Megvan a nő, aki az 1300 milliárd forintos örökséggel megetette Kósa Lajost

Választási kampány március 20-án

Index
2018.03.20. 14:04

Választási kampány eddig (2257. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A #metoo-kampány itthoni úttörője, Sárosdi Lilla kiáll Juhász Péter mellett. Az Együtt politikusának gyermekelhelyezési pere kicsit eldurvult, volt élettársa azzal vádolta, hogy bántalmazta. Az ügy előzménye, hogy Juhász 2016-ban Facebookon jelentette be, hogy élettársával szétmentek. A három gyerek felügyeleti jogáról, láthatásáról nem tudtak megegyezni, így abból per lett. Juhásznak pár hete új kapcsolatából is gyereke született.

    Juhász a bántalmazásos ügyre reagálva pár hete azt írta, hazugság, amit a gyermekelhelyezési perben próbál felhasználni ellene volt élettársa. „A cikkek azt állítják, hogy én bántalmaztam őt, miközben a valóság az, hogy ő esett nekem részegen." A kormánymédia és a kormánypártok viszont azóta is ezzel az üggyel támadják Juhászt, és egy feljelentés alapján a rendőrség is nyomozni kezdett az ügyben.

    Sárosdi Lilla most  a Facebookon reagált és védte meg Juhászt:

  • Nagyon valószínű és sajnálatos – szégyellem is magam emiatt –, hogy Midi Melánia, az LMP jelöltje volt az, aki rögzítette a beszélgetést, és nyilvánosságra hozta

    – mondta a Lánchíd Rádióban Hadházy Ákos, az LMP társelnöke arról a hangfelvételről, amit az Origo közölt hétfőn. A hangfelvételen az hallható, hogy Farkas Gergely, a Jobbik kiskunhalasi jelöltje arról győzködik az LMP-s Midi Melániát, hogy vissza kellene lépnie, mert esélye sincs legyőzni a fideszes Bányait vele szemben. 

    A felvételen Midi Melánia viszont azzal hárítja el a kérést, hogy végigcsinálta az ajánlásgyűjtést, ráadásul megrendelte a plakátokat, szórólapokat, ami legalább 600 ezer forintos kiadás. Ezt egy jelölt tudja finanszírozni az államtól kapott 1 millió forintból, ám visszalépés esetén értelemszerűen nem jár ez a pénz. Farkas ennél a pontnál veti fel, hogy "ha kifizetjük, akkor visszalépsz?". A jobbikos jelölt szerint ez egy vicc volt, nem pedig vesztegetési kísérlet.

    Hadházy szerint vizsgálják, milyen körülmények között kerülhetett az Origóhoz a felvétel.

  • 16 évvel ezelőtt, az akkori kampányban ezen a napon Orbán Viktor miniszterelnök a Szegedi Nemzeti Színházban tartott Haza és haladás című est díszvendége volt; és azt mondta az MTI beszámolója szerint az EU-csatlakozásról, hogy 

    Valójában az Európai Unió jön Magyarországra és nem fordítva, hiszen ki szeretné terjeszteni határait, s mi szívesen látjuk, jól fogja magát érezni nálunk.

    Beszélt arról is, hogy, idézzük "bár a bérek reményeim szerint növekedni fognak, és ezért mindent meg fogunk tenni, az azonban nyilvánvaló, hogy a jövő sikereinek is a munkában találjuk meg a kulcsát."

    A választásokról szólva úgy vélekedett: "ne ereszkedjünk le olyan mélyre, amilyen mélyről a támadások érkeznek. Ne vegyük fel a kesztyűt, inkább járjuk fürgén, okosan a saját utunkat.

    Gondoljanak arra, hogy aki sárral dobál, területet veszít.

  • Kapcsolódó

    A Momentum három jelöltjét lépteti vissza

    Az MSZP, az LMP és a Jobbik egy-egy képviselője javára. Tettekre van szükség, mondta Fekete-Győr András.

  • A Nyugat.hu cikkéből kiderül, hogy pár hete jelentették be Szombathelyen, hogy megújul a hagyományos Fő téri húsvéti vásár. Idéntől lovas sétakocsikázásra és pónilovaglásra is van lehetőség, de a koncertek mellett új látványelemeket is ígértek a szervezők.

    Azt nem tudni, hogy a szervezők erre a látványelemre gondoltak-e, mindenesetre most ez fogadja az embereket, ha kimennek a Fő térre:

  • A kormányszóvivő szerint tovább nőtt a Soros Györgyhöz köthető szervezetekkel szembeni aggodalom, miután egy cikk szerint ezek a szervezetek olyan illegális tevékenységeket, például törvénytelen adatgyűjtést folytattak, amelyek számtalan kérdést vetnek fel.

    Kovács Zoltán kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján felszólította a Migration Aid nevű szervezetet, hogy elsőként válaszoljanak arra, valóban készítettek-e a bevándorlókról titkos adatbázist a tranzitzónában, és ha igen, mire használták azt. (MTI)

  • Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és Gémesi György, az Új Kezdet elnöke sajtótájékoztatót tart az ellenzéki tárgyalásokról ma 2-kor.

  • A Szabad Pécs írt arról, hogy Pécsre érkezett Kósa Lajos, de vélhetően a tegnapi kínos, néma menetelése miatt ma már nagyon nem akart a sajtóval találkozni, ki se szállt a kocsiból, amikor meglátta az utcán várakozó újságírókat. A sofőrje megpróbált behajtani a városháza udvarára, de elég szűk volt a hely, így meghúzta a miniszter hivatali Skodáját. Itt a videó az egész bénázásról.

  • A Szegedi Törvényszék jogerősen helybenhagyta a Czeglédy Csaba előzetes letartóztatásának elrendeléséről szóló nyomozási bírói döntést, tájékoztatta Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője kedden az MTI-t.

    Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben. Ellene és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik eljárás. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. A bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban résztvevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, illetve nem fizették meg.

    A politikus az előzetes letartóztatásból összeszedte a képviselőjelöltté váláshoz szükséges aláírásokat, így egy időre mentelmi jogot kapott, és így felfüggesztették ellen a nyomozást is. Független képviselő-jelöltként március 1-jén vették jogerősen nyilvántartásba a Vas megyei 1-es számú választókerületben. De a legfőbb ügyész indítványára a Nemzeti Választási Bizottság jogerősen felfüggesztette az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogát, az ügyészség a nyomozás folytatását rendelte el. A politikus őrizetbe vették, majd a nyomozási bíró március 3-án újra elrendelte előzetes letartóztatását.

  • Gyurcsány elfogadja Vágó bocsánatkérését, eláll a pertől

    - írja az Atv.hu.

    És ezek az előzmények: 

    1. Az LMP-s Vágó Gábor a vasárnapi összefogás-egyeztetés után arra utalt, hogy a vendéglátója, Gyurcsány Ferenc részeg volt.

    2. Gyurcsány aljasságnak nevezte az LMP-s Vágó Gábor beszólását, megsértődött, és perel.

    3. A perre reagálva Vágó azt üzente vissza, hogy józanul és felelősségteljesen, az ország jobbítására és együttműködésre kellene inkább törekedni.

    4. Hétfőn este Vágó Gábor az ATV-ben végül bocsánatot kért.

  • Kapcsolódó

    Teljesen megbénította a titkosszolgálatok ellenőrzését a Fidesz

    Németh Szilárd és a kormánypárti képviselők nem mentek el a bizottsági ülésre, ahol Kósa Lajos kötvényügyletét tárgyalták volna.

  • Kapcsolódó

    Idén is Bécs lett a legélhetőbb város a világranglistán

    Budapest a 76. helyen áll. Vajon mit mond erre Lázár János?

  • A Kúria helybenhagyta kedden a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) azt a határozatát, amely szerint jogsértő volt, hogy a kispesti önkormányzat egy helyi rendeletre hivatkozva leragasztotta a Fidesz választási plakátját. A bíróság ugyanakkor megállapította, hogy a több mint egymillió forintos bírság kiszabása jogszerűtlen.

    Az ügy előzménye, hogy a XIX. kerületi önkormányzat - arra hivatkozva, hogy a helyi rendelet szerint tilos a közterületeken gyűlöletkeltő tartalmú plakátokat kihelyezni - leragasztatta a Fidesz Stop Soros! plakátjait. A leragasztással szembeni kifogást a Budapest 8-as országgyűlési választókerületi bizottság elutasította, így került az ügy az NVB elé. (MTI)

  • Volt hétfőn az a hír, hogy Csepelen is csalhattak az aláírásokkal. Németh Szilárd, aki ott a Fidesz jelöltje, ma azt írta, feljelentést tesz a Hír Tv és az MSZP-s jelölt ellen, mert 

    tegnap választási csalással, aláírások meghamisításával, képviselői ajánlásokkal való visszaéléssel rágalmaztak meg a nagy nyilvánosság előtt.

  • Új minirovatunkat olvashatják, melynek neve: "Mit írt az MTI a korábbi kampányokban?", azaz MIAMAKK. 2002-ben, az első Orbán-kormány végén, a szoci győzelem előtt nem sokkal, március 20.-án például ez történt: 

    "A Fidesz és az MSZP megállapodott a miniszterjelöltek vitájának minden részletében, így március 21-e és április 3-a között 17 szópárbajra kerül sor a szakpolitikusok között a Millenáris Parkban - mondta egybehangzóan Lendvai Ildikó szocialista alelnök és Isépy Tamás fideszes országgyűlési képviselő a szerdai budapesti egyeztetésüket követő sajtótájékoztatón.

    Megállapodtak abban, hogy a kijelölt napokon délelőtt 11-kor és délután fél 2-kor zajlanak majd a viták április 2-a kivételével, amikor a belügyi témák szétválasztása miatt külön vitatkoznak az önkormányzatokról, illetve a közbiztonságról. (...) Lendvai Ildikó kérdésre válaszolva jelezte, hogy a rendezvények költségét fele-fele arányban állják a pártok.

  • Pár perccel Németh Szilárd közleménye után érkezett az MTI OS-be egy újabb fideszes közlemény, miszerint

    felszólítjuk az ellenzéket, hogy ne a parlamenti bizottságokban kampányoljon! Az ellenzéki pártok már a Költségvetési bizottság mai ülését is kampánycélokra akarták használni, ehhez a kormánypárti képviselők nem kívánnak asszisztálni, ezért nem veszünk részt az ülésen.

    Az ellenzék egyébiránt Kósa Lajos 1300 milliárd forintos kötvényügyletéről tájékozódott volna.

  • Kapcsolódó

    A volt miniszterek kihirdették, kik az esélyes ellenzéki jelöltek

    A V18 közzétette az esélyesek listáját. 25 helyen szerintük koordinálni se kell. Több helyen a jobbikos jelöltet ajánlják.

  • A cím első felének állításai hetek óta pörögnek a közéletben, a második fele azonban ér egy pár szót. Tehát a Nemzetbiztonsági bizottság fideszes elnöke kiadott egy közleményt miszerint

    a Soros-hálózat tevékenysége egyre súlyosabb nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel. Ezért addig, amíg a Soros-hálózathoz köthető Szél Bernadett is a Nemzetbiztonsági bizottság tagja, a kormánypárti képviselők nem tárgyalnak Soros Györggyel kapcsolatos napirendi pontot a Nemzetbiztonsági bizottság ülésén. ... A Fidesz-KDNP nem engedi, hogy az ellenzék már a Nemzetbiztonsági bizottságot is kampánycélokra és a Soros-terv támogatására használja, ezért nem veszünk részt a keddre összehívott bizottsági ülésen.

    Egyébiránt az ellenzék nem Soros Györgyről, hanem Kósa Lajos 1300 milliárd forintos kötvényügyletéről és a hódmezővásárhelyi polgármester gépén talált kémszoftverről tájékozódott volna.

  • Itt van Orbán Viktor újabb kampányvideója. A miniszterelnök csokinyuszit, csokitojást és konyakmeggyet vesz Szerencsen, és meg is ajándékozzák egy hatalmas csokiplakettel. A kormányfő ezután a kamera felé fordulva azt mondja: 

    Látod, Feri? A sarkából törhetsz egyet.

    Nos, ez a mondat nem annak a Ferinek szól, hanem Koncz Ferenc szerencsi polgármesternek, a Fidesz helyi jelöltjének.

    Ezután még elhangzik egy nagyon furcsa párbeszéd Orbán és vendéglátói között:

    • Orbán: Hálásak vagyunk önnek, hogy nem engedte, hogy az egész...
    • Vendéglátó: ... ebek harmincadjára, vagy még rosszabbat ne mondjunk, idegeneknek jusson.

    Ezek után mindenki találja ki, kik lehetnek azok az idegenek, akik még jó, hogy nem eszik el a magyarok csokiját. 

  • Új minirovatunkat olvashatják, melynek neve: "Mit írt az MTI a korábbi kampányokban?", azaz MIAMAKK. Nézzük, 1998-ban, a győztes választások előtt például Orbán mit csinált! Át is adjuk a szót a korabeli MTI-hírnek.

    "A sikeres ajánlószelvény-gyűjtés eredményeként a Fidesz - Magyar Polgári Párt a májusi országgyűlési választáson minden megyében tud listát állítani, a fővárosban pedig valamennyi egyéni választókerületben lesz fideszes, vagy a párt által támogatott jelölt - jelentette be Orbán Viktor a Fidesz pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

    A pártelnök az ajánlószelvény-gyűjtés tapasztalatairól szólva elmondta, hogy a nyugdíjasok körében a legnagyobb a támogatottságuk. Jelezte: lehetséges, hogy még a párt áprilisban kezdődő választási kampánya előtt felállítanak egy nyugdíjas tanácsadó testületet. Utalt arra is, hogy a személyes találkozások során tudatták a polgárokkal: a Fidesz által előrejelzett 7 százalékos gazdasági növekedés egyúttal 200 ezer új munkahely megteremtését is jelentené.

    A polgárokat leginkább nyomasztó életérzés úgy összegezhető, hogy az emberi élet értéke Magyarországon rohamosan csökken - közölte a továbbiakban Orbán Viktor. Álláspontja szerint a következő kormány számára parancsoló szükségszerűség, hogy ne költségvetési kérdésként kezelje a közbiztonság, a rendőrség ügyét. A pártelnök arra is rámutatott, hogy a választás két nagy erő közti küzdelem formájában dől majd el. Megfogalmazása szerint itt nem két pártról, hanem két életérzésről - a beletörődésről, illetve a változtatni akarásról - van szó.

    Az eseményen jelen voltak az ellenzéki párt budapesti képviselőjelöltjei is. A 32 fővárosi választókerületből 27-ben a Fidesz állított jelöltet, közülük tizet az MDF is támogat. A további öt helyen az MDF által indított személyek a két párt közös jelöltjei.

    Tirts Tamás, a Fidesz fővárosi elnöke közölte, hogy a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség budapesti szervezete négyezer ajánlószelvényt gyűjtött össze a fideszes jelöltek számára. (MTI)"

  • Fekete-Győr András sajtótájékoztatón bejelenti, hogy

    mit tesz a Momentum a kormányváltásért.

  • Az Index is a helyszínen van, de amíg elkészül a videónk, nézze a Mérce Facebook-oldalán az élő közvetítést.

  • A Comedy Central brutális reklámmal sokkol és aktivizál a választásokra. Biztos van, aki nem a célcsoportja a reklámnak, hiszen Gáborról szól, aki finoman szólva is egy bunkó geciláda, de kétségtelen, elgondolkoztató. 

    Gábor, a hangos szomszéd, a tolakodó a tömegközlekedésen, a gyerekgyűlölő rohadék. És elmegy szavazni. Nézze meg, nevessen vagy háborodjon fel!

  • A Facebookon terjed az a nyílt levél, amit egyelőre 27 értelmiségi, köztük írók, orvosok, szociálpolitikusok, színészek, tanárok és néhány helyi lakos írt alá. A levélben azt kérik az ellenzéki pártok jelöltjeitől, egészen pontosan Ara-Kovács Attilától (DK), Baranyi Krisztinától (Együtt), Cseh Katalintól (Momentum), Dúró Dórától (Jobbik) és Jakabfy Tamástól (LMP), hogy

    haladéktalanul egyeztessenek egy közös jelölt megnevezéséről és a többiek koordinált visszalépéséről.

    Mint írják,

    tisztában vagyunk vele, hogy ez nehéz döntés. Azt is tudjuk, hogy a mandátum lehetőségéről való esetleges lemondás ellentmond az Önök tiszteletre méltó politikai ambícióinak. Kérjük, ezzel együtt fontolják meg kérésünket! Ha most, az esélyeket latolgatva egy jelölt kivételével visszalépnek és erősítik a legesélyesebb jelölt mandátumhoz jutását, azzal mindannyian kivívják az itt élő, kormányváltást akaró választók maximális tiszteletét és bizalmát. Márpedig a polgárok tisztelete és bizalma a legtartósabb politikai tőke.

    A nyílt levél teljes szövegét és az aláírók listáját itt lehet megnézni.

  • A DK közleményben tudatta, hogy miután a kormánypárti Magyar Idők azt állította, hogy hiányos Gyurcsány Ferenc vagyonnyilatkozata, Gajdics Ottó főszerkesztő vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett az Országgyűlés mentelmi bizottságánál.

    A bizottság elnöke azonban ma hivatalos levélben tájékoztatta Gyurcsány Ferencet arról, hogy nyilvánvalóan alaptalannak találta Gajdics Ottó kezdeményezését.

  • "A most közzétett becslés alapján, koordináció esetén nekem van a legnagyobb esélyem nyerni (fekete színű oszlop), de csak akkor, ha a koordináció valóban megvalósul" - tette közzé Vajda Zoltán, a Együtt XVI. kerületi képviselőjelöltje a taktikaiszavazas.hu becslését. Ezek a becslések a 2014-es és a mostani az országos közvélemény-kutatási adatok összehasonlítása alapján, demográfiai és egyéb szempontok, illetve a 24.hu és a Közös Ország Mozgalom választókerületi szintű mérései alapján készülnek. Vajda szerint ezúttal az átszavazást, azaz a koordináció esélyét is mérték a Kertvárosban és Alsórákoson, így koordináció esetén ő lenne a legesélyesebb jelölt a fideszes Szatmáry Kristóf kereskedelempolitika kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztos legyőzésére. Emlékezetes, hogy Szatmáry boltjáról derült ki, hogy sok esetben nem adnak nyugtát a vásárlóknak és feketén dolgozik az egyik alkalmazott.  

  • Történelmi bűnt vesz magára az LMP, ha Orbán-kormány hatalomban maradását segíti, mondta  Gréczy Zsolt,  a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője az M1 aktuális kedd reggeli műsorában. Gréczy szerint az a kérdés, hogy az LMP hajlandó-e részt venni a kormányváltásban. A pártnak pár napja van már csak ahhoz, hogy ebben a kérdésben stratégiai döntést hozzon. Gréczy emlékeztetett arra, hogy 2014-ben az LMP különálló politikája 11 mandátumot jelentett a Fidesznek, ami most több is lehet. A szóvivő szerint amennyiben az LMP továbbra is ezt a teljes különállást képviseli, az emberek meg fogják büntetni a pártot és kiejtik a parlamentből. Gréczy Zsolt arról is beszélt: ugyan a választási együttműködés elképzelhetetlen a DK és a Jobbik között, ám az Orbán-rendszer lebontásában lehet közös szerepe a Jobbiknak és a demokratikus pártoknak.

  • A politológusból lett politikus, Debreczeni József mutatja be a Demokratikus Koalíció programját a közösségi házban délután ötkor.

  • Kapcsolódó

    Semmiféle kötelező ereje nem lesz az ENSZ migrációs paktumának

    A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője bepillantást engedett a kormány Soros Györgyön túli logikájába.

  • Kampány.

    Ennyi.