Összefoglaló

Spontán tüntetés az Oktogonnál

Este 7 órakor véget ért a szavazás a legtöbb szavazókörben, de az átjelentkezők közül ekkor még több ezren álltak sorba.
Az első eredmények este 10 után jelentek meg.
Orbán Viktor bejelentette, hogy a Fidesz győzött. Az ellenzék szinte csak budapesti választókerületekben ért el sikereket.
Bejelentette lemondását Vona Gábor, a Jobbik elnöke, az MSZP és az Együtt elnöksége, és Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is.
Rekordhoz közeli volt a részvételi arány: a választók69,13százaléka ment el szavazni.

Választási kampány eddig (2267. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Spontán tüntetés az Oktogonnál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Noha Lázár János a terület egyéni képviselője, Hódmezővásárhelyt hosszú éveken át vezette. Korábban azt sem zárta ki, hogy 2019-ben ismét indulna a polgármesteri posztért, mégis kerülni akarta a nyilvánosságot, így nem közölte a sajtóval, hogy mikor adja le szavazatát Hódmezővásárhelyen. Kora reggel túl is esett rajta.

  • külképviseleti szavazás | Stubnya Bence

    A világ másik felén, 502 km megtétele után, Wellingtonban szavaztunk, minden rendben ment. Attól tartok, már nem fogjuk sokáig bírni az otthoni eredmények kivárását.

    - írja Tímea, aki blogján részletesebben is kifejtette az ezzel kapcsolatos gondolatait.

  • A DK-s Bauer Tamás az Indexnek: A rekord részvételi adatokból még nem lehet következtetéseket levonni. Ugyanezt mondta az Indexnek Ungár Péter (LMP) is, szerinte a legfontosabb most az, hogy mindenképpen menjenek el az emberek szavazni.

  • A volt belga miniszterelnök és az Európai Parlament liberális frakcióvezetője a Momentum meghívására jött Magyarországra. Guy Verhofstadt a Remény központban beszélgetett Radnóti Andrással, a Momentum külpolitikai szakértőjével és Benedek Mártonnal, a párt országgyűlési képviselőjelöltjével.

  • Alföldi is szavazásra buzdít Rozival, a majdnem egy éves kutyusával együtt. Természetesen a közös kép nem a szavazófülkében készült, mert ott ugye nem lehet kamerázni.  

  • Több olvasónk is jelezte, hogy a Nemzeti Sport Facebook-oldala jó érzékkel beszállt kicsit kampányolni a választás napján, és vasárnap reggel kitett egy "szavazz kétszer a Fideszre" lényegi üzenetet tartalmazó képet Facebookra.

    A dolog persze egyáltalán nem meglepő, a Nemzeti Sport Orbán Viktor kedvenc lapja, a lap főszerkesztője az a Szöllősi György, aki mindenkori futballügyekben nélkülözhetetlen szívszerelme, Orbán mellől, és hát ugye a Nemzeti Sport print és online verziója is rommá van tömve migránsrettegős vagy épp bármi más aktuális kormánypropaganda-kampánnyal.

    A vasárnapi akciójuk viszont eléggé balul sült el, percek alatt több száz komment gyalázta őket a politikai akció miatt, így kénytelenek voltak eltávolítani a képet.

  • Reggel nyolc óta vagyok hírügyeletben, gondoltam előtte nyugodtan leszavazok, viszont úgy tűnik, hogy felületes a tájékozottságom közigazgatási ügyekben, plusz nemrég hosszabb ideig külföldön voltam, ez így együtt pedig pont elég volt ahhoz, hogy délután nekifuthassak majd még egyszer a szavazásnak.

    Konkrétan az történt, hogy a külföldi út miatt kiraktam a pénztárcámból a lakcímkártyámat, és csak reggel a szavazási kísérlet előtt jöttem rá, hogy nem tettem vissza, miután hazajöttem. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy miért nem ellenőriztem le, hogy nálam van-e a kártya. És hát itt jön be, hogy nem voltam rajta eléggé a mindenféle kártyás ügyek követésén, mert hogy csak arra a hírre emlékeztem, hogy az új fajta e-személyi kivált majd mindenféle más kártyát is.

    Az viszont nem volt meg, hogy az új kártya e-funkciói még nem működnek, aminek az az oka, hogy még nem fejlesztették le a szoftvert és a kártyaolvasókat se szerezték be, vagy legalábbis 2016-ban erről írtunk, és úgy tűnik, hogy azóta sem volt hatalmas előrelépés az ügyben.

    Tanulság: ellenőrizzék le az okmányaikat szavazás előtt, ne járjanak túl sokat külföldre, és ne higgyék azt, hogy a magyar közigazgatási reformok gyorsan lezajlanak!

  • IX. kerületi képes helyzetjelentés olvasónktól:

  • Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta, minden okuk megvan rá, hogy optimisták legyenek, hogy sokan mennek el szavazni. Szerinte egy 70 százalék feletti részvétel súlyos kritika lenne a kormánynak, de nem lehet pontosan tudni, kik mentek el szavazni, ezért mindenkit részvételre buzdított.

    A Várban, a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt tartott sajtótájékoztatóján Karácsony felszólította Áder Jánost, hogy ha a Fidesz nem szerez többséget, akkor ne Orbán Viktort kérje fel kormányalakításra, mert az ellenzéki pártok nem akarnak együttműködni a Fidesszel. (24.hu)

  • A két helyszín a 84. és a 85. szavazókör. A tűzoltóság az épületeket átvizsgálta, de ez a szavazás folyamatát nem lassította, írja a választás.hu.

  • Volt április 7-én is (2002-ben az első forduló), április 9-én (2006-ban az első), de pont 8-án még sosem. És ezt ne úgy értsék, hogy a jelenkori választások sorában: az 1848 óta megtartott országgyűlési vagy nemzetgyűlési választások, illetve szavazások egyike sem esett április 8-ra.

    Frissítés: Dehogynem volt! Több olvasónk is jelezte, hogy az 1990-es választás második fordulója április 8-ra esett. Az érintettek, már ha voltak, szíves elnézését kérjük.

    Igaz, korábban az sem volt kötött, hogy mindig tavasszal, áprilisban vagy májusban szavazzunk, még a rendszerváltó 1990-es választás első fordulóját is március végén tartották. Korábban pedig még lazább volt a rendszer, a népköztársasági szavazásokat – nincs értelme választásnak nevezni őket, általában egy jelölt volt – teljesen random időpontokban rendezték, volt, hogy februárban (1963), volt, hogy novemberben (1958), 1975-től pedig júniusban. 1945 előtt pedig az is gyakori volt, hogy nem egy napon tartották mindenhol a választást, az 1922-est például május 28-án, június 1-jén, valamint június 12-én, 13-án és 15-én.

  • Szinte mindent lehet – néhány kikötéssel.

    • A tévék, rádiók, nyomtatott és online újságok megjelentethetnek elemzéseket, sőt interjúkat is a jelöltekkel. 
    • A korábbi közvélemény-kutatások adatait is meg lehet jelentetni, de exit-pollokat csak este hét után lehet közölni.  
    • Viszont vasárnap választási gyűlést már sehol sem lehet tartani.
    • A szavazókör épületének bejáratától számított 150 méteren belül tilos kampányolni. Nem lehet például plakátot kirakni erre a területre, nem állhat be a szavazókör elé egy párt logójával vagy kampányszlogenjével felmatricázott autó.
    • Nem lehet megcsinálni azt sem, hogy valaki 150 meteren túlról egy hangosbeszélőn agitálja a szavazásra érkezőket.

    Az viszont nem számít kampánycsendsértésnek, ha ezen a területen kint marad a szombaton vagy korábban kihelyezett plakát. Borítékolható, hogy a pártok ezért időben elhelyezték itt plakátjaikat.

    A választásról szóló hasznos tudnivalókat ebben a cikkben foglaltuk össze.

  • A Bocskai utcai körzeten kívül két fővárosi szavazókörben várható nagy tömeg. A XIII. kerületben a 34. szavazókörben (Berzsenyi gimnázium) 8987 választópolgár szerepel a szavazói névjegyzékben, míg a XIV. kerületben, a 8. egyéni választókerületi 23. szavazókörben (a zuglói házasságkötő terem) 9494-en szavazhatnak. Ha ott jár, és hasonlóan kígyózó sorokat lát, fotózza és küldje el! Köszönjük.

  • Az biztos, hogy senkit sem akart felébreszteni ebben a csendes, vásárhelyi utcában kora reggel.

  • Egy olvasónk jelezte, hogy Budapest helyett vidéken szeretett volna szavazni, ezért csütörtök reggel, ügyfélkapu segítségével elvileg sikeresen átjelentkezett online egy másik településre szavazni, viszont a választási irodától a mai napig nem kapott visszajelző mailt.

    Jelenleg ráadásul a választás.hu sem elérhető, így azok, akik így jártak, még annak sem tudnak utána nézni, hogy ilyenkor mi a teendő. Megkérdeztük a Nemzeti Választási Irodától, hogy hány ilyen esetről tudnak, a válaszukat közöljük, amint megkaptuk.

    FRISSÍTÉS: Olvasónk azt írta, hogy avalasztas.hu-n eltűntek a helyi választási irodák telefonszámai, onnan csak a főoldalra visz link, ahol nincs ilyen információ, tehát megkérdezni se tudja az eredeti szavazókörben, hogy ott van-e a névjegyzékben.

    "A választóknak szóló információs telefonvonal az előbb foglalt volt, majd a hét közbeni ügyintézési időre vonatkozó automatikus üzenet fogadja a problémás állampolgárt. A Kérdése van menüpontnál 404-es hiba van, a problémám bejelentésére szolgáló esetleges mailcím, telefonszám számomra nem volt fellelhető. Marad az a verzió, hogy személyesen felkeresem az átjelentkezésre kiszemelt településen a szavazókört, aztán majd meglátjuk" - írta.

  • Az országos részvételi adat 13,17 százalék volt reggel 9-ig. Budapesten 11,1 százalék (151 197) választó ment el. A megyék közül Békésben volt a legmagasabb, 15,34 százalékos a részvétel, míg a legalacsonyabb Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ott 11,74 százalék ment el szavazni. Így néznek ki a megyék részletesebben:

    • Baranya megye 13,71 százalék 41 603 szavazó
    • Bács-Kiskun megye 14,65 százalék 60 918 szavazó
    • Békés megye 15,34 százalék 43 240 szavazó
    • Borsod-Abaúj-Zemplén megye 11,74 százalék 61 450 szavazó
    • Csongrád megye 14,14 százalék 46 780 szavazó
    • Fejér megye 14,2 százalék 48 362 szavazó
    • Győr-Moson-Sopron megye 13,12 százalék 47 200 szavazó
    • Hajdú-Bihar megye 13,76 százalék 58 670 szavazó
    • Heves megye 14,85 százalék 35 697 szavazó
    • Jász-Nagykun-Szolnok megye 14,92 százalék 45 025 szavazó
    • Komárom-Esztergom megye 13,95 százalék 34 230 szavazó
    • Nógrád megye 12,45 százalék 19 464 szavazó
    • Pest megye 13,53 százalék 135 791 szavazó
    • Somogy megye 13,6 százalék 33 914 szavazó
    • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 12,03 százalék 53 343 szavazó
    • Tolna megye 14,54 százalék 26 377 szavazó
    • Vas megye 12,35 százalék 25 287 szavazó
    • Veszprém megye 14,23 százalék 40 245 szavazó
    • Zala megye 12,58 százalék 28 056 szavazó
  • Vasárnap reggel, nagyjából 6 óra után pár perccel indultam el szavazni a VI. kerület Eötvös utcai szavazókörébe. Friss levegő, friss húgyfoltok és csiripelő madarak között mentem a Dob utcán a nagykörút felé, ami ebben az időben mindig csupa izgalom, ilyenkor ér össze a bulinegyed peremén a részeg, beafterezett nyugati fiatalok zombimenete a még letapadt szemű, de már kávészagú helyiekkel, akik gyorsan és nyűgösen épp a villamosmegállóhoz sietnek. Pont egy ilyen, egész járdát elfoglaló tömegecskén próbáltam áthatolni, az Akácfa utcából kiforduló kocsmaturisták csoportja és két kapucnis munkásember között, amikor a velem szembejövő utóbbiak úgy döntöttek, hogy ők ugyan nem fognak semennyit se változtatni az útvonalukon, inkább begyorsítottak. Ekkor az egyikük rám nézett, idegesen grimaszolt egyet és felemelt hangon rámszólt, hogy

    húzz már arrébb, migráns.

    "De hát én egy vidéki sváb vagyok" - mondhattam volna, de inkább szó nélkül kitértem az útjából, ő meg gyorsan elsétált. Én meg mentem tovább szavazni. Az élet néha tényleg olyan, mint egy Gyurcsány Ferenc Facebook-poszt.

    (Egyébként, amióta a kormány legfontosabb témája a migránsozás lett, nem ez az első alkalom, hogy ilyen beszólást kapok. Valószínűleg a sötétbarna haj és szakáll kombó váltja ki ezt az emberekből, a fehér bőröm ellenére. Körülbelül másfél éve például egy nagykörúti kocsmában "Allahu Akbar" felkiáltással kötöttek belém. Persze egyéni tapasztalatok alapján nem érdemes nagy következtetéseket levonni, de a kormányzati plakátkampányok előtt nem kiáltottak rám ilyeneket. Néha az emberek mondták, hogy olyan arabosnak tűnök, de semmi több. Talán a legdurvább az volt, mikor a barátnőm anyja azt mondta, hogy úgy nézek ki, mint egy giroszos.)

  • A párt elnöke ezt azután mondta, miután leadta szavazatát az I. kerületi Zsolt utcában. Juhász szerint a visszalépések miatt két jelöltjük, Vajda Zoltán és Szabó Szabolcs bejuthat a parlamentbe.

    A pártelnök hangsúlyozta, hogy a munkát minden körülmények közt folytatni fogják, és szavazásra buzdított mindenkit.

  • Ilyen műanyagplombákkal vannak lezárva az szavazóurnák.

    Ha nem lát ilyet, vagy nem ilyet lát az urnákon, sikítson!
    Ha nem lát ilyet, vagy nem ilyet lát az urnákon, sikítson!
    Fotó: Balázs Attila / MTI
  • A Jobbik miniszterelnök-jelöltjét elkísérte felesége is. Vona azt mondta, hogy a mostani választás legalább két generációra eldönti Magyarország sorsát. A voksolás tétje, hogy „kivándorlóország leszünk-e vagy sem". Szerinte a magas részvétel növeli a kormányváltás esélyét, majd arra kérte a választókat, hogy mindenki adja le voksát.

  • Négy évvel ezelőtt 9,5 százalékos volt az első három órában a részvétel, most a választópolgárok 13,17 százaléka leszavazott 9 óráig, vagyis csaknem másfélszer annyian mentek el, mint a 2014-es választásokon.

    A történelmi rekordot jelentő 2002-ben csak 8,81 százalékos volt a 9 órás részvétel az első fordulóban (akkor még két körben szavaztunk).

  • A legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavaztam, és párt esetében pedig egy bejutásra esélyes ellenzéki pártra.

    - mondta Márky-Zay a Vásárhelyi Televíziónak

    Fotó: Huszti István / Index
  • Kapcsolódó

    A Facebook alapján az ellenzék jött ki jól a kampányból

    A lájkok nem mennek el szavazni, de sok mindent megmutatnak. Most azt, hogy a kormánypárti médiatúlsúly ellenére az ellenzék témái pörögtek jobban. Mire lehet ez elég?

  • A 3 éves lányom ikszelt, tényleg gyerekjáték.

    - írja Judit, aki fotót is küldött a szavazóhelyiségről.

    Fotó: Olvasónk / Index
    Fotó: Olvasónk / Index
  • A 2. választókerületben lévő Bocskai István Általános Iskolában klasszikusan óriási sorok szoktak kialakulni késő délutánra, de most már reggel, valamivel kilenc előtt is hatalmas a sor - persze lehet, hogy pont azért, mert a szavazók attól féltek, hogy délután nagy lesz a sor, ezért elmentek inkább reggel.

    Olvasónk az út túloldaláról készített fotót valamivel kilenc előtt, de még így sem fért bele mindenki:

    Fotó: Olvasónk, Zsuzsa
  • Most, amikor kijöttem a szavazófülkéből, azt mondták, hogy nagyjából 1100 ember adott le eddig szavazatot. Nagyon gördülékeny a szavazás, szépen úgy kell sorban állni az elejétől kezdve, hogy az otthoni lakcím alapján kell sorba állni. Kb. 5 perc sor a szavazólapért, és 5-10 a szavazófülkéhez. 19 szavazófülke volt. És a sor, reggel 8 körül kb. 10-15 ember volt csak. Még a végén Magyarország tényleg jobban teljesít, csak Londonban.

    - írja Anna, aki azt a fontos részletet is elárulta, hogy a szavazás helyszínéhez közeli Mekiben nagyjából csak magyarok vannak éppen.

  • Pedig hamarosan érkeznének a 9 órás részvételi adatok.

  • Ma reggel jancsiszegek várták Dombi-Kiss Lászlót, a Jobbik vásárhelyi szervezetének elnökét  az autóbejárója előtt - állítja  Dr. Kiss Attila, a hódmezővásárhelyi választókerület jobbikos jelöltje.