Vona szerint magas részvétel kell a kormányváltáshoz

Zajlik a választási kampány

Index
2018.02.22. 22:16

Választási kampány eddig (2218. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csütörtök este a II. kerületben vitáztak a Közös ország Mozgalom meghívására a kerület ellenzéki országgyűlési jelöltjei, az eseményről a Mérce számolt be. Ennek alapján az este legérdekesebb kijelentése a momentumos Benedek Márton szájából hangzott el, miután Gulyás Márton megkérdezte a jelöltektől, koalícióra lépnének-e egy Orbán Viktor nélküli Fidesszel, ha ez szükséges a stabil kormányzóképességhez.

    A többi jelen lévő jelölt (Niedermüller Péter - DK, Ungár Péter - LMP, Mihalik Zoltán - Együtt) kategorikusan kizárta a Fidesszel való együttműködést, Benedek azonban azt mondta: 

    egy Orbán nélküli Fidesszel abban az esetben lehet koalícióra lépni, ha ez a koalíció a liberális demokrácia, a demokrácia intézményrendszereink, a független intézményrendszerek visszaállítására jönne létre.

    Ebben az esetben az új alkotmányos konszenzust a végén népszavazással erősítenék meg. 

     

  • Vona Kőszegről Szombathelyre ment tovább, ahol történt egy kis atrocitás. Most nem a müezzin hívott imára a sajtótájékoztatóján, hanem az utcafórumán egy fiatalember Mennyi pénzt kapott a Jobbik Simicskától? felkiáltással egy köteg "30 ezüst értékű Simi bankót" dobott a pártelnök felé. (MTI)

  • A Corvin-negyednél futottam a Magyar Kétfarkú Kutyapárt problémaérzékeny gerillamatricájába, valóban fontos beszélni arról, hogy marilizáljuk-e a legahuánát vagy sem.

    De a társadalom felfokozott kampányhangulatában már nem lehet csak úgy kattingatni. „Remélem pozitív érzelmekkel fotózod és nem negatív érzelmekkel” – mondta a lépcsőn csomagokkal lefelé jöttében egy harmincas nő. Aztán hirtelen átváltozott törökgáborrá és elmondta, mit szeretne ő, az MKKP szimpatizánsa:

    Sajnos a pártelnök néha túlságosan elvicceli a dolgot, oké, itt vannak ezek a vicces plakátok, de tényleg ideje komolyan beszélniük és egyesülniük az LMP-vel, meg a Momentummal. 

    Sajnos ekkor jött a villamos és elfutottam, így azt már nem hallottam, hogyan is jönne létre ez a trió.

    Lehet Más a Kétfarkú Momentum

  • „Minden amit rólam hallottak, hallanak vagy hallani fognak az nem igaz, nem vagyok Allah-imádó, nem akarom a nyugdíjasokat bántani és nem vagyok homoszexuális sem” – mondta Vona Gábor Kőszegen, ahol egy utcafórumon Rába Kálmán mellett kampányolt. A rendezvényt végül az erős havazás miatt egy vendéglátóhelyen tartották meg.

    Vona szerint magas részvételi arány mellett lehet kormányváltás. Saját pártját nem csupán a legerősebb ellenzéki pártként, hanem valódi kormányváltó erőként jellemezte. (MTI)

  • A Százak Tanácsa szerint Orbán Viktor miniszterelnök kormánya jól oldotta meg a legfontosabb azonnali és hosszú távú nemzeti feladatokat is, a többi között az ország gazdasági talpra állítását vagy a gyermekes családok támogatását, ugyanakkor vannak még megoldatlan problémák, mint a növekvő jövedelmi különbségek és "a társadalom némely tagjának kapzsisága". 

    A Százak Tanácsa 1997-ben alakult a Magyarok Világszövetsége nemzeti együttműködési bizottságának ajánlására. Az ajánlást mások mellett a Százak Tanácsa Alapítvány elnöke, Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, az ügyvivő elnök, Szijártó István irodalomtörténész, valamint a szervezet soros ülésvezető elnökei, Bakos István, Béres József, Fekete Gyula és Foltán László írták alá.

  • Inzultus érte a Jobbik egyik aláírásgyűjtőjét Székesfehérváron. A 20 éves nő kezéből egy 55 év körüli férfi kitépte a párt szórólapjait, széttépte és a földre dobta. 

    „Azt kiabálta, takarodjunk innen, beengedjük a migránsokat, csak a Fidesz véd meg bennünket” – mesélte a párt képviselőjelöltjének aláírásokat gyűjtő Zsófia. A belvárosi incidensnek szemtanúja volt a képviselőjelölt, Tóth Nóra Tímea is. „Mindennapos eset, hogy jól öltözött, ötvenen túli férfiak kiabálnak ránk, meg a többi ellenzéki pártra. Van egy rendszeresen visszajáró is, azt mondja, fúj, Jobbik, fúj LMP, fúj Momentum, hajrá Fidesz és tovább megy. Próbáltunk már vele beszélni, de nem hajlandó rá” – mondta a képviselőjelölt, aki szerint jobbikosként rendszeresen megkapják egy mondatban azt is, hogy nácik, és azt is, hogy beengedik a migránsokat. 

    De kiabálták ránk már azt is, hogy zsidónáci”

    – hozott példát a választási folklórból a képviselőjelölt.

    A Jobbiknál közölték: a párt alelnöke, Sneider Tamás feljelentést tesz a székesfehérvári eset miatt.

  • Pontosabban plakátkiállítást indítottak Kerítésbontók címmel. A képeken ellenzéki politikusok láthatóak kerítésellenes idézetekkel. Ezeket a plakátokat minden megyébe el fogják vinni - ígérte Böröcz László elnök tegnap, de az én figyelmemet csak most hívta fel rá egy szemfüles kollégám.

    Az cseppet sem zavarja a Fidelitast, hogy minden ellenzéki párt egyértelművé tette, hogy nem nyúlna a kerítéshez, ha hatalomra kerülne. 

  • Közleményt küldött Kiss Anita jegyző, hogy Menczer Erzsébet, a Fidesz-KDNP jelöltje leadta az ajánlásait már kedden. Csak egy adminisztrációs hiba miatt ezt nem jelezte a rendszer. Tehát Menczernek nem volt semmilyen problémája az ajánlásgyűjtéssel.

    A jegyző, aki a helyi választási iroda vezetője is, azt írta: 

    A 10. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületben a FIDESZ-KDNP közös jelöltje, Menczer Erzsébet Lívia 2018. február 20. napján adta le a jelöltállításhoz szükséges ajánlásokat tartalmazó ajánlóíveket. Az egyéni képviselőjelölt bejelentéséről szóló E1 nyomtatvány rögzítése adminisztrációs hiba miatt 2018. február 22-én 12:08 –kor történt meg a Nemzeti Választási Rendszerben.

    Akkor a Fidesz-KDNP jelöltjei közül már csak a sárbogárdi jelölt az egyetlen, akinél továbbra sem jelzi a rendszer, hogy ő is leadta az ajánlásait.

  • Azonnali intézkedést követel a Jobbik Nemzeti Választási Irodától! címmel kapott közleményben a Jobbik a választási oldal anomáliáról tájékoztatta a szerkesztőségeket.

    ddd

    "Európai nagyvárosokban működő baráti köreinken keresztül és közvetlenül is tucatjával kapjuk a panaszokat, hogy a valasztas.hu oldalon sokan szabályos kitöltés ellenére sem tudnak regisztrálni. (...) Elképesztőnek tartjuk, hogy az egykori fideszes helyettes államtitkár, Pálffy Ilona által vezetett Nemzeti Választási Iroda hetek óta képtelen biztostani a külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmek regisztrációját. Mindez pedig felveti a szándékosság alapos gyanúját!" - írta a Jobbik.

    Mi is kapunk időnként jelzéseket arról, hogy nehézkes a regisztráció, de aztán kiderül, hogy semmi szándékosság nincs benne, hanem csak lassú és akadozik időnként a rendszer.

  • Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője szerint a "Soros-hálózat" tagjai "olyan migránsszótárt szerkesztettek", amellyel megtanítják őket azokra a kifejezésekre, amelyekkel megtéveszthetik az európai hatóságokat, és kijátszhatják így a menedékkérelmi eljárásokat.

    Olyan kifejezésekre tanítják meg őket, amelyekkel különleges védelmet kaphatnak. Példaként említette, hogy "

    pszichés zavarokra utaló kifejezéseket tanítanak be nekik, betanítják nekik, hogy vallják magukat szíriainak, homoszexuálisnak, transzszexuálisnak, ez felháborító!

    (Via Fidesz.hu)

  • cikkünk a témában: HH

    Tanúként hallgatták meg a börtönben a választásokra készülő Czeglédy Csabát

    Tanúként hallgatták meg Czeglédy Csabát egy iskolaszövetkezet két vezetője ellen indult költségvetési csalási ügyben csütörtökön a Szegedi Törvényszéken, a politikus hangsúlyozta, a szövetkezet belső ügyeibe, tevékenységébe nem szólt bele - tudósított az MTI a tárgyalásról.  

    Múlt pénteken  derült ki , hogy a már  több mint 6 milliárdos  csalással gyanúsított Czeglédy a szegedi börtönből akar indulni a választásokon. A  Nyugat.hu  szerdán megírta, hogy 700 aláírást gyűjtöttek össze neki Vas megye 1. számú, szombathelyi székhelyű választókerületben, hogy független jelöltként indulhasson, és az indulása pár napon belül lehet hivatalos, ha a helyi választási bizottság legalább 500 aláírást érvényesnek talál, és hitelesíti a jelölt indulását. Ha minden igaz, így kiszabadulhat az előzetesből.

  • A Demokratikus Koalíció (DK) arra kéri az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy fordítson különös figyelmet a határon túli magyarok levélben leadott szavazataira. 

    A DK ügyvezető alelnöke csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy az alapvető személyes adatok birtokában anélkül lehet regisztráltatni bármelyik határon túli magyar választót, hogy ő erről tudomást szerezne. Molnár Csaba hozzátette, hogy a szavazólapokat sem kötelező a választók saját lakcímére kipostázni, mert a regisztráció során bármilyen más címet meg lehet adni, ezért az érintettek később sem tudják meg, hogy ha  visszaéltek a személyes adataikkal.

    A szabályozás nem zárja ki azt, hogy "a Fidesz határon túli leányvállalataként működő RMDSZ akár így gyárthasson Magyarországra levélszavazatokat" - fogalmazta meg gyanúját a DK kampányfőnöke.  (via MTI)

  • Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a mai napon szövetségi megállapodást írt alá a Magyarországi Szociáldemokrata Párttal (MSZDP) - közölte az MSZP-Párbeszéd. Karácsonyt ugye támogatják a Liberálisok, a Balpárt és az Európai Baloldal – Munkáspárt-2006, amely szervezetek közös jellemzője, hogy nem mérik a kutatások vagy 0 százalék körül állnak.

    "A Változás Szövetsége ezzel újabb fontos lépést tett a magyar baloldal legjobb hagyományainak felújítása érdekében" - írta a közlemény, amely beszámolt arról, hogy Karácsony Gergel és Hasilló László, a Szociáldemokrata Párt elnöke arról írt alá megállapodást, amelynek alapja, hogy a magyar baloldal visszatér a klasszikus szociáldemokrata hagyományokhoz.

  • Elindul a választásokon Szombathelyen Szakály Gábor, aki a szombathelyi Fidesz frakcióvezetője volt 2010-től. A 2013 őszén kirobbant drogbotrány után azonban távozott a közéletből - írta a Nyugat.hu. A körzetben Hende Csaba indul a Fidesz-KDNP színeiben. 

    És hogy milyen pártot képvisel Szakály? A Hajrá Magyarország! pártot, amelyet 2017 februárjában alapította meg Kőszegen. Egyik alapítója és elnöke az a Racker Béla, aki korábban az MDF-ben politizált, majd 2014-ben az Új Magyarország Párt jelöltjeként indult.

  • Kelemen Anna a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a budapesti 1-es körzetben fog indulni a választásokon. Szombaton kezdi az aláírásgyűjtést. A körzetben a Fidesz-KDNP-s Hollik István már összegyűjtötte a megfelelő számú aláírást, itt akar indulni Juhász Péter Együtt-elnök és Fekete-Győr András Momentum-elnök. Kelemen Anna ebbe a csatába akar beszállni - szúrta ki a Blikk.

  • Szolnokon kissé átalakították a jól ismert plakátot. Ha ön is lát ilyesmit, küldje el nyugodtan!

  • Az MSZP-nek is lehetnek plakátjai, Molnár Gyula MSZP-elnök ugyanis egy csütörtök reggeli sajtóbeszélgetésen azt mondta: jelzik a nemrég az ellenzéki pártoknak ajánlatot tévő, Fidesz-közeli plakátcégnek tartott Odex Kft.-nek, hogy az MSZP szeretne szerződni a céggel. De előbb még kikéri az NVB véleményét, hogy rendben van-e a vállalkozás által megszabott listaár.

    Vagyis az LMP után az MSZP is úgy döntött, hogy szeretne plakátolni. A tervek szerint 3300 elefántfület (ez az oszlopok lengő plakát) és nagyjából 800 óriásplakát-helyet foglal majd az MSZP-Párbeszéd.

  • Az Együtt jogsértést szimatol Szentendrén

    "Spät Judit, az Együtt szentendrei országgyűlési képviselőjelöltje szerint a helyi fideszes politikusok jogsértést jogsértésre halmoznak már a kampány első napjaiban. A legújabb húzás, hogy a Fidesz egyik helyi önkormányzati képviselője Boda Anikó a polgármesteri kabinetnek, valamint a Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület (TESZ) önkormányzati képviselőjének is elküldte az őt segítő fideszes aktivisták nevét és születési dátumát. Ezért az Együtt képviselőjelöltje személyes és különleges adatokkal való visszaélés miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul" - áll az Együtt közleményben.

    Itt foglalkozunk részletesebben a dologgal.

  • A miniszterelnök tegnap Dunaújvárosban járt, természetesen a helyi lapnak is adott egy interjút. A Dunaújváros Hírlapnak azt mondta Orbán Viktor:

    • Dunaújvárosnak van jövője, már nem egy volt szocialista iparváros, hanem egy modern európai település.
    • Ha tizenöt-húsz évvel ezelőtt megkérdezték volna az itt élőket, hogyan lesz ebből a településből egy modern város, sokan nem fogadtak volna ennek sikerességére, hiszen messze tíz százalék felett volt a munkanélküliség, depressziós hangulat uralkodott. "Azóta sok víz lefolyt a Dunán, nyolc éve miniszterelnökként magam is sokat dolgozhatok ennek a városnak a fellendítésén, és most már a városnak van jövője, már nem egy volt szocialista iparváros, hanem egy modern európai település - jó lehetőségekkel."
    • A Dunaferrért sokat harcoltak, mert a vasműt a korábbi kormányok eladták. "Az elmúlt években azért kellett dolgoznunk, hogy a munkahelyek megmaradjanak. Sikerült elhárítanunk a veszélyt, és most már a fejlesztésen tudunk dolgozni. Lesznek béremelések, lesz munka, tehát lesz jövő, a Dunaferr egy komoly sikertörténet."
    • A Dunaújváros közelében megvalósuló paksi beruházáshoz acélra van szükség, de egyelőre vita van arról a szakemberek között, hogy fejlesztések nélkül a vasmű tud-e megfelelő anyagokat szállítani. Hozzátette: ezt a szakemberek majd megvitatják, és ha kell, a kormány ebben segít.
    • A polgármesterrel folytatott egyeztetésén felmerült, hogy a városnak egy új ipari parkra van szüksége, amit a miniszterelnök támogat.
    • Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a kampány kevésbé a városfejlesztésekről fog szólni, sokkal inkább az ország biztonságáról, jövőjéről. "A legfontosabbnak azt tartom, hogy védjük meg az országot, mert hiába vannak remek terveink, hiába építünk uszodát, hiába lesz munkahely a Dunaferrben, meg a városba betelepülő más beruházásoknál, ha az országot nem védjük meg, akkor hiába a sok fejlesztés."
  • Zaklatás nélkül szabad csak ajánlásokat gyűjteni

    Néhány fontos háttér információt az ajánlásokról:

    • Zaklatás nélkül gyűjthetnek csak ajánlásokat az induló pártok, illetve jelöltek, nem kérhetik a választók ajánlását munkahelyeken, egészségügyi, közigazgatási vagy önkormányzati intézményekben, valamint tömegközlekedési járműveken. (A 106 országgyűlési egyéni választókerületben csak az a jelölt indulhat, aki összegyűjtött 500 érvényes ajánlást.)
    • Nem kell a jelöltek által leadott összes ajánlást ellenőriznie a választási irodáknak, ha bizonyossá vált, hogy az érvényes ajánlások száma eléri a jelöltté váláshoz szükséges minimumot.
    • A választópolgárok csak a lakóhelyüknek megfelelő egyéni választókerületben induló jelöltekre adhatnak le érvényes ajánlást, egyébként az ajánlás érvénytelen. Figyelni kell arra, hogy a fővárosi kerületek nem esnek egybe az országgyűlési egyéni választókerületekkel. 
    • Az országgyűlési választáson azok a 17 éves fiatalok is ajánlhatnak egyéni választókerületi jelölteket, akik az általuk támogatott jelölt ajánlóíveinek leadásáig nagykorúvá válnak. A jelöltajánlás, vagyis az ajánlások leadásának határideje március 5-e 16 óra.
  • Elindítottuk az Index Ígéretszámlálóját .

    Akkurátus ügygonddal leírjuk, ki mit ígér a kampányban, hogy később leellenőrizhessük: csak a levegőbe beszélt vagy tényleg meg is valósítja, amit ígér. Az ígéretek összegyűjtéséhez alaposan átböngésztük a pártok eddigi közleményeit, amelyekben egyre többször szerepel "a kormányra kerülésünk után" fordulat. Itt már látható, kit mit kezdene egyes ügyekben. Az erről szóló  cikkben azt is olvashatja , melyik pártnak van, és melyiknek nincs választási programja. 

  • Már 147 egyéni jelöltet jelentettek be az áprilisi országgyűlési választásra, és 39-et már nyilvántartásba is vettek a választási bizottságok.  A Nemzeti Választási Iroda csütörtök reggeli adatai szerint 147 jelölt közül 104 a Fidesz-KDNP színeiben indul. De 106 körzet van, ki az a két fideszes, aki a központból kiadott utasítás ellenére még nem adta le az ajánlásokat??? Nincs bejelentett fideszes jelölt:

    • Budapest 10. egyéni választókerületében (Óbuda és Békásmegyer), ahol elvileg Menczer Erzsébet és
    • Fejér megye 5. számú választókerületében (ennek Sárbogárd a központja), ahol Varga Gábor indul.

    Itt olvashatnak további részleteket az ajánlások leadásának rejtelmeiről.

  • Hétvégén hivatalosan is elkezdődött a kampány, bombáznak minket a pártok üzenetekkel, közleményekkel, nyilatkozatokkal, videókkal. Azt szeretnénk, ha mindezeket egy helyen is követhetnék, ezét folyamatosan frissülő, percre percre közvetítésünkben mindennap minden fontosat megtalál. Persze a legbombasztikusabb híreket külön cikkekben is kiemeljük majd. Szóval indul a legalább hét hétig tartó hírfolyam!