell magyaráznom, hogy nem azért jöttem, hogy lebontsam a kerítést és nem vagyok Soros György ügynöke. Budapesten is sokszor el kell magyaráznom, hogy a kerítésplakát nem egy fénykép, nem Soros Györggyel és nem Gyurcsány Ferenccel ölelkezem."
    • "Én azt gondolom, hogy az nem működőképes, hogy Vonától Gyurcsányig mindenki együtt kormányozzon. De az ellenzéknek le kell ülnie egy asztalhoz."
    • "A Közös Ország Mozgalommal már előre kidolgoztunk egy új demokratikus választási rendszert. Van egy olyan választási forgatókönyv, amit el tudunk fogadni, ami egy demokratikus választásnak az alapját jelentheti. Ehhez kell egyetértés az ellenzéki oldalon."
    • "Először április 8-ig jussunk el, és utána én azt látom feladatnak, hogy visszaállítsuk a demokráciát Magyarországon. Ezt kell csinálni. Előrehozott választásokat, demokratikus feltételek között."
  • Egy kozármislenyi fideszes fórumon a kis Lomnici, a CÖF szóvivője arról beszélt, hogy Nigéria lakosságának több mint 80%-a, legalább 100 millió ember AIDS-es, vagyis a megerőszakolt svéd lányok közül 5-ből 4 elkapta a HIV-fertőzést.

    Teljességgel abszurdnak, meggondolatlannak, könnyelműnek és sértőnek ítéljük, hogy Kásler és Lomnici urak ellenőrizetlen adatokat használnak a magyar közvélemény Nigériáról alkotott képének befolyásolására, ezzel saját propagandaacéljaikat szolgálva

    - írta erre a nigériai nagykövet, majd hozzátette, hogy a hivatalos adatok szerint a lakosságnak nem 80, hanem 1,7%-a HIV fertőzött. A teljes cikket itt tudja elolvasni.

  • Ahogy azt korábban megírtuk, egymillió forintra bírságolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a köztévét, mivel a médiaszolgáltató nem tartotta be a választási eljárással kapcsolatos esélyegyenlőségi alapelvet. Az MTV egyik műsorában a kampány két hete alatt csak fideszes politikusokat hívtak be, ellenzékieket még a róluk szóló hírekkel kapcsolatban sem kérdezték meg. A bizottság a bírság mellett megtiltotta, hogy a köztévé a kampány alatt továbbra se hívjon be ellenzéki politikusokat. A Hvg.hu pénteki cikkéből kiderült, hogy a Duna Médiaszolgáltató, vagyis a közszolgálati televízió fellebbezett a döntés ellen, mert szerintük a „vélemény- és sajtószabadsághoz fűződő jogát” sértette meg az NVB és a Kúria, amikor megbüntette őket a fentiekért.

    A teljes cikket ide kattintva tudja elolvasni.

  • A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor miniszterelnök "egy politikai halállistát mutatott be", amikor péntek reggel a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy körülbelül 2 ezer fizetett ember dolgozik a kormány megbuktatásán és névre szólóan tudják, hogy kik, írja az MTI.

    A DK szóvivője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormányfő nyilatkozata "a diktatúra, a diktátor hangja". Gréczy Zsolt kijelentette, Orbán Viktor pénteki szavai megerősítették abban a DK-t, hogy a miniszterelnök "elvetemült gazember vagy végleg meghibbant". Nincsenek Soros-ügynökök, legfeljebb ő és a Fidesz vezérkara, mert őket taníttatta Soros György - mondta a szóvivő.

  • A Die Welt német konzervatív lap a választással kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal - számolt be az MTI. "Az Orbán Viktor nagy félelme a választók bátorságától" című írásában Boris Kálnoky azt írta, lefutottnak lehet tekinteni a választást, mert a közvélemény-kutatásokban a Fidesz nagy előnnyel vezet.

    "Azonban van egy tényező, ami veszélyezteti Orbán Viktor kormányfő győzelmét" - folytatta. Szerinte a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson a Fidesz vereségének oka az volt, hogy nagymértékben emelkedett a részvételi arány, és az ellenzéki pártok megegyeztek abban, hogy mind ugyanazt a független jelöltet támogatják. Így most elkezdődött a "lázas számolgatás", a Jobbik a részvételi arányt tekintve a "mágikus 70 százalékról" beszél, a Fidesznél pedig azt hallani, hogy 60 százalék alatti részvételi arányig minden rendben lesz.

    A Die Welt szerzője szerint felesleges a választás utáni kormányzati együttműködésre vonatkozó ellenzéki készülődés, mert a Fidesz a biztos választók több mint 50 százalékának támogatására számíthat, a baloldalt és a liberálisokat pedig az is gyengíti, hogy ugyanannak a választói rétegnek, a fiatal, képzett városiak rétegének megnyerésére törekednek.

    Azonban a Fidesz mégsem lehet biztos a dolgában, mert támogatottságát általában felülmérik a közvélemény-kutatásokban, de van egy ennél jóval fontosabb elem is, mégpedig az, hogy miként alakulnak az eredmények az egyéni választókerületekben - írta Boris Kálnoky. Felhívta a figyelmet arra, hogy a miniszterelnök hatalmának végét jelentheti, ha 40 egyéni mandátumot az ellenzék szerez meg.

    Ráadásul ha Orbán Viktor jóslatának megfelelően valamennyi egyéni választókerületben lesz ellenzéki együttműködés, akkor "a magyarországi választás sokkal izgalmasabb lesz, mint amennyire a közvélemény-kutatások most sejteni engedik", és "minden a választási részvételi arányt mutató mágikus számon áll vagy bukik" majd.

  • A KDNP szerint a Jobbik újabb terrorszervezettel való kapcsolatára derült fény, Vona Gábor és pártja ugyanis most egy szélsőséges fegyverkereskedővel bukott le, írja az MTI. Hollik István országgyűlési képviselő, Fidesz-KDNP-s jelölt pénteken, Budapesten a közmédiának nyilatkozva kifejtette, a Jobbik hivatalosan is fogadta az Országházban azt a fegyverkereskedőt, akit a Terrorelhárítási Központ (TEK) szerdán fogott el a német ügyészség kérésére. A kormánypárti politikus felszólította Vona Gábort, tisztázza ennek az újabb botránynak a részleteit, vagyis pontosan miért, milyen céllal tart a Jobbik kapcsolatot fegyverkereskedőkkel.

  • Ha már a Fidesz nem áll ki nyilvános vitákra, akkor legalább abban a sportban mérkőzzünk meg a választások előtt, ami láthatóan a legfontosabb nekik. Addig se állnak üresen a stadionok

    – mondta a Momentum elnöke, Fekete-Győr András. A párt momentumos mezben állt ki a felcsúti stadion elé, hogy egy sajtótájékoztatón kihívja a Fideszt egy focimeccsre. A párt elnöke azt mondta, ha nyernek, azt kérik Orbántól, hogy inden stadion mellé építsenek egy kórházat is.

  • A fideszes Halász János tartott sajtótájékoztatót a kormánylapokban íródott cikkek miatt, amelyekben azt állították, hogy Czeglédy Csaba cipősdobozban szállította az áfacsalásból ellopott pénzt a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének. Az MTI beszámolója szerint a Fidesz felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy tisztázza, "hány cipős dobozt kapott tele pénzzel" a börtönben ülő Czeglédy Csabától.

    A DK pedig ezzel párhuzamosan - kiadott közleményük szerint - minden sajtóterméket beperel, aki ezt állítja Czeglédyről és Gyurcsányról. Azt írják: "A Demokratikus Koalíció beperli a TV2-t, és az összes propagandamédiumot, amely közölte a hazugságot! A DK emlékeztet: Czeglédy Csaba ügyvédként inkább a folyamatosan hazudozó kormánypárti sajtótól szokta hozni a pénzt, hiszen tucatjával nyeri a pereket a DK-nak és Gyurcsány Ferencnek a Habony-művek ellen. Most is pontosan ez fog történni."

  • Az új osztrák migránsellenes politika nyomán csak úgy kerülhető el, hogy Magyarország legyen a migránsok végállomása és gyűjtőtábora, ha a választás után sem engedünk be egyetlenegy migránst sem az ország területére - mondta a külgazdasági és külügyminiszter Tapolcán, a közmédiának nyilatkozva. Szijjártó megemlítette: az osztrák belügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy nullára szeretnék leszorítani az Ausztriában beadott menedékkérelmek számát. 

  • Nagypénteken beszélt népéhez a miniszterelnök a közrádióban, ahol az ünnep méltóságát emelvén arról beszélt, hogy Magyarországon körülbelül 2 ezer fizetett ember dolgozik azért, hogy a választási kampányban megbuktassák a kormányt, és egy bevándorláspárti, Soros György által is elfogadható kabinetet hozzanak létre, és nekik pontos, név szerinti listájuk van ezekről az emberekről.

    Az Együtt erre közleményben reagált. Azt írják, Szigetvári Viktor feljelentést tesz különleges személyes adattal való visszaélés gyanújával Orbán Viktor reggeli nyilatkozata miatt. 

    "Ma reggeli interjújában Orbán Viktor arról beszélt, hogy személyre bontott, 2000 fős listája van az általa Soros ügynöknek bélyegzett civilekről. Az Együtt álláspontja szerint ez kimeríti a különleges személyes adattal való visszaélés és a jogosulatlan tiltott információgyűjtés büntetőjogi tényállását. Éppen ezért Szigetvári Viktor feljelentést tesz", írják, szerintük Orbán Viktor "őrült hazugságaiba burkolva kelt gyűlöletet ártatlan emberek ellen".

    "Azért kell leváltani a kormányt április 8-án, hogy a szabadság újra megerősödjön hazánkban, vége legyen végre a gyűlöletkeltésnek, a jogosulatlan tiltott információgyűjtéseknek és a kormányzati fenyegetéseknek" - írják. 

    Közben a nemzet feljelentője, Tényi István is intézkedett, és közérdekű bejelentést tett Orbánék listázása miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz.

  • Mert a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 2. számú (jászberényi) egyéni választókerületben így is remek versenyzőt talált a zöldpárt. A négy éve 2,42 százalékot elért Ménkű helyett idén a jánoshidai Eszes Béla indul mandátumért, többek között a jobbikos Budai Lórántot, a most képviselő fideszes Pócs Sorosdisznós Jánost és a DK-s Gedei Józsefet kellene legyőznie.

  • Az egykori jobbikos EP-képviselő, Morvai Krisztina egy közleménnyel támogatta meg a Fidesz kampányát. Azt írja: "Most az ellenzéki pártok azt mondják, "helyre akarják állítani kapcsolatainkat Brüsszellel". Ez lefordítva annyit jelent: behódolnak az EU migrációs politikájának." És bár nem írja le a Fidesz nevét, de egyértelműen arra buzdít, hogy április 8-án a kormánypártra szavazzon mindenki, aki nem akar bevándorlóországot. 

  • 138 ezer forintra büntette a Nemzeti Választási Bizottság a Józsefvárosi kerületi újságot, mert a bizottság szerint sérült az esélyegyenlőség a jelöltek között, a lap gyakorlatilag Kocsis Máténak kampányolt, miután a lap 20 oldalán 25-ször szerepelt a fideszes politikus, és 10 képen is ő volt a kerületi lapban.

    A helyi választási bizottság egyébként első körben elutasította az emelt kifogást, szerintük rendben van ez a szintű Kocsis Máté jelenlét a lapban, ahogy az is, hogy ellenzéki politikusról, vagy azok eseményeiről egyáltalán nem számolnak be, max Orbán Viktor fér még bele. AZ NVB szerint egyébként nem hivatkozhat a lap arra, hogy Kocsis polgármesterként jelenik meg, éppen a fentiek miatt: ellenzéki jelöltek eseményeiről nem számolnak be.

    Ettől függetlenül a józsefvárosi lap éppen erre hivatkozik egy Facebook-posztban, ahol egyébként a fellebbezésüket is bejelentették. Azt írják, ők csak a helyi eseményekről számoltak be. "álláspontunk szerint a Kocsis Máté polgármester részvételével zajló kerületi, közéleti eseményekről való tudósítások közzétételére a választási kampányidőszakban is van lehetőség" - írják.

  • Néhány hónapos előkészület után elindulhat a V4 Adományvonal, amelyen keresztül Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia polgárai a visegrádi négyek bármelyikének területén történő katasztrófa esetén támogathatják a rászorulókat - közölte az Emmi államtitkára, Soltész Miklós

  • Oké, választási kampány van, ilyenkor mindent bevet az ember, átad még félkész üzemet, ha már avatni nem tud, akkor elmegy alapkőletételre, bokrétaünnepségre, kényszerhelyzetben akár a leendő beruházás makettjeinek kiállítására. De most Miskolcon odáig pörgették az ezt is a kormány adta nekünk kampányt, hogy Alice Herbert adja a másikat a Mocsárvárból, tudják, akié egyszer ez itt minden lesz, nemcsak a függöny.

    Tehát Miskolcon az történt, hogy átadtak a kampányra időzítve nyilván a kampánytól teljesen függetlenül egy iparipark-táblát. Vagy üzembe helyeztek. Használatba. Lehet, fel is avatták. Ami biztos: amikor csütörtök délután, amikor a Dobrev-Debreczeni fórumra iparkodtunk, csodálatos látvány tárult a szemünkbe az autópályáról levezető úton, az egyik körforgalomnál. Szinte a semmiben, egy nagyobb üres telek előtt ez a tábla került kihelyezésre.

  • A maga módján.

  • Berlini magyarok egy csoportja közel egy éve hozta létre a Freie Ungarische Botschaft nevű társaságot, mely különböző projektekkel szeretné felhívni az EU nyilvánosságának és más döntéshozóinak figyelmét arra, hogy a jelenlegi kormány mennyire kiüresítette a demokrácia és jogállamiság intézményeit. A 2018-as Választásra ősz óta készülünk az „Itt Szavazok“ kampányukkal.

  • A DK-s Helmeczy a csengeri Szabó Gáborné ügyvédje. Utóbbi állította azt, hogy 1300 milliárd forintot örökölt Svájcból, Kósa pedig annyira örült ennek, hogy ebből a nemlétező örökségből 800 millió forintot kért az anyukájának. Miután a botrány kirobbant, Kósa hamisítással rágalmazta Helmeczyt, az ügyvéd pedig válaszul feljelentette a fideszes politikust. Erről Helmeczy a Facebookra feltett videójában beszélt. 

  • "Nyilvántartanak, nyilván tartanak tőlük. Titkosszolgálati eszközökkel figyelnek politikai alapon civileket. Ez kommunista tempó" - reagált a Facebookon az LMP-s Vágó Gábor arra, hogy Orbán Viktor a közrádióban azt mondta: kétezer Soros-katona van Magyarországon és mindegyiküket név szerint ismeri (a kormány). 

  • Az ország leginkább hárompólusú városában, Miskolcon jártunk, ahol a gyurcsányista Debreczeni József tartott lakossági fórumot Dobrev Klárával. A város, ami egykor baloldali fellegvár volt, négy éve is adott egy balos mandátumot, viszont a legerősebb helyi erőnek a Jobbik tűnik. Kormányváltás a kanyar utáni klubszobából, neonáci kutyából lett demokratikus szalonna, Orbán ördögi terve és Feri, aki néha túl bátor. A teljes cikket itt olvashatja!

  • Letépik az ember fülét, lerágják a húst a csontjairól, de azért ennek is megvan a maga szépsége –  így jellemezte Orbán Viktor a Brüsszellel vívott "háborúját" és a belföldi választási kampányt a közrádiónak adott interjújában reggel. Orbán szerint vagy nemzeti kormány lesz, és Magyarország magyar ország marad, vagy egy internacionalista kormány, amelyet alapvetően Soros György állít majd fel, és akkor Magyarország bevándorlóországgá válik.

    A kormányfő arról is beszélt, hogy név szerint ismeri Soros magyarországi zsoldosait, akik szerinte kétezren vannak.