Orbán reagált a Facebook-botrányra

Választási kampány március 22-én

Index
2018.03.22. 21:26

Választási kampány eddig (2218. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Orbán Népe után újabb vinyl kiadványon állnak össze hazai zenekarok, hogy a regnáló kormánynak odapörköljenek. A mostani válogatás Ki NER Ma? címmel jelent meg a Trottel Records gondozásában narancssárga lemezen, aminek a címkéje egy focilabda. Megkeresésünkre Rupaszov Tamás, a kiadó vezetője elmondta, hogy a kultikus Rap és Punk a Fasizmus Ellen válogatást ünneplő bulin látta a WNTS-t, akiknek felajánlotta, hogy kiadja őket, akik erre felvetették, hogy legyen inkább válogatáslemez. A WNTS mellett a következő előadók szerepelnek a lemezen: Egyetlen, Kozmosz, Bankrupt, The Snobs, Apa Zenél, Greg Gale, Kozmosz, Énésén, Dekkoltás, G Ras. A lemezből 350 darabot nyomtak. 

    R-11727047-1521378092-9627.jpeg

    Emellett a kiadó kiadta a Leukémia kultikus Közel a Fejhajlító Géphez lemezét is 250 példányban, ami a Trottel egyik első kidaványa volt, és ami évek óta gyakorlatilag beszerezhetetlen. 

    Rupaszov Tamással készített interjúnkat itt olvashatja!

  • Nyolc éve, a győztes választások előtt ezen a napon Orbán Viktor azt mondta, a Fidesz az az erő, amely képes politikai formát adni annak a mélyreható változásnak, amelyre Magyarország készül.

    "Elköteleztem magam, hogy jelentősen megújítjuk Magyarországot, mély változásokat viszünk véghez", mondta. Mint fogalmazott, a változás kiszámítható, biztonságos lesz, hiszen egy olyan politikai erő hajtja végre, amelynek már van tapasztalata.

    Beszélt arról is, hogy azonnal el kell zárni az összes "korrupciós pénzcsapot": tanácsadói szerződéseket kell befagyasztani és felmondani, a végkielégítések gyakorlatát azonnali hatállyal be kell szüntetni, az indokolatlanul felvett végkielégítéseket pedig vissza kell szedni.

    Vagyis el kell zárni a költségvetés körül minden olyan csatornát, amelyen ma az emberek pénze elszivárog

    - jegyezte meg.

  • A külképviseleti névjegyzékbe mintegy 40 ezren regisztráltak már, ez 11 ezerrel meghaladja a négy évvel ezelőtti számot. A legtöbben továbbra is Londonban szavaznának, 6400-an, Münchenben 3200-an, Stuttgartban 2300-an, Hágában 1700-an. A külképviseleti névjegyzékbe március 31-én 16 óráig lehet jelentkezni.

    Az átjelentkezők száma is nő, már 66 200-an jelezték, hogy nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen szavaznának. Az átjelentkezésekre április 6-án 16 óráig van lehetőség. Négy évvel ezelőtt 128 ezren jelentkeztek át.

    A levélben szavazók regisztrációja március 24-én zárul, eddig 372 ezren regisztráltak. (MTI)

  • Egy MTI-hír, és egy sajtóközlemény pontosan 12 évvel ezelőttről, az akkori kampányból:

    1.: "Merénylet elkövetésével fenyegették meg Gyurcsány Ferencet, a fenyegetés három héttel ezelőtt érkezett a miniszterelnök e-mail címére - mondta el Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője az MTI-nek szerdán este, megerősítve a közszolgálati televízió híradójának információját. Az elektronikus levél szerint ha a kormányfő egy hónapon belül nem lép vissza, merényletet követnek el ellene - közölte Garamvölgyi László.

    Hozzátette: "a szükséges intézkedéseket a Köztársasági Őrezred megtette, a nyomozást pedig a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatta le. A nyomozók két napon belül eljutottak az üzenet küldőjéhez, egy 17 éves kaposvári diákhoz". Elmondta, hogy a fiú ellen megindult a büntetőeljárás.

    2. OS - A FIDESZ KÖZLEMÉNYE: Az elmúlt napokban Orbán Viktor családját és gyermekeit súlyosan megfenyegették. Ilyen, a gyermekeket is érintő politikai indíttatású fenyegetésre az elmúlt esztendőkben még nem volt példa. A gyermekek érdekében a Fidesz biztonsági főnöke a szükséges intézkedéseket megtette, a gyermekek és a család védelmét megerősítette. Orbán Viktor minderről Gyurcsány Ferencet telefonbeszélgetésük során tájékoztatta, és jelezte, hogy a Fidesz biztonsági főnöke a gyermekek biztonsága érdekében a további részleteket illetően teljes hírzárlatot rendelt el.

  • "A mostani kampány része a magyar kormány által indított, a civil társadalmat lejárató régóta tartó massziv tamadás sorozatnak, és ez két héttel a választások előtt elvonja a figyelmet a hatalmas korrupciós botrányokról" - írják. A teljes közleményt itt lehet elolvasni.

  • Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje pártja jövőértékelő rendezvényén azt mondta, hogy a mostani kormány feléli a jövőt, elpazarolta az uniós forrásokat, és elkezdtek már hitelből is lopni.

    Szerinte a kormány nem foglalkozik a fiatalokkal, letett róluk. Az egyik legaktuálisabb feladatnak nevezte a kivándorlás megállítását, a külföldön élő fiatalok hazahozatalát. Ehhez szerinte anyagi biztonságot és megfelelő oktatást kell biztosítani. A fiatalokat a Vállalkozz itthon! programjukkal is segítenék, amelynek része például a pénzügyi tanácsadás vagy inkubátorházak létesítése.

  • Mintha el sem telt volna 16 év: az akkor ugye ellenzéki Medgyessy Péter MSZP-s miniszterelnök-jelölt ezen a napon egy lakossági fórumon elhangzó egyik felvetésre reagálva kijelentette:

    aki azt gondolja, hogy most olimpiára van szüksége az országnak, annak nincs ki az öt karikája.

    És azt is mondta, hogy áttekinthetetlennek és zavarosnak tartja a Magyar Fejlesztési Bank működését, amellyel kapcsolatban - szavai szerint - nagy megtisztításra van szükség.

    Magyarországnak szüksége lenne egy igazi fejlesztési bankra, de annak nem feladata, hogy focicsapatot vásároljon.

    De azért azt is tegyük hozzá, hogy a szocialisták már tizenhat évvel ezelőtt is mindig ráéreztek arra, hogyan kell úgy előadniuk magukat, hogy még véletlen se vegye komolyan őket senki, idézzünk egy másik korabeli MTI-hírt:

    Mandur László, az MSZP Információs Társadalom Kabinetjének vezetője beszámolt a Nemzetnet-program tervéről, amiben a legkisebbek számára a nyuszinet, az iskolásoknak a sulinet, a fiatal felnőtteknek az életnet, a negyven év fölöttieknek a plusznet, az időseknek pedig a nagyinet biztosítaná az informatikai ismereteket és az eszközök használatát.

  • Orbán Viktor Brüsszelben vesz részt az EU-csúcson, a Momentum egy listában szedte össze, hogy szerintük mivel kellene ott foglalkoznia:

    • Például álláspontját megváltoztatva csatlakozhatna Emmanuel Macron francia elnök konzultációs javaslatához az EU jövőjéről
    • Dönthetne arról, hogy Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez
    • A Momentum szerint a kormány kettős mércét alkalmaz a határon túlról szavazók esetében, és jelentősen nehezítette azok dolgát, akik az utóbbi időben hagyták el az országot
    • Azt várnák, hogy kormányzati szinten foglalkozzanak az elvándorlás problémájával.
  • Személyes adattal való visszaélés vétségének gyanúja miatt az ügyészség nyomozást rendelt el az MSZP szolnoki irodájában március elején történt adatkezelés ügyében - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.  

    Március 2-án Szalay Ferenc, a Fidesz országgyűlési képviselője egy sajtó-helyreigazítási kérelmet vitt át az MSZP szolnoki irodájába, ahová elkísérte a helyi Zounok Tv egyik operatőre. A képviselő egy munkaszobába is belépett, ahol a kamera rögzítette egy számítógép monitorját a rajta lévő adatokkal. Ez akkor derült ki, amikor a Fidesz megkapta a kereskedelmi televíziótól a megrendelt kazettát, amelyet Szalay választási kampányfilmjéhez készítettek.

    Az adatokról a Fidesz azt állította: a szolnoki MSZP-irodán törvényellenesen számítógépes adatbázisban tárolják azok személyes adatait, akik ajánlószelvényükkel támogatták a párt jelöltjeit. Az MSZP szolnoki elnöke március 10-én lezárta a vizsgálatot a Fidesz által kifogásolt adatkezelés ügyében. Csák László elmondta: az irodájában dolgozó aktivista munkája során illetéktelen adatkezelést végzett, ezért felelősségre is vonták. Hozzátette: az így kezelt adatokat megsemmisítették.

  • A 444 szúrta ki, mi meg itt hosszabban megírtuk, hogy a gödöllői kampányanyagokban szerepel egy uszoda, ami még el sem készült, és nem is nagyon tűnik úgy, hogy el fog.

  • A We Plants Are Happy Plants néven zenélő Bergmann Péter csinálta azt, hogy összevágta a baloldali kampányfilmeket, alákeverte és feliratozta a beszédet, és a végére kiírta, hogy

    Csak szavazz valakire.

     (Azonnali)

  • Orbán Viktor még szerdán kampányolt Kisbéren Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz 106 egyéni képviselőjelöltje közül a 6 nő egyike mellett. A miniszterelnök Facebookjára kirakott videón egy padon állva sajátosan dicsérte Czunyinét, akiről azt mondta, hogy

    „Jó képviselő volt az elmúlt években. Az egyik legférfiasabb parlamenti képviselő volt."

    Miután ezen a mellette álló képviselőjelölt is láthatóan meglepődött, Orbán azt tette még hozzá, hogy „...amikor bátorságról van szó." (via 444)

  • Ő is csatlakozott az RTL Klub Persze hogy szavazok! elnevezésű kampányához, amiben híres emberek beszélnek arról, hogy szavazni mennek. A többit itt lehet megnézni.

  • Véget ért a V4-ek tanácskozása az EU-csúcs előtt, és Orbán Viktor megragadta az alkalmat, hogy belerúgjon a Facebookba. A tanácskozáson szó volt a Facebook botrányos szerepéről az Egyesült Államok választási kampányában, és a miniszterelnök szerint elfogadhatatlan, hogy a közösségi portál adatbázisát nemhogy üzleti, de még politikai kampányok céljaira is felhasználják.

    Orbán Viktor a rövid videós összefoglalójában közölte, egyetértés született arról, hogy ezt megakadályozzák, főleg azt, hogy illegális eszközöket is bevessenek. Mint elmondta, ezzel kapcsolatban estére végleges döntést hoznak.

    orbi
  • Az MTI szedett össze mindent, amit tudni kell, pontokba szedve a lényeg:

    • Körülbelül 18 millió szavazólap készül. Ez még gombócból is sok!
    • A legtöbb (33) jelölt Nógrád megye 1-es választókerületében, Salgótarjánban van, ez a legnagyobb szavazólap, 203 milliméterszer 510 milliméter. Ez egy hülye alakú gombóc lenne!
    • A legkisebb Budapest 7-es választókerületében van, a hat jelölt miatt a lap egy A/4-es lap. Ilyen gombócot nem is lehetne adni!
    • A nyomda 230 tonna - 6290 kilométer - papírt használ fel a nyomtatáshoz. Ennyi gombóc nincs is!
    • A szavazatszámláló bizottságok kapnak 165 ezer golyóstollat. Nagyon gyorsan elolvadna vajon ennyi gombóc?
    • A választás összes költségét 8,9 milliárd forintra tervezték, ebből a nyomdaköltség tervezett kiadása 1,3 milliárd forint. Ebből jó sok gombócot lehetne venni, majdnem 60 milliót!
    • A szavazólapok nyomtatása 445 millió forintba kerül, a 11 ezer műanyag urna pedig 270 millió forint. Ebből meg jó sok cukros tölcsér kijönne!
  • Folytatjuk elsöprő sikerű sorozatunkat a régi kampányok MTI-híreivel, mivel 1998-ban ez a nap vasárnap volt, és nem történt semmi, mai adagunkat kezdjük 2002-vel:

    "Az MSZP csalás alapos gyanúja miatt hétfőn feljelentést tesz az ügyészségen ismeretlen tettes ellen, a Népszabadságban a hét elején megjelent, az Országimázs Központtal, illetve a Happy End Kft.-vel foglalkozó tényfeltáró újságcikk-sorozat alapján. Ezt Kovács László szocialista pártelnök jelentette be sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.

    Elmondta: nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz, annak tanácsadó cégei, a kormány és annak egyes intézményei, tanácsadó cégei, valamint személyi, családi háttere között korrupciógyanús összefonódások vannak. 

    "Az már régóta vélhető volt, hogy közpénzek alakulnak át magánpénzekké. Most felmerül az a gyanú is, hogy a közpénzekből létrejött magánpénzek egy része választási kampánycélokat szolgál, kampányköltségek fedezésére fordítják. Ez érintheti a választások tisztaságát, és felveti a választási csalás gyanújának lehetőségét" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

  • Deutsch Tamás a a fideszes országgyűlési képviselő, Boldog István vendége volt Mezőtúron, ahol hosszú kampányelőadást tartott. Itt - valószínűleg azért, mert ezt a kérdést többen is felvetették már a Fidesznek - Deutsch elmagyarázta, hogy miért szól az egész kampányuk csak és kizárólag a migrációról. Két okot is említett, ide kattintva olvashatja el a cikket.

  • Határozottan cáfolja a Kormányzati Ügyfélkapuval kapcsolatban megjelent híreket a Belügyminisztérium. Azok egyértelműen kampánycélú hazugságok. A pártok által kiküldött leveleknek, emaileknek semmi köze az ügyintézést segítő ügyfélkapuhoz, írja a Belügyminisztérium a gyanús emailes spammelésre.

  • Délelőtt azt közölte a Fidesz II-III. kerületi szervezete (itt indul Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter), hogy "ismeretlenek telefonos piackutatásnak álcázott kampányhívásokkal zaklatják a lakókat". "A 21-es körzetszámról érkező hívások során három, Varga Mihály országgyűlési képviselővel, illetve Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel kapcsolatos hazug, valótlanságokon alapuló  kérdésre várnak választ."

    Bár ismeretlenek a telefonálók, a Fidesz tudni véli, hogy a zaklató telefonokért Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja (itt indul az LMP színeiben) a felelős.

    A kérdésekből, illetve az eljárás módjából nyilvánvalóan gyanítható, hogy a háttérben Ungár Péter képviselőjelölt áll.

    A hívások és a jogosulatlan adatkezelés miatt a Fidesz büntető eljárást kezdeményezett.

    Megkerestük Ungár Pétert az üggyel kapcsolatban. Ezt válaszolta: "nagyon örülök, hogy Varga Mihály is rájött arra, hogy telefonon keresztül is lehet kampányolni. Szeretném neki ezen felül jelezni, hogy az óriásplakát és a szórólap intézménye is létezik.

    Varga Mihaly lelke turbulens biztos,

    mert a Budai Polgar című propaganda kiadvány helyett másból is értesülhetnek a választópolgárok arról a 0 felszólalást produkáló munkáról amit befektetett a kerületbe." Ungár arra nem reagált, hogy a telefonszámokat honnan szerezték a kampányhoz.

  • Péntek délután lejár a határidő, de még mindig nagyon kevés, alig 5,5 ezer delegáltat jelentettek be a jelöltek és a jelölőszervezetek a szavazatszámláló bizottságokba az országgyűlési választásra - mondta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

    Pálffy Ilona közölte, a szavazatszámláló bizottságokba a választókerületben induló, valamint országos listát állító jelölőszervezetek küldhetnek két-két delegáltat, míg az országgyűlési egyéni választókerületekben a választókerületben induló jelöltek egy-egy tagot bízhatnak meg.

    Hozzátette: eddig a 10 286 szavazókörbe 5500, a 106 egyéni választókerületi választási bizottságba mintegy 250 delegáltat jelentettek be. (MTI)

  • Az alapjövedelemnek nincs alternatívája hosszú távon sem Magyarországon, sem Európában, az tíz-húsz év múlva realitás lesz Európa majdnem minden országában

    - mondta Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje egy csütörtöki budapesti rendezvényen. Karácsony szerint az alapjövedelem jó eszköz lehet a fájóan hiányzó társadalmi kohézió helyreállításához,

    de bevezetése előtt modellkísérletekkel kellene megvizsgálni, hogy az hogyan befolyásolná a munkaerőpiaci aktivitást. Addig is, kormányra kerülésük esetén, jelentősen emelnék a családi pótlékot és az alapnyugdíjat, és ezzel alapjövedelmi biztonságot adnának a nem aktív korúaknak; az aktív korúak körében pedig bevezetnék a garantált minimáljövedelem juttatást.

    Nos, akkor nézzék, mit reagált erre a Fidesz:

    Karácsony Gergely már készíti elő a migránsok ellátását. Ha Soros emberei kerülnek hatalomra, nem csak betelepítik a migránsokat, de munka nélkül állandó jövedelmet is akarnak adni nekik, amit a dolgozó magyar emberekkel fizettetnének ki.

  • "Az Egyesült Királyságban legalább 200 000 magyar állampolgár él és eddig csak pár ezren regisztráltak. Ha sikerülne elég embert elvinni a szavazófülkébe, abba Orbán pártja megroppanhatna" - írja a Stop Orbán! nevű csoport. 

    Mi egy, a demokráciát támogató önkéntes csapat vagyunk, és azon dolgozunk, hogy mihamarabb elindítsuk a külhoni magyaroknak szóló online kampányunkat a Facebookon és Instagramon, hogy szavazásra buzdítsuk őket. Sajnos Magyarország kormánya igencsak megnehezítette, hogy a kivándorolt magyarok százezrei könnyen leadhassák a voksukat.

    Fizetett kampányt akarnak indítani a közösségi médiákban, hogy mozgósítsák a kint élő választókat. A “Te vagy a mérleg nyelve” kampányunkban szeretnénk pozitív üzenetet küldeni azoknak, akik kivándoroltak, hogy felhívják a figyelmüket arra, hogy olyan erő van a kezükben, amivel az ország sorsát pozitív irányba tudják befolyásolni.

  • Kapcsolódó

    Úgy tűnik, tényleg az ügyfélkapus emailcímet spammeli a Fidesz migránsozással

    Olvasóink sorra jelzik, hogy a csak ott használt címre érkezett levél, pedig ők nem adtak felhatalmazást ilyesmire. Mi nem stimmel az ügyben?

  • Annyi sok hazugsággal megvádoltak már ebben a kampányban, de ugye azt senki nem gondolja egy percig sem, hogy én Orbánt akarom kormányfőnek?

    – írja Karácsony Gergely, szavait valószínűleg Gyurcsány Ferencnek is címezve. (Gyurcsány ugyanis már azzal kampányol, hogy Karácsony meg akarja tartani Orbánt.) Az MSZP–Párbeszéd kormányfőjelöltje megemlíti, hogy a Magyar Narancsnak adott egy interjút, és az ebből készült összefoglalók némelyike félreérthetőre sikerült.

    A friss posztjában azt írja, hogy

    amikor arról beszélek, hogy Orbánnak ügyvezető miniszterelnökként végig kell majd néznie a NER lebontását, ez a magyar alkotmányos szabályok szerint azt jelenti: április 8-án legyőzzük Orbánt, és még aznap nekilátunk a jogállam, a demokrácia, a tisztesség helyreállításának. Orbán április 8-ától már csak ügyvezető kormányfő, korlátozott jogkörrel, de csakis az új kormány felállásig.

    Persze ezek egyelőre csak vágyak, ahhoz, hogy ez valóban megtörténjen, először le kell győzniük Orbán Viktort és a Fideszt.

  • A jobbikos Szilágyi György március 12-én kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást Semjén Zsolt ellen a svédországi luxusvadászatai miatt. A Jobbik szerint felmerült, hogy Semjén feltüntetett jövedelme „nem áll arányban az életvitelével." Ezt Hargitai János, a mentelmi bizottság fideszes elnöke arra hivatkozva utasította el, hogy nem jelölték meg, hogy konkrétan a bevallás melyik részét kifogásolják.

    Semjén egyébként legutóbb például az Indexnek magyarázta nagy lelkesen, hogy semmi gond nincs azzal, ha üzletemberek rendszeresen olyan vadászutakra viszik, amiket ő maga nem engedhetne meg magának (vagy a felesége nem engedne meg neki, ez azonban részletkérdés), mert a többmilliós vadászúton ő nem politikus, hanem vadász.

    A Jobbik most újabb beadvánnyal fordul a mentelmi bizottsághoz, amiben azt firtatják, miért nincsenek Semjén vagyonnyilatkozatában benne az ajándékozás címszónál az 5 millió forintos vadászatok, miközben a 63 ezer forintot meghaladó értékű ajándékokat fel kellene tüntetni.

  • A magyar és a román hatóságok megállapodtak, hogy április 8-án, a magyarországi országgyűlési választások napján is nyitva tart majd 8 és 18 óra között az a tíz ideiglenes határátkelőhely, amiket most csak szombatonként lehet használni, jelentette be Szijjártó Péter.

  • Kapcsolódó

    Gyurcsány: Ne őrüljünk már meg, kollégák

    Új téma van az ellenzék napirendjén: mi legyen Polt Péterrel és Orbánnal a választások után.

  • A tervek szerint 2022-ig leaszfaltozzák az összes földutat a fővárosban, az erről szóló kormányhatározat már megszületett, mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője és Szatmáry Kristóf, a XVI. kerület fideszes országgyűlési képviselője. Ez egyébként összesen 325 kilométernyi földutat jelent, a munkálatok költségét 100 milliárd forintra teszik. A legtöbb ilyen út a XVII. és a III. kerületben van.

  • Már nyomtatják az április 8-i országgyűlési választás szavazólapjait Budapesten. Az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai géptermeibe és csomagolócsarnokába beengedtek újságírókat, hogy megmutassák „milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek az országgyűlési választási papírok, és miként csomagolják, dobozolják azokat szavazóköri bontásban".

  • Kapcsolódó

    Volt fideszesek kampányolnak a kormánypárt ellen

    Márki-Zay, Jeszenszky, Bod Péter Ákos és Lukácsi Katalin érvel kampányvideóban az ellenzék mellett.