Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Mi a választás tétje?

Választási kampány március 28-án

Index
2018.03.28. 12:50

Választási kampány eddig (776. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Egyoldalúan visszalépteti országgyűlési képviselőjelöltjét az Együtt a XV. kerületben, azaz Budapest 12. számú választókerületében a Demokratikus Koalíció színeiben induló Hajdu László javára. Az Együtt arra kér minden demokratikus ellenzéki pártot és civil szervezetet, hogy hasonlóképp járjanak el, azaz támogassák Hajdu Lászlót a Fidesz ellen induló egyetlen jelöltként.

  Az Együtt bízik abban, hogy más pártok is felismerik a választók elvárását, és visszaléptetik egyéni jelöltjeiket a győzni képes jelöltek javára, például az Együtt olyan jelöltjei javára, mint Berkecz Balázs, Baranyi Krisztina, Vajda Zoltán, Szabó Szabolcs, Lövei Csaba vagy Kerepesi Tibor.

  Emlékeztetnek arra is, hogy az Együtt egyoldalúan visszaléptette már jelöltjeit több LMP-s, MSZP-s DK-s és független jelölt javára is, valamint Juhász Péter is példamutató módon visszalépett a Belvárosban.

 • Nem a pártok listás teljesítményén, hanem a választókerületi eredményeken múlik az április 8-i parlamenti megmérettetés. A centrális erőteret felülíró taktikai szavazóknak köszönhetően a Fidesznek a körzetek kétharmadában lesz esélyes kihívója, írja a csütörtökön megjelenő cikke előzetesekét a Heti Válasz.

 • A fideszes politikus 42 képből álló galériát posztolt egy emléktábla-avatásról!!!!

  (A poszthoz kapcsolt, javasolt Facebook-csoport nálam az Amatőr fotósok klubja.)

 • Az agrárminiszter a hódmezővásárhelyi Rádió 7. szerkesztőségében járt. 2 kép született, egyik jobb mint a másik.

 • Kapcsolódó
 • A Mindennapok Női Szemmel Egyesület online petíciót indít annak érdekében, hogy Janiczák Dávid, Ózd jobbikos polgármestere távozzon a közéletből, közölte Király Nóra, az egyesület alapítója, Újbuda fideszes alpolgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.

  Az MTI híre szerint Király Nóra a Jobbik XI. kerületi irodája előtt újságíróknak a kezdeményezést azzal indokolta: múlt héten derült ki, hogy Janiczák Dávid, Ózd polgármestere, a Jobbik alelnöke "minősíthetetlen stílusban, trágár kifejezéseket használva alázta és gyalázta első beosztottját".

  Király Nórának nem ez az első (ál)civilként előadott politikai akciója,legutóbb ráadásul szépen el is hallgatták, hogy ő amúgy fideszes politikus is.

 • 11 nappal a parlamenti választás előtt változatlanul őrzi előnyét a Fidesz-KDNP, a kormánypártok akár 50% feletti szavazataránnyal is számolhatnak, derül ki a Fideszhez több szálon is kötődő Nézőpont Intézet felméréséből. Felmérésük szerint várhatóan egyébként ötpárti lenne a parlament, a Jobbikra 15%, míg az MSZP-Párbeszéd listára 11%, az LMP és a DK listáira pedig egyaránt 8% szavazna.

  A felmérés alapján a teljes felnőtt népesség körében 41% szimpatizál a kormánypártokkal. Ez az arány a Jobbik esetében 9%, az MSZP táborát nézve 5%, míg az LMP és a DK tábora 4-4%,a Momentum Mozgalomé 2%, a Kétfarkú Kutya Párté pedig 1%.

  A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP- re továbbra is 52% szavazna. A Jobbikot a biztos szavazók körében 15% választaná, ami még mindig elmarad a párt 2014-es listás választási eredményétől (20,7%).

  Az MSZP-Párbeszéd listára jelenleg 11%, az LMP-re és a DK-ra egyaránt 8% szavazna.

  A Momentum szavazataránya 3%, míg a Kétfarkú Kutya Párté 2% lenne a biztos szavazók körében, így a két párt várhatóan nem jutna be a parlamentbe. A Nézőpont szerint minél magasabb lesz továbbá a választási részvétel, annál inkább „veszélyeztetve” van a 10% alatti pártok bejutása.

 • Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája, mondta a Nemzeti Választási Rendszert üzemeltető IdomSoft Zrt. választásirendszer-fejlesztési igazgatója szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

  Deményné Kertész Krisztina közölte,  a keddi "kosztümös főpróba" célja az volt, hogy a választási apparátus begyakorolhassa a választásnapi feladatokat és ezeket majd a választás napján készségszinten alkalmazhassák. A főpróbán 2550 ügyintéző dolgozott fel és rögzített adatokat a rendszerben.

  Az informatikai rendszerek működnek, a választási igazgatásban dolgozók felkészültek a választásra, jelentette ki.

 • Kapcsolódó

  Mit kérdezzünk ma Lázár Jánostól?

  Hogyhogy ismét Bécs a világ legélhetőbb városa? Segítene egy ezermilliárdos örökség svájci ügyintézésében? És milyen színű lézerkardot szeretne?

 • "Miközben a Fidesz határzárral és a menekültekkel szemben keltett gyűlölettel kampányol, aközben a Rogán Antal kezdeményezte letelepedési program keretében pénzért olyan embereknek adtak el letelepedési kötvényt, akik valós, komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarország számára. Az elutasított menedékkérelmek és kiadott letelepedési kötvények arányából az látszik, hogy Orbán Viktor kormánya szerint, akinek pénze van, az 900-szor kisebb az eséllyel terrorista, mint akinek nincs pénze. Mindez statisztikailag nonszensz."

  írja az Együtt.

  Közleményükben emlékeztetnek, hogy a 444 és a Direkt36 közös cikke szerint az egyik letelepedési engedélyhez jutott férfi a hatóságok gyanúja szerint olyan nemzetközi bűnszervezet tagja, amely fegyver- kábítószer és embercsempészetből származó pénzek tisztára mosásával foglalkozik. Emellett magyar papírokat kapott a háborús bűntetteket elkövető szíriai Aszad-rezsim egy kulcsfigurája is, aki az amerikai kormány szerint Oroszországból és Libanonból mozgat pénzeket a szír diktatúra számára.

  Az Együtt felszólítja a kormányt, hogy azonnal indítson vizsgálatot, hogyan kaphatott két nemzetközi bűnöző magyar papírokat. Van-e a kormánynak, illetve a kormány bármely tagjának, bármely az engedélyezésben részt vevő hatóságnak felelőssége abban, hogy nemzetközi bűnözők, háborús bűnösök jutottak magyar papírokhoz a Rogán Antal által megalkotott programon belül?

 • Kapcsolódó

  Egy baloldali-Jobbik kormány is jobb, mint ez a rendszer

  De azt nem ő vagy Vona Gábor vezetné. Elsősorban Karácsony-kormány alakulására számít, amelyben nem lehet miniszter Gyurcsány. Lehetnek az utolsó pillanatban visszalépések, de nem a Jobbik javára. A kétharmados szavazásoknál viszont együttműködne Vonával. Interjú Karácsony Gergellyel.

 • Kapcsolódó

  Vizsgálatot indított a rendőrség a terroristás szórólap miatt

  Hétvégén árasztották el az erzsébetvárosi postaládákat a lakáskereső terroristákkal, ami nyilvánvaló hazugság, rémhírterjesztésnek is beillik, és nincs rajta, hogy ki adta ki.

 • A 2014-es voksolás is megmutatta, hogy jól működik a magyar választási és lebonyolítási rendszer, és "minden feltétel adott ahhoz, hogy ez egy időtálló, hosszú távon működőképes szabályozás legyen" - mondta a témával foglalkozó tanulmányuk szerdai budapesti bemutatóján Fodor Csaba, a fideszhez több szálon is kapcsolódó Nézőpont Intézet ügyvezetője.

  Mint mondta, egyetlen nemzetközi szervezet bírálata sem vonta kétségbe a rendszer demokratikus voltát, ami komoly megerősítést jelent. Hozzátette, hogy az új szabályozás számos olyan kérdést kezel, mint az egyes választókerületek mérete közötti aránytalanság, a Magyarországon lakhellyel nem rendelkezők szavazása vagy a nemzetiségek parlamenti képviselete. (MTI)

  Az ellenzéknek ezekről egészen más véleménye van.

 • Kapcsolódó

  Egy baloldali-Jobbik kormány is jobb, mint ez a rendszer

  De azt nem ő vagy Vona Gábor vezetné. Elsősorban Karácsony-kormány alakulására számít, amelyben nem lehet miniszter Gyurcsány. Lehetnek az utolsó pillanatban visszalépések, de nem a Jobbik javára. A kétharmados szavazásoknál viszont együttműködne Vonával. Interjú Karácsony Gergellyel.

 • Beírtam az MTI keresőjébe a "a választás tétje" kifejezést, itt vannak a találatok március 24-ig visszamenőleg:

  Kovács Zoltán (kormányszóvívő): A választás tétje, hogy migrációpárti kormánya lesz-e az országnak.

  Szijjártó Péter (külügyminiszter): A választás tétje a biztonság megőrzése.

  Novák Katalin (családügyi államtitkár): A választás tétje, hogy a családokat vagy a bevándorlókat támogatja-e az ország.

  Balog Zoltán (emberi erőforrások minisztere): A választás tétje, hogy kié lesz Magyarország.

  Gulyás Gergely (Fidesz-frakcióvezető): A választás tétje, hogy Magyarország folytathatja-e a felzárkózást Nyugat-Európa jóléti társadalmaihoz, vagy olyan instabilitás alakul ki az országban, olyan "kormányozhatatlan helyzet" áll elő, amely már rövid távon is súlyos következményekkel jár. (Hopp, mi van ilyenkor a hanyatló nyugattal?! - a szerk.)

  Kövér László (az Országgyűlés elnöke): A választás tétje a kormány által megkezdett út folytatása.

  Gál Kinga (fideszes EP-képviselő):  A választás tétje, hogy lesz-e, aki kiáll az ország jövőjéért az uniós küzdelmekben.

  Vona Gábor (Jobbik elnöke): A választás tétje, hogy továbbra is kivándorlóország lesz-e Magyarország.

  Gyurcsány Ferenc (nála ez nem kiemelve, címben volt, hanem eldugva a sorok között): Vagy Európa vagy Orbán, vagy az élet vagy a semmibe való hullás, ez a választás tétje.

 • A magyar származású, amerikai elemző szerint „Orbán nem csatlós, hanem előfutár”. Még néhány gondolat tőle:

  • Donald Trump hazudik, és még élvezi is;
  • Kína és Oroszország válsággal küzd;
  • Amerika viszont köszöni, jól elvan birodalomként az óceánjai mögött. (Mandiner.hu)
 • A család- és ifjúságügyi államtitkár szerint

  az április 8-i országgyűlési választás tétje, hogy a magyar családokat vagy a bevándorlókat támogatja-e az ország a jövőben.

  De ha a jelenlegi kormány marad, akkor megvédik a családtámogatási rendszert. (MTI)

 • Itt a Jobbik jelöltjének van a legmagasabb támogatottsága, az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 35%-a Pakusza Zoltánra szavazna, míg a Fidesz–KDNP színeiben induló Hubay György a választók 33%-ának támogatottságát tudhatja maga mögött. Az MSZP-Párbeszéd és a DK közös jelöltjére, Varga Lászlóra 25% szavazna. A Momentum jelöltje és az LMP jelöltje 2-2%-on áll. (Iránytű Intézet)

 • Természetesen a keddi Origo cikk kopipésztelt változata Vona állítólagos muszlim összekötőtisztjéről, aki a pápamerénylet egyik vádlottja volt - olvassa el részletes elemezésünket a Comment:comon.

 • Legalábbis a Fidesz szerint.

 • Kapcsolódó

  Másik Magyarországot láttunk a szécsényi lakossági fórumon

  A kötelező sorosozás megvolt, de még a botrányokkal megszórt Szabó Zsolt államtitkár is meglepően konstruktív volt a lakossági fórumon.

 • A Blikk azt írja, hogy kirúgták az állásából azt a 73 éves biztonsági őrt, akinek meg kellett volna akadályoznia 8 napja Pécsen, hogy Kósa Lajost faggathassák az újságírók. Mint ismert, Kósa sofőrje addig manőverezett, hogy nekihajtott a városháza kapujának.

  Molnár József a Blikknek most azt mondta, hogy Kósa Lajos miatt vesztette el az állását, őt tartották ugyanis felelősnek ebben az ügyben.

  Kedden 10 órára vártuk a minisztert, ezért megkértek, hogy biztosítsam az épület előtti utat, hogy az autója elférjen. Negyed 12-ig kint vártam, de szólított a szükség, így be kellett mennem. Mire visszaértem, egy gyógyszerszállító furgon már velünk szemben rakodott. Ekkor pedig megérkezett Kósa Lajos is, akinek az autója így nem tudott ráfordulni a kapura, s meghúzhatták a kocsi oldalát.

  Másnap a felettese vonta kérdőre, hogyan történhetett meg mindez. Két nap szabadság után pedig elbocsátották. A lap kereste a férfit alkalmazó céget, de egyelőre nem kaptak választ.

 • Hát, ezt se gondoltuk volna néhány hónapja, Németh Sándor a címlapon áll ki Orbán Viktor mellett:

  számunkra fontos szempont a kormányzásra való képesség, és ez egyértelműen a jelenlegi miniszterelnök mellett szól. Objektív tény, hogy nincs olyan személy az ellenzéki oldalon, aki Orbán Viktorhoz hasonlóan alkalmas volna az ország vezetésére.

  A teljes interjút itt olvashatja. Ha pedig nem érti, hogy mi ez az egész, olvassa el ezt a cikkünket.

 • A Magyar Hírlap egészoldalas interjúinak sorában ma Kovács Zoltán kormányszóvivő következett, aki megismételte az elmúlt hetek kormányzati szólamát, miszerint az a választás tétje, hogy migrációpárti, kerítésbontó kormánya lesz-e az országnak, vagy a jelenlegi kabinet folytathatja-e a munkát az ország érdekének érvényesítése érdekében.

  Kovács Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bécsi videójáról azt mondta, szerinte teljes mértékben reális képet mutatott a városról.

  Elég csak ellátogatni Bécsbe vagy bármely nyugat-európai nagyváros érintett kerületeibe. Tény, hogy a nyugat-európaiak már máshogy állnak hozzá a jelenséghez. Egy brüsszeli számára az, amit Molenbeekben tapasztal, elfogadható és természetes lehet, hiszen az elmúlt években hozzászokott ehhez az állapothoz. Számunkra viszont megdöbbentő, ami ott zajlik: a párhuzamos társadalmak, a no-go zónák kiépülése. Mindez ellentmond annak, amit Európáról gondoltunk, és nem akarjuk, hogy Magyarországon is megvalósuljon. A bécsi videónak pontosan ez az üzenete, vagyis felhívja a figyelmet arra a jelenségre, amelyről Nyugat-Európa hallani sem akar, és látni sem akarja, mert azt hiszi, hogy meg tud vele birkózni. ... csak ki kell menni az utcára, ahol a bécsiek jelentős része azt fogja mondani, amit Lázár János bemutatott a videóban. Nagyon sok visszajelzést kaptunk postán, kommentekben, a Twitteren azzal kapcsolatban, hogy jól tesszük, ha kimondjuk az igazságot, ami ugyan fájdalmas, de enélkül nem lehet jó döntéseket hozni.

  A teljes interjút itt olvashatja.

 • Kapcsolódó

  EP-szakbizottság: A korrupció miatt is indokolt a hetes cikk Magyarország ellen

  Bírálják a magyarországi korrupciós helyzetet az Európai Parlament szakbizottságának véleménytervezetében.

 • Kapcsolódó

  Senki nem meri megkérdezni, miért raboltak ki minket

  Bakondi György Celldömölk vendége volt. A kampány behozta a terrort ebbe a kis Vas megyei városkába, ahol Orbán Viktor főtanácsadója mosolyogva festette fel Magyarország pusztulásának képeit.

 • A Jobbik-közeli Iránytű Intézet március 21–24. között végzett kutatása szerint egy hónap alatt 3 százalékot gyengült a Fidesz a pártot választani tudó biztos szavazók körében, míg februárban még 44, most 41 százalékon állnak.

  Az intézet kutatása szerint – amit a Magyar Nemzet szemlézett  a Jobbik 1 és az MSZP 1 százalékot nőtt: 24-ről 25-re, utóbbi 11-ről 12 százalékra.

  A többi párt vagy stagnált (LMP 8 százalék), vagy alig csökkent/nőtt a támogatottságuk. A DK 8-ról 7-re, a Momentum 4-ről 3-ra csökkent, a Kutyapárt 1-ről 2 százalékra nőtt.