2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Összefoglaló

Spontán tüntetés az Oktogonnál

Este 7 órakor véget ért a szavazás a legtöbb szavazókörben, de az átjelentkezők közül ekkor még több ezren álltak sorba.
Az első eredmények este 10 után jelentek meg.
Orbán Viktor bejelentette, hogy a Fidesz győzött. Az ellenzék szinte csak budapesti választókerületekben ért el sikereket.
Bejelentette lemondását Vona Gábor, a Jobbik elnöke, az MSZP és az Együtt elnöksége, és Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is.
Rekordhoz közeli volt a részvételi arány: a választók69,13százaléka ment el szavazni.

Választási kampány eddig (2307. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Spontán tüntetés az Oktogonnál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Pétervárad utcai szavazókörnél a zárás előtt két órával is több százan várakoznak a több mint 200 méteres sorban. A szavazók 40-60 perc alatt jutottak el a szavazólapjukig, tudtuk meg a fülkéknél. A tömeg különösen az épületen belül nyomasztó, de káosz nincs, mert egy csomó segítő terelgeti az embereket.

    Ennek következménye, hogy odabenn olyan a hangulat, mint a Wall Streeten: kipirosodott hivatalnokok kiabálnak, emberek nyomakodnak, a földet pedig beterítik a papírfecnik, amelyek egyébként nem elértéktelenedett részvények, hanem a borítékok ragasztójáról letépett csíkok.

    A hangulat egyébként a sorban és az urnák körül is derűs, nyugodt. A szavazókör egyik vezetője elmondta, hogy aki hét óráig beáll a sorba, legyen akár a legvégén, mindenképpen szavazhat.

  • A népszerű DJ autóvezetés közben készített Facebook-live-ot arról, hogy felhívja a figyelmet a szavazás fontosságára. A legjobb az egészben, hogy a videó alatt a '90-es évek hatalmas trance slágere, a Better Off Alone szól Alice Deejaytől.

  • Olvasónk, Gergő írta a következőt a budapesti 1-es választókörzetben, az Attila úton tapasztaltakat, ahol fülkén kívül is lehet szavazni. 

    A szavazóbizottság nem ülő hanem sétálgató tagja felajánlotta többeknek, hogy szavazzanak a fülkén kívül. A fülkék melletti pelenkázókon.

  • Egyik olvasónk, Zsófi írt nekünk, hogy nem kapott borítékot a szavazásnál, ezért az összehajtott szavazólapokat csak úgy magukban tudta bedobni az urnába:

    Ki voltak készítve a borítékok, de nem adták oda, pedig többen is rákérdeztünk. Azt mondták, ha boríték nélkül dobjuk be a lapokat, akkor is érvényes, és így egyszerűbb lesz megszámolni. Nagyon remélem, hogy ez így legális, mindenesetre nagyon meglepődtünk mindannyian, akik szavaztunk.

    Ami azért érdekes, mert tisztán emlékszem, hogy nekem a szavazásnál azt mondták, hogy csak borítékban, ráadásul csak leragasztva érvényes a szavazat.

    A furcsaság miatt felkerestük telefonon Listár Dánielt, a Nemzeti Választási Iroda sajtósát, aki tisztázta a helyzetet.

    • Akkor kell leragasztott borítékban leadni a szavazólapokat, ha az ember nem az állandó lakcíméhez kijelölt szavazókörben szavaz, hanem átjelentkezett. Hiszen ilyenkor el kell szállítani a voksokat a Nemzeti Választási Irodába, ahol szétválogatják a borítékokat a 106 egyéni választókerület szerint, és onnan továbbküldik a “cél-választókerület” kijelölt szavazatszámláló bizottságához. A választás tisztasága pedig akkor biztosított, ha ezalatt nem nyúl a szavazólapokhoz senki, ha a boríték zárva marad. A borítékokat csak mindezek után bontják fel, és megszámlálják a szavazatokat.
    • Azonban a helyben összeszámolt szavazatok esetében erre nincs szükség, ezeknél a szavazatszámláló bizottságok az urnazárás után azonnal összeszámolják a szavazatokat.
  • Pest megye 8-as választókerületéből, Szigethalom öt szavazókörében (002, 004, 013, 014, 015)

    Másik műanyag urna beállítása vált szükségessé, mivel a választópolgárok nagy számára való tekintettel a beállított urnák nem bírják el a szokásosnál nagyobb méretű szavazólapokat.

    jelentette be a Nemzeti Választási Iroda.

  • Írja a szépemlékű Origo Filmklubból való felmondása óta keleten bolyongó kollégánk, Varga Dénes és barátnője Indonézia fővárosából.

  • Sebestyén Balázs visszatért a szabadságáról és el is ment szavazni. Balázs, aki Andy Vajna rádiójában vezet reggeli műsort, március 23. óta szabadságon volt és csak a választások után tér vissza. A rádiós ez idő alatt külföldön volt, de láthatóan még időben hazaért, hogy voksoljon és elkészítse az idén szinte kötelezőnek tűnő szavazós szelfit. A fotóval pedig azt üzeni: éljen a demokrácia!

    Én most szavaztam!! Nyomás, ha még nem voltatok!!! Éljen a Demokrácia!! #szavazás #szavazas2018

    Balazsek (@balazsek_official) által megosztott bejegyzés,

  • Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research Intézet vezetője az Indexnek elmondta, a délelőtti, főleg a reggeli magas részvételi arány azt mutatja szerinte, hogy jól sikerült a Fidesz mozgósítása, ebben szimbolikus volt Orbán Viktor korai szavazása is. Ugyanakkor délutántól stabilan 8 százalékkal magasabb volt a részvételi arány a 2014-es adatoknál, amennyiben pedig 65 százalékos részvétel fölé érünk, akkor az már az ellenzéknek fog kedvezni.

    A mostani dinamika szerint minden esély megvan arra, hogy a részvétel elérje vagy meghaladja a 70-73 százalékot.

    Az ellenzéknek jó a magas részvétel, azonban nem mindegy, hogy milyen eloszlásban kapják a szavazatokat a pártok között. Ha koncentrálódik, akkor megvan az esély a kormányváltásra, ha szétszóródik a sok ellenzéki párt között, akkor pedig nem sok.

  • Egy ismerősöm írja, hogy hatalmas a sor Londonban, és valakik elkezdtek ingyen sört osztogatni. Sajnos nem tudja lefotózni, mert ahhoz fel kéne adnia a helyét a sorban.

  • külképviseleti szavazás | Lovas Gergő

    Közép-európai idő szerint vasárnap délutánra már be is zártak a szavazókörök az amerikai kontinensen, valamint Ausztráliában és Ázsia keleti részében.

    A harminchat külképviseleten összesen 4972 választópolgár szerepelt a névjegyzékben, és 4376-an meg is jelentek, hogy szavazzanak. (MTI)

  • Nos, a lenti képen látható a karszalag, ami az első szavazóknak jár, de sok szavazókörben kifogytak az ajándékokból. Olvasónk küldte, akinek jutott, de nem volt annyira elragadtatva tőle. 

    A Bács-Kiskun megyei 4. választókerületben szavaztam, Kiskunfélegyházán, itt délelőtt 10 órakor még egy csomó karszalag állt rendelkezésre. Más kérdés, hogy a karkötő abszolút jellegtelen. Műanyag, magyar zászló mintás, de ezen kívül se egy évszám, se egy pontos dátum, akármi…Lehet én vagyok telhetetlen, de legalább egy dátumot tehettek volna rá, hogy az ember tényleg emlékezzen, hogy hol és mikor kapta.

    1
    Fotó: Olvasónk / Index
  • Tessék ellátogatni az Origo oldalára, ilyen ritka együttállást tényleg csak négyévente lehet észlelni!

    30118412 10213929349019588 2046285464 n
  • A KDNP frakcióvezetője sem marad távol az - Orbán Viktor szavaival élve - szociális médiáktól.  Harrach Péter elképesztően aktívan posztol a Facebook oldalára, 9 órája gyakorlatilag minden órában kitesz egy bejegyzést. Ám nagyon következetes, minden alkalommal ugyanazt a fotót és szöveget osztja meg. Íme:

    Mi lesz még itt urnazárás után?!

  • Nógrád- és Békés-megyékben sokáig rekordmagas, vagy rekordközelien magas volt a részvétel, ami különösen nagy szó, mert itt még sorban sem kellett állni. Még az átszavazóknak sem.

  • külképviseleti szavazás | Lovas Gergő

    Olvasónk felvételén látszik, hogy milyenek az állapotok a londoni szavazóhelyiségnél, egy másik olvasónk arról számolt be, hogy nagyjából 35 percet állt sorba, amíg elért a feléig. 

    Még mindig rendkívül hosszú a várakozási sor Londonban
  • Olvasónk hívta fel rá a figyelmünket, hogy a felcsúti első számú szavazókörnek helyet adó általános iskola folyosójáról lekerültek azok a tablók, amelyeken szerepel Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc.

  • Egy olvasónktól kaptuk a sztorit, hogy nemcsak azokat engedik előre, akik gyerekkel érkeznek, hanem azokat is, akik ebédszünetről ugrottak ki szavazni:

    Dolgozom ma 12 órában, és a kollégáim bevállalták hogy helyettesítenek amíg a (némileg megtoldott) ebédszünetem alatt elmegyek szavazni. Megérkezés a Victoriához, ahol több száz méteres sor fogadott. A sor végére beállva az ott állók noszogatására előre sétáltam, és  annyit mondtam, hogy ebédszüneten vagyok, csak szeretnék bejutni. Mindenki azt mondta aki hallotta, hogy nem gond, álljak csak be közéjük/eléjük, és szavazzak. Utazással együtt 2 óra alatt végeztem, innen köszönöm én is, és a kollégáim is.

  • A választás.hu számol be róla, hogy a Pest megyei nyolcas szavazókörben újabb urnát kellett beállítani, mivel a választók olyan nagy számban jelentek meg, hogy a beállított urnák nem bírják el a szokásosnál nagyobb méretű szavazólapokat. Ezért a helyi bizottság úgy döntött, hogy még egy műanyag urnát beállít a szavazókörbe.

  • Ha felmerült volna önben a kérdés, hogy vajon Mesterházy Attila szavazott-e már ma, akkor nem kell tovább tépelődnie ezen, a válasz: igen. Ám a politikus csak egy csoportképet posztolt az esetről, ugyanis azt írja, hogy a bizottság elnöke nem engedte meg nekik, hogy arról készítsenek fotót, amint bedobja a szavazólapot az urnába. 

  • külképviseleti szavazás | Lovas Gergő

    Amíg Londonban és például Barcelonában is viszonylag sokat kell várakoznia annak, aki szavazni akar, addig Zágrábban nyugis a helyzet. János azt írta nekünk, hogy csak egy nagyobb társaságot kellett kivárnia, nagyjából 15 perc alatt megvolt mindennel, és a csapat a nagykövetségen is profi és segítőkész volt. 

  • Nemrég írtunk egy szomorú első szavazóról, aki lemaradt a neki járó ajándékról, mert a körzetében kifutottak ezekből. Úgy látszik, általános lehet a probléma, mert Bence most ezt írta nekünk:

    Én is első választó voltam a mai nap folyamán. Sajnos nekem sem Jutott a karszalagbol. Elkeseredett vagyok, szép kis emlék lett volna.

  • Kuwaitban kb. 60 körüli a szavazok száma. A legtöbben munkából jöttek, mert ma Kuwaitban a hét első munkanapja van. A szavazás elég otthonos - bár odakint a hőmérséklet 30 felett - mivel a követségi villában van azon belül is pontosan a konyhában lett felállítva a szavazófülke!

    - írja Miklós.

  • Szerencsésnek mondhatom magam, mivel a választások előtt 3 hónappal töltöttem be a 18. életévemet, így már nagyon vártam ezt az április 8.-i szavazást. Nekem a 17. szavazókörbe kellett mennem leadni a voksomat. 13:15 körül érkeztem meg a családommal, hogy leadjam a voksomat a Metró utcában (az átjelentkezőknek a sora már a kapu bejáratánál állt). Én helyi lakos vagyok, tehát nem kellett sorba állnom, hanem egyből megkaphattam a két szavazólapomat. Mivel először szavazok, úgy tudom, hogy az első szavazóknak jár valami ajándék (maradandó emlék). Erre közölték velem, hogy nagyon sajnálják,de elfogytak az ajándékok. Így hát nagy szomorúan bementem a szavazófülkébe és leadtam a szavazatomat majd elmentem

    – írta olvasónk.

  • Mivel este 7-ig lehet szavazni, akik már túl vannak az ikszelésen, különböző dolgokkal foglalják le magukat. Orbán Viktor beköszönt Csepelre, Gyurcsány Ferenc Újpesten sütizett, Karácsony Gergely pedig Hajós Andrással kerekedett fel, hogy a délutánt Bálint gazdával töltsék. A beszélgetésből a nyilvánosságot se zárják ki, élőben lehet követni:

  • A Győr-Moson-Sopron megyei Rábatamásiban epilepsziás rohamot kapott egy szavazó, miután bedobta a szavazatát az urnába. A helyi választási bizottság elnöke megkérte a szavazóhelyiségben tartózkodó választókat, hogy hagyják el a helyiséget. A fiatal néhány percen belül jobban lett, kérte, hogy mentőt ne hívjanak hozzá, mert ismeri betegségét. Átvezették egy másik helyiségbe, értesítették a családját, a szavazás pedig nyolc perc után folytatódott. (MTI)

  • A nemzetgazdasági miniszter helyett fia, Samu dobta be a borítékot az urnába. 

  • Amikor rákérdeztünk, hogy mit csináljanak azok, akik nem kaptak visszaigazoló e-mailt az átjelentkezésükről, azt írták, hogy érdemes a helyi választási bizottságnál rákérdezni, hogy rendben van-e az átjelentkezés. Viszont van olyan olvasónk, aki szerint ez nem sokat segít.

    Értem én, hogy most az Indexnek megkeresésre ezt mondták, hogy hívjuk fel a helyi Választási Irodát, viszont az emberek többsége azért jelentkezett át, mert valamely okból nem tud az állandó lakcímén szavazni, így nem gondolom, hogy ez a válasz megoldás a NVI-tól. Arról nem is beszélve, hogy ez több ezer szavazatot is jelenthet, ha nekem a csütörtöki átjelentkezésem "nem dolgozták még fel" és péntek délután volt a határidő. Illetve a helyszínen, ahol én voltam, hiába reklamáltam, se kontaktot nem tudtak adni, se jegyzőkönyvet nem vettek fel, csak felírták a nevem, hogy visszautasítva, mert nem szerepelek a névjegyzékben. Továbbá az első az volt, hogy felmentem a Választás.hu-ra , ott pedig nem műkodik az oldal ahol az irodak elérhetőségének kéne lennie...

    - írja Zsuzsanna, aki még csütörtökön jelentkezett át Budapesten a 11. kerületbe, viszont ott 1 óra sorban állás után közölték, hogy nem szerepel a névjegyzékben, mert valószínűleg még nem dolgozták fel az átjelentkezését.

  • Budapesten a szavazók 57,71 százaléka ment el szavazni 15 óráig, míg a megyéket tekintve a részvételi arány Pest megyében volt a legmagasabb, 55,81 százalék, a legalacsonyabb pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 49,47 százalék.

    • Budapest 57,71 785 785
    • Baranya megye 51,65 százalék 156 706 szavazó
    • Bács-Kiskun megye 51,36 százalék 213 524 szavazó
    • Békés megye 53,04 százalék 149 477 szavazó
    • Borsod-Abaúj-Zemplén megye 49,78 százalék 260 610 szavazó
    • Csongrád megye 53,64 százalék 177 472 szavazó
    • Fejér megye 54,45 százalék 185 484 szavazó
    • Győr-Moson-Sopron megye 53,81 százalék 193 568 szavazó
    • Hajdú-Bihar megye 50,05 százalék 213 374 szavazó
    • Heves megye 54,3 százalék 130 484 szavazó
    • Jász-Nagykun-Szolnok megye 51,54 százalék 155 535 szavazó
    • Komárom-Esztergom megye 54,06 százalék 132 666 szavazó
    • Nógrád megye 51,43 százalék 80 392 szavazó
    • Pest megye 55,81 százalék 560 001 szavazó
    • Somogy megye 52,21 százalék 130 185 szavazó
    • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 49,47 százalék 219 370 szavazó
    • Tolna megye 51,23 százalék 92 955 szavazó
    • Vas megye 54,58 százalék 111 711 szavazó
    • Veszprém megye 54,6 százalék 154 397 szavazó
    • Zala megye 54,01 százalék 120 416 szavazó