2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Összefoglaló

Spontán tüntetés az Oktogonnál

Este 7 órakor véget ért a szavazás a legtöbb szavazókörben, de az átjelentkezők közül ekkor még több ezren álltak sorba.
Az első eredmények este 10 után jelentek meg.
Orbán Viktor bejelentette, hogy a Fidesz győzött. Az ellenzék szinte csak budapesti választókerületekben ért el sikereket.
Bejelentette lemondását Vona Gábor, a Jobbik elnöke, az MSZP és az Együtt elnöksége, és Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is.
Rekordhoz közeli volt a részvételi arány: a választók69,13százaléka ment el szavazni.

Választási kampány eddig (2317. nap)

46 . nap - április 8.
Spontán tüntetés az Oktogonnál
35 . nap - március 28.
Mi a választás tétje?
29 . nap - március 22.
Orbán reagált a Facebook-botrányra
24 . nap - március 17.
Vona 11+1 minisztériumban gondolkozik
22 . nap - március 15.
Ez volt március 15. 2018-ban
16 . nap - március 9.
Kisatírozták Kunhalmi Ágnes fogát
15 . nap - március 8.
Lévai Katalin feljelenti az Indexet!
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Spontán tüntetés az Oktogonnál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az MSZP a saját eredményváróját egy kvintesszenciálisan szocialista helyszínre szervezte: a XI. kerületi, tízemeletes panelházak által ölelt irodát egy lakótelepi kulturális központból alakították át, a nyolcvanas-kilencvenes évek xyladekor, mixerbeton és rózsaillatú légfrissítő által felidézett hangulatát csak az ATV műsorát sugárzó kivetítők törik meg. A kiskert ösvényeit az MSZP és a Párbeszéd lobogói szegélyezik, de mivel egyelőre szimpatizánsok alig vannak, a narancsos szendvicsek és a folyó borral teli kancsók egyelőre érintetlenek; az operatőrök egymást veszik vágóképnek. Mivel a párt fejesei egy külön helyiségben követik az eseményeket, az eddigi legnagyobb esemény az volt, hogy pár percre megjelent a kertben Tóbiás József és Molnár Gyula, hogy készülhessen róluk pár kép.

  • A 17 órás részvételi adatok alapján a következő választókerületek a toplistások:

    • Budapest II. kerület 71.94 %
    • Budapest XVI. kerület: 71.57 %
    • Budapest XII. kerület: 71%
  • Egy Facebook felhasználó figyelt fel arra, hogy arabnak öltözött férfiak járkáltak ma délután Eger belvárosában. A fotóját meg is osztotta az oldalán, és ezt írta hozzá:

    Nyitrai Zsolték (Fidesz) arabnak öltöztetett magyarokat bíztak meg azzal, hogy a belvárosban sétáljanak. Mikor megláttak minket, elmenekültek.

    Nagyon érzik már a vesztüket. Menjetek el mindannyian szavazni, ha nektek is elegetek van az emberek riogatásából és hülyének nézéséből!

    30264347 2395819000435584 6545805728500678656 o
    Fotó: Facebook

    A 444 egyik olvasója is találkozott velük és miután azt hallotta, hogy egyikük robbantásról beszél, felvételt is készített róluk. A lapnak azt mondta: „nem ordibáltak, nem hívták fel magukra a figyelmet, csak azok halhatták, hogy miről beszélnek, akik elsétáltak mellettük”.

  • Olvasónk, Attila azt írta nekünk, hogy

    Moszkvában szavaztam a helyi követségen. Igazából semmi különös nem volt. Éppen csak páran szálingóztak csak a földszinti helységbe ahol a szavazó urna fel van állítva. Kérdésemre, hogy a szavazó helységről lehet-e képet képet készíteni, nem volt a válasz ezért csak kívülről tudtam. Kint egy rendőrségi kisbusz állt de látszólag csak egy rendőr volt a környékén.

    Az MTI híre szerint a moszkvai nagykövetségre bejelentkezett 160 választópolgár 75 százaléka, a szentpétervári főkonzulátuson az ottani voksolási szándékát kifejező 41 magyar állampolgárnak több mint a háromnegyede szavazott már helyi idő szerint délután fél négykor.

  • Kovács Gergely pártelnök a szokásos stílusában válaszolt a kérdéseinkre, de végül komolyan is elmondta, hogy miért tartja hülyeségnek a visszalépéseket:

    Kétfarkú Kutya: Holnap megkezdjük a tárgyalást az ellenzéki visszalépésekről
  • Olvasónktól kaptuk a képet, amin látható, hogy a Parlament környékén komoly a rendőri készültség.

    A nap folyamán egyébként voltak arról hírek, hogy rendőri erősítés tart Budapest felé vidékről, meg is kérdeztük a rendőrséget, hogy valóban Budapestre tartanak-e, van-e ennek köze a választáshoz, és ha igen, akkor mi indokolja, de eddig még nem kaptunk választ. 

  • A Hvg.hu úgy tudja, hogy nagy rendőrségi erőkkel biztosítják a Nemzeti Választási Iroda épületét, ahol épp üléseznek a testület tagjai. Az épületet kordonnal is körbevették, csak az jöhet el a kapuig a rendőrök gyűrűjében, aki igazolni tudja, hogy itt van dolga.

  • Budapesten több helyen is hosszú sorokban várnak az átjelentkezett szavazók arra, hogy bejussanak az urnákhoz. Az Eötvös utcai szavazókörben is ez a helyzet, ahol a Szófia utcáig áll a sor, a várakozók között pedig a Blikk egyik olvasója kiszúrta, hogy a Halott Pénz énekese, Marsalkó Dávid, is ott volt. A lap értesülései szerint a zenész kivárta a sorát és már szavazott. 

  • A 7 875 505 választásra jogosult közül délután ötig 4 977 880 ember szavazott. 

  • Megteltek az újságíróknak fenntartott asztalok a Bálnában, nagy a médiaérdeklődés, sok külföldi stáb is érkezett. Ugyanakkor érthetetlen, hogy helyhiányra hivatkozva miért nem kapott akkreditációt a Magyar Narancs, hiszen még legalább annyi ember befért volna, mint amennyien most vannak.

  • Az LMP sajtósa szerint éjfélkor lesz egy sajtótájékoztató, addig viszont nem sok minden fog történni. A politikusok csak kilenc körül kezdenek majd szállingózni a helyszínre.

  • "Szavaztam! Két és fél óra volt, szinte elröpült" - írta az énekesnő Londonból az alábbi cuki fotó alá kommentben. Ha egy kicsit lazítana a választási őrületben, akár el is olvashatja 2016-os interjúnkat a művésznővel, ide kattintva.

  • külképviseleti szavazás | Lovas Gergő

    Több olvasónk is jelezte, hogy Lisszabonban, Portugáliában gyorsan le lehet tudni a szavazást. Katalin a következőket írta:

    A lisszaboni magyar nagykövetségen sok magyarral találkoztunk. Nem volt nagy sor, 5 perc alatt meg is volt az egész. 

  • Ahogy a korábbi években, úgy a kormánypárt most sem kedveskedik ingyenpogácsával és kávéval, van viszont fizetős büfé, ahol visszafogott kínálatból választhatnak az estét végigdolgozó újságírók. Egy szelet padlizsánkrémes kenyér 350 forint  kipróbáltam, jó volt.

  • Senki nem szereti a választások eredményeit egyedül várni. Schmuck Andor és Korda György sem, úgyhogy ők együtt izgulnak, a hangulatuk pedig láthatóan már most príma.

  • A budapesti 1-esben történt, hogy egy választópolgár 14:58-kor megjelent a szavazókörben, és a névjegyzékben a B.) listán ruszin nemzetiségűként szerepelve, aláírásával átvette az egyéni képviselői és ruszin nemzetiségi szavazólapjait. Kifogásolta és kivizsgálását kérte, hogy miért nem szavazhatott országos pártlistára. A szavazó ezután is fenntartotta panaszát.  

  • Az NVI szerint a Baranya megyei Siklóson a a szavazatszámláló bizottság egyik tagja távozott a helyiségből, mivel rosszul lett. A bizottsági tag mozgóurnát kívánt kivinni a kérelmezők részére, ezért gondoskodtak póttag bevonásáról. A bizottság határozatképes maradt.

  • Az NVI rendkívüli eseményekről szóló oldala szerint a Fejér megyei Fehérvárcsurgón a szavazatszámláló bizottság a szavazólapok sértetlensége és megóvása érdekében úgy döntött, hogy új szavazó urnát nyit meg – ez arra utalhat, hogy ott is magas a részvétel.

  • sorbanállás
    Fotó: Olvasónk, Krisztián

    Ennyit. Korábban részletesen írtunk azokról a helyekről, ahol az átjelentkezőknek órákig kell sorban állniuk.

  • Csehország: Nyugodt körülmények között, és nagy érdeklődés mellett, folyik a szavazás a prágai magyar nagykövetségen. A névjegyzékbe az idén 579 magyar állampolgárt vettek fel, ami majdnem kétszázzal több a 2014-ben Prágában voksolók számától. Délután két óráig a bejegyzett szavazók közül már 468-an adták le voksukat.

    Horvátország: A zágrábi magyar külképviseleti szavazásról a külképviseleti választási iroda elnöke az MTI-nek elmondta: összesen 124 személy jelezte, hogy a horvát fővárosban fog szavazni, ebből 14 óráig 84 állampolgár szavazott. Az eszéki főkonzulátuson 14 óráig 18 választópolgárból 12 leadta a voksát, aki előzetesen kérte, hogy a külképviseleten szavazhasson.

    Szlovénia: A ljubljanai magyar külképviseleten 219 magyar állampolgár jelezte, hogy szavazni kíván, közülük 14 óráig 100 fő szavazott. A lendvai konzulátuson harminc ember kérte, hogy élni kíván állampolgári jogával, ebből 14 óráig 12 adta le a voksát.

  • Szerbia: Belgrádban 14 óráig a névjegyzékben szereplő 54 magyar állampolgár mintegy 70 százaléka adta le a voksát. Emellett 755 magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgár kérte, hogy a szabadkai főkonzulátuson voksolhasson, közülük kora délutánig több mint 470-en szavaztak.

    Románia: A bukaresti magyar nagykövetségen helyi idő szerint 14 óráig 68 magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár voksolt abból a 94-ből, ahányan itt regisztráltak. A csíkszeredai főkonzulátusra idén 1630-an jelentkeztek be, közülük a küvi-elnök tájékoztatása szerint helyi idő szerint 13 óráig 805-en szavaztak. Kolozsváron a 858 átjelentkezett választópolgár közül helyi idő szerint 15 óráig több mint 600-an adták le szavazatukat.

    Szlovákia: Pozsonyban a szavazásra 112 választópolgár jelentkezett be, ezek mintegy 55 százaléka fél kettőig már leadta voksát Hasonlóképpen halad a voksolás Kassán, ahol 20 választópolgár regisztrált a választásra.

  • külképviseleti szavazás | Nyilas Gergely

    Hallom, hogy Vonagábor, Vonagábor: halkan, de a magyar tanítja az angol párjának"

    - írja egy olvasónk Manchesterből. "Már több mint egy órája állunk sorban. Mindenki türelmes, nem hangoskodik. Gyerekesek mehetnek előbb. Van kürtős kalács, lángos" - tette hozzá.

  • Oslóban is nyugodtan, sorban állás nélkül zajlik a szavazás a norvég főváros előkelő villanegyedében lévő magyar nagykövetségen. A szavazáson részt vevő minden szavazó a nagykövet asszony által aláírt emléklappal távozhat

    – írja olvasónk.

  • Budapesten 17 óráig a szavazásra jogosultak 67,28 százaléka ment el választani, míg a részvételi arány a megyék közül Vasban volt a legmagasabb, 66,71 százalék, a legalacsonyabb pedig Hajdú-Bihar megyében volt, 58,86 százalék.

    • Budapest 67,28 százalék, 916 067 szavazó
    • Baranya megye 60,99 százalék, 185 016 szavazó
    • Bács-Kiskun megye 60,8 százalék, 252 741 szavazó
    • Békés megye 61,09 százalék, 172 141 szavazó
    • Borsod-Abaúj-Zemplén megye 59,08 százalék, 309 321 szavazó
    • Csongrád megye 63,13 százalék, 208 875 szavazó
    • Fejér megye 64,02 százalék, 218 102 szavazó
    • Győr-Moson-Sopron megye 65,82 százalék, 236 761 szavazó
    • Hajdú-Bihar megye 58,86 százalék, 250 921 szavazó
    • Heves megye 63,7 százalék, 153 080 szavazó
    • Jász-Nagykun-Szolnok megye 59,93 százalék, 180 828 szavazó
    • Komárom-Esztergom megye 63,34 százalék, 155 449 szavazó
    • Nógrád megye 60,82 százalék, 95 067 szavazó
    • Pest megye 65,18 százalék, 654 059 szavazó
    • Somogy megye 61,3 százalék, 152 841 szavazó
    • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 59,47 százalék, 263 729 szavazó
    • Tolna megye 60,89 százalék, 110 476 szavazó
    • Vas megye 66,71 százalék, 136 535 szavazó
    • Veszprém megye 64,72, százalék 183 037 szavazó
    • Zala megye 64,07 százalék, 142 834 szavazó
  • A sajtómeghívó szerint az eredményváróra 17:30-tól lehetett bejönni, de több stábot, például a miénket is már negyedórával előbb beengedték. Hoppá, ugye? A Fidesz egyébként szokás szerint a Bálnában tartja az eredményváróját, a sajtósok két plazmatévén követhetik a tévés közvetítéseket. Vajon melyik ez a kettő? Elárulom: mindkettőn az M1 megy.

  • Meg vannak számlálva a jelenlegi kormány órái, 

    – értékelte a Momentum elnöke, Fekete-Győr András a magas részvételi arányt. Szerinte az a legfontosabb, hogy a Fidesz veszítsen, ha ez megvan, akkor mindegy, mi van a Momentummal. Ha viszont a Fidesz ismét győz, akkor nagyon csalódott lenne, ha a Momentum nem jutna be a parlamentbe.

  • Egy fideszes politikus a Bálnában azt mondta nekünk, 71-72 százalék körüli részvételre számít, és úgy gondolja, hogy magas részvétel miatt az MSZP–Párbeszéd szövetség izgulhat, nem biztos, hogy átugorják a 10 százalékos küszöböt. A politikus egyébként úgy gondolja, hogy az a plusz több százezer szavazat, amelyik most a korábbi választásokhoz képest érkezett, egyenletesen fog eloszlani a pártok között, tehát a Fidesznek is jutni fog belőlük.

  • Az MSZP közleményt adott ki, miszerint informatikai hálózatukat vasárnap délután túlterheléses támadás érte.

    Nem tudjuk, hogy kik intézték a támadást, de az MSZP és a Párbeszéd elítél minden olyan tevékenységet, amely rosszindulatúan akarja befolyásolni a választások kimenetelét.

    Eddig is sok bejelentést kaptunk a választás rendjét megsértő cselekményekről, ezért arra kérünk mindenkit, amennyiben a későbbiekben ilyen eseteket tapasztal, akkor azt az MSZP Facebook-oldalán jelezze nekünk.

    Bármilyen aljas módszerrel próbálkozhatnak, de a változást nem állíthatják meg.

  • Délután öt óráig a szavazásra jogosultak 63,21 százaléka szavazott. Az eddigi részvételi csúcsot hozó választáson, a 2002-es első fordulóban délután ötig 62,8 százalék szavazott. 
  • Mozgóurnát igényelt egy újbudai szavazó, Horváth Marin, akit egy komolyabb műtét után szombaton engedtek ki a kórházból, így úgy érezte, nem tudna sorban állni az utcán. Az igénylést reggel kilenckor adta le, de este fél hatkor még mindig nem tudja, egyáltalán biztosítják-e neki, hogy éljen a szavazójogával:

    Az igénylésemre semmilyen visszajelzést nem kaptam, úgyhogy délután 3 óra körül felhívtam a választási irodát, ahol azt mondták, sikeres volt az igénylés, rajta vagyok a mozgó urnára jogosultak listáján. Megkérdeztem, mikorra várható, hogy kiér hozzám az urna. Erre azt mondta az ügyintéző, sajnos attól függ, a munkatársak ki tudnak-e menni, vagy sem. Visszakérdeztem, hogy valóban attól függ, hogy szavazhatok-e, hogy az ott dolgozók ki tudnak-e jönni, vagy sem, mire azt mondták, valóban így van. Azt gondolom, ez nem kis jogsértés

    - mondta el az Indexnek Horváth Marin.