Választási kampány eddig (2257. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Amikor mindenki Hódmezővásárhelyre figyel

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A szavazatok 42 százalékos feldolgozottságánál így állunk:

    Márki-Zay Péter: 55,09% (4304 szavazat)

    Hegedűs Zoltán: 43,3% (3334 szavazat)

    Hernádi Gyula: 0,79% (61 szavazat)

    És volt 48 érvénytelen szavazat.

  • ellenzéki forrásból úgy tudjuk, hogy sorra érkeznek hozzájuk a szavazóköri eredmények, és Márki-Zay sorra nyeri a szavazóköröket. Érik egy hatalmas meglepetés ezek szerint.

  • A szavazatok 28 százalékos feldolgozottságánál így állunk:

    Márki-Zay Péter: 54,29% (2349 szavazat)

    Hegedűs Zoltán: 44,88% (1942 szavazat)

    Hernádi Gyula: 0,83% (36 szavazat)

    És volt 26 érvénytelen szavazat.

  • Hegedűs Zoltán: 420 szavazat (50,2%)

    Márki-Zay Péter: 406 szavazat (48,92%)

    Hernádi Gyula: 4 szavazat (0,48%)

    És volt 5 érvénytelen szavazat.

  • Hirtelen szoros lett, ahogy jönnek az eredmények.

    • Hegedűs Zoltán 420 (50.6%)
    • Márki-Zay Péter 406 (48.92%)
    • Hernádi Gyula 4 (0.48%)
  • A szavazatok 6%-nak feldolgozása után a fideszes Hegedűs Zoltán 60,96 százalékon, Márki-Zay Péter 39,04 százalékon áll. Ez 228-146 szavazatot jelent a választás.hu szerint. Helyszíni munkatársunk szerint egy másik körzetben Márki-Zay nyert 207-147-re.

  • Egy szavazókörből megjött az eredmény, éspedig

    • Hegedűs Zoltán (Fidesz) - 228 (60.96%)
    • Márki-Zay Péter (független) - 146 (39.04%)
    • Hernády Gyula (független) - 0 (0%)
  • Ott ugyebár egyéni önkormányzati képviselőt választottak. 33%-os feldolgozottságnál járunk még csak, de lényegében már el is dőlt a szavazás, a fideszes Juhász György 70%-on áll a független Fejes Ferenc előtt (29%), a munkáspárti Czupor Attila nem egész 1%-ot szerzett.

  • Amíg várjuk az adatokat, számolgassunk. A részvétel alapján nagyjából 22-23 ezren mentek el szavazni. 2014-ben a Fidesz jelöltje 8160 szavazattal nyert, az MSZP és a Jobbik jelöltje 2 ezer szavazat körül kapott.

    8 ezer körüli szavazat most biztosan nem lesz elég a győzelemhez. Kérdés, hogy a Fidesz mozgósított-e jobban, vagy az összellenzéki jelölt tudta aktivizálni és elvinni az urnákhoz az ellenzéki szavazókat.

  • Aki azt hitte volna, hogy a mai Hódmezővásárhely, Kiskunhalas, Rózsafa trióval véget érnek április 8-i az időközi választások, nagyobbat tévedett, mint egy Kunhalmi Ágnes-plakáttal szelfiző erdélyi fidelitasos fiú. Március 4-én a Győr-Moson-Sopron megyei Tápon, egy héttel később a békési Kaszaperen, március 25-én pedig a szabolcsi Érpatakon és a zalai Gellénházán lesz időközi. Mindegyik helyen lesz polgármester-választás, illetve Érpatakon képviselő-testületi is. A tápi és kaszaperi polgármester lemondott, a gellénházi meghalt, az érpataki testület pedig feloszlatta magát.

    Aztán április 8-án a parlamentivel egyidejűleg hat időközi önkormányzati szavazást is tartanak, három helyen polgármestert, Pécelen és Komáromban egy-egy, a baranyai Sárokon két egyéni képviselőt választanak meg.

  • A legváratlanabb nevű az oroszországi Mahacskalában van, elég nagy utca, még a szovjet időkből, mecset is van rajta, az a neve, hogy Magyar harcosok útja.

  • Véget ért a szavazás, nemsokára érkeznek az eredmények, addig néhány szempontról, hogy érdemes majd nézni, értelmezni ezeket.

    • 2014-ben a polgármester-választáson nagyon simán nyert itt a Fidesz. A fideszes jelölt 61 százalékkal győzött (8160), míg a jobbikos 17,1 (2287), az MSZP-s pedig 14,9 százalékkal (2004 szavazat) szerepelt.
    • Vagyis összesen 31 százalékot szerzett a baloldal és a Jobbik. Ha Márki-Zay efölött teljesít, az azt jelenti, hogy van mozgósító hatása az ellenzéki oldalon a teljes összefogásnak.
    • Ha Márki-Zaynak sikerül közel kerülnie a fideszes jelölthöz, még nagyobb nyomás lesz az ellenzéki pártokon a koordináció miatt.
    • Az első meglepetés már megvan: a részvétel. Feltűnően sokan mentek el szavazni, fél hétkor 61,35%. Márki-Zay Péter korábban azt mondta, akkor van esélye győzni, ha több mint 60 százaléka megy el szavazni. Ez teljesült. Kérdés, ez tényleg a győzelmét jelenti-e. Mint láttuk, a Fidesz nagyon erős itt, ebben a magas részvételben bizony a fideszesek is jócskán benne vannak.
  • Hét órakor bezártak a szavazókörök, megkezdődik a leadott szavazatok összesítése. A fél hetes részvételi adatok alapján valószínűleg 62 százalék körül lesz a részvétel az időközi polgármester-választáson, ami valószínűleg új részvételi rekordot jelent. Volt olyan körzet, ahol a 75%-ot is meghaladta a részvétel.

    Két másik településen is volt időközi választás, a Baranya megyei Rózsafán 292-en szavazhattak új képviselőkre és polgármesterre, Kiskunhalason 2342-en választhattak új egyéni önkormányzati képviselőt.

  • A választási iroda közölt egy 18:30-as részvételi adatot: eszerint a választók 61,35 százaléka adta le a szavazatát. Az utolsó félórában még páran azért be szoktak esni szavazni a tapasztalatok szerint. Ebből kiindulva 63-64 százalékos lehet majd a végső részvételi adat.

  • Az egyik körzetben 70-százalékos volt a részvétel, jelenti munkatársunk a helyszínről. A független ellenzéki jelölt, Márki-Zay Péter szerint minél nagyobb a részvételi arány, annál nagyobb a győzelme esélye.

  • Hét órakor zárják a szavazóköröket mindenhol. Ekkor a szavazatszámláló bizottságok nem rögtön az eredményt számolják. Megnézik a jegyzőkönyvet, hányan szavaztak, kötegelik a fel nem használt szavazólapokat és így tovább. Ezután jöhet csak a szavazatszámlálás. Úgy nagyjából fél-háromnegyed nyolc körül érkeznek majd az első eredmények, de ahol sokan szavaztak, a számolás is több idő. Szóval nagyjából fél 9-9 körül fogunk tisztán látni.

  • Akkor 301 szavazatot kapott, igaz, nem a polgármesterségért, hanem egyéni mandátumért indult, és nem függetlenként, hanem MSZP-sként. Akkor az a 301 szavazat 17,1 százalékot és körzetében egy 2. helyet eredményezett neki.

  • Bár ebből a ma esti eredményekre semmilyen messzemenő következtetést nem lehet levonni, attól még tény: Hegedűs Zoltán a 2014-es önkormányzati választáson a fideszes átlagnál gyengébb eredménnyel szerzett mandátumot. A városban 10 egyéni képviselői körzet van, mind a 10-ben a fideszes jelölt nyert, ők 10-en 7513 szavazatot kaptak a leadott 13 109-ből, ami 57,31 százaléknak felel meg (Almási István a Fidesz-átlagot jócskán felülmúló, 61,03 százalékos eredménnyel lett polgármester).

    Hegedűs viszont a saját, 9. számú körzetét csak 55,68 százalékkal nyerte, aminél csak hárman értek el gyengébb eredményt. Ráadásul Hegedűs négy évvel korábban ugyanezt a körzetet még 64,85 százalékos, a Fidesz-átlaggal nagyjából megegyező eredménnyel húzta be, alig elmaradva Lázár akkor polgármesteri szavazatarányától (66,69%).

  • Még hogy az álhírezés csak putyini-trumpi-orbáni módszer. Most a nagykátai MSZP Facebook-oldalán osztották meg az ellenzéki pártok egyik kedvenc rettegését: „egy magát bennfentesnek megnevező forrás” szerint „többszáz millió forintot fognak arra költeni, hogy beszerezzenek radírozható tollakat, amelyeket a választópolgárok megkapnak, hogy voksoljanak”. Mondjuk ha tollbizniszben utaznék, módfelett örülnék egy ilyen hírnek, de egyébként elég szomorú, hogy ezt komolyan gondolja bárki is. (Nyilván a szerzője sem. Vagyis ő nem.)

  • Ez kiemelkedően magas arány, pláne, ha összevetjük azzal, hogy 2014-ben az önkormányzati választásokon fél 6-ig (akkor más időpontban közölt adatot a választási iroda) 32,18 százaléknyian szavaztak. De ami még figyelemreméltóbb: a 2014-es parlamenti választáson ebben a körzetben (igaz, nemcsak a városban, hanem több közeli településen is, így Algyőn, Makón) csak 54,49 százalék volt a fél 6-os részvételi adat.

  • Igaz, ezzel már nem sértenek szabályt. Bár 2014-ben az MSZP NVB-delegátja szerette volna, ha a Nemzeti Választási Bizottság a választás napján a már felragasztott plakátokat is leszedetné a szavazóhelyiségek 150 méteres körzetéből, a javaslat nem került be a tervezetbe. Így csak az minősül kampánytevékenységnek, ha a választási plakát a választás napján kerül a szavazóhelyiség 150 méteres körzetébe. Ez vélhetően nem akkor került, de a fideszesek igyekeztek biztosra menni.

  • Hanem a Fideszhez igen közelálló Szegedma.hu hírportál Facebook live videójában az a Körmendi Gábor, aki korábban nagy sikerű riportokat készített Hende Csabáról, illetve a Rogán házaspárról. Aki nem hiszi, tessék, jöjjön az élő videóbejelentkezés, egyenesen az akciós férfigatyák mellől.

  • Gyurcsány Ferenc is megszólalt a Facebookon a hódmezővásárhelyi választásokkal kapcsolatban. A DK elnöke is a magas részvételt emelte ki, amely szerinte azt jelenti, hogy az emberek is érzik, hogy nagyobb a tét, mint hogy ki lesz a város polgármester.

    Naná, hogy Gyurcsány azt reméli, hogy az ellenzéknek kedvez ez a magas részvétel.

  • Budafok-Tétényben szervezett vitát már a Közös Ország Mozgalom. A hogy a beharangozóban is írtuk, szinte minden jelölt ismert politikus, a legnagyobb név Molnár Gyula MSZP-elnök. További részletek itt

  • A független, ellenzéki pártok által támogatott hódmezővásárhelyi polgármester-jelölt apja azért nyilvánult meg Facebookon, mert Lázár János bolondnak nevezte a fiát. Márki-Zay János a következőt írja erről: 

    "De ha valóban bolondnak tekintik a másik felet, akkor miért rettegnek mégis a két hónapja politizáló fiam indulásától. Egy bolondot talán nem nehéz legyőzni? Nem kétséges, hogy ez ismét a Fidesz mocskolódó, gyűlöletkampányának a része.

    A fiam nem készült politikusi szerepvállalásra. Szerzett 5 diplomát egyéb területről. Beszél több nyelvet. Folytatja a családi hagyományokat, mert felmenői mindkét család részéről a közösség szolgálatában, a közösségért cselekvő értelmiségiek voltak kb. 200 évre visszamenőleg. Családjában 3 akadémikus van.

    Nem úgy tűnik, hogy ő lenne bolond. Egyre inkább az látszik, hogy ellenfeleinek ment el az esze!"

    Márki-Zay János teljes posztját itt lehet elolvasni, a posztot pedig a 168 óra vette észre

  • A háromórás részvételi adat 49,11 százalék, ami a korábbi választásokhoz képest rendkívül magasnak számít. Ha ilyen ütemben mennek szavazni az emberek délután is, akkor bőven 60 százalék felett lehet a részvétel, de akár az is összejöhet, hogy kétszer annyian voksoljanak az új polgármesterre, mint 2012-ben, amikor az emberek mindössze 33 százaléka ment el. 

    A részvételi adat azzal együtt beszédes, hogy kemény mínuszok vannak Hódmezővásárhelyen. Reggel 9-kor mínusz hét fok volt, és napközben sincs melegebb mínusz háromnál. 

  • Az MSZP-P miniszterelnök-jelöltje megszólalt a nap legfelkapottabb politikai témájában: 

    "Nagyon magas a részvétel a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson. A választás erkölcsi győztese már biztosan meg van: a hódmezővásárhelyi emberek, akik a gyűlölet- és félelemkeltő fideszes kampány ellenére elmentek szavazni. Köszönjük az egész ország nevében! És persze reméljük a legjobbakat!"

  • Hollik István (Fidesz-KDNP) vasárnap az MTI-nek nyilatkozott, mutatjuk a politikus főbb állításait: 

    • A választási ajánlásgyűjtés alatt szerzett tapasztalataik alapján a magyar emberek megértették: az áprilisi parlamenti voksolás tétje a nemzeti kormány megerősítése, vagy egy olyan "gyenge, zsarolható kormány" megalakulása, amely hagyja, hogy Magyarországból "bevándorlóországot" csináljanak.
    • A Fidesz-KDNP egyedüliként tudott 48 óra alatt annyi ajánlást gyűjteni, hogy mind a 106 választókerületben egyéni képviselőjelöltet tud állítani.
    • "Nem állunk meg, a jelöltjeink és az önkénteseink most is az utcán vannak, mindenhova bekopogtatunk és minden magyar emberrel szeretnénk beszélni"
    • Erősödik a nemzetközi nyomás a kormányra. "A Soros-birodalom, illetve brüsszeli politikusok szinte naponta fenyegetik Magyarországot, ráadásul az ENSZ migránscsomagja is elkészült, Brüsszelben pedig elkészítették a legújabb migránskvóta képletét, és az alapján 10 ezer embert szeretnének Magyarországra betelepíteni" - fogalmazott.
  • Hoppá! Tudománytalan felmérésünk második részében 8-1-re Márki Zay Péter nyert. Az állás így a jelöltek - a fideszes Hegedű Zoltán, az MSZP-ből kilépett Hernádi Gyula és az ellenzék támogatásával indult Márky-Zay Péter -lakóhelyei szerinti szavazókörökben voksolók megkérdezése után 14-13-1-re módosult Márky Zay javára. Nem reprezentatív exitpollunk ezzel véget ért. A tapasztalat belőle annyi, hogy ránézés alapján nagyjából sosem sikerült megtippelnem, kire szavaz a megkérdezett. A másik tapasztalat, hogy minden megkérdezett készségesen mondta el véleményét, egy esetben volt, hogy az illető nagyon vigyázott arra, hogy válaszaiból ne lehessen következtetni választására.

  • A 13:00-ás részvételi arány 39,21 százalék. Az összehasonlítás kedvéért, a 2012-es időközi polgármester-választáson ilyenkor a választók 19,01 százaléka szavazott, és a nap végére is csak az emberek 33 százaléka ment el szazni, szóval a mostani adatot nyugodtan nevezhetjük kiugrónak. (Valasztas.hu