Választási kampány eddig (2258. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Lázár János és Kovács Zoltán által tartott kormányinfóról külön cikk van az Indexen, de a választásokat, a kampányt érintő információkról itt is beszámolunk. 

    • A vásárhelyi Fidesz-vereség után úgy tűnt, hogy a Fidesz változtat a kommunikációján és abbahagyja a sorosozást, de végül csak annyi történt, hogy a "pozitív üzenetek" (elért eredmények) is megjelentek a kommunikációjukban. Viszont a sorosozás se maradt abba, újabban pedig az ENSZ-nek is nekiesett a Fidesz. Érdekesség, hogy a fideszes megmondóember, Bayer Zsolt újabban Lázár Jánost okolja a vásárhelyi vereségért.
    • Az ellenzéki pártok elkezdtek azon dolgozni, hogy valamilyen formában együttműködjenek, de egyelőre még messze vannak ettől.
    • A Republikon szerint a Fidesz gyengült, az ellenzék erősödött, de a kormányközeli Századvég szerint a vásárhelyi fiaskó után a Fidesz tábora felébredt és újra aktív
  • A Fidesz vezére korábban Dunaújvárosban és Egerben is járt, most Miskolcon jelent meg.

  • A hódmezővásárhelyi események után aktivizálódott a Fidesz-KDNP szavazótábora, erősödtek a kormánypártok mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében, az ellenzéki pártok esetében pedig trendszerű támogatottság-növekedés helyett csupán kisebb, belső szavazói mozgások láthatók - ezt állítja a kormányközeli Századvég Alapítvány.

    A február 26. és 28. között készült felmérés eredménye:  

    • a teljes népesség 36 százaléka voksolna a Fidesz-KDNP-re egy most vasárnap tartandó parlamenti választáson, a biztos szavazó pártválasztók esetében ez az arány 53 százalék. 
    • A Jobbik és az MSZP-Párbeszéd támogatottsága a teljes népesség körében egyaránt 8-8 százalék, a biztos szavazó pártválasztók 14 százaléka voksolna a Jobbikra és 11 százaléka az MSZP-Párbeszédre.   
    • Az LMP február elején tapasztalható erősödése nem bizonyult tartósnak, a hónap végére a támogatottságuk kis mértékben gyengült. Jelenleg a teljes népesség 7, a biztos szavazó pártválasztók 8 százaléka szavazna a pártra
    • A DK szavazóbázisa 5 százalékos a teljes népesség, és 6 százalékos a biztos szavazó pártválasztók körében.
    • Az Együtt mélyen a parlamenti bejutási küszöb alatt, 1 százalékon áll minden dimenzióban, egyéb pártokra a teljes népesség körében 5 százalék, a biztos szavazó pártválasztók körében 7 százalék voksolna.   
  • "Jogerősen pert nyertem a Fidesszel szemben! És hogy teljes legyen a kép, az MTI-vel szemben is.  Mindkettő fizet, mert hazugságokat állítottak és terjesztettek rólam, amit aztán egymásra akartak kenni. A Fidesz tagadta, hogy ő adta ki a közleményt, így az MTI-t is belerángatta az ügybe, mintha ők találták volna ki" - írja FB-oldalán az Együtt politikusa. 

  • "Kárpátalja történelmében először került sor egy olyan szándékos robbantásra, melynek célpontja a kárpátaljai magyar közösség érdekvédelmi szervezete volt. Az Európai Uniónak egyértelműen el kell ítélnie ezt a terrorcselekményt és fel kell szólítania az ukrán hatóságokat, hogy mielőbb derítsék ki az elkövető személyét, a megrendelőket és az ügy motivációját!" - közölte a Fidesz. 

  • Orbán Viktor nem bízik annyira a saját igazában, hogy ki merjen állni vitatkozni - erről beszélt Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd kormányfőjelöltje. Szerinte Orbán hosszú évek óta kerüli, hogy kényes témákról vitatkozzon vagy kényes kérdésekre válaszoljon. "Minden erőnkkel ki fogjuk provokálni, hogy vitatkozzon" - mondta Karácsony, majd közölte: elindítanak egy sorozatot, és mindennap feltesznek egy olyan kérdést, amit a vitán tennének fel Orbánnak. A mai nap azt kérdezik tőle, hogy miért nem vitázik.   

  • Kormányzati döntés értelmében 570 millió forintos felújítási támogatást kap a váci Szent Kereszt ferences templom - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta, hogy a ferences templomnak nyújtott támogatás mellett további 138 millió forint támogatást osztanak szét a váci és környékbeli települések egyházi épületeinek felújítására. Támogatásban részesül Sződ, Vámosmikola, Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Szob, Kemence, Sződliget, Váchartyán, Kosd és Verőce.

  • Nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Iroda az első nemzetközi megfigyelőket. A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy más állam vagy nemzetközi szervezet képviselője figyelemmel kísérje a választási szervek munkáját, a választási eljárás teljes menetét. A nemzetközi megfigyelő a többi között betekinthet a választási bizottságok irataiba, kérdést tehet fel a választási szervek tagjainak, felhívhatja figyelmüket a vélt rendellenességekre. 

  • Folytatódik a "pozitív" kampány. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (aki egyben a Fidesz jelöltje a II. és a III. kerületben) arról beszélt ma, hogy a kormány 2015 óta 94 településen összesen 3,8 milliárd forinttal támogatta az óvodai férőhelyek bővítését. Azt is mondta, hogy az elmúlt időszakban számos közösségi tér, oktatási, kulturális intézmény és sportlétesítmény jött létre az önkormányzat és a kormány együttműködésével a II. és a III. kerületben. 

  • Egy közlemény érkezett szerkesztőségünkbe a CÖF-től, az áll benne, hogy lesz ugye Békemenet megint március 15-én, mert a "Magyarország szuverenitását kívülről támadók és a helyeslő belföldi ellenzékieknek békés demonstrációval jelezzük a magyar emberek többségi állásfoglalását. "

    De nem is ez az érdekes benne, hanem, hogy azt állítják,

    a Békemenet indulási helyszínének a rendőrségre bejelentése jóval a hódmezővásárhelyi polgármester választás előtt, 2018. február 2-án megtörtént.

    Vagyis nem a választási vereség miatt hívják össze az embereket. Megkérdeztük a rendőrséget, hogy ez valóban így van-e, amint válasz jön, megírjuk.

    A végére pedig a közlemény utolsó két mondatával búcsúzunk: "Célunk az erkölcs primátusának figyelembe vételével az európai zsidó-keresztény civilizáció, kultúra folytonosságának megőrzése. Március 15-én emlékezzünk és lépjünk együtt!"

  • Interjút adott a Mandinernek Bayer Zsolt fideszes publicista. "Itt van ez az állandó mészároslőrincezés és tiborczistvánozás, amik egyfajta epitheton ornanssá változott, mert nem reagáltuk le ezeket az ügyeket soha. De én azt gondolom, hogy mivel sem Mészáros Lőrincnek, sem Tiborcz Istvánnak nincs szégyellni valója, így szerintem politikai hiba az, hogy nem reagálunk, hanem mindent hagyunk a levegőben lógni" - mondja Bayer. Aztán meg is védi a Fidesz által gazdaggá tett embereket. 

    A hódmezővásárhelyi vereséget pedig Lázár Jánosra fogja. "Ugyanakkor Hódmezővásárhelyen sajnos a protestszavazás Lázár János személye ellen szólt. Valamiért sokan nem szeretik őt helyben. Ez szerintem szerepet játszott a vereségben" - mondja Bayer az interjúban. 

  • A mai brüsszeli mini plenáris során szavaznak az európai parlamenti képviselők az adózás területére vonatkozó kötelező automatikus információcseréről szóló jelentésről.  Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő üdvözölte a jelentést, de rögtön hozzátette, hogy "az agresszív adóelkerülés elleni jogszabályi változtatások azonban csak jogállami környezetben, független adóhatóságok és együttműködő kormányok mellett lehetnek hatékonyak", de ezek a feltételek Magyarországon nincsenek meg.

  • Az MSZP-s Harangozó Tamás a Hír Tv-ben arról beszélt, hogy Kecskeméten borzasztó minőségben építették meg a lopás után a lámpákat, ezért sok kereszteződésben szerinte baleset-és életveszélyes a helyzet.

  • A kormány "tájékoztató kampányt" indít az ENSZ migrációs csomagjáról. Azért tettem idézőjelbe a tájékoztatást, mert a kormány szerint az ENSZ azt akarja, hogy "bontsuk le a bevándorlás útjában álló kerítést", folyamatosan fogadjunk be migránsokat, és fizessük a migránsok letelepedését és munkavállalását.

    letöltés

    Arról, hogy mi az ENSZ-csomag,itt irtunk bővebben. A javaslattervezetben egy szóval sem említik a magyar kerítést, de az sem igaz, hogy előírnák az országoknak, hogy hány migránst fogadjanak be.  

  • Tarlós Istvánt megkérdezték reggel a köztévében, hogy mi a véleménye a vásárhelyi eredményről. "Az új polgármester egy jobboldali ember, túl sok ilyet nem fognak találni: hogy van egy mélyen jobboldali beállítottságú katolikus egyházközségi elnök, aki mögé a Jobbiktól kezdve egészen a DK-ig beállnak" - mondta Tarlós, aki szerint be kell látni, hogy az ellenzék 40-50 ilyen embert nem fog előszedni, tehát ez tipikusnak nem mondható.    Továbbá szerinte egy választó nem igen tudja komolyan venni az olyan összefogást, ahol öt-hat miniszterelnök-jelölt van.

    "Azt hiszem, lenne egy kis zavar az országban, az ellenzék kormányt alakítani sem tudna - értékelt Tarlós István. "Ettől még az ellenzék az országos választások megnyerésétől olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől" - mondta a főpolgármester.

  • Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a Győr-Moson-Sopron megyei Táp községben, miután az előző polgármester, Szöllősi József (független) lemondott. A polgármesteri tisztségért hárman indulnak, valamennyien függetlenként: Csikár László, Nemes Mónika és Szabó László. 

  • "Ma reggel, Herczeg Zsolt polgármester úrral átnéztük Mezőtúr úthálózatának állapotát. Megállapodtunk, hogy a térségünk földút hálózatának szilárd burkolattal való ellátására 2,5 milliárd forintos javaslatot nyújtok be a kormánynak, melyből több mint 1 milliárd forint Mezőtúrra érkezne" - írta Facebook-oldalán a fideszes Boldog István. 

  • Már több mint 850 egyéni jelöltet jelentettek be a választásra, ebből 310-et már nyilvántartásba is vettek közülük a választási bizottságok. A Nemzeti Választási Iroda csütörtök reggeli adatai szerint 865 egyéni választókerületi jelöltet jelentettek be eddig, ebből 106 a Fidesz-KDNP, 85 a Jobbik, 64 az LMP, 55 az MSZP-Párbeszéd, 43 a Demokratikus Koalíció színeiben indul. Összesen 53 jelölőszervezetnek vannak bejelentett, de még nyilvántartásba nem vett jelöltjei, több mint 550. Már 16 független jelölt is leadta ajánlásait, ebből hatot már nyilvántartásba is vettek.

    A választási bizottságok 310 jelöltet már nyilvántartásba vettek: a Fidesz-KDNP-nek 106, a Jobbiknak 85, az MSZP-Párbeszédnek 43 jelöltjét, az LMP-nek 36, a DK-nak 18 nyilvántartásba vett jelöltje van.