Napi napi

Ilyet többé már nem olvashat az Indexen

2014. december 30., 18:54 Módosítva: 2014.12.31 11:29
33

MEGTALÁLTÁK A LEZUHANT AIR ASIA-JÁRAT RONCSAIT

A repülőgép roncsaira végül Borneó mellett, a tengeren találtak rá. A vízen úszó poggyászok és mentőmellények között a katasztrófa áldozatait is megtalálták. A balesetet senki sem élte túl.

ORBÁN AKÁR LOVAGOLHAT IS MAJD A VÁRBAN

Potom kétmilliárd forintba kerülő lovardával kíván kedveskedni a kormány a budai Várnegyedbe látogató turistáknak, legalábbis a friss kormányrendelethez fűzött államtitkári indoklás szerint. Ami jár, az jár, reméljük addigra a mélygarázst és a háromszor átadott Várbazár liftjeit is sikerül beüzemelni.

Tovább

Hiányzik, megtalálták, rövidül, jön

2014. december 29., 20:32 Módosítva: 2014.12.30 07:41
2

MILLIÁRDOKKAL KÁROSÍTHATTÁK MEG A BELVÁROST ROGÁNÉK

Bűnszervezet nyomaira akadt, és ezért feljelentést tett az V. kerület ellen Juhász Péter, az Együtt társelnöke. Állítása szerint akár tízmilliárdos kár is érhette a kerületet, amikor az előző önkormányzati ciklus során valódi indok és értékbecslés nélkül, az ingatlanpiaci mélypont idején, jóval a piaci ár alatt értékesítették lakások és kereskedelmi ingatlanok sorát.

HABONY ÁRPÁDOT SENKI SEM VILÁGÍTOTTA ÁT

Fogalmunk sincs, hogy van-e olyasmi Habony Árpád múltjában, ami miatt fennakadna egy nemzetbiztonsági ellenőrzésen, de az azért aggasztó, hogy ha valakinek ekkora befolyása van a közügyekre és ennyire közelről suttog az ország vezető politikusának a fülébe, mint ő, ám az ellenőrzése eddig még csak fel sem merült.

RÖVIDÜL A VÁRÓLISTA A KÓRHÁZAKBAN

Egyszeri hatmilliárd forint pluszpénzt kapnak jövőre a kórházak, hogy csökkenjen a krónikus betegség miatt műtétre várók sora. Az OEP ugyanis évente csak meghatározott mennyiségű műtétet finanszíroz, amiatt egyes esetekben akár három évet is várni kell egy-egy beavatkozásra.

HIÁNYZIK EGY MAGYAR UTAS A KIGYULLADT KOMPHAJÓRÓL

Befejeződött az utasok mentése a görögországi partoknál tegnap kigyulladt Norman Atlantic nevű olasz komphajóról. Az utasokat kimentették, ám egy magyar állampolgárról egyelőre nincs hír. A balesetnek öt áldozata volt.

Tovább

Karácsonyi másnapos napinapi

2014. december 19., 19:44 Módosítva: 2014.12.20 06:09
2

HABONY ÁLLHAT KÖVÉR LÁSZLÓ FÚRÁSA MÖGÖTT

Nem is a partvonalra szorult Pokorni Zoltán, hanem a még mindig a párt erős emberének számító Kövér László „betámadása″ az igazán érdekes Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi interjújában. A Fideszben információink szerint a Kövérrel rossz viszonyban lévő Orbán-főtanácsadót, Habony Árpádot sejtik a háttérben.

ÁDER ÁLLAMFŐ KÉT TÖRVÉNYT VISSZADOBOTT A PARLAMENTNEK

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását jogszabályellenesnek tartja Áder János, ezért visszadobta őket az Országgyűlésnek.

JELÖLTDÖMPING VESZPRÉMBEN

Újabb pártokat vett nyilvántartásba a februári veszprémi időközi országgyűlési képviselőválasztásra a Nemzeti Választási Bizottság, már 12 szervezet jelöltjei állnának rajthoz.

A KORMÁNY REAGÁLT AZ AZBESZTMÉRGEZÉSES CIKKEKRE

Közleményük szerint a kormány a legutóbbi ülésén határozott a Lőrinci-Zagyvaszántó térségben található azbeszt tartalmú hulladékok jelentős környezeti, valamint egészségre gyakorolt kockázatának végleges felszámolásáról. A témával sokat foglalkozott az RTL és mi is írtunk róla. Amikor legutóbb a minisztériumokat kérdeztük, semmi hasonló választ nem kaptunk.

Tovább

Nem a mai volt a maffiózók napja

2014. december 17., 19:06 Módosítva: 2014.12.18 01:39
2

GOODFRIEND: AMERIKA KIAD INFORMÁCIÓT A MAGYAROKNAK, HA BŰNCSELEKMÉNY KIVIZSGÁLÁSÁHOZ KÉRIK

„Amennyiben a birtokukban levő információ áttekintését követően a magyar kormány arra a következtetésre jut, hogy bűncselekmény kivizsgálására sort kell keríteni, és ehhez a vízumügyletekkel kapcsolatosan konkrét információt igényel, az információt a kölcsönös jogi segítségnyújtási szerződés keretén belül kikérheti.″ – ezt André Goodfriend nagykövetségi ügyvivő írta Schiffer András LMP-frakcióvezetőnek. A hetek óta tartó kitiltásai botrány legújabb fejleménye tehát azt jelenti, hogy a magyar fél által hangosan követelt bizonyítékok odakerülhetnek a nyomozóhatóság asztalára.

RÁJÁRT A RÚD A MAFFIÓZÓKRA ÉS A GYILKOS RENDŐRRE IS

A rendőrség négy embert fogott el az 1996-os ügetői emberölési kísérlet ügyében. A gyanúsítottak a budapesti éjszakai élet egykor jól ismert figurái: Tanyi György és két testvére, János és József, valamint a 43 éves B. László. De rászállt a hatóság a Portik-ügy koronatanújára, a maffiaperben elítélt Radnai Lászlóra is, akinek nemrég éppen Áder János államfő adott kegyelmet. Eközben első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték azt az egykori rendőrt, aki tavaly kihallgatás közben halálra vert egy erdélyi magyar férfit az izsáki rendőrörsön. 

AZ AMERIKAI KÜLÜGY NEM LESZ ORBÁN NAGY BARÁTJA

Az amerikai Szenátus megszavazta John Kerry külügyminiszter helyettesének Tony Blinkent, a volt budapesti nagykövet, Donald M. Blinken fiát. Donald és felesége, Vera Blinken 2009-ben megjelent visszaemlékezésük alapján inkább a szocialista kormányokkal szimpatizáltak, és nem voltak éppen jó véleménnyel Orbán Viktorról. Közben az új budapesti nagykövet, Colleen Bell is letette esküjét, ő januárban érkezhet Budapestre.

Tovább

Paprikás hangulat Pesten és Moszkvában

2014. december 16., 23:59 Módosítva: 2014.12.17 07:24
3

VÉRZŐ FEJŰ TÜNTETŐK, PAPRIKASPRAY A PARLAMENTNÉL

A Nincs hova hátrálnunk nevű, közös civil demonstrációnak meghirdetett több ezres tüntetést tartottak a Kossuth téren a kormány intézkedései ellen. A szinte megtelt Kossuth téren a beszédek alatt két részre szakadtak a tiltakozók, a nagy részük az Alkotmány utcában felállított színpadra figyelt, míg egy kisebb csoport a Parlament lépcsőjénél farkasszemet nézett a rendőrökkel. A lépcsőnél többször lökdösődés kezdődött, a tüntetők próbáltak előrenyomulni az épület felé. A rendőrök paprikaspray-vel is odafújtak a beszédek után is a lépcsőnél nyomakodó tüntetőknek, többek között az ATV operatőrét is eltalálták, egy fiatal férfi és nő pedig a fején sérült meg közben. A József nádor téren Orbán Viktor-paródiával indult rendezvényen többek között új rendszerváltást követeltek a szónokok. A tüntetés elején árpádsávos zászlóval jelentek meg Budaházyék, a rendőrök kísérték ki őket a tömegbő.

Tovább

Mindenki jobban él mint 400 éve

2014. december 15., 21:04 Módosítva: 2014.12.16 06:54
9

TÚLÉLTÜK AZ ORSZÁGOS FORGALOMLASSÍTÁST

A LIGA, a dohányipari dolgozók szakszervezete és más csatlakozó szervezetek országos forgalomlassítást tartottak hétfőn, hatalmas dugók mégsem lettek. A szakszervezetek a bérfejlesztésért, a munka törvénykönyvének felülvizsgálatáért, az alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosításáért, a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartásáért és a béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyásáért tüntettek. Budapest körül furgonokkal zártak le fél útpályákat, majd a parlamenthez vonultak. Tüntetők egy másik csoportja közben reggel blokád alá vette a parlamenti mélygarázs bejáratait. Ők a szociális megszorítások és az iskolai szegregáció ellen demonstráltak.

KISEBB BANKADÓT ÍGÉRT ORBÁN 

Orbán Viktor egy interjúban elmondta, hogy a kormány vissza akarja szerezni Magyarország befektetői besorolását, és azt tervezi, hogy legkésőbb 2017-ben csökkenti a bankadó mértékét és már jövőre felülvizsgálhat más adókat is.  "Tárgyalásban állunk a bankszektorral a bankadó mértékének normalizálásáról, mert az rendkívül magas Magyarországon."

HABONY ÁRPÁD GUCCI TÁSKÁT VILLANTOTT, MIKÖZBEN GULYÁS A FIDESZES URIZÁLÁST KRITIZÁLTA

A miniszterelnöki főtanácsadó ötről háromszáz valahányezerre leértékelt Gucci-luxustáskával futott bele remek időzítéssel a szociális megszorítások ellen tiltakozókba, miközben a fideszes Gulyás Gergely szintén a legjobb pillanatban beszélt arról, hogy tudni kell a határt a jólét és a luxus között. 

TÚSZDRÁMA SYDNEY-BEN

Több tíz embert ejthetett túszul feltehetően egy iszlamista terrorista Sydney-ben, akivel a rendőrségi túsztárgyalók már felvették a kapcsolatot. Öt túsz már kiszabadult a zsúfolt üzleti negyedben lévő kávézóból. Egyelőre nem tudni, milyen követelései vannak a túszejtőnek. A rendőrség több mint fél nappal a túszdráma kezdete után jelentette be, hogy a túszejtő Man Haron Monis, egy iráni származású muszlim pap lehet, aki menedékjogot kapott Ausztráliában.

NYOMOZ AZ ÜGYÉSZSÉG GOODFRIEND ELLEN

Nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn VidaI ldikó NAV-elnök feljelentése alapján, aki nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazásért jelentette fel André Goodfriend nagykövetségi ügyvivőt. Hogy az egész feljelentősdi miért hülyeség, azt egyébként már pénteken megírtuk.

Tovább

pÉNTEK ESTE VAN. tÉNYLEG HÍREKET AKAR OLVASNI?

2014. december 12., 19:30 Módosítva: 2014.12.13 08:19
4

NYOMOZNAK BUNGE-ÜGYBEN

Befolyással való üzérkedés miatt nyomoz a rendőrség ismeretlen tettes ellen abban az ügyben, amit először az Index írt meg, nem sokkal a kitiltási botrány után: eszerint kormányközeli személyek megkeresték a Bunge nevű amerikai étolajgyártó céget és stratégia megállapodást ajánlottak annak fejében, hogy a cég szintén visszacsorgatja a megállapodással összefüggésben szerzett pénzek egy részét. Úgy tudjuk, hogy ez volt az egyik olyan ügy, amely miatt magyar kormánytisztviselőknek és kormányhoz közel álló üzletembereknek megtiltották a beutazást az Egyesült Államokban.

JANUÁR VÉGÉRE HALASZTOTTA AZ NGM AZ ÁFACSALÁS ELLENI ELLENŐRZÉS BEVEZETÉSÉT

Péntek reggel írtuk meg , hogy az NGM új áfacsalás-ellenes csodafegyvere, az elektronikus közúti ellenőrző rendszer (ekaer) bevezetése kiakasztja az érintetteket, mert úgy látják, egész egyszerűen nem tudnak eleget az új rendszernek, és idejük sincs arra, hogy rendesen felkészüljenek az átállásra. Az NGM is visszavett aztán a tempóból, de nem sokat, január közepe helyett január végéig lehet büntetlenül árut fuvarozni a szükséges engedély nélkül. De még így is nagyon sok a megoldandó kérdés

Tovább

Most végre befejeződhet a hablatyolás

2014. december 11., 19:07 Módosítva: 2014.12.12 07:20
1

VIDA TÉNYLEG FELJELENTETTE GOODFRIENDET

Csütörtök délelőtt Vida Ildikó feljelentette André Goodfriendet. A NAV elnöke nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős sérelmet okozó rágalmazás miatt tett feljelentést az amerikai ügyvivő ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen. Orbán Viktor múlt héten felszólította Vida Ildikót, hogy perelje be Goodfriendet. „Itt a lehetőség, hogy a bizonyítékok nélküli hablatyolásból az egész ügyet a jog egyértelmű és tiszta világába helyezzük át" – mondta a kormányfő.

AZ IPSOSNÁL IS ZUHANT A FIDESZ

 Az Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatása szerint október és november között 35-ről 30 százalékra apadt a Fidesz tábora, és az elmúlt hetekben is folytatódott ez a tendencia: további 5 százalékponttal csökkent a támogatók aránya, így most a választókorúak 25 százaléka áll a kormánypárt mögött. A Fidesz gyengüléséből az Ipsosnál se profitált a többi párt. A Jobbik 12-ről 14 százalékra nőtt, az MSZP maradt 11 százalékon. A futottak még kategóriában a DK és az LMP 3-3, az Együtt 1 százalékon áll.

INGYEN EHETNEK A RÁSZORULÓK GYEREKEI

2016 januárjától ingyen étkezhetnek a bölcsődékben és óvodákban azok a gyerekek, akik olyan családokban élnek, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön. idén például 66 ezer forint a nettó minimálbér, ennek a 130 százaléka 86 426 forint, tehát azok kaphatnának ingyenes étkezést, akiknél ennél kevesebb a családban az egy főre jutó jövedelem.

Tovább

A Fidesz és még mások is vesztettek

2014. december 10., 20:06 Módosítva: 2014.12.11 01:41
1

ZUHANÓREPÜLÉSBEN A FIDESZ ÉS ORBÁN

12 százalékot esett egyetlen hónap alatt a nagyobbik kormánypárt támogatottsága a teljes népesség körében. A Medián szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint nemcsak a párt, hanem Orbán Viktor népszerűsége is nagyon megsínylette az utóbbi időszak botrányait, visszatetsző döntéseit, 16 százalékot esett a népszerűsége.

SEMJÉNÉK ELTITKOLNÁK, HOGYAN OSZTJÁK AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT

A Miniszterelnökség mindent megtesz, hogy ne kelljen kiadnia azokat az adatokat, hogy mikor melyik településen hányan kérelmeztek kettős állampolgárságot, és közülük hányan kapták is meg.  Még ősszel lepleztük le  kétrészben , hogy tízezrével ömlenek be hozzánk ukrán papírokkal oroszok, fehéroroszok, kazahok vagy épp szerbek, románok – és tulajdonképpen bárki, akinek van egy kis pénze uniós állampolgárságra. A szóban forgó adatokat azóta probáljuk megkapni, de hiába

LEMONDOTT AZ HBO MAGYAR SZÁRMAZÁSÚ VEZETŐJE

Az amerikai HBO saját fejlesztés, a HBO Go helyett egy külső céggel oldják majd meg streaming-szolgáltatásukat 2015-től. A cég leállította a Maui nevű projektet, amely házon belül oldotta volna meg a szolgáltatást. Az ok részben az, hogy a vállalat nem volt elégedett az amerikai HBO Go megbízhatóságával. A döntés miatt Berkes Ottó, a HBO technológiai igazgatója lemondott.

SEMJÉN NEMET MOND A FIDESZ EGYHÁZI TÖRVÉNYÉRE

 Elfogadhatatlannak tartja Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, hogy a Fidesz a német modell alapján kidolgozott új egyházi és vallási törvényt akar elfogadtatni. A pártelnök azt ígéri, hogy a KDNP minden eszközt bevet, és keresztbe fog feküdni a törvénynek.

BOLGÁROK BUHERÁLTÁK A BANKJEGYKIADÓT

 Novemberben összesen 4 bolgár állampolgárt fogtak el a rendőrök, akik összesen legalább 69 ember bankkártyájának adatait szerezhették meg egy bankjegykiadó automatára szerelt eszközzel. A megszerzett adatokkal ismeretlen társaik Malajziában, Amerikában és Peruban több mint 3,5 millió értékben kíséreltek meg pénzt felvenni, de a pontos kárérték megállapítására még a bankoktól várják az adatokat a rendőrök.

Tovább

Drog, kínzás, titkok és hazugságok

2014. december 9., 21:29 Módosítva: 2014.12.10 00:34
2

KÖTELEZŐ DROGTESZT? ÖÖÖ, IGEN, DE NEM

Rövid idő alatt megszelídült a Kocsis Máté Fidesz-szóvivő által szombaton bedobott ötlet, amely szerint a politikusokat, az újságírókat és a veszélyeztetett korú fiatalokat kötelező drogteszt alá kellene vonni. Az Index kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy hétfőn este már arról egyeztettek a jobboldalon, hogy csak önkéntes formában lehetne bevezetni a 12–18 éves fiatalok számára az ellenőrzéseket. Sokan sorolják a Fideszben is a jogilag kivitelezhetetlen kategóriába, hogy az újságírókra vagy más foglalkozási csoportokra bármilyen formában kiterjesszék a drogteszt-kötelezettséget.

NYILVÁNOS AZ AMERIKAI JELENTÉS A KÍNZÁSOKRÓL

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága hónapokig tartó viták után kedden nyilvánosságra hozta azt a jelentését, amiben azt állította, hogy a CIA kevéssé hatékony, de annál brutálisabb, számos esetben kínzásnak minősülő módszerekkel vallatott a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után elfogott több terrorgyanús foglyot. Emellett vizsgálatuk szerint az ügynökség félrevezette a közvéleményt a vallatási program részleteiről. A CIA szerint követtek el hibákat, de a vallatásokkal életeket mentettek meg. A Fehér Ház korábban üdvözölte a jelentés nyilvánosságra hozását, de tiltakozásoktól tartanak, megerősítették amerikai létesítmények védelmét a világban.

DROGOSOZÁSBAN VERHETETLEN AZ V. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT

Kisebb botrány történt kedd délelőtt a belvárosi polgármesteri hivatalban, ahol a tulajdonosi és elidegenítési bizottság tartott ülést. Juhász Péter, az Együtt társelnöke, belvárosi képviselő részt vett az ülésen, majd az ott kiosztott dokumentumcsomaggal egyszer csak távozott az ülésről. Innentől a belvárosi önkormányzat és Juhász Péter másképp idézi fel a történteket, de nem is ez az érdekes, hanem a Juhász Pétert elítélő önkormányzati közlemény egyik mondata: "Juhász Péter viselkedése arra enged következtetni, hogy drogos befolyásoltság alatt vitte véghez mai akcióját."

KÉSZ ZOLTÁN MÉG NINCS KÉSZ

A Republikon Intézet közvélemény-kutatást készíttetett a veszprémi 01-es választókerületben, ott, ahol február 22-én időközi parlamenti választást tartanak. A helyi népszerűségi listát a mandátumáról lemondó Navracsics Tibor vezeti (59%), Ovádi Péter 47%-on áll. A legnépszerűbb potenciális ellenzéki jelölt Rácz Jenő, volt egészségügyi miniszter (58%), őt követi az indulását lebegtető, majd visszakozó Török Gábor (53%), majd Kész Zoltán (52%) és a tavaszi, csúfosat bukó MSZP-jelölt Pál Béla (51%).

Tovább

Drogteszt az új gumicsont

2014. december 8., 19:03 Módosítva: 2014.12.09 07:08
10

DROGTESZT AZ ÚJ GUMICSONT

Rogán Antal szerint, bár a frakcióülésen többen az ellenvéleményüket fejezték ki, a kötelező drogteszt ötletét a Fidesz-frakció túlnyomó többsége kifejezetten jó ötletnek tartja. Kocsis Máté péntek este azt javasolta, hogy a kormánypártok írjanak elő évente kötelező drogtesztet a 12–18 évesek, a politikusok és az újságírók számára. Rogán a személyes véleményét is elárulta. Szerinte a drogteszt a szervezett bűnözés és a drogfogyasztás emelkedése elleni harc egyik legfontosabb eszköze, így ő is támogatja a bevezetését. Az érintettek szűrése annyiba kerülne, mint a teljes magyar lakosság átfogó egészségügyi vizsgálata, nyilatkozta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus.

ODA A FIDESZ TÖBBSÉGE AZ ÓZDI KÉPVISELŐ-TESTÜLETBEN

Hétfőre három képviselő hagyta el az ózdi Fidesz–KDNP-frakciót. Az ózdi képviselő-testületnek a polgármesterrel együtt 14 tagja van. Az október 12-i választáson 5 jobbikos, 8 Fidesz–KDNP-s és 1 MSZP–DK-jelölt szerzett mandátumot. A három képviselő kilépésével most ugyanannyi Fidesz–KDNP-s képviselő van Ózdon, mint jobbikos: 5-5. Mészáros Miklós, az egyik kilépő így nyilatkozott döntésének okairól: „eltolódtak az arányok a képviselő-testületben, és a város érdekében úgy döntöttünk, hogy kiülünk középre, és a kérdéseket úgy segítjük, hogy az a városnak legyen jó".

NEM KÉRNEK A MISKOLCI CIGÁNYOKBÓL

Most már minimum öt olyan település van Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a helyi képviselő-testület rendeletileg próbálja megvédeni magát a Miskolcról elküldött nyomorteleplakók beköltözésétől. A módszer ugyanaz: kimondják, hogy a jövevények náluk segélyt nem kapnak, és közmunkában se nagyon reménykedjenek.

KÓSA LAJOS MOST DRÁGA KÖNYVEKKEL SOKKOL

Kósa Lajos a Központi Antikvárium pénteki árverésén 15 könyvritkaságot vásárolt körülbelül 2 millió forint értékben, írja a Blikk. Kósa azt közölte: magának csak két könyvet vett összesen 76 ezer forintért, a többit egy debreceni ismert könyvgyűjtő barátja kérésére és az ő pénzén vásárolta meg.

Tovább

Felszállt az Orion, McCain a parancsnok

2014. december 5., 19:46 Módosítva: 2014.12.06 10:29
14

MIRE KÍVÁNCSI A MINISZTERELNÖKSÉG?

Nyilván John McCain hazai megítélésére is, de ő sajnos túl későn, a kutatás megrendelése után neofasiszta diktátorozta le Orbán Viktort, így arra még jó darabot várni kell. A döntéshozók addig kénytelenek lesznek azzal beérni azzal, hogy a megkérdezettek szerint Gyurcsány Ferenc külföldi érdekeket szolgál-e és ezért ki kéne-e tiltani a Parlamentből, valamint hogy mi a magyarok véleménye André Goodfriendről. Az adófizetőknek alig 200 millióba kerül a tanulságosnak ígérkező felmérés, amit a Századvég és a Kód Kft. végez.

ORBÁN NÉPSZERŰSÉGE ISMÉT A CSÚCSON

Szerencsére a miniszterelnök megítélése idehaza mindig aktuális, és nem, vagy csak részben függ John McCain kénye-kedvétől. A Századvég szerint az Októberi Sajnálatos Események (internetadó, kitiltási botrány, stb.) nemhogy nem ártottak Orbán Viktor megítélésének, de a kormányfő népszerűsége csak tovább nőtt az aktív szavazók között, és ugyanott áll, mint 2010-ben, ráadásul nőtt azoknak a száma, akik szerint jó irányba mennek a dolgok. A Fidesz támogatottsága csökkent, de a baloldal is stagnál, Gyurcsány Ferenc pedig a legelutasítottabb politikus. Közben a Nézőpont is kiadta a friss jelentését: egyre többen fordulnak el a Fidesztől, ám nem csatlakoznak más pártokhoz.

ÚJ SIKEREMBER A KORMÁNYBAN

Nem, nem John McCain az. Viszont az sem igaz, hogy a kormány bezárta volna a kapuit az előző nyolc évben felelős beosztásban lévők előtt: a valódi tehetség és szorgalom iganis utat tör, a legjobbakat a NER is elismeri és díjazza. Itt van például Bódi Gábor, aki Bajnai alatt kezdte, és mára ugyanott tart, sőt: a miniszterelnökségi helyettes államtitkár összesen négy állami vezetői tisztségében több mint 2,6 millió forintot keres havonta. Pár hónapig még a Miniszterelnökség egyik beszállítójának, a Strategopolisnak is a döntéshozója volt, amiért szerény 64 milliós osztalékot vehetett fel.

MCCAIN MEGINT MEGSZÓLALT

Totálisan alkalmatlannak nevezett egy fontos külügyi pozícióra kiszemelt politikust. Persze nem André Goodfriend-et, de nem is Szijjártó Pétert vagy Magyar Leventét, hanem a Tony Blinkent, akit Obama a  külügyminiszter-helyettesi posztra szán.

Tovább

Nagyon furcsa időket élünk

2014. december 4., 19:14 Módosítva: 2014.12.05 08:37
212

ÚJ EGYHÁZÜGYI TÖRVÉNY KÉSZÜL

Még Erdő Péter bíboros is külföldről tudta meg,hogy a kormány a 2011-es, nagy vihart kiváltó egyházügyi törvény helyett máris új szabályt kíván alkotni, csak épp az érintetteket nem sikerült bevonni az előkészítésbe. a katolikus vezető aggódik az állam világnézeti semlegességéért.

A KORMÁNY MÁR TÁMOGATJA A VASÁRNAPI ZÁRVA TARTÁST 

A kormány támogatja az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozására vonatkozó kezdeményezést - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. A jogszabály végleges formája még nem ismert, hiszen azt még nem fogadta el a törvényhozás, ezért egyelőre az intézkedés várható hatására vonatkozó számokat sem lehetett véglegesíteni. Varga szerint az egyik szakszervezet szerint a kereskedelemben jelenleg is munkaerőhiány van.

A BUDAPEST BANKOT IS MEGVESZI AZ ÁLLAM

A kormány képviselői aláírták a tulajdonos GE képviselőivel azt a megállapodást, ami alapján a magyar állam megvásárolja a Budapest BankotVarga Mihály szerint a gazdasági szuverenitás és cselekvőképesség visszanyerését is jelenti ez a lépés. Ma az előszerződést kötötték csak meg, a technikai részleteket még véglegesíteni kell, sőt,még az értékelés véglegesítése sem történt meg, a pontos árhoz az átvilágítási jelentést le kell zárni, ez még néhány hét lesz. Az átadás-átvétel 2015. június végére zárulhat le. A pénzt az MFB adja a Corvinus Zrt.-n keresztül. 

15 MILLIÓS BÜNTETÉS A NORBI UPDATE-NAK 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 15 millió forintra megbüntette a Foodorgany Kft.-t az Update termékek reklámjai miatt. A betegség megelőzésére, gyógyítására, kezelésére vonatkozó állítások, az egészségre vonatkozó állítások és a termékek összetételére vonatkozó állítások sem voltak igazak. 

MENNYÉRT ÜLNE EGY NAPIG EGY CELLÁBA  AZ ELLENSÉGEIVEL?

A panziótulajdonos Szántai Attila, akit védelmi pénzért zsarolt a Fekete Sereg nevű bűnszervezet, fegyverrel védte meg magát, és ezért 6 év 9 hónapot ült ártatlanul, összezárva a banda tagjaival. A fegyházban évekig súlyosan bántalmazták, ráment az egészsége és a vagyona. Százmillió forint kártérítést kap az államtól. 

Tovább

Kicsit 1986 a hangulatom máma

2014. december 3., 19:17 Módosítva: 2014.12.04 08:49
93

USA-MAGYAR DIPLOMÁCIAI HADDELHADD

John McCain, az egyik vezető republikánus szenátor kedden az új budapesti nagykövetről szavazó Szenátus előtt neofasisztának nevezte Orbán Viktort. A magyar kormány ezt elfogadhatatlannak tartja, az ideiglenes ügyvivőt berendelték a Külügyminisztériumba, aki adóhatósági csalásokról beszélt. Mindez 24 órán belül, és Colleen Bell még csak most kezd majd csomagolni.

Tovább

Bátor tervektől szédültünk be

2014. december 2., 19:02 Módosítva: 2014.12.03 06:35
13

EGY CIVIL ANGOLTANÁR ÁLL A KÉTHARMAD ÚTJÁBAN

Egy pártonkívüli veszprémi angoltanár, a helyi kormányellenes tüntetések szervezője, Kész Zoltán lesz a baloldal közös jelöltje a februári időközi választáson. Kész mögé az MSZP, a DK és az Együtt is beállt, az LMP még nem döntött. 

ÓRIÁSIAK A KÁROK, CSAK LASSAN ENYHÜL A JÉGHAVÁRIA

Az ónos eső már elállt, de országszerte csak lassan válnak ismét járhatóvá a jég, vagy a kidőlt fák és leszakadt vezetékek miatt járhatatlanná vált utak. 30 ezer otthon maradt áram nélkül, az M0-st le kellett zárni, mert bármikor leszakadhat egy fölötte átívelő távvezeték, a Pilis és a Börzsöny erdői a szemtanúk szerint borzalmas állapotban vannak a jég súlya alatt kitörő fák.

A SZENÁTUS JÓVÁHAGYTA GOODFRIEND FŐNÖKÉNEK KINEVEZÉSÉT

A gazdag hollywoodi producer, az Obama bőkezű kampánytámogatásáért cserébe kinevezett Colleen Bell egy éve várja, hogy elfoglalhassa az USA budapesti nagyköveti posztját. A bizottsági meghallgatáson felkészületlen volt, most mégis bizalmat kapott.

Tovább

Így csapott le az ónos eső és a jég

2014. december 1., 21:05 Módosítva: 2014.12.02 10:41
2

A FIDESZ AZ ÚJ KDNP: TELJESEN BETILTANÁK A VASÁRNAPI MUNKÁT

Beállt a Fidesz a KDNP vasárnapi áruházbezáró törvényjavaslata mögé, sőt, még rá is tettek egy lapáttal. Teljesen betiltanák a vasárnapi munkát, legalábbis a kiskereskedelmi szektorban: lejjebb szállítanák a boltok kötelező zárva tartásának 400 négyzetméteres alsó határát, és a kisebbek is csak akkor maradhatnak nyitva, ha a tulajdonos vagy a családtagja beáll dolgozni.

Tovább

Megint egy nap, aminek a végén csak Lázár János nevethet

2014. november 27., 19:20 Módosítva: 2014.11.28 07:15
48

CSETLIK-BOTLIK A MAGYAR KÜLÜGY, ÚGYHOGY LÁZÁR JÁNOS FEL IS FALJA

A csütörtöki Figyelő arról írt, a kitiltási botrányra válaszul Magyarország is kitilthat amerikai állampolgárokat. Az Index meg is kérdezte a tervekről a külügyminisztériumot, ahol tömör és furcsa választ kaptunk. De nem ez volt a Szijjártó vezette tárca legunortodoxabb húzása: kiderítettük, hogy egy jordániai üzletembert nevez ki a magyar kormány nagykövetnek az Egyesült Arab Emírségekbe. Közben a miniszterelnöknek már elege lehet az egykori táskahordójára bízott minisztérium csetlés-botlásaiból, ezért egy gyors húzással Lázár János gyámsága alá helyezte inkább a külügy hatásköreinek egy részét. Ami nem lehet túl jó hír a külügyi dolgozóknak, már csak azért sem, mert utánanéztünk és kiderült, a Lázár által bevezetett tíz órás munkanap bizony nem ütközik törvénybe. Sem a Miniszterelnökségen, sem máshol. Persze nem akarunk mi ötleteket adni senkinek.

JUNCKER ÉS BIZOTTSÁGA MÁRIS MEGBUKHATOTT VOLNA, DE NEM

Strasbourgban 461 ellenszavazattal, 101 támogatással és 88 tartózkodással leszavazták a Juncker-bizottság ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. A kezdeményezés az euroszkeptikus Nigel Farage vezette Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája elnevezésű frakció és a Le Pen-féle szélsőjobbos Nemzeti Fronttól jött.

TÁVOZIK A NAVTÓL AZ EGYIK NEM KITILTOTT ELNÖKHELYETTES 

Távozik posztjáról Kovácsics Iván, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vám és pénzügyőri elnökhelyettese. A NAV vezetősége köremailben tájékoztatta a dolgozókat arról, hogy az elnökhelyettes január végén, felmondási idejének letelte után távozik. A hivatal az emailben nem indokolta a vezető távozását. 

HÉT ÉVES MÉLYPONTON A MUNKANÉLKÜLISÉG 

Az idén az augusztus-októberi időszakban 7,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Magyarországon. Utoljára 2007-ben láthatunk ennél alacsonyabb értéket. Továbbra is igaz azonban, hogy a szép számok mögött elsősorban a közmunka felfutása áll. A foglalkoztatottság 4 millió 184 ezer főre bővült. 

 
Tovább

Már most kapkodjuk a fejünket, pedig csak jövő februárban lesz igazán izgalmas

2014. november 26., 19:00 Módosítva: 2014.11.27 07:49
136

ŐRÜLET, MEKKORA VÁLASZTÁS LESZ VESZPRÉMBEN

A Népszava megírta, majd maga az érintett, illetve sajtósa sem cáfolta: Simicska Lajos elgondolkozott azon, hogy Veszprémben elinduljon Navracsics Tibor mandátumáért. Közben a Jobbik bejelentette, hogy nem indítanak saját jelöltet, hanem beállnak Török Gábor politológus mögé, aki tegnap erősítette meg az Indexnek, tényleg elindulhat függetlenként. Közben azt is mondta, ha Simicska indul, ő nem fog.

VISSZAFELÉ FOROG AZ IDŐ BUDAPESTEN

A fővárosi közgyűlés megszavazta a BKK szétdarabolását és beolvasztását egy gigaholdingba, ami egyúttal azt is jelenti, hogy véget ér Budapesten a Vitézy-éra. Hogy mi mindent köszönhet a főváros az elmúlt négy év BKK-s vezetésének, azt itt szedtük össze. De azt is elolvashatja nálunk, hogyan mérgesedett el a két fővárosi vezető viszonya, illetve szavazhat is, marasztalná vagy inkább menesztené Vitézyt. És azt mondtuk, hogy a fiatal fővárosi főépítészt is kirúgják? Pedig így van.

A NAV NEKIMENT  HORVÁTH ANDRÁSNAK, DE NAGYJÁBÓL HIÁBA

1200 oldalban foglalta össze az adóhivatal, hogy miért nincs igaza a NAV-ot korrupcióval vádoló Horváth András volt adóellenőrnek. De ahogyan az egykori adóhivatali dolgozó sem állt a nyilvánosság elé megdönthetetlen bizonyítékokkal, úgy a NAV néhány nap alatt készült belső átvilágítása sem cáfol érdemben semmit. Horváth szerint komolytalanok és nevetségesek a NAV-dokumentumok. 

NÉPSZAVAZÁS LEHET A VASÁRNAPI ZÁRVA TARTÁSRÓL

Ha megszavazzák a vasárnapi zárva tartást, akkor a VOSZ népszavazást kedvezményez A szervezet azt is ígéri, ha a törvényjavaslatot visszavonják, akkor a hétvégén dolgozóknak több pihenőnapot biztosítanak, és emelik a fizetéseket. Ehhez a munka törvénykönyvét is módosítanák, ami kimondaná, hogy aki vasárnap is dolgozik, annak magasabb pótlék jár, plusz mindenki számára legalább két szabad vasárnapot kell biztosítania a munkaadójának. 

PERT NYERTÜNK A GYEREKKÍNZÁSI ÜGYBEN

Közérdekű adat a Budakörnyéki Járásbíróság szerint, hogyan, mennyire alaposan folytatta le a gyermekvédelmi rendszer működését ellenőrző belső vizsgálatot a szigetszentmiklósi önkormányzat annak a három kisgyereknek az ügyében, akiket éveken át képtelenek voltak megvédeni bántalmazó szüleiktől. Ez az a vizsgálat, amelynek alapján senki ellen nem indult fegyelmi. Elsőfokon nyert az Index.

Tovább

A rendőrség tuti, hogy direkt csinálja

2014. november 25., 19:20 Módosítva: 2014.11.26 07:16
8

POLITOLÓGUSOKNAK ÁLL A VILÁG

Az egykor a tévében párban elemzősködő Giró-Szász András és Török Gábor is nagyot ment kedden. A kormány kommunikációs államtitkárának vagyonnyilatkozatában észrevettük, hogy nem csupán egymilliárdos lett a vagyona, de egy 120 szobás belvárosi szállodában is tulajdonos. Eközben Török Gábor egyértelművé tette, hogy komolyan gondolja, hogy Veszprémben elinduljon Navracsics Tibor mandátumáért, ha elegendő lájkot kap a Facebookon.

A MANYUPOK MIATT TÜNTETNEK

Tüntetést szervezett a 60 ezren a MAGÁN nyugdíjukért Facebook-csoport El a kezekkel! címmel a József Nádor térre kedden, este hat órára. A szervezők civilnek mondták magukat, de szinte mindannyian a Szolidaritás tagjai. 

KÓSA A SZÓRVÁNYMAGYARSÁGÉRT UTAZOTT ROLLING STONES-KONCERTRE

A debreceni televízió stábja is elkísérte Kósa Lajos volt debreceni polgármestert és Fidesz-alelnököt Új-Zélandra, ahol a Rolling Stones koncertjére is elnézett a politikus, ezt az egyik bulvárlap derítette ki. Közleményében Kósa az utat azzal magyarázta, hogy egy a szórványmagyarságról készülő dokumentfumfilm forgatásán akart részt venni.

MEGSZŰNIK A MUNKAÜGYI HIVATAL 

A költségvetési törvény tervezetének egy apró megjegyzéséből derül ki, hogy a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) jelen formájában meg fog szűnni, és az ezen megspórolt pénz nagy részét közfoglalkoztatásra költik. A költségvetés számaiból az látszik, hogy bár jövőre 22 milliárddal több járulék megy el foglalkoztatási célokra, az állam 30 milliárddal kevesebbet költ arra, hogy érdemi segítséget kapjanak a munkanélküliek. 

CSAK A JÓL KERESŐK KAPHATNÁNAK AUTÓHITELT 

Az autóvásárlásához igényelhető hitel mértékét is az MNB adósságelőírásai szabályozzák jövőre. A kormány egy 2009-ben hozott rendelete eddig meghatározta, hogy a gépjármű piaci értékének mekkora hányada finanszírozható. Forint alapon ez a hitelnél legfeljebb 75,a pénzügyi lízingnél 80 százalék lehet, devizában jóval szigorúbbak a szabályok. A 75 százalékos mértéken nem változtat az MNB rendelete sem. Az új jegybanki szabályok azonban előírnak egy másik mutatót, a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM) is. Ezt minden új, 200 ezer forintot meghaladó hitel (fogyasztási hitel, jelzáloghitel, gépjárműhitel stb.) felvételekor vizsgálni kell.

A RENDŐRSÉG MÉG MINDIG ELKÉPESZTŐ KÖZLEMÉNYEKKEL SOKKOL

A fiatal lányok kacérkodása gyakran válthat ki erőszakot – a nők elleni erőszak felszámolásának világnapján ezt üzente a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a fiatal lányoknak. A hétvégén megjelent, nagy tiltakozást kiváltó, az erőszakért az áldozatot hibáztató baranya meygei rendőrségi oktatóvideók után a rendőrségnek még mindig nem sikerült megtanulnia, hogy a nemi erőszakért sohasem az áldozat felelős. Ebben a cikkünkben elmagyarázzuk, miért iszonyatosan káros ez a gondolkodás.

Tovább

Dehogy megyek szakmunkásnak, ha így fizet a politológia

2014. november 24., 18:59 Módosítva: 2014.11.25 07:53
474

KIAKADTAK A NŐJOGI SZERVEZETEK A RENDŐRSÉGRE

Nőjogi civil szervezetek tiltakoznak a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kisfilmjei ellen, amelyek a szexuális támadások megelőzésére készültek. Közleményük szerint a filmek káros és veszélyes üzenetekkel járulnak hozzá a nők elleni erőszak előfordulásának amúgy is kedvező társadalmi légkör fenntartásához, az áldozatok megalázásához és megfélemlítéséhez, valamint az elkövetők felmentéséhez és büntetlenségéhez. A női szervezetek tiltakoznak a terv ellen, hogy a káros sztereotípiákat közvetítő, közpénzből készült kisfilmeket Pécs összes középiskolájában levetítsék. 

teh

ÚJPESTEN PÖRÖG AZ ELLENZÉK

Alaposan meglepte a Fideszt és az MSZP-t is az újpesti időközi választás eredménye: arra senki nem számított, hogy az MSZP-s határőr 50-30-ra legyőzi a fideszes kórházigazgatót. A Fidesznél becsődölt a mozgósítás, azoknak a fele sem ment el szavazni, akik pedig megígérték. Az Index stábjának eltérően értékelték fideszesek a vasárnapi újpesti bukásukat, volt, aki szerint figyelmeztető jel az MSZP-s jelölt győzelme. Úgy tűnik, ha Veszprémet is elbukja a jobboldal februárban, oda a kétharmad. 

MÉGSEM LESZ SZOCIÁLIS TEMETÉS, LEGALÁBBIS JÖVŐRE

A költségvetés megalapozásáról szóló 194 oldalas törvényjavaslatban bújt el az a paragrafus, amely egy évvel elhalasztaná, 2016. januárra tolná a szociális temetések elindítását. A Belügyminisztérium szerint a települések kapacitásproblémákat jeleztek, az önkormányzatoknak kell még egy kis felkészülési idő, ezért halasztották másodszor is a sokat vitatott intézkedést. 

MILLIÁRDOS GIRÓ-SZÁSZ ANDRÁS

750 millió forinttal tartozik volt cége, a Strategopolis Giró-Szász Andrásnak. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár hétfőn megjelent vagyonnyilatkozata szerint eladta Normafánál lévő házát, ezért a céges pénztől függetlenül is van 140 milliós megtakarítása. És van egy 25-30 milliós jachtja is. Összességében egymilliárd közelében jár már a fideszes politológus.

D SOS20121025012
Fotó: Soós Lajos

AZ ÉV ELKAPÁSÁNAK NEVEZIK BECKHAM KÉTUJJASÁT

Magyar idő szerint hétfőre virradóra játszották az NFL-ben a New York Giants és a Dallas Cowboy-meccset, amelyet az utóbbi nyert, mégis mindenki a New York-iak újoncáról, Odell Bekcham Jr.-ról beszél. Az elkapó egy hihetetlen mozdulattal felugorva, maga mögé nyúlva két újjal kapott el egy 43 yardos passzt szedett le a levegőben, ezzel touchdownt elérve.

Tovább

Erre vártunk a politikában 500 éve: végre egy jellemes férfi

2014. november 21., 22:15 Módosítva: 2014.11.22 15:16
3

VÉGRE EGY JELLEMES FÉRFI!

Az ötödik kerület polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter visszaadja a kerületnek a 25 százalékos kedvezménnyel vett, 110 négyzetméteres belvárosi lakását a folyamatos támadások miatt, amelyek szerinte már a kerületnek ártanak. Mit is mondhatnánk erre? Egy úr a Belváros élén is úr!

ZSUGORODIK A FIDESZ, DE MÁS SE ÖRÜLHET

Harmincötről 30 százalékra csökkent egy hónap alatt a teljes lakosság körében a Fidesz támogatottsága. Az elvándorlók azonban nem más pártokkal szimpatizálnak, csupán a bizonytalanok körét bővítik. Majd a rezsicsökkentés 3-re visszamennek?

KIJEV NATO-TAG LENNE

Péntekre virradóra aláírta a koalíciós megállapodást az államfőhöz kötődő Petro Porosenko Blokkja (BPP), a Julija Timosenko mögött álló Batykivscsina (Haza), az Arszenyij Jacenyuk kormányfőt támogató Népfront, a Oleg Ljasko Radikális Pártja és az Önsegélyezés. A koalíció tagjai azt is kijelentették, hogy céljuk Ukrajna NATO-tagságának biztosítása. De mit szól ehhez Vlagyimir Putyin?

EGY GYEREK UTÁN IS JÁRNA A SZOCPOL

A július elsejével hatályba lépő változások közül a legfontosabb, hogy már egy gyermek után is lehet majd támogatást igényelni, illetve bevonják a kedvezményezetti körbe a használt lakásokat is, ha az elég drága. Pontosabban utóbbiaknál feltétel, hogy legalább komfortos legyen az ingatlan, vagy – ha bővítésről van szó – a bővítéssel érje el a komfortos minősítést. A használt lakásoknál részletesen szabályozza a tervezet a négyzetméterenkénti maximális árat. A szocpol támogatási összege a gyermekek számától függően változatlanul maximum 2,5 millió forint lehet. 

MNB: ÖT NAGYBANK MARADHAT 

"A lakosságot és a bevételeket el kell felejteni egy időre, ez a jövő. Nincs más választása a bankoknak, a nagyok össze fognak olvadni, öt bank maradhat" - mondta Nagy Márton, az MNB Pénzügyi Stabilitásért és HItelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója. Szerinte a bevétel helyett a költségekre és a hatékonyságra kell koncetrálni. "Tessék megváltoztatni az üzletpolitikát" - mondta az MNB igazgatója.

Tovább

Nem csak az autópályán döntünk ámokfutási világrekordot

2014. november 20., 18:52 Módosítva: 2014.11.21 07:19
7

LASSAN CIKI LESZ NEM A KÜLÜGYBEN DOLGOZNI

Nem, nem a teljes munkaképes korú népességnek, csak Szijjártó Péter dunakeszi futsalcsapatának tagjainak, közülük ugyanis – a külügyminiszteren kívül – négyen is a tárcát erősítik. A minisztérium magyarázata: azonos hobbijú emberekről van szó.

900 MILLIÓNYI KÖZPÉNZT KÖLTÖTT KAMPÁNYÁRA A FIDESZ

A kormánypárt ősszel kétmilliárdot költött a kampányára, de ebből csak 1,1 milliárdot fizetett saját maga: a többit a kormány és a fideszes önkormányzatok állták. Mé', gond?

VISSZACSINÁLNAK MINDENT: CSAK BÉNÁZÁSBÓL FOGADTÁK EL ÚGY A TÖRVÉNYT, HOGY TÖNKRE MENJENEK AZ ITALNAGYKEREK, NEM DIREKT

A kormány  mégsem teszi tönkre  száznál is több kisebb forgalmú ital-nagykereskedő életét. Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke cikkünk  megjelenése után elmondta, csak egy hiba miatt fogadták el így a törvényt, valójában nem akarják felforgatni az italpiacot. Úgyhogy majd utólag még módosítják a szabályokat, hogy a kisebb forgalmú kereskedők mégse lehetetlenüljenek el. Reggel arról beszámoltunk, a jövedéki törvény kedden elfogadott módosítása a jövedéki biztosíték összegét a vállalkozások forgalmától függetlenül 150 millió forintban határozta meg.

NEM ENGEDIK GYORSULNI A VILLAMOSOKAT 

Milliárdokért újították fel az 1-es villamos vágányait, hogy 60-nal lehessen rajtuk menni. Tízmilliárdokért vesz rá a város 70 km/óra végsebességű villamosokat. Egy dologra nem gondoltak csak: a kreszre.

ÁMOKFUTÁSI VILÁGREKORD AZ M3-ON

Több megyén keresztül hajtott az autópályán a forgalommal szemben két férfi, akiket Nyíregyházán akartak igazoltatni, de csak Heves megyében sikerült elcsípni. Az eset szerda éjjel történt, valószínűleg ezért nem történt baleset.

Tovább

Kormány, kóser, korrupció, Kerényi

2014. november 19., 21:04 Módosítva: 2014.11.20 07:17
3

ÍGY HELYEZKEDETT MA A KORMÁNY

  • Orbán Viktor Budapesten arról beszélt, hogy Magyarország nem oroszbarát, hanem magyarbarát, és a megfelelési kényszerek helyett elkezdtünk európaiként viselkedni: kiálltunk az érdekeinkért, nem fogadtunk el mindent zokszó nélkül. Szerinte a magyar az egyetlen kóser alkotmány, amit az EU is átvilágított. 
  • Eközben az elmúlt napokban ismét nyugat felé forduló Szijjártó Péter Moszkvában arról beszélt, hogy támogatjuk Ukrajna területi egységét és szuverenitását. Megerősítette ugyanakkor, hogy megépítjük a Déli Áramlatot.

A NAP NYERTESE KERÉNYI IMRE

Az V. kerület önkormányzata nagyot hibázott: véletlenül, igen, véletlenül Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester bátyját, Gábort nevezték ki a kerületi tévé felügyelőbizottsága élére, Kerényi helyére. A törvényt is sértő bakira szerencsére idejekorán fény derült, így Kerényi visszakapja korábbi stallumát, de a kárpótlásul kapott másik FB-elnöki posztját is megtarthatja: a kerületi cigányzenekarét. Egymilliós kormányzati fizetése mellett így ebben a kerületben havi 700 ezres mellékese lesz.

800 ÁLLÁST VESZÉLYEZTET AZ ÚJ TRAFIKTÖRVÉNY

A dohányipari szereplők elfogadhatatlannak tartják a kormányzat legújabb törvényjavaslatát, amely előzetes szakmai konzultáció nélkül államosítaná a dohánytermékek nagykereskedelmét - közölte a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ) szerdán az MTI-vel. A dohányipari vállalatok álláspontja szerint az intézkedés felesleges, költséges, bonyolulttá teszi a kiskereskedelmi ellátást, valamint sérti a szabad verseny és a vállalkozás szabadságának Alaptörvénybe foglalt jogát, az EU Alapjogi Chartát, emellett az uniós és hazai versenyszabályokat is. És 700-800 állást veszélyeztet.

KORRUPCIÓELLENES SZÖVETSÉG ALAKUL 

Korrupcióellenes Szövetséget hoz létre az egykori NAV-alkalmazott, az utóbbi hetek utcai tüntetéseinek egyik szónoka, Horváth András. Az Atv.hu értesülései szerint egyesületi formában kívánnak majd működni, és olyan „nagyágyúk" vesznek részt a szervezet megalakításában, mint Karancsi Tibor, Hadházy Ákos, Jávor István, Vágó Gábor vagy Vancsura István.

HIDEGHULLÁM AZ USA-BAN

Szeretne végre egy nagyot hógolyózni? A gyerekkel hóembert építeni? A jelek szerint erre itthon még sokáig kell várnia, de New York államra már le is csapott a zimankó: a hirtelen jött novemberi télnek már halálos áldozatai is vannak.

murgcnn
Fotó: murgcnn / twitter.com

MAGYAR CÉGNÉL BUKOTT LE A HÍRHEDT KIBERFEGYVER

A Duqu vírusról van szó, amit az iráni atomprogramot szabotáló Stuxnet féreg testvérének tartanak - csak ez éppen nem pusztításra hanem kémkedésre specializálódott. A vírusról szóló friss elemzésből kiderül, hogy egy magyar biztonságtechnikai cégnél fedezték fel és azonosították először. Részletek itt.

ÖNÁLLÓAN LÉLEGZIK JULES BIANHCHI, AZ F1 IDEI LEGNAGYOBB BALESETÉNEK ÁLDOZATA

Japánból visszaszállították Franciaországba Jules Binachit, aki az október 5-i Japán Nagydíjon szenvedett balesetet. Sajnos azonban még mindig nincs magánál, és egyáltalán nincs arról szó, hogy most már megkezdődik a felépülése, de ez mindenképpen pozitív lépés.

Melyik cégnél szomorkodhattak ma a legjobban?

2014. november 18., 19:33 Módosítva: 2014.11.19 02:23
295

SZOMORKODHATNAK A DOHÁNYGYÁRAK ÉS AZ RTL

Ha netadó nem is lesz, azért nem szűkölködünk jövőre sem az adóváltozásokban. A parlament elfogadta a 2015-ös adótörvényeket, eszerint többet adóznak a dohánygyárak (na azért, a Lázár Jánossal jó kapcsolatokat ápoló Continental nem sokkal többet), bizonyos alkoholok gyártói és importőrei, emelkedik a reklámadó (ez leginkább az RTL-t érinti). De nem kell elolvasnia a képviselők által elfogadott söralátétnél jóval hosszabb új adótörvényt, itt összefoglaltuk a legfontosabb változásokat.

SZOMORKODHAT A TESCO ÉS AZ AUCHAN

Az már látszott a kormánypártok eddigi politikájából, hogy nem nagyon szeretik, ha az emberek vasárnap a Tescóban vásárolnak. A vasárnapi boltbezárásról már tárgyalnak, ma pedig megérkezett Varga Mihály miniszter új tervezete is. Leegyszerűsítve arról van szó: az Aldi, az Auchan, a Metro és a Spar kiesne a piaci versenyből, a Tesco és a Lidl épp hogy túlélne. Na és ki jár jól? Eltalálta: a magyar hátterű láncoknak (CBA, Reál és Coop) igencsak kedvezne a dolog. A Spar egyébként is a tervezett beruházásai leállítását tervezi

SZOMORKODHATNAK AZ CCCP-PULÓVERES TÜNTETŐ BARÁTAI

A hétfői Kossuth téri tüntetés egyik szervezője Kiss Soma Ábrahám nem a beszédével, sokkal inkább a ruhájával hökkentette meg a közönséget. Kiss elárulta, miért húzta fel a Szovjetunióra utaló CCCP-pulóvert: egy belső poén, amellyel a polgári barátainak üzent. Magát egyébként kommunistának vallja, de ezzel szerinte egyedül van a tüntetés szervezői között.

NEM SZOMORKODHATNAK VISZONT A ZUGLÓI KÉPVISELŐK

Bőven havi bruttó 300 ezer forint fölé tornászta fel saját tiszteletdíját a zuglói képviselő-testület többsége. Az egyik képviselő havi bruttó járandósága a félmillió forintot is átlépi. Karácsony Gergely polgármester szerint lehet, hogy Zuglóban keresnek a legtöbbet a képviselők, de szerinte itt fognak a legkevesebbet lopni.

Tovább

Jól beindult a hét

2014. november 17., 20:02 Módosítva: 2014.11.18 06:39
2

KEMÉNY HANGÚ BESZÉDEK A KOSSUTH TÉREN

Több ezren tüntettek a kormány és a korrupció ellen a Kossuth téren, ami teljesen megtelt. A szónokok kemény hangot ütöttek meg, Horváth András, az áfacsalási botrány kirobbantója szerint Simicska és Orbán valójában nem hábozúznak.

A tüntetés befejeződése után a tömeg lebontotta a kordont, aztán a Parlament épületéhez közelebb húzódva nézték egymást a rendőrökkel. Több magyarországi nagyvárosban, Londonban, Berlinben és Stockholmban is tüntettek.

EXKLUZÍV MINISZTERELNÖKI ZONGORABEMUTATÓ A ZENEAKADÉMIÁN

Orbán Viktor, a felesége, kormánytagok és egy válogatott üzletemberi kör tagjai lehettek jelen azon a néhány hete éjszaka, titokban megtartott koncerten a Zeneakadémia Nagytermében, ahol az állami támogatásból készülő új magyar hangversenyzongora bemutatóját tartották.

Tovább

Itt van a nap összes fecnije

2014. november 14., 18:43 Módosítva: 2014.11.15 07:55
1

ORBÁN AZ AMERIKAIAK DOKUMENTUMÁRÓL

Orbán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában utalt arra a dokumentumra, amelyet az amerikai nagykövetség egy munkatársa adott át a magyar félnek a beutazási tilalmakkal kapcsolatban; a papír jórészt a külképviselet korrupciós aggodalmaival kapcsolatos korábbi egyeztetéseket sorolja fel. Se aláírás, se fejléc, se pecsét, ez egy fecni, jellemezte Orbán Viktor a dokumentumot, hozzátéve: ha bármelyik magyar nagykövet odaadna egy ilyen papírt egy kormánynak, másnap haza kellene rendelnie.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy ha a beutazási tilalommal sújtott Vida Ildikó adóhatósági elnök be is nyújtaná lemondását, erősen elgondolkozna azon, hogy elfogadja-e, mert arra nem szeretne precedenst teremteni, hogy egy külső állam megvádol egy köztisztviselőt, de nem ad át bizonyítékokat, mégis eléri a leváltását. Orbán később hozzátette:

Én nem merem vádolni az Egyesült Államokat, hogy nyers gazdasági érdekei miatt rágalmazási hadjáratot indít egy baráti ország ártatlan állampolgárai ellen.

MEGINT NAGYOTT NŐTT A GAZDASÁG 

3,2 százalékkal nőtt a magyar GDP az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte első gyorsbecslését a Központi Statisztikai Hivatal. A növekedést alapvetően az ipar és a mezőgazdaság növekedése okozta.

VADLÚDDISZNÓ AZ ÖREG-TAVON

Lényegesen nagyobb ütemben emelkedik a vadludak száma a tatai Öreg-tavon, mint tavaly: alig pár nap leforgása alatt csütörtökön már 36 ezer vadludat számoltak a természetvédők. Tavaly ilyenkor ennek a mennyiségnek mintegy harmada, körülbelül 11 ezer vadlúd pihent az Öreg-tónál

A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület tájékoztatása szerint a tömeget alkotó nagy lilikek (Anser albifrons) mellett feltűnt egy örvös lúd (Branta bernicla) és 34 vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) is. A Magyarországon fokozottan védett, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján veszélyeztetett státusszal szereplő színpompás vörösnyakú lúdból már tavaly is a korábbi éveket meghaladó rekordszámú tömeg pihent Tatán, a természetvédők reményei szerint idén tovább nő a számuk.

Minek maradjon otthon a hétvégén?

Erős programokat ígér és kiemelten fontos kérdéseket feszeget a mostani hétvége is. Tudja például, miért vannak olyan messze a székek egymástól a HÉV-megállóban? Hogy melyik zenekar lopja az áramot a felvételeihez? És vajon ki az avantgárd zene Federerje? Programajánlónkból minden kiderül!

Tovább

André, André, hát kellett ez neked?

2014. november 13., 19:07 Módosítva: 2014.11.14 08:43
118

BÉKEMENET: A VÉGSŐ MEGOLDÁS

A Civil Összefogás Fórum egyelőre nem akar olajat önteni a tűzre egy újabb békemenet szervezésével, ellenben feljelentést tesznek a kitiltási botrány miatt, ami simán felér egy újabb békemenettel. Az ok: az amerikai nagykövetség munkatársai – például André Goodfriend ügyvivő –, nem tettek feljelentést a rendőrségen, noha állításuk szerint hitelt érdemlő bizonyítékaik vannak magyar kormánytisztviselők korrupt tevékenységéről. Csakhogy André Goodfriend speciális helyzetben van, mivel diplomata. A régi Btk.-nak szinte a legelején volt a diplomáciai mentesség szabálya. Az új Btk.-ból ez a rész hiányzik, de persze ez nem jelenti azt, hogy a szabály megszűnt volna.

REKLÁMADÓ: NYILATKOZATOT KÖVETEL A NAV

Nem csupán a tévétársaságok és a médiacégek terheit növelte meg a reklámadóval a kormány, hanem a teljes reklámszakmát és a vele kapcsolatban álló teljes kereskedelmi és vállalkozói piacot büntette. A nyáron bevezetett új adónem teljesítési szabályait megalkotó NAV mostanra már az egyes megrendelésekben résztvevő összes vállalkozástól követeli a reklámok közzétevőjétől származó nyilatkozatot, amely bizonyítja, hogy az befizette az adót. Ha nincs nyilatkozat, úgy az összes hirdető, de akár még a sminkes vagy a grafikus is büntethetővé válik.

KÜLÖNADÓT VETNEK KI A DOHÁNYCÉGEKRE 

Egyszeri sarcot vetnének ki a dohánygyárakra, importőrökre és forgalmazókra, az adót a 2014-es árbevétel után kell majd fizetni, és sávosan határozzák meg. A legtöbbet a Philip Morris és a BAT fizetheti, de rosszul érinti a legkisebbeket is: 30 milliót ugyanis mindenképpen be kell majd fizetni. A javaslatot beadó Szatmáry Kristóf abban bízik, hogy ettől nem lesz drágább a cigaretta.

 

ENSZ-BÍRÓSÁG FENYEGETI KIM DZSONGUNT?

Elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy felelősségre tudják vonni Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt a Phenjan által elkövetett "tömeges" emberijog-sértésekért - jelentette ki csütörtökön Szöulban Marzuki Darusman, az ENSZ észak-koreai emberi jogi helyzettel foglalkozó különleges jelentéstevője. Jövő héten az ENSZ Közgyűlésének emberi jogi bizottsága elé utalják azt az Európai Unió és Japán által megszövegezett határozatot, amely phenjani döntéshozók felelősségre vonását sürgeti a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt emberiesség elleni bűncselekményekért. Phenjan fő szövetségese, Peking minden bizonnyal megvétózna egy ilyen lépést.

Tovább

Lyukak, maflás, sebezhetőség és egy történelmi pillanat

2014. november 12., 19:04 Módosítva: 2014.11.12 22:34
1

A NATO SZERINT NYÍLT HÁBORÚ LEHET AZ UKRÁN–OROSZ KONFLIKTUSBÓL

Orosz tankok, tüzérség és légvédelmi berendezések érkeztek Ukrajnábaa héten, emiatt a NATO nyílt háborútól tart, az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését. Az oroszok tagadják, hogy katonáik beléptek volna Ukrajnába, de a hadseregük mozgása elég egyértelmű, és azt ők is elismerik, hogy támogatják a szakadárokat. Részletek itt.

SZÁZMILLIÁRDOS LUKAK VANNAK A KÖLTSÉGVETÉSBEN 

Átláthatatlan a költségvetés, nagyok a kockázatok, a makroszámok viszont nagyjából rendben vannak - kerekasztal-beszélgetést tartottak szerdán az országgyűlés költségvetési bizottságban a költségvetés tervezetéről.  A magyar kutatóintézetek szakértői a századvéges Barcza György kivételével egyetértettek abban, hogy a tervezet elég nagy kockázatokat rejt, és számos bevételi szám nem megalapozott, vagy túltervezett, miközben nincs igazán nyoma átfogó reformoknak.  Többségük hiányolta a költségvetésből a középtávú kitekintést is. Részletek.   

MEGINT JÓ NAGY MAFLÁST KAPHAT AZ RTL 

A kormány elkészítette a jövő évi adócsomaghoz szánt módosítókat. Az Index megszerezte a dokumentumot, amit reggel kilenctől tárgyalt a törvényalkotási bizottság a parlamentben. Az egyik kényes pont, hogy n em köszönték meg az RTL kormánykritikus híradóit az adótörvényben. A reklámadó mértéke 20 milliárdos adóalaprész után 40 százalékról 50 százalékra emelkedik majd a bizottság módosítója szerint. További részletek.   

A KORMÁNY ÁTALAKÍTANÁ AZ EGÉSZSÉGÜGYET, PATIKAKERESKEDŐKET ÁLLAMOSÍTHATNAK 

Egy a lapunk birtokába jutott, októberi kormányülésről készült jegyzőkönyvből minden eddiginél egységesebben körvonalazódnak az átalakítási tervek. Átalakítanák a kórházi rendszert, adókedvezmények jöhetnek, szűkülhetne az ellátás annak, aki nem megy szűrésre, és még a gyógyszer-kereskedelmet is államosítanák. Ezek még csak tervek.

ÜSTÖKÖSRE ÉRKEZETT AZ EMBERISÉG

Történelmi pillanat volt magyar idő szerint délután 5 körül: 10 éves, 6 és fél milliárd kilométeres utazás után a Rosetta űrszonda eleresztette a magával cipelt leszállóegységet, és az talajt fogott a 67P/Csurjumov-Geraszimenkó üstökösön. A misszió részletes fejleményeit itt olvashatja.

BUDAPESTRE ÉRKEZETT AZ UBER

Szerdán elindult Magyarországon is a privát taxizásban utazó Uber, a világ legértékesebb startupja. Az Uber lényege, hogy kiiktatja a taxitársaságokat: közvetlenül összekapcsolja az utasokat és az önjelölt taxisokat. Az Uber alkalmazásában egy gombnyomással hívhatunk magunknak Uber-taxit, térképen látjuk, éppen hol jár, majd ha elvitt a célpontunkhoz, az alkalmazás a GPS által mért adatok alapján kártyás utalással elintézi a fizetést is. A taxisok szerint a cég tisztességtelen konkurenciát jelent, több városban tüntettek már ellene.

SEBEZHETŐ A WINDOWS, HA NEM FRISSÍTI

A Microsoft bejelentette, hogy potenciálisan katasztrofális sebezhetőség van az összes Windows-verzióban. A cég szerint mindenkinek azonnal fel kell raknia a javítást, aki Windowst használ, főleg azoknak, akik honlapokat futtatnak. A sebezhetőség a Microsoft secure channel nevű biztonsági összetevőjében van, a probléma az, hogy a speciálisan elkészített csomagokkal a támadók kódot futtathatnak a Windows-alapú szervereken.

ŠEŠELJ KISZABADULT A PALACKBÓL

Hatalmas tömeg fogadta a belgrádi repülőtéren az ENSZ hágai törvényszékéről 11 év után elengedett, de továbbra is háborús bűnökkel vádolt Vojislav Šešeljt. Az áttétes rákos szerb pártvezérnek nem hagyhatja el Szerbia területét, más feltételnek nem kell megfelelnie. Az ügyészség 28 év börtönbüntetést kért a radikális politikusra, az ítélete egy bírócsere miatt a távoli jövőbe vész.

JUNCKER SZERINT NEM GÁZ A LUX-LEAKS

Luxemburg a mindenkori nemzeti és a nemzetközi szabályoknak megfelelően járt el az adóelkerülési botrány kapcsán – közölte szerdán Brüsszelben az ország volt miniszterelnöke, jelenleg az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, aki a botrány óta először nyilatkozott. Szerinte semmi nincs a miniszterelnöki múltjában, mely arra mutatna, hogy támogatta az adóelkerülést, ezért nem gondolja úgy, hogy hiteltelenek lennének EB-elnöki ambíciói az adóelkerülés elleni fellépés terén.

NEM AKARNAK VIA FERRATÁT

Helyi lakosok már előre félnek a tatabányai Turul szobor alatti sziklafalon épülő fix drótköteles sziklamászópályáktól, pedig az építést még be sem fejezték. Olvasónk lekapart szikláról, zuhanó kövekről számolt be. A kivitelező cáfolja a brutalitást, és kiemeli: a fokozottan védett területen a megfelelő természetvédelmi engedélyek alapján jártak el.

Tovább

Akkorát nyitottunk keletre, hogy rögtön huzat is lett

2014. november 11., 19:26 Módosítva: 2014.11.13 16:39
19

ORBÁN KINYITOTTA AZ AJTÓT AZERBAJDZSÁNRA

Mit kinyitotta, egyenesen kitárta. A Budapesten tartózkodó Ilham Aliyev azeri elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy sor megállapodást írt alá: stratégiai partnerség, légi közlekedési okmány, felsőoktatási együttműködés diákcseréről, sport-, ifjúsági és turisztikai egyezmény. 0Orbán szerint Azerbajdzsán szerénységre tanít minket, mert gazdaságuk nem három százalékkal növekszik, mint a miénk, hanem majdnem hattal.

EU-ZÁSZLÓ A PARLAMENTBEN? AZT MÁR NEM!

UFÓ szállt le Nyíregyházán?

Mutatjuk a döbbenetes videót! Ez már az invázió kezdete, vagy csak Pataky Attila arrafelé haknizik az Eddával?

Váratlan közjáték szakította meg a parlament mai ülését. Heringes Anita MSZP-s képviselő az ülésterembe bevitt egy EU-s zászlót, amit az ülést vezető Latorcai János nem hagyott szó nélkül. "Mi lenne, ha minden nemzetiségi szószóló behozná a saját zászlaját a terembe? – kérdezte a KDNP-s politikus.A zászló ennek ellenére még a helyén maradt.

ÁTVILÁGÍTÁSON BUKOTT A PÉCSI EGYETEM

121 közbeszerzést talált gyanúsnak az Állami Számvevőszék a Pécsi Tudományegyetem átvilágítása során. A számvevők az elmúlt hónapokban a felsőoktatási intézmények 2009 és 2013 közötti pénzügyi és vagyongazdálkodását ellenőrizték. Az eddig befejeződött vizsgálatok máshol is feltártak szabálytalanságokat, de még sehol sem akadt fenn annyi ügy, mint Pécsen.

Tovább

A nap, amikor rájöttünk, milyen jelentéktelenek is vagyunk

2014. november 10., 20:10 Módosítva: 2014.11.11 07:08
83

Tudja mennyire jelentéktelen is Ön?

Ha még nem érezte magát jelentéktelennek és aprónak ma, akkor kattintson ide, megmutatjuk, hány galaxis is húzódik meg az ég egyetlen apró kis szegletében!

HA AMERIKA NEM MENT VIDA ILDIKÓHOZ, HÁT VIDA ILDIKÓ MENT AMERIKÁHOZ

A NAV elnöke hirtelen felindulásból hóna alá csapta Futó Barnabást, aki többek közt a Közgép peres ügyeit is viszi időnként, és elindult vele az Egyesült Államok nagykövetségére. A NAV vezetője szerint az amerikaiak nem mutattak neki semmilyen bizonyítékot, hogy mégis miért tiltották ki Amerikából. Mindezt egy szürreális jelenet tette igazán izgalmassá: Vida Ildikó ugyanis a követség előtt összefutott az éppen távozó André Goodfrienddel. Az amerikai ügyvivő végül mégis visszament a követsége, hogy fogadja a magyar adóhatóság vezetőjét, de mégsem derült ki semmi. Goodfriend azért twittelt egy vicceset, biztos, ami biztos.

Ha már nem értene mindent a kitiltási ügy körüli bonyodalmakból, ezen az idővonalon összefoglaltunk mindent:

MÁR A SZOCIALISTÁK IS A JOBBIKRA SZAVAZTAK ÓZDON

Janiczak Dávidot, a Jobbik jelöltjét majdnem kétharmados többséggel választották polgármesterré vasárnap Ózdon, 64,4 százalékot kapott, míg a fideszes jelölt, Fürjes Pál eddigi polgármester 31 százalékot. Ami ennél is meglepőbb, és lehet, hogy teljesen átírja a centrális erőtérről, meg a politikai oldalak átjárhatatlanságáról szóló kordzakós, politológusi elemzéseket:

  • A Jobbik jelöltjét majdnem kétharmados többséggel választották polgármesterré.
  • Az MSZP-DK-s jelölt szavazói eltűntek: 3,2 százalékot ért el, pedig egy hónappal ezelőtt még 20,4-en állt.
  •  A szocialista szavazók most a Jobbikra voksoltak.
  •  Az MSZP először vissza akart lépni a Fidesz javára, de azért ezt végül mégsem merték.
  • Az ózdi baloldali szavazók elsőként mutatták meg, hogy talán nincs is centrális erőtér.

NAGYOT CSÖKKENT A FIDESZ NÉPSZERŰSÉGE A BOTRÁNYOK ÓTA

A kitiltási botrány és a netadó bevezetésének ötlete óta elég jelentősen csökkent a kormánypártok népszerűsége a Nézőpont Intézet ma publikált közvéleménykutatása alapján.

A felmérés szerint a kitiltási botrány kirobbanása előtt (október 14-17.) a teljes népességben 32 százalékos volt a kormánypártok támogatottsága, azóta (november 3-7.) ez a szám 29 százalékra csökkent. Hasonló az eredmény a potenciális szavazók körében is, ott szintén három százalékot (43-ról 40-re) esett a Fidesz-KDNP támogatóinak aránya. A Jobbik és az LMP a legnagyobb nyertese a botránynak, a két párt szavazótábora 3-3 százalékkal nőtt.

Tovább